Prospect Atilen 80 mg, comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: Teva Pharma S.L.U., Spania
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA

Indicații Atilen 80 mg, comprimate filmate:

Atilen face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care sunt medicamente pentru reglarea valorii lipidelor (grăsimii).
Atilen este utilizat pentru scăderea lipidelor din sânge, cunoscute sub denumirea de colesterol şi trigliceride, când o dietă fără grăsimi şi modificările stilului de viaţă nu au fost eficace. Dacă prezentaţi risc crescut de boală de inimă, Atilen poate, de asemenea, să fie utilizat pentru scăderea riscului chiar dacă valorile colesterolului dumneavoastră sunt normale. Pe timpul tratamentului trebuie să continuaţi dieta standard pentru scăderea colesterolului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Atilen
* Dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la atorvastatină, la orice medicament similar utilizat pentru scăderea valorii lipidelor din sânge sau la orice alte componente ale medicamentului.
* Dacă aveţi sau aţi avut vreodată o boală care afectează ficatul
* Dacă aţi avut valori anormale inexplicabile ale analizelor hepatice
* Dacă sunteţi o femeie care poate să aibă copii şi nu utilizaţi o metodă eficientă de contracepţie
* Dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă
* Dacă alăptaţi

Administrare Atilen 80 mg, comprimate filmate:

Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut de colesterol pe care, de asemenea, trebuie să o respectaţi în timpul tratamentului cu Atilen.
Doza uzuală iniţială de Atilen la adulţi şi copii cu vârsta mai mare de 10 ani este 10 mg o dată pe zi. Dacă este necesar, această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră până când luaţi cantitatea de care aveţi nevoie. Medicul dumneavoastră va adapta doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Atilen este 80 mg o dată pe zi la adulţi şi 20 mg o dată pe zi la copii.
Comprimatele de Atilen trebuie înghiţite întregi, cu apă, şi pot fi luate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să vă luaţi comprimatul în acelaşi moment al zilei.
Luaţi întotdeauna Atilen exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Durata tratamentului cu Atilen va fi stabilită de către medicul dumneavoastră.
Vă rugăm să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă consideraţi că efectul Atilen este prea puternic sau prea slab.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Atilen
Dacă luaţi accidental prea multe comprimate de Atilen (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită), contactaţi-l pe medicul dumneavoastră sau cel mai apropiat spital pentru recomandări.

Dacă uitaţi să utilizaţi Atilen
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată la momentul corect.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Atilen
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament sau dacă doriţi să încetaţi tratamentul,, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Atilen 80 mg, comprimate filmate:

* Substanţa activă este atorvastatina.
Un comprimat filmat de 80 mg conţine atorvastatină 80 mg, sub formă de atorvastatină calcică.

* Celelalte componente ale nucleului sunt celuloză microcristalină, carbonat de sodiu anhidru, maltoză, croscarmeloză sodică şi stearat de magneziu.
* Celelalte componente ale filmului sunt hipromeloză (E464), hidroxipropilceluloză, citrat de trietil (E1505), polisorbat 80 şi dioxid de titan (E171).

Precauții:

Următoarele reprezintă motive pentru care Atilen poate să nu fie potrivit pentru dumneavoastră:
* Dacă aţi avut un accident vascular cerebral anterior cu hemoragie la nivelul creierului sau prezentaţi acumulări mici de lichid la nivelul creierului provenite de la accidentele vasculare cerebrale anterioare
* Dacă aveţi probleme renale
* Dacă aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism)
* Dacă aţi avut crampe sau dureri musculare repetate sau inexplicabile, istoric personal sau familial de probleme musculare
* Dacă aţi avut anterior probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea valorii lipidelor (de exemplu alte "statine" sau "fibraţi")
* Dacă consumaţi cu regularitate o cantitate mare de alcool
* Dacă aţi avut boli ale ficatului
* Dacă aveţi mai mult de 70 de ani.
Înainte de a începe să luaţi Atilen, verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul
* Dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă
Dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze o analiză de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atilen pentru a evalua riscul dumneavoastră de a face reacţii adverse musculare. Este cunoscut că riscul de reacţii adverse musculare, de exemplu, rabdomioliză, creşte în cazul în care anumite medicamente sunt administrate în acelaşi timp cu atorvastatina.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal, acest medicament nu afectează capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi unelte sau utilaje dacă capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.

Reacții adverse ale Atilen 80 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Atilen poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, întrerupeţi administrarea comprimatelor şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.
Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000:
* Reacţii alergice grave care determină umflarea feţei, limbii şi gâtului, care poate determina dificultăţi grave în respiraţie.
* Afecţiune gravă cu descuamare puternică şi inflamaţie a pielii, apariţia de vezicule pe piele, gură, ochi şi organe genitale şi febră. Erupţie trecătoare pe piele formată din pete de culoare roz-roşie, în special pe palme sau tălpi care poate forma vezicule.
• Slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere şi, mai ales, dacă în acelaşi moment vă simţiţi rău sau aveţi febră, pot fi cauzate de o distrugere musculară anormală care poate pune viaţa în pericol şi poate conduce la probleme renale.
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000: • Dacă prezentaţi sângerări sau vânătăi neaşteptate sau neobişnuite, acest lucru poate sugera o afecţiune a ficatului. Trebuie să consultaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.
Alte reacţii adverse posibile cu Atilen
Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100) includ:
* inflamaţii ale mucoasei nazale, dureri în gât, sângerare nazală
* reacţii alergice
* creşteri ale glicemiei (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie glicemia), creşterea nivelului creatinkinazei din sânge
* dureri de cap
* greaţă, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree
* durere articulară, durere musculară şi durere de spate
* rezultatele testelor de sânge care oferă informaţii privind funcţionarea ficatului pot deveni anormale.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000) includ:
• anorexie (lipsa poftei de mâncare), creştere în greutate, scăderi ale glicemiei (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie glicemia)
* coşmaruri, insomnie
* ameţeli, senzaţie de amorţeală sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini şi picioare, reducerea sensibilităţii la durere sau atingere, modificări în percepţia gustului, pierderea memoriei
* vedere înceţoşată
* zgomote în urechi şi/sau cap
* vărsături, eructaţii, durere la nivelul tractului abdominal superioar şi inferior, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care conduce la durere de stomac)
* hepatită (inflamaţie a ficatului)
* erupţie trecătoare pe piele, erupţie cutanată şi prurit, urticarie, căderea părului
* durere de gât, oboseală musculară, oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflarea în special în gleznelor (edem), febră
* teste de urină pozitive pentru leucocite.
Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000) includ:
* tulburări vizuale
* sângerări sau vânătăi neaşteptate
* icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor)
* traumatismul tendoanelor:
Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000) includ:
• o reacţie alergică - simptomele pot include respiraţie şuierătoare cu debut brusc şi durere sau senzaţie de apăsare în piept, umflarea pleoapelor, a feţei, a buzelor, a gurii,a limbii sau a gâtului, dificultăţi de respiraţie, colaps
* pierderea auzului
* ginecomastie (mărirea sânilor la bărbaţi şi femei).
Reacţii adverse posibile raportate cu unele statine (medicamente de acelaşi tip):
* Dificultăţi sexuale
* Depresie
* Probleme respiratorii, inclusiv tuse persistentă şi/sau scurtarea respiraţiei sau febră.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Există unele medicamente care pot modifica efectul Atilen sau efectul lor poate fi modificat de Atilen. Acest tip de interacţiune poate face ca unul sau ambele medicamente să fie mai puţin eficiente. Alternativ, ar putea creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, inclusiv de o afecţiune musculară rară, dar severă, denumită rabdomioliză:
* Medicamente utilizate pentru a modifica modul în care acţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină
* Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol; voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic
* Alte medicamente pentru reglarea valorii lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol
* Anumite blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru angină pectorală sau hipertensiune arterială, de exemplu, amlodipină, diltiazem; medicamente pentru reglarea ritmului inimii dumneavoastră, de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă
* Medicamente utilizate în tratamentul HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, etc.
* Alte medicamente cunoscute a interacţiona cu atorvastatină includ ezetimib (care reduce colesterolul); warfarină (care reduce coagularea sângelui); contraceptive orale; stiripentol (un anticonvulsivant pentru epilepsie); cimetidină (utilizat pentru arsuri la stomac şi ulcer peptic), fenitoină (un analgezic); antiacide (medicamente care conţin aluminiu sau magneziu)
* Medicamente obţinute fără prescripţie medicală: sunătoare.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Atilen cu alimente şi băuturi
Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele informaţii:
Sucul de grapefrut
Nu beţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grapefrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grapefrut pot modifica efectele Atilen.
Alcool
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool în timpul tratamentului cu acest medicament. Pentru informaţii suplimentare, vezi pct. 2 "Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Atilen".

Administrarea de Atilen 80 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Atilen dacă sunteţi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi Atilen dacă aveţi potenţial fertil decât dacă folosiţi măsuri contraceptive adecvate.
Nu luaţi Atilen dacă alăptaţi.
Siguranţa utilizării Atilen în timpul sarcinii şi alăptării nu a fost dovedită.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Atilen comprimate filmate sunt comprimate de culoare albă până la aproape albă, eliptice, biconvexe şi netede. Dimensiunile aproximative ale fiecărui comprimat sunt 18,8 mm x 10,3 mm.

Atilen este disponibil în blistere din Al-Al care conţin 7, 10, 14, 15, 28, 30, 50, 50x1, 56, 60, 84, 90, 98, 100 sau 200 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30°C.
Nu utilizaţi Atilen după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Atilen 80 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Atilen 80 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.