Prospect Ambrospray 50 mg/g, spray, soluţie orala

Substanța activă: ambroxolum
Producator: Pharbil Waltrop GmbH, Germania
Clasa ATC: [R05CB]: aparatul respirator >> preparate pentru tratamentul tusei >> expectorante fara combinatii cu antitusive >> mucolitice

Indicații Ambrospray 50 mg/g, spray, soluţie orala:

Ambrospray 50 mg/g soluţie orala este utilizat pentru tratamentul bolilor acute si cronice ale plămânilor si ale arborelui traheobronsic, în care apare o acumulare a secretiilor bronsice mucoase sau un transport, eliminare deficientă a acestora. Ambrospray este indicat pentru adulti si pentru copiii de peste 12 ani.

Contraindicații:

Nu utilizati Ambrospray dacă stiti că sunteti hipersensibil (alergic) la clorhidratul de ambroxol sau la oricare excipient din acest medicament.

Ambrospray contine sorbitol. Nu luati acest medicament dacă ati fost diagnosticat cu intolerantă ereditară la fructoză, o boală metabolică foarte rară.
Ambrospray nu este recomandat pentru copiii cu vârsta sub 12 ani.

Administrare Ambrospray 50 mg/g, spray, soluţie orala:

Dozaj si instructiuni pentru o utilizare corectă
Luati întotdeauna Ambrospray urmând strict indicatiile medicului dumneavoastră. Întrebati la medicul sau la farmacistul dacă nu sunteti sigur. Ambrospray poate fi luat cu sau fără alimente; totusi, cel mai bine este să luati medicamentul la masă sau imediat după mese.
Doza recomandată pentru adulti este de 3 pulverizări, de trei ori pe zi (ceea ce corespunde la 9 pulverizări sau 90 mg clorhidrat de ambroxol). Această cantitate este recomandată în primele 2 - 3 zile de tratament. Doză maximă zilnică este de 4 pulverizări, de trei ori pe zi (ceea ce corespunde la 12 pulverizări sau 120 mg clorhidrat de ambroxol). După această perioadă, doza poate fi redusă la 2 sau 3 pulverizări de 3 ori pe zi.
Instructiuni de utilizare
1 - Tineti flaconul în poziţie verticală si agitati bine înainte de utilizare.
2 - Prima dată când utilizati spray-ul, îndreptati duza de pulverizare departe de fata dumneavoastră si apăsati ferm, de 3 - 4 ori, până când apare un spray fin. Pompa este acum gata de utilizare.
3 - Îndreptati duza către gura sau gâtul dumneavoastră si apăsati din nou. O apăsare înseamnă o pulverizare.
4 - După aplicarea numărului corect de pulverizări (vezi verso), stergeti capătul duzei cu o tesătură. Astfel se previne înfundarea.
5 - Nu încercati să împingeti vreun obiect în capătul duzei.
Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp să luati medicamentul. În majoritatea cazurilor, perioada de tratament nu va depăsi 4-5 zile. Vă rugăm să vă adresati medicului dacă starea nu vi s-a ameliorat după 3 zile. Trebuie să respectati regimul terapeutic prescris de medicul dumneavoastră chiar dacă vă simtiti mult mai bine. Astfel starea dumneavoastră se poate ameliora în mod eficace.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Ambrospray 50 mg/g soluţie orala
Până astăzi, nu s-au raportat cazuri de supradozaj cu clorhidrat de ambroxol, substanta activă din Ambrospray. În câteva cazuri de supradozaj, s-a raportat diaree. Numai după administrarea de doze extrem de mari, s-a raportat o excretie salivară redusă, greată, vomă si o scădere a tensiunii arteriale.
Dacă ati luat mai mult Ambrospray decât doza recomandată, adresati-vă medicului sau farmacistului cât de repede posibil.
Dacă uitaţi să utilizaţi Ambrospray 50 mg/g soluţie orala
Dacă uitati să administrati o doză de Ambrospray, utilizati-l de îndată ce vă aduceti aminte si apoi continuati ca mai înainte. Nu încercati să luati o doză dublă pentru a recupera dozele pe care ati uitat să le luati.

Acțiune:

Ambrospray 50 mg/g soluţie orala face parte din grupa: expectorante fără combinaţii cu antitusive, mucolitice; aceste medicamente sunt utilizate pentru subtierea sputei (secretiilor bronsice), ajutând astfel la expectorarea secretiilor mucoase vâscoase.

Compoziție Ambrospray 50 mg/g, spray, soluţie orala:

Substanţa activă este clorhidrat de ambroxol 50 mg.

Celelalte componente sunt: propilenglicol, etanol 96%, glicerol, NAT 8539 (lecitină din boabe de soia, etanol anhidru), acetat de sodiu, acesulfam de potasiu sorbitol, aromă de zmeură (H+R), aromă contramarum (H+R), aromă de mentol, aromă de mentă, aromă de vişine, apă purificată.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ambrospray 50 mg/g soluţie orala
Ambrospray poate interactiona cu alte medicamente pe care le luati, astfel că este important pentru dumneavoastră să cititi pct. "Utilizarea altor medicamente", precum si informatiile importante legate de unii excipienţi din Ambrospray, înainte de a lua acest medicament.
Vă rugăm să vă consultati medicul dacă vi s-a spus că rinichii si/sau ficatul dumneavoastră nu lucrează asa cum ar trebui. Când functia renală este grav afectată, este posibil să survină acumularea de metaboliti ai clorhidratului de ambroxol (substanta activă din Ambrospray), care sunt produsi în ficat.
Dacă ati fost diagnosticat cu sindrom ciliar malign, o boală foarte rară, este posibil să survină acumularea de cantităti mari de secretii bronsice. În acest caz, Ambrospray poate fi utilizat doar sub supraveghere medicală strictă.
Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţa la fructoză, nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Ambrospray contine 13% etanol în procente de volum. Fiecare doză (0,8 ml care corespunde la 40 mg de clorhidrat de ambroxol) contine până la 100 mg de alcool. Poate fi dăunător pentru cei care suferă de afectiuni ale ficatului, alcoolism, epilepsie, afectiuni ale creierului, precum si pentru femeile gravide si pentru copii. Acest medicament poate modifica sau potenta efectul altor medicamente.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Deoarece, foarte rar, au fost descrise cefalee şi vertij în timpul tratamentului cu Ambrospray se recomandă prudenţă la pacienţii care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Reacții adverse ale Ambrospray 50 mg/g, spray, soluţie orala:

Ca toate medicamentele, Ambrospray 50 mg/g soluţie orala poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Cele mai frecvente reacţii adverse care pot surveni la administrarea de Ambrospray sunt asociate cu sistemul digestiv, cum ar fi greata, senzaţii de arsură la nivelul stomacului, dispepsia, uscăciunea gurii, amorteala limbii si tulburări de gust. Reactiile cutanate (umflarea, eruptiile, roseata, mâncărimea) si reactiile alergice (dispnea, febra, umflarea fetei, frisoanele) sunt de asemenea reacţii adverse care au fost raportate de pacientii tratati cu produse medicamentoase care contin ambroxol, substanta activă din Ambrospray.
Au existat cazuri de reactii imediate de hipersensibilitate (soc anafilactic) cu perturbări circulatorii grave. Într-un singur caz a survenit o reactie alergică cutanată (dermatită de contact) la un pacient tratat cu solutie de ambroxol după administrare pe cale orală.
Mai poate apare cefalee, vertij ca reacţii adverse.
Ca si în cazul altor medicamente care contin sorbitol, pot fi observate o accelerare a tranzitului intestinal si diaree atunci când se utilizează Ambrospray.
Informati întotdeauna medicul sau farmacistul în legătură cu orice reacţii adverse care survin la utilizarea Ambrospray, chiar si cu cele care nu sunt mentionate în acest prospect.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravÇŽ sau dacă observaţi orice reacţie adversÇŽ nemenţionatÇŽ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Utilizarea concomitentă a Ambrospray cu medicamente care calmează tusea poate avea ca rezultat o acumulare de secretii bronsice care nu pot fi eliminate. Necesitatea unei asemenea terapii combinate trebuie evaluată cu grijă de medicul dumneavoastră, împotriva oricăror potentiale riscuri.

Administrarea de Ambrospray 50 mg/g, spray, soluţie orala în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu a fost stabilită siguranta ambroxolului pentru perioada de sarcină la om. În cadrul studiilor experimentale la animal nu s-au observat efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra embrionului sau a fătului. Totusi, deoarece studiile la animal nu prognozează întotdeauna răspunsul uman, nu se recomandă utilizarea de Ambrospray pe perioada sarcinii.
Ambroxolul din Ambrospray trece în laptele matern în cantităti mici; atât timp cât posibilele efecte nu sunt încă evaluate complet, este mai bine ca mamele care utilizează Ambrospray să nu alăpteze.
Cereti întotdeauna sfatul medicului sau farmacistului dumneavoastră înainte de a lua vreun medicament.

Prezentare ambalaj:

Ambrospray 50 mg/g soluţie orala se prezinta sub forma de soluţie gălbuie transparentă.

Cutie cu un flacon de sticlă brună a 15 ml spray nazal, soluţie, prevăzut cu pompă de pulverizare.
Cutie cu un flacon de sticlă brună a 30 ml spray nazal, soluţie, prevăzut cu pompă de pulverizare.

Condiții de păstrare:

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A se arunca după 1 an de la prima utilizare a flaconului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Ambrospray 50 mg/g soluţie orala după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ambroxolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ambrospray 50 mg/g, spray, soluţie orala(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ambrospray 50 mg/g, spray, soluţie orala vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.