Prospect Dulcolax 10 mg supozitoare

Substanța activă: bisacodylum
Producator: Istituto de Angeli s.r.l., Italia
Clasa ATC: [A06AB]: tractul digestiv si metabolism >> laxative >> laxative >> laxative de contact
Dulcolax este un laxativ cu acţiune locală, care produce stimularea mişcărilor peristaltice intestinale şi diminuarea consistenţei fecalelor.

Deoarece este un laxativ care acţionează în colon, bisacodil stimulează specific procesul natural de evacuare din zona inferioară a tractului digestiv. Din acest motiv, Dulcolax nu modifică nici digestia nici absorbţia caloriilor sau a nutrienţilor esenţiali la nivelul intestinului subţire.

Indicații Dulcolax 10 mg supozitoare:

Dulcolax se utilizează
- la pacienţi cu constipaţie.
- în pregătirea investigaţiilor medicale, înainte şi după operaţii ca şi în toate cazurile care necesită facilitarea evacuării materiilor fecale.

Dacă după 5 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Dulcolax
-dacă sunteţi alergic la bisacodil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
-dacă suferiţi de ileus/ocluzie intestinală (blocaj /obstrucţie intestinală);
-dacă suferiţi de abdomen acut chirurgical, inclusiv apendicită, boli inflamatorii acute intestinale;
-dacă corpul dumneavoastră a pierdut multe lichide (s-a deshidratat masiv);
-dacă aveţi dureri severe abdominale asociate cu greaţă şi vărsături, care pot fi semne ale unei afecţiuni mai grave;
-dacă aveţi afecţiuni ereditare rare care pot fi incompatibile cu unul dintre excipienţii medicamentului (intoleranţă la unul dintre excipienţii medicamentului).

Administrare Dulcolax 10 mg supozitoare:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este:

Pentru tratamentul constipaţiei:

Adulţi: Utilizaţi 1 supozitor (10 mg bisacodil).Supozitoarele au efect de obicei după 10-30 minute de la administrare. Nu depășiți doza zilnică maxima recomandată.

Copii și adolescenți
Copii cu vârsta de 10 ani sau mai mari: Utilizaţi 1 supozitor (10 mg bisacodil).Supozitoarele au efect de obicei după 10-30 minute de la administrare. Nu depășiți doza zilnică maxima recomandată

Copii cu vârsta între 2 - 10 ani
Pentru aceşti pacienţi Dulcolax este disponibil în forme de prezentare adecvate. Nu trebuie să administraţi tratament pentru constipaţia cronică sau persistentă pacienţilor cu vârsta de 10 ani sau mai tineri decât la indicaţia medicului copilului dumneavoastră. În pregătirea investigațiilor şi înainte de intervenții chirurgicale

Pentru utilizarea în vederea pregătirii pacientului pentru investigații şi înainte de intervenții chirurgicale, Dulcolax se va administra sub supraveghere medicală.

Adulţi
În scopul realizării unei evacuări complete la nivelul intestinului, doza de Dulcolax recomandată de către medic adulţilor este de două până la 4 drajeuri, în seara dinaintea examinării, înainte de culcare, urmată de un supozitor Dulcolax în dimineaţa următoare. . Copii și adolescenți La copii cu vârsta de 4 ani şi peste, se recomandă 1 drajeu gastrorezistent Dulcolax 5 mg seara şi un laxativ de uz pediatric cu acţiune imediată (de exemplu un supozitor) în dimineaţa următoare.

Mod de administrare: Se despachetează supozitorul şi se inseră în rect cu capătul ascuţit înainte.

Dacă utilizaţi mai mult Dulcolax decât trebuie
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Dulcolax, informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă luaţi doze mari, se pot produce scaune lichide (diaree), crampe abdominale şi pierderi de lichide, de potasiu şi de alţi electroliţi.

Ca şi în cazul altor laxative, supradozajul cronic cu Dulcolax, poate produce diaree cronică, dureri abdominale, hipokaliemie, hiperaldosteronism secundar şi calculi renali. Afectarea tubilor renali, alcaloză metabolică şi slăbiciune musculară, secundară hipokaliemiei au fost, de asemenea, descrise asociate abuzului cronic de laxative.

Dacă uitaţi să utilizaţi Dulcolax
Nu luaţi o doză dublă, pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetaţi să luaţi utilizaţi Dulcolax
Dulcolax trebuie luat numai la nevoie şi trebuie întrerupt după ce a acţionat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Dulcolax 10 mg supozitoare:

Substanţa activă este bisacodilul. Fiecare supozitor conţine bisacodil 10 mg.
Celelalte componente sunt: gliceride de semisinteză (Witepsol W45).

Precauții:

Înainte să utilizaţi Dulcolax, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
-dacă dumneavoastră vă este necesară administrarea zilnică de laxative sau pe perioade îndelungate: atunci trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră pentru a investiga cauza constipaţiei, deoarece administrarea excesivă pe perioade îndelungate poate produce un dezechilibru hidroelectrolitic şi scăderea concentraţiei sanguine de potasiu (hipokaliemie).
-dacă observaţi apariţia senzaţiei de sete sau scăderea cantităţii de urină, care pot fi semne ale deshidratării datorate pierderii de lichide şi pot fi periculoase pentru vârstnici sau pentru pacienţi cu probleme renale trebuie să opriţi administrarea Dulcolax şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Pot apărea urme de sânge în scaun, dar acestea sunt în general uşoare şi dispar de la sine.
Au fost raportate ameţeli şi/sau sincope la pacienţi trataţi cu Dulcolax. Aceste evenimente pot fi corelate cu constipaţia (eforturi/sforţări în timpul defecaţiei, dureri abdominale) şi nu neapărat administrarea de bisacodil.

Administrarea de supozitoare poate conduce la apariţia senzaţiilor locale de durere şi iritare mai ales la pacienți cu fisuri anale şi al proctită ulcerativă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele Dulcolax asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cu toate acestea, din cauza spasmelor abdominale datorate constipaţiei, este posibil să aveți senzaţii de ameţeală sau/si de leşin. Dacă simţiţi spasme abdominale trebuie să evitaţi activităţi potenţial periculoase cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Reacții adverse ale Dulcolax 10 mg supozitoare:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
• crampe abdominale
• dureri abdominale
• diaree
• greaţă.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
• ameţeală
• disconfort abdominal
• vărsături
• scaun cu sânge
• disconfort la nivelul anusului şi al rectului.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
• reacţii de hipersensibilitate, sincopă.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
• inflamarea pielii şi a mucoaselor, care poate produce dificultăţi în respiraţie (edem angioneurotic)
• reacţii anafilactice, alergice, cu progres rapid, care pun viaţa în pericol
• deshidratare (pierderea de apă)
• inflamarea intestinelor.

Este posibil ca ameţeala şi sincopa care apar după utilizarea bisacodil să fie consecinţa unui răspuns vasovagal (de exemplu spasm abdominal, defecaţie).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Administrarea concomitentă a diureticelor (“pastile de apă“) sau a steroizilor poate creşte riscul de apariţire a dezechilibrului electrolitic la doze mari de Dulcolax. Dezechilibrul electrolitic poate conduce la o sensibilitate crescută la glicozidele cardiace (o clasă de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi a bătăilor neregulate ale inimii, de exemplu digoxina).

Administrarea de Dulcolax 10 mg supozitoare în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Ca toate celelalte medicamente, Dulcolax trebuie administrat în timpul sarcinii sau alăptării numai cu recomandarea medicului. Dulcolax poate fi utilizat în perioada alăptării.

Prezentare ambalaj:

Dulcolax se prezintă sub formă de supozitoare în formă de torpilă, cu suprafaţă netedă, onctoasă, de culoare albă până la alb-gălbuie, prevăzute cu o adâncitură la bază.

Este disponibil în cutii cu o folie termosudată din Al-PE/PE-Al, conținând 6 supozitoare

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie sau pe folia termosudată după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30° C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă bisacodylum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Dulcolax 10 mg supozitoare(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Dulcolax 10 mg supozitoare vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.