Prospect BEZALIP RETARD, compr.ret.

Substanța activă: bezafibratum
Producator: F. Hoffmann La Roche
Clasa ATC: [C10AB]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> fibrati

Indicații BEZALIP RETARD, compr.ret.:

Tulburari de metabolism lipidic care nu pot fi corectate suficient nici printr-o modificare de durata a alimentatiei (de minimum 3 luni), nici prin alte modificari (de ex.: activitate fizica, scadere in greutate, diete repetate).Tulburari ale metabolismului lipidic ce insotesc maladii de baza ca diabetul zaharat, guta si altele, si care persista in pofida tratamentului adecvat al acestor maladii.

Contraindicații:

Maladii sau circumstante in care este interzisa administrarea de Bezalip retard fara avizul medicului (vezi "Precautii speciale"). Medicul trebuie informat asupra imbolnavirilor anterioare, asupra bolilor asociate, altor tratamente simultane ca si asupra conditiilor de viata si a obiceiurilor. Informati medicul daca in timpul tratamentului apar noi imbolnaviri. Nu se foloseste Bezalip retard in urmatoarele situatii sau boli: boli hepatice, ale vezicii biliare cu sau fara calculi biliari; tulburari ale functiei renale cu valori ale creatininei serice care depasesc 1,5 mg/100 ml; sarcina si lactatie. Este permisa administrarea numai cu precautii speciale in perioada de crestere.

Administrare BEZALIP RETARD, compr.ret.:

Doza si durata tratamentului sunt stabilite numai de catre medic. A nu se modifica in nici un caz doza prescrisa de acesta.1 tableta filmata de Bezalip retard se administreaza zilnic in timpul mesei sau dupa masa (dimineata sau seara), nemestecata, cu o cantitate mica de lichid.

Acțiune:

Bezalip retard scade valorile crescute ale lipidelor sanguine (colesterol si trigliceride) si de aceea este indicat pentru tratamentul tulburarilor de metabolism lipidic. In afara de aceasta, Bezalip retard creste nivelul HDL - factor de protectie impotriva infarctului miocardic, raspunzator si de eliminarea surplusului de colesterol din organism. Pe langa tensiune arteriala crescuta si fumat, alti factori de risc, esentiali in producerea aterosclerozei si a urmarilor ei, sunt nivelul crescut al lipidelor sanguine si scaderea HDL. Acestea pot afecta vasele inimii - avand ca urmare aparitia infarctului miocardic - sau pot produce tulburari de circulatie la nivelul membrelor sau creierului. De aceea, riscul unor astfel de imbolnaviri creste odata cu nivelul crescut al lipidelor sanguine. Folosirea Bezalip-ului a dovedit, prin mai multe studii clinice, imbunatatirea circulatiei sanguine si a valorilor glicemiei. La pacientii cu diabet de tip II si la cei cu tulburari circulatorii cardiace, cerebrale, ale membrelor, scaderea lipemiei sanguine poate actiona mai lent asupra vaselor sanguine.

Compoziție BEZALIP RETARD, compr.ret.:

1 comprimat filmat contine 400 mg Bezafibrat.

Precauții:

Precautii speciale: Ca un tratament sa fie eficient si pentru a evita reactii adverse, trebuie acordata atentie urmatoarelor aspecte: medicamentele se iau numai dupa prescriptia medicului (dupa o prealabila anamneza). Primele semne de efecte secundare trebuie sa fie comunicate imediat medicului. In caz de supradozare (cu aparitia pregnanta a manifestarilor secundare) trebuie anuntat cat mai repede medicul. Informati medicul asupra bolilor anterioare, sau asupra altor tratamente pe care le urmati simultan, despre sarcina sau lactatie. In caz de tratament cu anticonceptionale sau alte preparate hormonale (estrogeni), anuntati medicul inainte de inceperea tratamentului cu Bezalip retard, aceste substante influentand metabolismul lipidic. Baza terapiei tulburarilor metabolismului lipidic o formeaza o dieta prescrisa de medic. Pacientii supraponderali trebuie sa-si normalizeze greutatea. Terapia medicamentoasa a dislipidemiilor necesita un timp indelungat, lipidele sangvine trebuie sa fie controlate la intervale regulate. Daca in decursul a 3 luni nu se observa un rezultat semnificativ, se intrerupe tratamentul. La controlul lipidelor sanguine trebuie sa se tina seama de variatia zilnica a nivelului seric (felul si ora ultimei mese). Tratamentul cu Bezalip retard nu poate inlocui necesitatea unei diete adecvate si a modificarilor stilului de viata. Trebuie sa se respecte strict interdictiile impuse de medic, ca si controalele regulate ale lipemiei. Trebuie efectuate de asemenea si celelalte controale de laborator recomandate de medic.

Reacții adverse ale BEZALIP RETARD, compr.ret.:

Pe langa efectul principal dorit, pot sa apara si efecte nedorite. La prima vedere, lista acestora poate parea lunga si ingrijoratoare. Dar aceasta lista contine reactii adverse foarte rare, aparute pe toate meridianele lumii. In general, Bezalip retard este bine tolerat. In timpul tratamentului cu Bezalip retard pot sa apara tulburari gastro-intestinale ca: anorexie, greata, meteorism si diaree, care in general sunt trecatoare si nu necesita intreruperea tratamentului. Ocazional, se observa cefalee, ameteli, slabiciune, oboseala si reactii alergice cutanate ca: prurit, exantem. In cazuri singulare s-au raportat: aparitia unor tulburari de potenta, caderea parului, slabiciune musculara si contractura (mai ales la nivelul membrelor inferioare). In cazuri singulare au fost observate usoare scaderi ale numarului de eritrocite, leucocite si trombocite. Izolat s-au constatat modificari ale parametrilor de laborator indicatori ai functiei hepatice si renale. In general, aceste efecte secundare dispar rapid dupa intreruperea tratamentului cu Bezalip retard. In cazuri foarte rare apar afectari musculare severe (Rabdomioliza). Acestea apar mai ales la o supradozare cu Bezalip retard, in special la pacienti cu functie renala redusa. Bezalip retard modifica compozitia bilei printr-o eliminare crescuta de colesterol. In cazuri singulare s-a raportat formarea de calculi biliari. Corelatia dintre tratamentul de lunga durata cu Bezalip retard (sau alte medicamente cu acelasi mecanism de actiune) si inmultirea calculilor biliari sau cresterea in dimensiuni a calculilor deja existenti, este controversata, caci oricum la pacientii cu tulburari ale metabolismului lipidic exista o incidenta mai crescuta a litiazei biliare.
Alte medicamente cu substanța activă bezafibratum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu BEZALIP RETARD, compr.ret.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul BEZALIP RETARD, compr.ret. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.