ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Prospect BESPONSA 1mg pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă

Substanța activă: inotuzumab ozogamicin
Producator: Pfizer Ireland Pharmaceuticals, Irlanda
Clasa ATC: [L01XC]: >> >> >>
Substanțaactivă din BESPONSA este inotuzumab ozogamicin. Acesta aparține unui grup de medicamente care țintesc celulele canceroase.Aceste medicamente se numesc agenţi antineoplazici.

Indicații BESPONSA 1mg pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă:

BESPONSA este utilizat pentru a trata adulți cu leucemie acută limfoblastică. Leucemia acută limfoblastică este un cancer al sângelui în care aveți prea multe globule albe.BESPONSA este destinat tratamentului leucemiei acute limfoblastice pentru pacienți adulți care au încercat anterior alte tratamente și pentru care acele tratamente au eșuat.

BESPONSA acţionează prin ataşarea de celulele cu o proteinănumită CD22. Celulele leucemiei limfoblastice au această proteină. O dată ataşat celulelor leucemiei limfoblastice, medicamentul eliberează în celule o substanţă care interferează cu ADN-ul celulelor şi, în cele din urmă, le distruge.

Contraindicații:

Nu utilizați BESPONSA dacă:
• sunteți alergic la inotuzumab ozogamicin sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• aţi avut boală veno-ocluzivă severă (o afecţiune în care vasele de sânge din ficat devin deteriorate şi blocate de cheaguri de sânge) care a fost confirmată sau aveţi în prezent boală veno-ocluzivă.
• aveţi în prezent o boală hepatica gravă, de exemplu, ciroză (o afecţiune în care ficatul nu funcţionează corespunzător din cauza deteriorării pe termen lung), hiperplazie regenerativă nodulară (o afecţiune cusemnele şi simptomele hipertensiunii portale care poatefi provocată de utilizarea cronică a medicamentelor), hepatită activă (o boală caracterizată de inflamaţia ficatului).

Administrare BESPONSA 1mg pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă:

Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală. Discutați cu medicul dumneavoastră, farmacistul sau cu asistenta medicală dacă nu sunteți sigur.

Cum se administrează BESPONSA

• Medicul dumneavoastră va decide asupra dozei corecte.
• Un medic sau o asistentă medicală vă va administra BESPONSA prin picurare în venă (perfuzie intravenoasă), timp de 1 oră.
• Fiecare doză se administrează săptămânal şi fiecare ciclu de tratamenteste de 3 doze.
• Dacă medicamentul funcţionează bine și urmează să vi se efectueze un transplant de celule stem, puteți primi 2 cicluri sau un maxim de 3 cicluri de tratament.
• Dacă medicamentul funcţionează bine, dar nu urmează să vi se efectueze un transplant de celule stem, puteți primi până la un maxim de 6 cicluri de tratament.
• Dacă nu răspundețila medicament în decurs de 3 cicluri, tratamentul dumneavoastră va fi oprit.
• Dacă aveți anumite reacții adverse, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza, poate întrerupe sau opri complet tratamentul cu BESPONSA.
• Medicul dumneavoastră vă poate scădea doza pe baza răspunsului dumneavoastră la tratament.
• Medicul dumneavoastră vă va efectua analize de sânge în timpul tratamentului pentru a verifica reacțiile adverse și răspunsul la tratament.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Medicamente administrate înainte de tratamentul cu BESPONSA

Înainte de tratamentul dumneavoastră cu BESPONSA, vi se vor administra alte medicamente (premedicații) pentru a ajuta la reducerea reacțiilor la perfuzie și a altor reacții adverse posibile. Acestea pot include corticosteroizi (de exemplu, dexametazona), antipiretice (medicamente care reduc febra) și antihistaminice (medicamente care reduc reacţiile alergice).

Înainte de tratamentul dumneavoastră cu BESPONSA, vi se pot administra medicamente şi puteți fi hidratat pentru prevenirea apariţiei sindromului de liză tumorală. Sindromul de liză tumorală este asociat cu o varietate de simptome la nivelul stomacului şi intestinelor (de exemplu, greaţă, vărsături, diaree), inimii (de exemplu, schimbări ale bătăilor inimii), rinichilor (de exemplu, scăderea cantităţii de urină, sânge în urină) şi nervilor şi muşchilor (de exemplu, spasme ale mușchilor, slăbiciune, crampe).

Compoziție BESPONSA 1mg pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă:

• Substanța activă este inotuzumab ozogamicin. Fiecare flacon conține inotuzumab ozogamicin 1mg. După reconstituire, 1 ml soluție conține inotuzumab ozogamicin 0,25 mg.
• Celelalte componente sunt zaharoză, polisorbat 80, clorură de sodiu și trometamină.

Precauții:

Adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale înainte de a utiliza BESPONSA dacă:
• ați avut în trecut probleme cu ficatul sau boli de ficat sau dacă aveţi semne şi simptome ale unei afecțiuni grave numite boală hepatică veno-ocluzivă, o afecţiune în care vasele de sânge din ficat devin deteriorate și blocate de cheaguri de sânge. Boala veno-ocluzivă poate fi fatală şi se asociază cu o creştere rapidă în greutate, durere în partea superioară dreaptă a abdomenului dumneavoastră (burta), creștere în dimensiuni a ficatului, acumulare de lichid provocând umflarea abdomenului și creșterea bilirubinei și/sau a enzimelor hepatice (care poate duce la îngălbenirea pielii sau ochilor). Această afecțiune poate apărea în timpul tratamentului cu BESPONSA sau ca urmare a tratamentului ulterior cu un transplant de celule stem. Un transplant de celule stem este o procedură de transplantare a celulelor stem ale altei persoane (celule care se dezvoltă în celule sangvine noi) în sângele dumneavoastră. Această procedură poate avea loc dacă boala dumneavoastră răspunde complet la tratament.
• aveți semne sau simptome ale unui număr scăzut de celule ale sângelui cunoscute ca neutrofile (uneori însoţit de febră), globule roşii, globule albe, limfocite sau ale unui număr scăzut de componente ale sângelui cunoscute ca trombocite; aceste semne și simptome includ dezvoltarea unei infecții sau a febrei ori învinețire cu ușurință sau producerea de sângerări nazale frecvente.
• aveţi semne și simptome ale unei reacții legate de perfuzie, cum sunt febră și frisoanesau probleme de respirație în timpul sau la scurt timp după perfuzia cu BESPONSA.
• aveţi semne și simptome ale sindromului de liză tumorală, care poate fi asociat cu simptome la nivelul stomacului și intestinelor (de exemplu, greață, vărsături, diaree), al inimii (de exemplu, modificări de ritm), al rinichilor (de exemplu, cantitate scăzută de urină, sânge în urină) și al nervilor și mușchilor (de exemplu, spasme musculare, slăbiciune, crampe) în timpul sau la scurt timp după perfuzia cu BESPONSA.
• ați avut în trecut sau aveți tendinţa de a prezenta prelungirea intervalului QT (o schimbare în activitatea electrică a inimii care poate provoca bătăi neregulate grave ale inimii), luaţi medicamente care sunt cunoscute a prelungi intervalul QT şi/sau aveţi concentrații anormale de electroliţi (de exemplu, calciu, magneziu, potasiu).
• aveţi creşteri ale enzimelor amilază sau lipază care pot fi un semn al problemelor de pancreas sau ficat şi vezică biliară sau canale hepatice.

Spuneți medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale imediat dacă rămâneți gravidă în timpul perioadei de tratament cu BESPONSA şi până la 8 luni de la finalizarea tratamentului.

În timpul tratamentului cu BESPONSA, medicul dumneavoastră vă va efectua regulat teste de sânge pentru a vă monitoriza numărul de celule ale sângelui. În timpul tratamentului, în special în primele câteva zile după începerea tratamentului, numărul dumneavoastră de globule albe poate fi scăzut drastic (neutropenie) șipoate fi însoţit de febră (neutropenie febrilă).

În timpul tratamentului, mai ales în primele câteva zile după începerea tratamentului, puteţi prezenta enzime ale ficatului crescute. În timpul tratamentului cu BESPONSA, medicul dumneavoastră vă va efectua regulat analize de sânge pentru a vă monitoriza enzimele ficatului.

Tratamentul cu BESPONSA poate prelungi intervalul QT (o modificare în activitatea electrică a inimii, care poate produce bătăi neregulate ale inimii, grave). Medicul dumneavoastră vă va efectua o electrocardiogramă (EKG) și analize de sânge pentru măsurarea electroliților (de exemplu, calciu, magneziu, potasiu) înainte de prima doză de BESPONSA și va repeta aceste analize în timpul tratamentului. De asemenea, după ce utilizați BESPONSA,medicul dumneavoastră vă va monitoriza pentru semne și simptome de sindrom de liză tumorală.

Copii și adolescenți
BESPONSA nu trebuie administrat la copii și adolescenți sub vârsta de 18 ani,deoarece la această grupă de pacienți nu sunt date disponibile.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Dacă vă simțiți neobișnuit de obosit (aceasta este o reacție adversă foarte frecventă a BESPONSA), nu trebuie să conduceți vehicule sau să folosiți utilaje.

Reacții adverse ale BESPONSA 1mg pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Unele din aceste reacții adverse pot să fie grave.

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă prezentați semne şi simptome ale oricăror din următoarele reacții adverse grave:

• reacție legată de perfuzie; semnele şi simptomele includ febră şi frisoane sau probleme de respiraţie în timpul sau la scurt timp după perfuzia cu BESPONSA.
• boală hepatică veno-ocluzivă; semnele şi simptomele includ creştere rapidă în greutate, durere în partea superioară dreaptă a abdomenului, creştere în dimensiuni a ficatului, acumulare de lichid provocând umflarea abdomenului şi creşterea bilirubinei şi/sau a enzimelor hepatice (ce poate duce la îngălbenirea pielii sau ochilor).
• număr scăzut de celule ale sângelui cunoscute ca neutrofile (uneori însoţit de febră), globule roşii, globule albe, limfocite sau număr scăzut de componente ale sângelui cunoscute ca trombocite; semnele şi simptomele includ dezvoltarea unei infecţii sau a febrei ori învineţire cu uşurinţă sau producerea de sângerări nazale frecvente.
• sindrom de liză tumorală; poate fi asociat cu simptome variate la nivelul stomacului şi intestinelor(de exemplu, greaţă, vărsături, diaree), al inimii (de exemplu, modificări de ritm), al rinichilor (de exemplu, cantitate scăzută de urină, sânge în urină) şi al nervilor şi muşchilor (de exemplu, spasme musculare, slăbiciune, crampe).
• prelungirea intervalului QT; semnele şi simptomele includ o schimbare în activitatea electrică a inimii care poate provoca bătăi neregulate grave ale inimii. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți simptome cum suntamețeală, stare confuzională sau leșin.

Alte reacții adverse pot include:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
• Infecții
• Număr redus de globule albe care poate determina slăbiciune generalizată și o tendință de a dezvolta infecții
• Număr redus de limfocite (un tip de globule albe) care poate determina o tendință de a dezvolta infecții
• Număr redus de globule roșii care poate determina oboseală și respirație dificilă
• Scăderea poftei de mâncare
• Durere de cap
• Sângerare
• Durere la nivelul abdomenului
• Vărsături
• Diaree
• Greață
• Inflamație la nivelul gurii
• Constipație
• Concentrație crescută de bilirubină, care poate provoca o culoare gălbuie a pielii, ochilor și a altor țesuturi
• Febră
• Frisoane
• Oboseală
• Concentrațiicrescute ale enzimelor hepatice în sânge (care pot fi indicatori ai afectării ficatului)

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
• Reducerea numărului diferitelor tipuri de celule ale sângelui
• Exces de acid uric în sânge
• Acumulare excesivă de lichid în abdomen
• Umflarea abdomenului
• Modificări ale bătăilor inimii (pot apărea pe electrocardiogramă)
• Concentrații anormal de mari ale amilazei (o enzimă necesară pentru digestie și transformarea amidonului în zaharuri) în sânge
• Concentrații anormal de crescute delipază (o enzimă necesară pentru procesarea grăsimilor alimentare) în sânge
• Hipersensibilitate

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat pe www.anm.ro. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Aceasta include medicamentele obținute fără prescripție și medicamentele din plante.

Administrarea de BESPONSA 1mg pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau asistentei medicale pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Contracepția
Trebuie să evitați să rămâneți gravidă sau să concepeți un copil în calitate de tată biologic. Femeile trebuie să utilizeze metode contraceptive eficace în timpul tratamentului și timp de cel puțin 8 luni după ultima doză a tratamentului. Bărbații trebuie să utilizeze metode contraceptive eficace în timpul tratamentului și timp de cel puțin 5 luni după ultima doză a tratamentului.

Sarcina
Nu se cunosc efectele BESPONSA la femeile gravide, dar pe baza mecanismului său de acțiune, BESPONSA vă poate vătăma fătul. Nu trebuie să utilizați BESPONSA în timpul sarcinii, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră crede că este cel mai bun medicament pentru dumneavoastră.

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă dumneavoastră sau partenera dumneavoastră rămâneți (rămâne) gravidă în timpul perioadei de tratament cu acest medicament.

Fertilitatea
Înainte de tratament, bărbaţii şi femeile trebuie să solicite recomandări cu privire la menținerea fertilității.

Alăptarea
Dacă aveți nevoie de tratament cu BESPONSA, trebuie să opriți alăptarea în timpul tratamentului și timp de cel puțin 2 luni după tratament. Adresați-vă medicului dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

BESPONSA este o pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă.

Fiecare ambalaj de BESPONSA conține:
• 1 flacon din sticlă conținând liofilizat sau pulbere liofilizată de culoare albă până la aproape albă.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe eticheta flaconului și pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Flacon nedeschis
- A se păstra la frigider (2°C-8°C).
- A se păstra în cutia originală pentru a fi protejat de lumină.
- A nu se congela.

Soluția reconstituită
- A se utiliza imediat sau a se păstra la frigider (2°C-8°C), timp de până la 4 ore.
- A se proteja de lumină.
- A nu se congela.

Soluția diluată
- A se utiliza imediat sau a se păstra la temperatura camerei (20°C-25°C) sau la frigider (2°C-8°C). Intervalul maxim de timp de la reconstituire până la administrare trebuie să fie ≤ 8ore, cu ≤ 4 ore între reconstituire şi diluare.
- A se proteja de lumină.
- A nu se congela.

Acest medicament trebuie inspectat vizual pentru observarea particulelor și a modificărilor de culoare înainte de administrare. A nu se utiliza dacă se observă particule sau modificări de culoare.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați-l pe medicul dumneavoastră cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu BESPONSA 1mg pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul BESPONSA 1mg pulbere pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.