Prospect Bisacodil Sintofarm 10 mg supozitoare

Substanța activă: bisacodylum
Producator: S.C. Sintofarm S.A., România
Clasa ATC: [A06AB]: tractul digestiv si metabolism >> laxative >> laxative >> laxative de contact
Bisacodil Sintofarm face parte din grupa: laxative de contact; este un laxativ cu acţiune locală, care produce stimularea mişcărilor peristaltice ale intestinului şi diminuarea consistenţei fecalelor.

Indicații Bisacodil Sintofarm 10 mg supozitoare:

Bisacodil Sintofarm se utilizează:
- la pacienţi cu constipaţie atunci când este necesar un laxativ stimulant.
- pentru pregătirea investigaţiilor medicale, înainte şi după operaţii şi în afecţiuni care necesită defecaţie/facilitarea evacuării materiilor fecale.

Dacă după 5 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Bisacodil Sintofarm

- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bisacodil sau la oricare dintre celelalte componente ale Bisacodil Sintofarm;
- dacă suferiţi de ileus (oprire temporară a mişcărilor peristaltice ale intestinului) sau obstrucţie intestinală;
- dacă suferiţi de abdomen acut chirurgical, inclusiv apendicită;
- dacă aveţi boli inflamatorii intestinale acute;
- dacă aveţi dureri abdominale severe asociate cu greaţă şi vărsături, care pot fi semne ale unei afecţiuni severe;
- dacă corpul dumneavoastră a pierdut multe lichide;
- dacă aveți fisuri anale sau proctite ulcerative cu leziuni ale mucoasei.

Administrare Bisacodil Sintofarm 10 mg supozitoare:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă nu este prescris altfel de către medic, sunt recomandate următoarele doze:

Copii cu vârsta sub 10 ani care au constipaţie cronică sau persistentă vor fi trataţi numai sub supravegherea unui medic. Bisacodil Sintofarm 10 mg supozitoare nu va fi utilizat de copii cu vârsta sub 4 ani.

Doza recomandată:
Tratamentul de scurtă durată pentru constipaţie:
Adulţi şi copii cu vârsta peste 10 ani: doza recomandată pentru efect imediat este de 1 supozitor Bisacodil Sintofarm 10 mg.
Copii 4-10 ani : doza recomandată pentru efect imediat este de 5 mg bisacodil; pentru administrarea acestei doze sunt disponibile supozitoare cu această concentrație de substanță activă.

Pentru pregătirea procedurilor de diagnosticare şi preoperatorie:
Medicamentul trebuie utilizat numai sub supraveghere medicală.
Adulţi şi copii cu vârsta peste 10 ani: doza recomandată este de 10 mg bisacodil dimineaţa şi 10 mg bisacodil seara administrat pe cale orală (este necesară o formă farmaceutică corespunzătoare) şi 1 supozitor Bisacodil Sintofarm 10 mg în dimineaţa următoare.
Copii cu vârsta între 4 -10 ani : doza recomandată este de 5 mg bisacodil seara administrat pe cale orală (este necesară o formă farmaceutică corespunzătoare) şi 1 supozitor care conține 5 mg bisacodil în dimineaţa următoare.
Când se foloseşte bisacodil pentru pregătirea pacientului pentru examinare radiografică a abdomenului sau pregătire preoperatorie, formele cu administrare orală trebuie combinate cu supozitoarele pentru evacuarea completă a conţinutului intestinelor.
Supozitoarele sunt de obicei eficiente în aproape 20 minute (între 10 şi 30 minute). Acestea trebuie desfăcute şi introduse în rect cu vârful ascuţit înainte.

Pentru vârstnici: nu sunt disponibile informaţii specifice pentru folosirea bisacodilului la vârstnici.

Dacă utilizaţi mai mult Bisacodil Sintofarm decât trebuie
Dacă luaţi doze mari, pot să apară scaune lichide (diaree), crampe abdominale şi pierderi de lichide, de potasiu şi de alţi electroliţi care pot determina diverse simptome.

Similar altor laxative, supradozajul cronic cu Bisacodil Sintofarm, poate produce diaree cronică, dureri abdominale, hipokaliemie, hiperaldosteronism secundar şi calculi renali. Afectarea tubilor renali, alcaloză metabolică şi slăbiciune musculară, secundară hipokaliemiei au fost, de asemenea, descrise asociate abuzului cronic de laxative.

Tratament
După ingestia de Bisacodil Sintofarm, absorbţia poate fi micşorată sau împiedicată prin provocarea de vărsături sau prin lavaj gastric. Pot fi necesare administrarea de lichide şi corectarea dezechilibrului electrolitic, mai ales la vârstnici şi la tineri.
Administrarea de antispastice poate fi utilă.

Dacă uitaţi să utilizaţi Bisacodil Sintofarm
Dacă aţi uitat să utilizaţi o doză, utilizaţi-o cât de repede vă amintiţi, dar nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi utilizaţi Bisacodil Sintofarm
Bisacodil Sintofarm trebuie luat numai la nevoie şi trebuie întrerupt după ameliorare.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Bisacodil Sintofarm 10 mg supozitoare:

Substanţa activă este bisacodil 10 mg. Fiecare supozitor conține bisacodil 10 mg.
Celelalte componente sunt: dioxid de siliciu coloidal anhidru (Aerosil 200 Pharma) parafină lichidă, gliceride de semisinteză (Witepsol H 15).

Precauții:

Înainte să utilizaţi Bisacodil Sintofarm, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă dumneavoastră vă este necesară administrarea zilnică de laxative sau pe perioade îndelungate, atunci trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră pentru a investiga cauza constipaţiei, deoarece administrarea excesivă perioade îndelungate poate produce un dezechilibru hidroelectrolitic şi valori scăzute ale potasiului din sânge (hipokaliemie).

Dacă observaţi apariţia senzaţiei de sete sau scăderea cantităţii de urină, care pot fi semne ale deshidratării datorate pierderii de lichide şi pot fi periculoase pentru vârstnici sau pentru pacienţi cu probleme renale trebuie să opriţi administrarea Bisacodil Sintofarm şi să vă adresaţi medicului.

Pot apărea urme de sânge in scaun, dar acestea sunt în general uşoare şi dispar de la sine.

Au fost raportate ameţeli şi/sau sincope la pacienţi trataţi cu Bisacodil Sintofarm. Aceste evenimente pot fi corelate cu constipaţia şi nu neapărat cu administrarea de Bisacodil Sintofarm.

Nu trebuie administrate laxative la copii fără recomandarea medicului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele Bisacodil Sintofarm asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cu toate acestea, din cauza spasmelor abdominale asociate constipaţiei, puteţi prezenta ameţeli şi/sau leşin. Dacă manifestaţi spasme abdominale trebuie să evitaţi activităţi potenţial periculoase cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Reacții adverse ale Bisacodil Sintofarm 10 mg supozitoare:

Ca toate medicamentele, Bisacodil Sintofarm poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente: care afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente: care afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000
Rare: care afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate în timpul tratamentului sunt durerea abdominală şi diareea.

În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.

Frecvente: crampe abdominale, dureri abdominale, diaree, greaţă.
Mai puţin frecvente: ameţeli, disconfort abdominal, vărsături, hematochezie (scaun sanguinolent), disconfort anorectal.
Rare: reacţii de hipersensibilitate, angioedem, reacţii anafilactice, deshidratare, sincopă, colită

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Administrarea concomitentă a diureticelor (“pastile de apă“) sau steroizi poate creşte riscul de apariţire a dezechilibrului electrolitic la doze mari de Bisacodil Sintofarm. Dezechilibrul electrolitic poate conduce la o sensibilitate crescută la glicozidele cardiace (o clasă de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi a bătăilor neregulate ale inimii, de exemplu digoxina).

Administrarea de Bisacodil Sintofarm 10 mg supozitoare în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Similar altor medicamente, Bisacodil Sintofarm nu trebuie administrat în timpul sarcinii (în special în primul trimestru) sau alăptării decât cu recomandarea medicului după analiza de către acesta a raportului risc potențial pentru făt sau nou-născut/beneficiu matern.

La om, nu au fost efectuate studii privind efectele Bisacodil Sintofarm asupra fertilităţii.

Prezentare ambalaj:

Bisacodil Sintofarm se prezintă sub formă de supozitoare în formă de torpilă, cu suprafața netedă, omogene în secțiune, culoare albă până la alb-gălbuie, fără miros.

Este disponibil în cutii cu 2 folii termosudate PVC-PE a câte 3 sau 5 supozitoare.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie sau flacon după EXP.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25° C.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă bisacodylum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Bisacodil Sintofarm 10 mg supozitoare(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Bisacodil Sintofarm 10 mg supozitoare vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.