Prospect Eucarbon 500mg, comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: F.TRENKA Chem.-pharm. Fabrik Ges.m.b.H. Austria
Clasa ATC: [A06AB]: tractul digestiv si metabolism >> laxative >> laxative >> laxative de contact
Categoria: Antiflatulente, reglarea tranzitului
Grupa farmaceutică: Laxative, laxative de contact, combinatii
Tip: Comprimate

Indicații Eucarbon 500mg, comprimate:

Tratamentul de scurta durata al constipatiei ocazionale.
Adjuvant in tratamentul tranzitului intestinal incetinit, meteorismului, flatulentei, hemoroizilor.

Contraindicații:

Acest medicament nu trebuie sa fie utilizat in urmatoarele cazuri
- anumite boli intestinale in special afectiuni inflamatoare intestinale, cancer colo-rectal sau sangerari rectale nediagnosticate, obstructie intestinala.
- dureri abdominala de cauza nedeterminata, suspiciune de ulcer gastric sau duodenal.
- constipatie cronica (constipatie de lunga durata).
- stare de deshidratare cu depletie electrolitica sau tulburari ale echilibrului acido-bazic.
- copil sub 10 ani.

Administrare Eucarbon 500mg, comprimate:

Adulti si copii peste 15 ani: Doza recomandata este de 1 - 2 comprimate Eucarbon de 1 - 3 ori pe zi, administrate cu o cantitate mare de lichide. In timpul mesei sau dupa masa, pentru un efect laxativ usor. Daca se doreste un efect laxaativ mai puternic, doza de seara poate fi crescuta la 3 - 4 comprimate Eucarbon.
Dupa utilizarea indelungata, fara pauze, a produsului, poate aparea o reducere a efectului acestuia.
Daca efectul tratamentului este insuficient, nu se creste doza, nici nu se prelungeste perioada de tratament, ci se solicita consult medical.

Compoziție Eucarbon 500mg, comprimate:

Un comprimat contine pulbere de frunze de Senna 105 mg, extract uscat de revent 25 mg, pulbere de carbune vegetal 180 mg, sulf purificat 50 mg si excipienti: ulei volatil de Menta Pipenta, ulei volatil de Fenicul, zahar, talc, kaolin greu, guma arabica.

Precauții:

Constipatie ocazionala
Poate fi legata de o modificare recenta a mediului de viata (calatorie). Medicamentul poate fi util in tratament de scurta durata. In caz de constipatie recenta inexplicabila prin schimbarea modului de viata, de constipatie insotita de durere, de febra, de marirea abdomenului, se recomanda ca pacientul sa solicite consult medical.

Constipatie cronica (constipatie de lunga durata)
Nu trebuie utilizat un laxativ stimulant al peristaltismului
Poate avea doua cauze:
- fie o boala a intestinului care necesita consult medical
- fie un dezechilibru al functiei intestinale datorate unor obisnuinte alimentare sau modului de viata.

Particularitati la copil: La copil, treatamentul constipatiei se bazeaza pe masuri de igiena si dietetice: in special utilizarea unor cantitati suficiente de apa cu lapte praf pentru copii (la copiii alimentati cu lapte praf), alimentatia bogata in produse de origine vegetala, adaugarea de suc de fructe.
Prescrierea laxativelor stimulante trebuie sa fie facuta doar in mod exceptional:trebuie sa se tina cont de riscul de a impiedica functionarea normala a reflexului de eliminare.
in general, laxativele de contact nu sunt recomandate copiilor cu varste intre 10-15 ani cu exceptia unor cazuri particulare in care sunt recomandate de catre medic.

Eucarbon nu este recomandat ca tratament in curele de slabire.
Pentru bolnavul la care este recomadat repausul la pat sau a carui activitate fizica este redusa este necesar un examen medical inaintea administrarii acestui medicament.

Tratamentul constipatiei include printre altele:
- o crestere a aportului alimentar de origine vegetala (legume verzi, cruditati, paine integrala, fructe etc)
- o crestere a consumului de apa si de suc de fructe
- o crestere a activitatii fizice (sport, mers pe jos, etc)
- o reeducare a reflexului de defecare
- uneori, adaugarea de tarate de grau in alimentatie.

A nu se depasi 8-10 zile de tratament.
Doza necesara pentru obtinerea unui efect sigur poate varia individual.

Consumarea prelungita a derivatilor antrachinonici poate sa provoace doua tipuri de tulburari:
a)."maladia laxativelor" care este foarte rara si se manifesta prin colopatie functionala severa, melanoza recto-colica, tulburari hidroelectrolitlce cu hipokalemie;
b)."dependenta" cu nevoia periodica de laxative, necesitatea de a creste dozele si constipatie severa in caz de intrerupere;

Daca aveti nelamuriri sau intrebari suplimentare, va rugam sa va adresati medicului.

Atenționări:

Tratamentul medicamentos al constipatiei este numai un adjuvant al tratamentului igieno-dietetic.

Reacții adverse ale Eucarbon 500mg, comprimate:

Pot sa apara: diaree, dureri abdominale, meteorism.
Greata si varsaturile de origine centrala au fost observate la laxativele antrachinonice; acest efect nu poate fi exclus pentru Senna folium si extractum Rhei.
Exista riscul scaderii potasiului in sange.
Uneori apare colorarea anormala a urinii fara a avea insa semnificatie clinica. Vezi si pct Precautii.

Daca apare orice readie adversa, care nu a fost mentionata in acest prospect trebuie informat medicul sau farmacistul.

Supradozajul:

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocieri nerecomandate:

Produse medicamentoase care pot produce torsada varfurilor: amiodarona, astemizol, bepridil, disopiramida, eritromicina i.v , halofantrina, pentamidina, chinidinice, sparfloxacina, sotalol, sultoprida, terfenadina, vincamina.
Aceste asocieri sunt insotite de un risc crescut de tulburari ventriculare, in special torsada varfurilor.
La pacienti care primesc tratament cu aceste medicamente este recomandata utilizarea unui laxativ nestimulant al peristaltimului.

Asocieri care necesita precautii in utilizare:
Digitalice: hipokalemia favorizeaza efectele toxice ale digitalicelor. Se va monitoriza concentratia plasmatica a potasiului si, daca este posibil electrocardiograma.
Alte medicamente care determina hipokalemia diuretice, amfotericina B (i.v). corticoizi (gluco-, mineralo-corticoizi) administrati sistemic, tetracosactida. Aceste asocieri sunt insotite de un risc crescut de hipokalemie (efect auditiv). Se va monitoriza concentratia plasmatica a potasiului si, daca este nevoie, se vor corecta aceste valori.
La pacienti care primesc tratament cu aceste medicamente este recomandata utilizarea unui laxativ nestimulant al peristaltismului.
Prin accelerarea tranzitului intestinal laxativele pot reduce absorbtia unor medicamente, fiind necesara modificarea dozelor acestora.
In general, acest medicament nu se asociaza cu anumite diuretice sau anumite medicamente pentru inima, decat la indicatia medicului; de asemenea, la copii cu varsta intre 10 si 15 ani Eucarbon nu se asociaza cu alte produse medicamentoase decat la indicatia medicului.
Daca va aflati in tratament cu unul din medicamentele mentionate sau cu asocieri polimedicamentoase va rugam adresati-va medicului sau farmacistului.

Administrarea de Eucarbon 500mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Extractum Rhei
Nu exista date sigure privind efeclul teratogen al extractului la animale. In clinica nu s-au semnalat malformatii sau efecte feto-toxice.
Totusi, datele privind administarea Extradum Rhei la gravide sunt insuficiente pentru a exclude orice risc.

Sennae folium
Studiile la animale nu au evidentiat efecte teratogene. In absenta efectului teratogen la animal este de asteptat ca produsul sa nu provoace malformatii la om.
Utilizarea Sennei in clinica la un numar limitat de gravide nu a pus in evidenta aparitia de malformatii sau efede fetotoxice. Totusi, pentru a evalua consecintele unei expuneri in perioada sarcinii sunt necesare studii complementare.
In consecinta, utilizarea produselor continand Senna si Extractum Rhe in perioada sarcinii nu va fi recomandata decat dupa analiza raportului intre riscul la care este supus fatul si beneficiul potential al mamei. Utilizarea acestui medicament nu este recomandata pe perioada alaptarii.
Daca in timpul tratamentului, o pacienta constata ca este insarcinata aceasta trebuie sa se adreseze medicului.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 3 blistere a cate 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi cuprinse intre 15-25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Eucarbon 500mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Eucarbon 500mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.