Prospect Atorvastatin Ranbaxy comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: Ranbaxy Ireland Ltd. Irlanda
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA
Atorvastatin Ranbaxy 10 mg comprimate filmate
Atorvastatin Ranbaxy 20 mg comprimate filmate
Atorvastatin Ranbaxy 40 mg comprimate filmate
Atorvastatin Ranbaxy 80 mg comprimate filmate

Indicații Atorvastatin Ranbaxy comprimate filmate:

Atorvastatin Ranbaxy face parte din grupa medicamentelor cunoscute sub denumirea de statine, care acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism.

Atorvastatin Ranbaxy este utilizat pentru scăderea concentraţiei de colesterol şi trigliceride din sânge, atunci când regimul alimentar şi schimbarea modului de viaţă au eşuat.

Dacă aveţi un risc crescut de boală cardiacă, Atorvastatin Ranbaxy poate fi utilizat pentru a reduce acest risc, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră este normală. În timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard de reducere a colesterolului.

Contraindicații:

Nu luaţi Atorvastatin Ranbaxy
* dacă sunteţi alergic la Atorvastatin Ranbaxy sau la orice medicamente similare utilizate pentru scăderea lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
* dacă aveţi sau aţi avut vreodată boli de ficat.
* dacă aţi avut valori anormale inexplicabile ale testelor sanguine pentru funcţia ficatului.
* dacă sunteţi femeie aflată la vârsta fertilă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace.
* dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă.
* dacă alăptaţi.

Administrare Atorvastatin Ranbaxy comprimate filmate:

Înainte de începerea tratamentului, medicul vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut în colesterol, pe care trebuie să o menţineţi şi în timpul tratamentului cu Atorvastatin Ranbaxy.

Doza uzuală de început pentru Atorvastatin Ranbaxy este de 10 mg o dată pe zi la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 10 ani sau peste. Această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră, dacă este cazul, până când se ajunge la doza care vă este necesară. Medicul dumneavoastră va modifica doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Atorvastatin Ranbaxy este de 80 mg o dată pe zi pentru adulţi şi de 20 mg o dată pe zi la copii.

Comprimatele de Atorvastatin Ranbaxy trebuie înghiţite întregi cu apă, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatele în acelaşi moment al zilei.

Luaţi întotdeauna Atorvastatin Ranbaxy exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Durata tratamentului cu Atorvastatin Ranbaxy este determinată de către medicul dumneavoastră. Va rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă aveţi impresia că efectul Atorvastatin Ranbaxy este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult Atorvastatin Ranbaxy decât ar trebui
Dacă luaţi în mod accidental mai multe comprimate de Atorvastatin Ranbaxy (mai mult decât doza zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Atorvastatin Ranbaxy
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată, la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Atorvastatin Ranbaxy
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament sau dacă doriţi să întrerupeţi tratamentul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Atorvastatin Ranbaxy comprimate filmate:

Substanţa activă este atorvastatină calcică trihidrat.

10 mg Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 10 mg. Celelalte componente sunt: Nucleu: celuloză microcristalină (E 460), lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloză sodică (E 468), hidrogen carbonat de sodiu, carbonat de sodiu anhidru, hidroxipropilceluloză (E 463), stearat de magneziu (E 470b), butilhidroxianisol, butilhidroxitoluen Film: Opadry alb YS-1-7040 (hipromeloză (E 464), macrogol 8000, dioxid de titan (E 171), talc (E 553b).

20 mg Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 20 mg. Celelalte componente sunt: Nucleu: celuloză microcristalină (E 460), lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloză sodică (E 468), hidrogen carbonat de sodiu, carbonat de sodiu anhidru, hidroxipropilceluloză (E 463), stearat de magneziu (E 470b), butilhidroxianisol, butilhidroxitoluen Film: Opadry alb YS-1-7040 (hipromeloză (E 464), macrogol 8000, dioxid de titan (E 171), talc (E553b).

40 mg Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 40 mg. Celelalte componente sunt: Nucleu: celuloză microcristalină (E 460), lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloză sodică (E 468), hidrogen carbonat de sodiu, carbonat de sodiu anhidru, hidroxipropilceluloză (E 463), stearat de magneziu (E 470b), butilhidroxianisol, butilhidroxitoluen Film: Opadry alb YS-1-7040 (hipromeloză (E 464), macrogol 8000, dioxid de titan (E 171), talc (E553b).

80 mg Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 80 mg. Celelalte componente sunt: Nucleu: celuloză microcristalină (E 460), lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloză sodică (E 468), hidrogen carbonat de sodiu, carbonat de sodiu anhidru, hidroxipropilceluloză (E 463), stearat de magneziu (E 470b), butilhidroxianisol, butilhidroxitoluen Film: Opadry alb YS-1-7040 (hipromeloză (E 464), macrogol 8000, dioxid de titan (E 171), talc (E 553b).

Precauții:

Înainte să luaţi Atorvastatin Ranbaxy, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Următoarele constituie motive pentru care Atorvastatin Ranbaxy este posibil să nu fie indicat pentru dumneavoastră:
* dacă aţi avut un accident cerebral vascular cu sângerări la nivelul creierului sau dacă aveţi mici pungi de lichid la nivelul creierului din cauza unor accidente cerebrale vasculare precedente.
* dacă aveţi probleme ale rinichilor
* dacă aveţi glanda tiroidă mai puţin activă (hipotiroidie)
* dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau antecedente personale sau familiale de tulburări musculare
* dacă aţi avut tulburări musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad colesterolul (de exemplu, alte statine sau fibraţi)
* dacă consumaţi regulat cantităţi mari de alcool etilic
* dacă aveţi antecedente de boală a ficatului
* dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.
Înainte să luaţi Atorvastatin Ranbaxy, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
* dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă.

Dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă va face analize ale sângelui înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atorvastatin Ranbaxy, pentru a prevedea riscul de a prezenta reacţii adverse musculare.

Riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare, de exemplu, rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut atunci când anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp.

În timp ce vi se administrează acest medicament, medicul dumneavoastră vă va monitoriza strict dacă aveţi diabet zaharat sau dacă prezentaţi un risc de apariţie a diabetului zaharat. Este posibil să prezentaţi un risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute ale zahărului şi lipidelor în sânge, aveţi greutate corporală în exces şi aveţi valori crescute ale tensiunii arteriale.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal, acest medicament nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi niciun fel de unelte sau utilaje dacă abilitatea de a le folosi vă este afectată de către acest medicament.

Atorvastatin Ranbaxy conţine lactoză Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament

Atorvastatin Ranbaxy conţine sodiu, mai puţin de 1 mmol (23 mg) pe comprimat, adică practic nu conţine sodiu.

Reacții adverse ale Atorvastatin Ranbaxy comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Atorvastatin Ranbaxy poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, încetaţi să luaţi comprimatele şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000:
* Reacţii alergice grave care determină umflarea feţei, limbii şi gâtului şi care pot determina dificultăţi mari la respiraţie
* O afecţiune gravă însoţită de descuamarea şi umflarea pielii, formarea de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră. Erupţie trecătoare pe piele sub formă de pete roz-roşii, în mod special la nivelul palmelor şi mâinilor sau tălpilor picioarelor, pete care se pot transforma în vezicule.
* Slăbiciune, sensibilitate sau durere musculară şi, în mod special, dacă în acelaşi timp aveţi o stare de rău sau aveţi febră. Acestea pot să apară ca urmare a unei distrugeri musculare anormale, care vă poate pune viaţa în pericol şi care poate determina probleme ale rinichilor.

Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000:
* Dacă prezentaţi tulburări legate de sângerare sau vânătăi neobişnuite sau neaşteptate. Acestea pot fi sugestive pentru o tulburare a ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

Alte reacţii adverse posibile în cazul administrării Atorvastatin Ranbaxy
Reacţiile adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane) includ:
* inflamaţie a căilor nazale, durere în gât, sângerare nazală
* reacţii alergice
* creştere a valorilor concentraţiilor zahărului din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge), creştere a concentraţiei creatin kinazei în sânge.
* durere de cap
* greaţă, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree
* durere articulară, durere musculară şi durere de spate
* testele de sânge pot să arate funcţionare anormală a ficatului

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane) includ:
* anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scădere a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge)
* coşmaruri, insomnie
* ameţeli, amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, reducere a sensibilităţii la atingere sau la durere, modificări ale gustului, pierdere a memoriei
* vedere înceţoşată
* ţiuituri în urechi şi/sau cap
* vărsături, eructaţii, durere la nivelul abdomenului superior şi inferior, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere la nivelul stomacului)
* hepatită (inflamaţie a ficatului)
* erupţie trecătoare pe piele, erupţie sau mâncărime la nivelul pielii, urticarie, cădere în exces a părului
* dureri la nivelul gâtului, oboseală musculară
* oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare în special la nivelul gleznelor (edem), temperatură crescută
* prezenţa de celule albe în urină, detectată prin analize ale urinii.

Reacţiile adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane) includ:
* tulburări de vedere
* sângerare sau vânătăi neaşteptate
* colestază (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor)
* rupturi ale tendoanelor

Reacţiile adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane) includ:
* o reacţie alergică – simptomele pot include respiraţie şuierătoare bruscă, durere sau apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultate la respiraţie, colaps
* pierdere a auzului
* ginecomastie (creştere de volum a sânilor la bărbaţi şi femei)

Reacţii adverse posibile, raportate la unele statine (medicamente de acelaşi tip):
* Tulburări sexuale;
* Depresie;
* Probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtare a respiraţiei sau febră.
* Diabet zaharat.

Acesta este mai probabil dacă aveţi valori crescute ale zahărului şi lipidelor în sânge, greutate corporală în exces şi valori crescute ale tensiunii arteriale. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza pe parcursul administrării acestui medicament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Atorvastatin Ranbaxy împreună cu alte medicamente Există anumite medicamente care pot modifica efectul Atorvastatin Ranbaxy sau efectele lor pot fi modificate de către Atorvastatin Ranbaxy. Acest tip de interacţiune poate face ca unul dintre medicamente sau ambele medicamente să fie mai puţin eficiente. Alternativ, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, incluzând afectarea musculară importantă denumită rabdomioliză:
* Medicamente utilizate pentru a schimba modul în care funcţionează sistemul imunitar, de exemplu, ciclosporina
* Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu, eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic.
* Alte medicamente care reglează valorile lipidelor, de exemplu, gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol.
* Anumite blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau tensiunii arteriale mari, de exemplu, amlodipină, dilitiazem; medicamente care vă reglează ritmul bătăilor inimii, de exemplu, digoxină, verapamil, amiodaronă.
* Medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, etc.
* Alte medicamente cunoscute a interacţiona cu Atorvastatin Ranbaxy, incluzând ezetimibă (care reduce colesterolul), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptivele orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), cimetidină (utilizat pentru arsuri în capul pieptului şi ulcere peptice), fenazonă (un calmant al durerii) şi antiacide (medicamente pentru indigestie, care conţin aluminiu sau magneziu).
* Medicamente eliberate fără prescripţie medicală: sunătoare.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Atorvastatin Ranbaxy împreună cu alimente, băuturi şi alcool etilic
Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele:
Sucul de grepfrut
Nu consumaţi mai mult de unul sau două pahare mici de suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Atorvastatin Ranbaxy.

Alcool etilic
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timp ce luaţi acest medicament.

Administrarea de Atorvastatin Ranbaxy comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Atorvastatin Ranbaxy dacă sunteţi gravidă sau dacă vreţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi Atorvastatin Ranbaxy dacă vă aflaţi în perioada fertilă, decât dacă utilizaţi metode de contracepţie eficiente.
Nu luaţi Atorvastatin Ranbaxy dacă alăptaţi.

Până în prezent, nu s-a dovedit siguranţa utilizării Atorvastatin Ranbaxy în timpul sarcinii şi alăptării.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Atorvastatin Ranbaxy 10 mg: Comprimate filmate de formă ovală, de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiuni de aproximativ 6,1 mm în grosime şi aproximativ 8,6 mm în lungime, inscripţionate cu „A30“ pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă.
Atorvastatin Ranbaxy 20 mg: Comprimate filmate de formă ovală, de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiuni de aproximativ 6,6 mm în grosime şi aproximativ 12,1 mm în lungime, inscripţionate cu „A31“ pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă.
Atorvastatin Ranbaxy 40 mg: Comprimate filmate de formă ovală, de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiuni de aproximativ 8,1 mm în grosime şi aproximativ 16,9 mm în lungime, inscripţionate cu „A32“ pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă.
Atorvastatin Ranbaxy 80 mg: Comprimate filmate de formă ovală, de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiuni de aproximativ 10,8 mm în grosime şi aproximativ 21,7 mm în lungime, inscripţionate cu „A33“ pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă.

Atorvastatin Ranbaxy este furnizat în ambalaje de:
Blister laminat format la rece (structură: poliamidă orientată/ folie de aluminiu/ film din PVC) cu partea posterioară din folie de aluminiu călit, acoperită cu un strat de lac pentru sigilare la cald pe partea internă.

Ambalaje cu câte 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25 grade C. Nu utilizaţi Atorvastatin Ranbaxy comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi.. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Atorvastatin Ranbaxy comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Atorvastatin Ranbaxy comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.