Prospect Atorvastatin Beximco Pharma, comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: Cemelog-BRS Ltd. Ungaria
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA
Atorvastatin Beximco Pharma 10 mg comprimate filmate
Atorvastatin Beximco Pharma 20 mg comprimate filmate
Atorvastatin Beximco Pharma 40 mg comprimate filmate

Indicații Atorvastatin Beximco Pharma, comprimate filmate:

Atorvastatin Beximco Pharma face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism.

Atorvastatin Beximco Pharma este utilizat pentru scăderea concentraţiei lipidelor cunoscute sub denumirea de colesterol şi trigliceride din sânge, atunci când regimul alimentar şi schimbarea stilului de viaţă au eşuat.

Dacă aveţi un risc crescut de boală cardiacă, Atorvastatin Beximco Pharma poate fi utilizat pentru a reduce acest risc, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră este normală. În timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard de reducere a colesterolului.

Contraindicații:

Nu luaţi Atorvastatin Beximco Pharma
− dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ATORVASTATINA sau la orice medicamentele similare utilizate pentru reducerea lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
− dacă aveţi sau aţi avut vreodată afecţiuni care afectează ficatul.
− dacă aţi avut valori anormale inexplicabile la testele de sânge care investighează funcţia ficatului.
− dacă sunteţi femeie aflată la vârsta fertilă şi nu utilizaţi o metodă contraceptivă eficace.
− dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă.
− dacă alăptaţi.

Administrare Atorvastatin Beximco Pharma, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Înainte de începerea tratamentului, medicul vă va recomanda un regim alimentar cu conţinut scăzut în colesterol, pe care trebuie să îl urmaţi şi în timpul tratamentului cu Atorvastatin Beximco Pharma.

Doza obişnuită de început pentru Atorvastatin Beximco Pharma este de 10 mg o dată pe zi la adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta peste 10 ani. Această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră, dacă este cazul, până când se ajunge la doza care vă este necesară. Medicul dumneavoastră va modifica doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Atorvastatin Beximco Pharma este de 80 mg o dată pe zi la adulţi şi de 20 mg o dată pe zi la copii şi adolescenţi.

Comprimatele Atorvastatin Beximco Pharma trebuie înghiţite întregi cu apă, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatele în acelaşi moment al zilei.

Durata tratamentului cu Atorvastatin Beximco Pharma este determinată de către medicul dumneavoastră.

Va rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă aveţi impresia că efectul Atorvastatin Beximco Pharma este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult Atorvastatin Beximco Pharma decât trebuie
Dacă luaţi în mod accidental mai multe comprimate de Atorvastatin Beximco Pharma (mai mult decât doza zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Atorvastatin Beximco Pharma
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată, la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Atorvastatin Beximco Pharma
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, întrebaţi medicul sau farmacistul.

Compoziție Atorvastatin Beximco Pharma, comprimate filmate:

− Substanţa activă este atorvastatina. Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 10 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 20 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 40 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).

Celelalte componente sunt:

Nucleul comprimatului: Celuloză microcristalină E460 Lactoză monohidrat Carbonat de calciu E170 Croscarmeloză sodică E468 Hidroxilpriopil celuloză E463 Polisorbat 80 E433 Apă purificată Stearat de magneziu E 572

Filmul comprimatului: Opadry II OY-LS-38929 (alb) conţine lactoză monohidrat, hipromeloză E464, dioxid de titan E171, macrogol E1521, edetat disodic şi oxid negru de fier E 172. Ceară de carnauba E903

Precauții:

Înainte să luaţi ATORVASTATINA adresaţi-vă medicului dumneavoastră:
− dacă aveţi probleme ale rinichilor
− dacă aveţi glanda tiroidă mai puţin activă (hipotiroidism)
− dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau antecedente personale sau familiale de tulburări musculare
− dacă aţi avut tulburări musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad concentraţia lipidelor (de exemplu, alte statine sau fibraţi)
− în cazul în care consumaţi regulat cantităţi mari de alcool etilic
− dacă aveţi antecedente de afecţiune a ficatului
− dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.
− dacă aţi avut un accident cerebral vascular cu sângerări la nivelul creierului sau dacă aveţi mici pungi de lichid la nivelul creierului din cauza unor accidente cerebrale vasculare precedente.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Atorvastatin Beximco Pharma dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă.

Dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă va face analize ale sângelui înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atorvastatin Beximco Pharma, pentru a prevedea riscul de a prezenta reacţii adverse musculare.

Riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare, de exemplu rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut atunci când anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp.

În perioada tratamentului cu acest medicament, medicul vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau dacă există riscul de apariţie a diabetului zaharat.

Vă aflaţi în categoria cu risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute de glucide şi grăsimi în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială. Copii şi adolescenţi Copiii mai mici de 18 ani trebuie trataţi de către un specialist.

Acest medicament nu trebuie administrat copiiilor sub 10 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal, acest medicament nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi niciun fel de unelte sau utilaje dacă abilitatea de a le folosi vă este afectată de către acest medicament.

Atorvastatin Beximco Pharma conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să- l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Atorvastatin Beximco Pharma, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, încetaţi să luaţi comprimatele şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Rare: pot afecta până la 1 utilizator din 1000
− Reacţii alergice grave care determină umflarea feţei, limbii şi gâtului şi care pot determina dificultăţi mari la respiraţie
− Afecţiune gravă însoţită de descuamarea şi umflarea pielii, formarea de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră; erupţie trecătoare pe piele sub formă de pete roz-roşii, în mod special la nivelul palmelor sau tălpilor, pete care se pot transforma în vezicule.
− Slăbiciune, sensibilitate sau durere musculară şi, în mod special, dacă în acelaşi timp aveţi o stare de rău sau aveţi febră. Acestea pot să apară ca urmare a unei distrugeri musculare anormale, care vă poate pune viaţa în pericol şi care poate determina probleme ale rinichilor.

Foarte rare: pot afecta până la 1 utilizator din 10000
− Dacă prezentaţi tulburări legate de sângerare sau vânătăi neobişnuite sau neaşteptate. Acestea pot fi sugestive pentru o tulburare a ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

Alte reacţii adverse posibile la Atorvastatin Beximco Pharma
Reacţiile adverse frecvente (pot afecta până la 1 utilizator din 10) includ:
• inflamaţie a căilor nazale, durere în gât, sângerare nazală
• reacţii alergice
• creştere a valorilor concentraţiilor zahărului din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge), creştere a concentraţiei creatin kinazei în sânge
• durere de cap
• greaţă, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree
• durere articulară, durere musculară şi durere de spate
• testele de sânge pot să arate funcţionare anormală a ficatului

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 utilizator din 100) includ:
• anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scădere a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge(dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge)
• coşmaruri, insomnie
• ameţeli, amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, reducere a sensibilităţii la atingere sau la durere, modificări ale gustului, pierdere a memoriei
• vedere înceţoşată
• ţiuituri în urechi şi/sau cap
• vărsături, eructaţii, durere la nivelul abdomenului superior şi inferior, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere la nivelul stomacului) • hepatită (inflamaţie a ficatului)
• erupţie trecătoare pe piele, erupţie sau mâncărime la nivelul pielii, urticarie, cădere în exces a părului
• dureri la nivelul gâtului, oboseală musculară
• oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare în special la nivelul gleznelor (edem), temperatură crescută
• teste de urină pozitive pentru prezenţa celulelor albe

Reacţiile adverse rare (pot afecta până la 1 utilizator din 1000) includ:
• tulburări de vedere
• sângerare sau vânătăi neaşteptate
• colestază (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor)
• leziuni ale tendoanelor

Reacţiile adverse foarte rare (pot afecta până la 1 utilizator din 10000) includ:
• o reacţie alergică – simptomele pot include respiraţie şuierătoare bruscă, durere sau apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultate la respiraţie, colaps
• pierdere a auzului
• ginecomastie (creştere a sânilor la bărbaţi şi femei)

Reacţii adverse posibile, raportate la unele statine (medicamente de acelaşi tip):
• Tulburări ale somnului;
• Tulburări sexuale;
• Depresie;
• Probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtare a respiraţiei sau febră.
• Diabet zaharat.

Acest lucru este mult mai probabil, dacă aveţi un nivel ridicat de zaharuri şi grăsimi în sânge, sunteţi supraponderal si aveţi tensiune arterială mare. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza în timpul tratamentului cu acest medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Atorvastatin Beximco Pharma împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Există anumite medicamente care pot modifica efectul Atorvastatin Beximco Pharma sau efectele lor pot fi modificate de către Atorvastatin Beximco Pharma.
Acest tip de interacţiune poate face ca unul dintre medicamente sau ambele medicamente să fie mai puţin eficace.

Alternativ, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, incluzând afectarea musculară importantă denumită rabdomioliză:
− Medicamente utilizate pentru a schimba modul în care vă funcţionează sistemul imunitar, de exemplu, ciclosporina
− Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic.
− Alte medicamente care reglează concentraţiile lipidelor, de exemplu, gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol.
− Anumite blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau tensiunii arteriale mari, de exemplu amlodipină, diltiazem; medicamente care vă reglează ritmul inimii, de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă.
− Medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir etc.
− Alte medicamente cunoscute a interacţiona cu Atorvastatin Beximco Pharma, incluzând ezetimibă (care reduce colesterolul), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptive orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), cimetidină (utilizat pentru arsuri în capul pieptului şi ulcere peptice), fenazonă (un calmant al durerii) şi antiacide (medicamente pentru indigestie, care conţin aluminiu sau magneziu).
− Medicamente eliberate fără prescripţie medicală: sunătoare.

Atorvastatin Beximco Pharma împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Pentru instrucţiuni privind utilizarea Atorvastatin Beximco Pharma. Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele:
Sucul de grepfrut
Nu consumaţi mai mult de unul sau două pahare mici de suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Atorvastatin Beximco Pharma.

Alcool etilic
Evitaţi consumul a prea mult alcool etilic în timp ce luaţi acest medicament.

Administrarea de Atorvastatin Beximco Pharma, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu luaţi Atorvastatin Beximco Pharma dacă sunteţi gravidă sau dacă vreţi să rămâneţi gravidă.

Nu luaţi Atorvastatin Beximco Pharma dacă vă aflaţi în perioada fertilă, decât dacă utilizaţi metode contraceptive eficace. Nu luaţi Atorvastatin Beximco Pharma dacă alăptaţi. Până în prezent, nu s-a dovedit siguranţa utilizării Atorvastatin Beximco Pharma în timpul sarcinii şi alăptării.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate de Atorvastatin Beximco Pharma 10 mg sunt ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, netede pe ambele feţe, având mărimea de 3 mm. Comprimatele filmate de Atorvastatin Beximco Pharma 20 mg sunt rotunde, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, netede pe ambele feţe, având mărimea de 3 mm. Comprimatele filmate de Atorvastatin Beximco Pharma 40 mg sunt în formă de capsulă, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, netede pe ambele feţe, având mărimea de 6 mm.
Comprimatele filmate de Atorvastatin Beximco Pharma sunt comercializate în cutii cu blistere din aluminiu-aluminiu. Blisterul este format din folie de aluminiu laminată cu film de policlorură de vinil şi poliamidă orientată pe partea mată. Comprimatele filmate de Atorvastatina sunt disponibile în cutii cu blistere conţinând 10, 30, 50 sau 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.
Nu utilizaţi Atorvastatin Beximco Pharma după data de expirare înscrisă pe etichetă, cutie sau flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a respectivei luni.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Atorvastatin Beximco Pharma, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Atorvastatin Beximco Pharma, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.