Prospect Amicor 20 mg, comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: Actavis hf., Islanda
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA

Indicații Amicor 20 mg, comprimate filmate:

Amicor este un medicamet pentru scăderea lipidelor din sânge.
Amicor este utilizat ca un supliment de schimbare a dietei la scăderea lipidelor din sânge, cunoscute sub denumirea de colesterol şi trigliceride, când o dietă fără grăsimi şi alte tratamente cum ar fi exerciţiile fizice şi modificările stilului de viaţă nu au fost eficace.
Amicor este de asemenea utilizat ca un supliment la scăderea lipidelor cu alte tratamente (de exemplu, afereza LDL: o procedură pentru reducerea colesterolului LDL în sânge), sau în cazul în care astfel de tratamente nu sunt disponibile.
Dacă prezentaţi risc crescut de boală de inimă, Amicor poate, de asemenea, să fie utilizat pentru scăderea riscului chiar dacă valorile colesterolului dumneavoastră sunt normale. Pe timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard pentru scăderea colesterolului.
Colesterolul este o substanţă care apare în mod normal în organism, fiind necesară pentru creşterea normală. Cu toate acestea, dacă există prea mult colesterol în sângele dumneavoastră, acesta se poate depune pe pereţii vaselor de sânge, care pot fi blocate în cele din urmă. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de boală de inimă. Este un lucru acceptat faptul că valorile crescute de colesterol determină creşterea riscului de boală de inimă. Alţi factori care cresc riscul de boală de inimă includ hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, greutatea crescută, sedentarismul, fumatul sau antecedentele familiale de boală de inimă.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Amicor:
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la Amicor, la orice medicament similar utilizat pentru scăderea valorii lipidelor din sânge sau la orice altă componentă a medicamentului
- dacă aveţi o boală de ficat,
- dacă aveţi o tulburare musculară denumită miopatie (dureri musculare repetate sau neexplicate),
- dacă sunteţi gravidă, încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi,
- dacă sunteţi o femeie care poate să aibă copii şi nu utilizaţi o metodă eficientă de contracepţie.

Administrare Amicor 20 mg, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna Amicor exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Amicor se administreaza o data pe zi., şi pote fi luat în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut de colesterol, pe care trebuie să o respectaţi, de asemenea, în timpul tratamentului cu Amicor.
Doza uzuală iniţială a tratamentului cu Amicor este 10 mg o dată pe zi. Dacă este necesar, această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră până când luaţi cantitatea de care aveţi nevoie. Medicul
dumneavoastră va adapta doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Amicor este 80 mg o dată pe zi.
Doza zilnica se administreaza o data pe zi
Durata tratamentului cu Amicor va fi stabilită de către medicul dumneavoastră.
Copii şi adolescenţi 4-17 ani:
Experienţa la copii este limitată. Utilizarea de Amicor la copii trebuie să fie supravegheată de către un specialist.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Amicor
Dacă luaţi accidental prea multe comprimate de Amicor (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită), contactaţi-l pe medicul dumneavoastră sau cel mai apropiat spital pentru recomandări.
Dacă uitaţi să utilizaţi Amicor
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi doza cât de repede puteţi, cu excepţia cazului cînd este momentul pentru următoarea doză.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Amicor
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Amicor 20 mg, comprimate filmate:

Substanţa activă este atorvastatina. Un comprimat filmat conţine 20 mg atorvastatină sub formă de atorvastatină calcică.

Celelalte componente sunt:
Nucleu; manitol, celuloză microcristalină, crospovidonă, carbonat de sodiu anhidru, povidonă, metionină, stearat de magneziu
Film: carmeloză sodică, maltodextrină, glucoză monohidrat, dioxid de titan (E 171), acid stearic

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amicor
- dacă aţi avut un istoric de boli care afectează ficatul sau dacă consumaţi cu regularitate o cantitate mare de alcool
- dacă aveţi probleme renale
- dacă aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism),
- dacă aveţi mai mult de 70 de ani,
- dacă aţi avut dureri musculare repetate sau neexplicate, istoric personal sau familial de probleme musculare
- dacă aţi avut anterior probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea valorii lipidelor (de exemplu alte "statine" sau "fibraţi")
- dacă aveţi insuficienţa respiratorie severă
Dacă observaţi dureri musculare (mialgii), crampe, dureri sau oboseală, mai ales dacă sunt însoţite de febră sau stare generală de rău, contactaţi imediat un medic, deoarece tratamentul cu Amicor ar putea avea nevoie să fie întrerupt sau dozele să fie reduse.
Dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze o analiză de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Amicor pentru a evalua riscul dumneavoastră de a face reacţii adverse musculare.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi instrumente sau utilaje dacă capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Amicor
Amicor conţine glucoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Amicor 20 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Amicor poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele reacţii adverse sunt importante şi necesită intervenţie imediată dacă le prezentaţi.
Trebuie să încetaţi să luaţi Amicor şi să consultaţi un medic imediat dacă se produc următoarele simptome.
Reacţii adverse foarte rare afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000:
• umflarea feţei, limbii şi traheei, care poate provoca mari dificultăţi în respiraţie
• o reacţie alergică cu dificultăţi de respiraţie, erupţii cutanate, respiraţie şuierătoare şi scăderea tensiunii arteriale
• erupţie veziculoasă, severă şi extinsă pe piele
Reacţii adverse rare afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000:
• slăbiciune musculară, durere care poate progresa pentru a deveni o stare gravă, care poate pune viaţa în pericol. Aceasta se poate întâmpla fără nici un motiv aparent (de exemplu, nu au legătură cu exerciţiile musculare).
Alte reacţii adverse posibile cu Amicor
Reacţii adverse frecvente afectază 1-10 utilizatori din 100: constipaţie, gaze, indigestie, greaţă, diaree, reactii alergice, somn dificil, dureri de cap, ameţeli, furnicături ale pielii sau simţul tactil redus, erupţii cutanate locale, mâncărime, dureri musculare sau articulare, slăbiciune, dureri toracice, dureri de spate şi umflarea mâinilor şi picioarelor.
Reacţii adverse mai puţin frecvente afectează 1-10 utilizatori din 1000: pierderea poftei de mâncare, vărsături, sângerări neaşteptate sau vânătăi, căderea părului, creşterea sau scăderea nivelului de glucoză
din sânge, inflamaţia pancreasului, urticarie, pierderi de memorie, de apel sau zumzet în urechi, durerile şi slabiciune musculară, senzaţie de rău, creştere în greutate, impotenţă, crampe musculare.
Reacţii adverse rare afectează 1-10 utilizatori din 10000: inflamaţia ficatului, icter.
Reacţii adverse foarte rare afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000: tulburări ale gustului şi vederii, tulburări de auz, mărirea sânilor la bărbaţi.
Următoarele reacţii adverse au fost raportate cu unele statine
- Tulburări de somn, inclusiv insomnie şi coşmaruri
- Pierderi de memorie
- Dificultăţi sexuale
- Depresia
- Probleme respiratorii, inclusiv tuse persistentă şi / sau dificultăţi de respiraţie sau febră
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Există unele medicamente care pot modifica efectul Amicor sau efectul lor poate fi schimbat de Amicor. Acest tip de interacţiune ar putea face una sau ambele medicamente mai puţin eficiente. Alternativ, ar putea creşte riscul sau severitatea efectelor secundare, inclusiv apariţia unei afecţiuni musculare cunoscută sub numele de rabdomioliză.
* Medicamente utilizate pentru a modifica modul în care acţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină,
* Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, ketoconazol, itraconazol, rifampicină,
* Alte medicamente pentru reglarea valorii lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, derivaţi ai acidului nicotinic, colestipol,
* Anumite blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru angină pectorală sau hipertensiune arterială, de exemplu nifedipină;
* medicamente pentru reglarea ritmului inimii dumneavoastră, de exemplu digoxină, amiodaronă
* Inhibitori de proteaze sau alte medicamente utilizaţe în tratamentul HIV, de exemplu nefazodonă
* Alte medicamente cunoscute a interacţiona cu Amicor includ warfarină (care reduc coagularea sângelui), contraceptive orale, fenitoină (un anticonvulsivant pentru epilepsie), antiacide (medicamente care conţin aluminiu sau magneziu) şi sunătoare
Utilizarea Amicor cu alimente şi băuturi
Medicamentul poate fi administrat cu sau fără alimente
Nu beţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grapefruit pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grapefruit pot modifica efectele Amicor.
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool în timpul tratamentului cu acest medicament.

Administrarea de Amicor 20 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu luaţi Amicor dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă. Femeile cu potenţial fertil trebuie să ia măsuri adecvate.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Alăptarea
Nu luaţi Amicor dacă alăptaţi.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă, inscripţionate cu "20" pe o faţă şi cu "A" pe cealaltă faţă.

Cutii cu 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 90, 98, 100, 200 (10 x20), 500 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Amicor după data de expirare înscrisă pe ambalajul secundar. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Amicor 20 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Amicor 20 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.