Prospect Betabioptal 2 mg/5 mg/ ml picături oftalmice, suspensie

Substanța activă: combinații (cloramphenicolum+bethametasonum)
Producator: FARMILA- THEA FARMACEUTICI S.P.A., Italia
Clasa ATC: [S01CA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinflamatoare si antiinfectioase in combinatie >> corticosteroizi si antiinfectioase in combinatie
Categoria: Afectiuni oftalmologice
Tip: Suspensie oftalmica
Betabioptal conţine două substanţe active: cloramfenicol, ce face parte din clasa antibioticelor şi betametazonă care face parte din clasa corticosteroizilor) medicamente cu acţiune antiinflamatoare puternică). Betabioptal este indicat în infecţii oftalmice nepurulente cu bacterii sensibile la cloramfenicol când este utilă asocierea acţiunii antiinflamatoare a betametazonei.

Indicații Betabioptal 2 mg/5 mg/ ml picături oftalmice, suspensie:

Betabioptal este utilizat pentru tratamentul local al
• inflamaţiei la nivelul segmentului anterior al ochiului, mai ales postoperatorie,
• conjunctivite bacteriene si alergice (inflamaţia conjunctivei de cauză bacteriană sau alergică),
• iridociclite acute (inflamaţia acută a ochiului care afectează irisul şi corpul ciliar).

Contraindicații:

Nu utilizaţi Betabioptal
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Betabioptal.
- dacă suferiţi de:
a) hipertensiune oculară (creşterea tensiunii la nivelul ochilor);
b) faza acută a infecţilor virale, în special cele herpetice la nivelul ochiului (faza acută a infecţiei cu Herpes simplex şi majoritatea celorlalte afecţiuni virale ale corneei în faza ulceroasă, cu excepţia asocierii cu medicamente chimioterapeutice specifice pentru virusul herpetic; conjunctivite asociate cu keratite ulcerative încă din faza iniţială (test pozitiv la fluoresceină).
Medicamentul nu este recomandat în keratitele virale herpetice; utilizarea poate fi permisă doar sub supravegherea strictă a medicului oftalmolog);
c) tuberculoză oculară;
d) micoze oculare (infecţii la nivelul ochilor cu fungi).
e) infecţii purulente la nivelul ochilor (oftalmie purulentă acută, conjunctivită purulentă şi blefarită herpetică, purulentă care pot fi mascate sau agravate prin administrarea de corticosteroizi);
f) ordeolum (infecţia unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei, care înconjoară baza unei gene).

Administrare Betabioptal 2 mg/5 mg/ ml picături oftalmice, suspensie:

Utilizaţi întotdeauna Betabioptal exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze
Instilaţi 1-2 picături în sacul conjunctival, de 3-6 ori pe zi, conform recomandărilor medicului.

Mod de administrare
Acest medicament este destinat administrării la nivelul ochiului (administrare oculară).
Pentru a evita contaminarea vârfului picurător şi a suspensiei, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafeţe învecinate sau alte suprafeţe. După utilizare, flaconul se păstrează închis.

După administrare se recomandă închiderea uşoară a pleoapelor. Aceasta poate reduce absorbţia sistemică a medicamentelor administrate oftalmic, având ca rezultat scăderea reacţiilor adverse sistemice.

În cazul utilizării concomitente a mai multor medicamente cu administrare topică oftalmică, celelalte medicamente trebuie administrate separat la intervale de 10-15 minute.

Utilizarea la copii
Nu sunt disponibile date privind siguranţa şi eficacitatea medicamentului la copii cu vârsta mai mică de un an.
La copiii cu vârsta de peste 1 an se administrează numai în caz de necesitate şi sub supraveghere medicală strictă.

A NU SE INJECTA. A NU SE ÎNGHIŢI.

Dacă aţi utilizat mai mult Betabioptal decât trebuie
În cazul în care aţi utilizat mai mult din Betabioptal, contactaţi medicul dumneavoastră sau cea mai apropiată unitate medicală.
Excesul administrării topice de Betabioptal poate fi îndepărtat din ochi cu apă călduţă.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Betabioptal
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Dacă se apropie momentul la care trebuie să luaţi doza următoare, nu mai luaţi doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Betabioptal
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a întrerupe tratamentul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Betabioptal 2 mg/5 mg/ ml picături oftalmice, suspensie:

- Substanţele active sunt betametazona şi cloramfenicolul. Un ml picături oftalmice conţine betametazonă 2 mg şi cloramfenicol 5 mg.
- Celelalte componente sunt: macrogol 300, macrogol 1500, macrogol 4000, acid boric, borat de sodiu, polisorbat 80, hipromeloză, tiomersal, apă purificată.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Betabioptal
- dacă utilizaţi Betabioptal pentru timp îndelungat se recomandă verificarea frecventă a tensiunii la nivelul ochilor (administrarea îndelungată poate duce la glaucom). Nu se recomandă aplicarea neîntreruptă de Betabioptal pentru mai mult de o lună fără un control la specialist;
- dacă apar semne ale unei infecţii la nivelul ochiului (suprainfecţii, inclusiv fungice şi infecţii oculare bacteriene secundare). Dacă nu se observă îmbunătăţiri clinice după o anumită perioadă de timp, întrerupeţi utilizarea acestui medicament şi cereţi sfatul medicului.;
- dacă aveţi afecţiuni care produc subţierea corneei şi a sclerei;
- dacă aveţi afecţiuni ale măduvei spinării (după un tratament topic îndelungat cu cloramfenicol, au fost raportate cazuri rare de hipoplazie medulară. Din acest motiv, acest medicament trebuie folosit pe perioade scurte de timp, cu excepţia unor indicaţii speciale recomandate de medic);
- la copiii mici (medicamentul trebuie administrat doar dacă este absolut necesar şi sub supraveghere medicală strictă).

În cazul apariţiei unei reacţii alergice, trebuie să întrerupeţi tratamentul şi să consultaţi medicul dumneavoastră.

Acest medicament este destinat exclusiv administrării oculare.

A nu se injecta sau înghiţi.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Betabioptal poate determina înceţoşarea tranzitorie a vederii sau alte tulburări la nivelul ochilor care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Dacă după administrare apar astfel de manifestări, trebuie să aşteptaţi până când vederea revine la normal înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Betabioptal
Tiomersalul din compoziţia picăturilor oftalmice, suspensie poate provoca reacţii alergice.

Reacții adverse ale Betabioptal 2 mg/5 mg/ ml picături oftalmice, suspensie:

Ca toate medicamentele, Betabioptal poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Tratamentul prelungit cu cloramfenicol în aplicare topică poate determina apariţia unor fenomene de iritaţie locală (înţepături, senzaţie de arsură) şi a unor reacţii de sensibilizare; în cazul apariţiei acestor reacţii, întrerupeţi tratamentul

Următoarele reacţii adverse oculare au fost observate în urma utilizării medicamentului:

Foarte rare (mai puţin de 1 din 10000 pacienţi, inclusiv cazurile izolate):
Reacţii de hipersensibilitate :senzaţie de arsură, edem angioneurotic (reacţie alergică severă), urticarie, dermatită veziculară şi maculopapulară (afecţiuni la nivelul pielii).

Alte reacţii adverse : creşterea importantă a presiunii intraoculare (în special la cei antecedente în familie de glaucom); subţierea corneei mergând până la perforaţie, cataractă subcapsulară (opacifierea cristalinului).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Betabioptal 2 mg/5 mg/ ml picături oftalmice, suspensie în sarcină / alaptare:

Betabioptal trebuie utilizat cu precauţie în timpul sarcinii şi alăptării.
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie acest medicament în timp ce sunteţi gravidă, în cazul în care consideră că este necesar.
Siguranţa tratamentului intensiv sau prelungit cu steroizi cu aplicare locală în timpul sarcinii nu a fost complet investigat.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Betabioptal picături oftalmice, suspensie se prezintă sub formă de suspensie omogenă de culoare albă.

Cutie cu un flacon din PEJD cu aplicator pentru picurare din PEJD, care conţine 5 ml picături oftalmice, suspensie

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Betabioptal după data de expirare înscrisă pe flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în frigider (2°C-8°C), în ambalajul original..

Medicamentul trebuie utilizat în cel mult 15 de zile de la prima deschidere a recipientului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații (cloramphenicolum+bethametasonum):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Betabioptal 2 mg/5 mg/ ml picături oftalmice, suspensie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Betabioptal 2 mg/5 mg/ ml picături oftalmice, suspensie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.