Prospect Desirett 75 micrograme comprimate filmate

Substanța activă: desogestrelum
Producator: Laboratorios León Farma, Spania
Clasa ATC: [G03AC]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> contraceptive hormonale sistemice >> progestogene

Indicații Desirett 75 micrograme comprimate filmate:

Desirett este utilizat pentru a preveni sarcina.
Desirett conţine o cantitate redusă dintr-unul din hormonii sexuali feminini, progestogenul desogestrel. Din acest motiv, Desirett se numeşte contraceptiv care conţine doar progestogen sau mini-comprimat.

Spre deosebire de contraceptivele combinate, comprimatul care conţine doar progestogen sau mini-comprimatul nu conţine hormonul estrogen alături de progestogen. Majoritatea contraceptivelor care conţin doar progestogen sau mini-comprimatelor funcţionează în primul rând prin împiedicarea intrării spermatozoizilor în uter, dar nu împiedică întotdeauna maturarea celulei ou, care este de fapt acţiunea principală a contraceptivelor combinate.

Desirett este deosebit de alte mini-comprimate prin faptul că are o doză care în majoritatea cazurilor este destul de mare pentru a preveni maturarea celulei ou. Astfel, Desirett asigură o eficacitate contraceptivă mare.

Spre deosebire de contraceptivele combinate, Desirett poate fi folosit de către femeile care nu tolerează estrogenii şi de către femeile care alăptează. Un dezavantaj constă în faptul că poate să apară sângerare vaginală la intervale neregulate în timpul utilizării Desirett.
De asemenea, se poate să nu apară nicio sângerare.

Contraindicații:

Desirett, ca şi alte contraceptive hormonale, nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau oricărei alte boli cu transmitere sexuală.
Nu luaţi Desirett
- dacă sunteţi alergică la oricare dintre componentele Desirett.
- dacă aveţi tromboză. Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge într-un vas de sânge (de exemplu la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă) sau plămânilor (embolie pulmonară)).
- dacă aveţi sau aţi avut icter (îngălbenire a pielii) sau o boală de ficat severă şi funcţia ficatului nu este încă normală.
- dacă aveţi sau sunteţi suspectată că aveţi cancer care este sensibil la progestogeni, cum sunt anumite tipuri de cancer de sân.
- dacă aveţi o sângerare vaginală inexplicabilă.
- dacă sunteți alergică la arahide sau soia.

Dacă oricare dintre aceste afecţiuni este valabilă în cazul dumneavoastră informaţi-vă medicul înainte de a începe să utilizaţi Desirett. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să folosiţi o metodă contraceptivă non-hormonală de control al sarcinii.

Dacă oricare dintre aceste afecţiuni apare pentru prima dată atunci când utilizaţi Desirett, trebuie să vă informaţi medicul imediat.

Administrare Desirett 75 micrograme comprimate filmate:

Când şi cum să luaţi Desirett
Blisterul de Desirett conţine 28 de comprimate. Zilele săptămânii sunt înscrise pe blister şi de asemenea sunt inscripţionate săgeţi indicând ordinea de utilizare a comprimatelor contraceptive. Fiecare zi corespunde unui singur comprimat. De fiecare dată când începeţi un blister nou de Desirett, luaţi un comprimat din rândul de sus. Nu începeţi cu un comprimat oarecare. De exemplu, dacă începeţi miercuri, trebuie să luaţi comprimatul din rândul de sus care este marcat (pe spate) cu Mi (miercuri). Continuaţi să luaţi un comprimat pe zi până când se goleşte blisterul, urmând întotdeauna direcţia indicată de săgeţi.

Dacă vă uitaţi pe spatele ambalajului, puteţi verifica cu uşurinţă dacă aţi luat deja comprimatul într-o anumită zi. Luaţi-vă comprimatul în fiecare zi aproximativ la aceeaşi oră. Înghiţiţi comprimatul întreg, cu apă. Puteţi avea unele sângerări atunci când utilizaţi Desirett, dar trebuie să continuaţi să vă luaţi comprimatele ca de obicei. Atunci când s-a terminat un blister, trebuie să începeţi cu un nou blister de Desirett din ziua următoare, fără să întrerupeţi şi fără să aşteptaţi o sângerare.

Când puteţi începe primul blister Desirett
Când nu aţi utilizat un contraceptiv hormonal în luna precedent
Aşteptaţi o menstruaţie pentru a începe. În prima zi de menstruaţie, luaţi primul comprimat de Desirett . Nu trebuie să folosiţi măsuri contraceptive suplimentare.

Puteţi începe, de asemenea, şi în zilele 2-5 ale ciclului menstrual însă asiguraţi-vă, în acest caz, de utilizarea unei metode contraceptive suplimentare (metoda barieră), pentru primele 7 zile de folosire a comprimatului.

Când treceţi de la contraceptiv combinat, inel vaginal sau, plasture transdermic
Puteţi să începeţi administrarea Desirett în ziua următoare celei în care aţi luat ultimul comprimat din actuala cutie cu contraceptive sau în ziua îndepărtării inelului vaginal sau a plasturelui (asta înseamnă fără pauză între comprimate, inel sau plasture). Dacă cutia actuală cu contraceptive conţine comprimate inactive, puteţi începe Desirett în ziua următoare administrării ultimului comprimat activ (dacă nu sunteţi sigură care este aceasta adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului). Dacă urmaţi aceste instrucţiuni, nu aveţi nevoie de măsuri contraceptive suplimentare pentru siguranţă. De asemenea puteţi începe cel mai târziu în ziua de după intervalul fără comprimat, inel, plasture sau cu comprimate placebo al contraceptivului curent. Dacă urmaţi aceste instrucţiuni, aveţi grijă să utilizaţi o metodă contraceptivă adiţională (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de folosire a comprimatului.

Când treceţi de la alt contraceptiv doar cu progestogen (mini-comprimat) Puteţi să încetaţi să o mai luaţi oricând şi să începeţi să folosiţi Desirett imediat. Nu trebuie să luaţi măsuri contraceptive suplimentare pentru siguranţă.

Când treceţi de la o formă injectabilă sau un implant sau un dispozitiv intrauterin ce eliberează progestogen (DIU)
Începeţi utilizarea de Desirett în ziua când ar fi trebuit făcută următoarea injecţie sau în ziua în care este înlăturat implantul sau DIU. Nu sunt necesare măsuri contraceptive de siguranţă.

După naşterea unui copil
Puteţi începe Desirett între zilele 21-28 după naştere. Dacă începeţi mai târziu, trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă adiţională (metodă de barieră) în timpul primului ciclu pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor. Cu toate acestea, dacă deja a fost un contact sexual, sarcina trebuie exclusă înainte de a se începe utilizarea Desirett. Informaţii suplimentare pentru femeile care alăptează sunt prezentate la pct. „Sarcina şi alăptarea”. Medicul dumneavoastră vă va sfătui de asemenea ce să faceţi.

După o pierdere de sarcină sau un avort
Medicul dumneavoastră vă va sfătui ce să faceţi.

Dacă uitaţi să luaţi Desirett
Dacă aţi întârziat cu mai puţin de 12 ore să luaţi comprimatul, eficacitatea Desirett se menţine. Luaţi comprimatul uitat de îndată ce vă amintiţi şi luaţi comprimatele următoare la orele obişnuite.

Dacă aţi întârziat cu mai mult de 12 ore să luaţi un comprimat, eficacitatea Desirett poate să se reducă. Cu cât uitaţi mai multe comprimate consecutiv, cu atât mai mare este riscul ca eficacitatea contraceptivului să scadă. Luaţi ultimul comprimat uitat de îndată ce vă amintiţi şi luaţi următoarele comprimate la orele obişnuite. Folosiţi de asemenea o metodă contraceptivă suplimentară (metodă barieră) pentru următoarele 7 zile de utilizare a comprimatului. Dacă aţi uitat unul sau mai multe comprimate în prima săptămână şi aţi avut contact sexual în săptămâna premergătoare momentului în care aţi uitat să luaţi comprimate, există posibilitatea de a rămâne gravidă. Cereţi sfatul medicului.
Dacă aveţi tulburări gastro-intestinale (de exemplu, vărsături, diaree severă) Urmaţi indicaţiile pentru comprimate uitate de mai sus. Dacă vărsaţi sau folosiţi cărbune medicinal în decursul a 3-4 ore de la administrarea comprimatului de Desirett sau aveţi diaree severă, substanţa activă se poate să nu fi fost absorbită complet.

Dacă luaţi mai mult Desirett decât trebuie
Nu au fost raportate efecte nocive grave cauzate de ingestia concomitentă a prea multe comprimate Desirett. Dacă aţi luat mai multe comprimate concomitent, puteţi prezenta greaţă, vărsături sau sângerări vaginale. Dacă aţi aflat că un copil a luat mai multe comprimate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.

Dacă încetaţi să mai luaţi Desirett
Puteţi să încetaţi să mai luaţi Desirett oricând doriţi. Din ziua în care v-aţi oprit, nu mai sunteţi protejată împotriva sarcinii.

Compoziție Desirett 75 micrograme comprimate filmate:

- Substanţa activă este: desogestrel (75 micrograme)
- Celelalte ingrediente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă K30, α-tocoferol racemic total, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic, hipromeloză, polietilenglicol, dioxid de titan (E 171).

Precauții:

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul cu Desirett:
- dacă aţi avut vreodată cancer la sân
- dacă aveţi cancer la ficat, deoarece un posibil efect al Desirett asupra cancerului de ficat nu poate fi exclus
- dacă aţi avut vreodată tromboză - dacă aveţi diabet zaharat
- dacă aveţi epilepsie
- dacă aveti tuberculoză
- dacă aveţi tensiune arterială mare
- dacă aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentare de culoare gălbuie-maron pe piele, în special pe faţă); dacă da, evitaţi expunerea prelungită la soare sau la raze ultraviolete.
Atunci când Desirett este utilizat în prezenţa oricăreia dintre aceste afecţiuni, poate fi necesar să fiţi supravegheată mai atent. Medicul dumneavoastră vă va explica ce să faceţi.

Desirett şi cancerul de sân
Verificaţi-vă regulat sânii şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă simţiţi orice nodul la sâni.
Cancerul de sân a fost găsit puţin mai frecvent la femeile care iau comprimatul contraceptiv decât la femeile de aceeaşi vârstă care nu iau. Dacă femeile încetează să mai ia comprimate contraceptive, riscul scade treptat, astfel la 10 ani de la oprirea administrării comprimatelor contraceptive, riscul este acelaşi ca şi la femeile care nu au luat niciodată aceste comprimate. Cancerul la sân este rar la femeile sub 40 de ani, dar riscul creşte pe măsură ce femeia înaintează în vârstă.

Prin urmare, numărul suplimentar de cazuri de cancer la sân diagnosticat este mai mare dacă vârsta până la care femeia continuă să ia comprimatul contraceptiv este mai mare. Cât timp utilizează femeia comprimate contraceptive este mai puţin important.

La fiecare 10000 de femei care iau comprimate contraceptive pe o perioadă de până la 5 ani, dar care încetează să-l mai ia până la vârsta de 20 ani, ar exista mai puţin de 1 caz suplimentar de cancer de sân descoperit în decursul a 10 ani de la oprire, în plus faţă de cele 4 cazuri diagnosticate în mod normal la această grupă de vârstă.
De asemenea, la 10000 de femei care iau comprimate contraceptive pe o perioadă de până la 5 ani, dar încetează să mai ia până când ating vârsta de 30 de ani, ar exista 5 cazuri în plus faţă de cele 44 de cazuri diagnosticate în mod normal. La 10000 de femei care iau comprimate contracetive pe o perioadă de până la 5 ani, dar încetează să mai ia până când ating vârsta de 40 de ani, ar exista 20 de cazuri suplimentare care se adaugă la cele 160 de cazuri diagnosticate în mod normal.

Riscul de cancer de sân la utilizatoare de contraceptive doar pe bază de progestogen cum este Desirett se crede a fi similar cu cel al femeilor care utilizează contraceptive orale combinate (care conţin şi estrogeni), dar dovezile sunt mai puţin concludente.

Cancerul de sân descoperit la femeile care iau comprimate contraceptive pare mai puţin probabil să fie răspândit în organism spre deosebire de cancerul la sân descoperit la femeile care nu iau. Nu se ştie dacă diferenţa de risc pentru cancerul la sân este determinată de comprimatele contraceptive. Se poate datora faptului că femeile au fost examinate mai des, astfel încât cancerul de sân a fost observat mai devreme.

Desirett şi tromboza
Dacă observaţi semne posibile de tromboză, trebuie să mergeţi imediat la medic (vezi de asemenea “Controale regulate”). Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge. Uneori tromboza poate să apară la venele profunde ale picioarelor (tromboză venoasă profundă). Dacă acest cheag se mobilizează din venele unde se formează, poate să ajungă la arterele plămânilor şi să le blocheze, determinând ceea ce se numeşte "embolie pulmonară". Prin urmare, pot să apară situaţiile care pun viaţa în pericol. Tromboza venoasă profundă apare rar.

Aceasta se poate dezvolta independent de faptul că luaţi sau nu comprimatul contraceptiv. Poate să apară şi dacă rămâneţi gravidă. Riscul este mai mare la utilizatoarele de comprimate contraceptive decât la cele care nu le utilizează. Riscul de tromboză asociat cu comprimatele ce conţin numai progestogen cum este Desirett se crede că este mai scazut comparativ cu riscul asociat cu comprimatele care conţin şi estrogeni (comprimate contraceptive combinate).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Nu există indicaţii cu privire la vreun efect asupra vigilenţei şi a capacităţii de concentrare în cazul utilizării de Desirett

Informaţii importante privind unele componente ale Desirett Desirett conţine lactoză (zahăr din lapte) și ulei de soia.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Nu utilizați acest medicament dacă sunteți alergic la arahide sau soia.

Utilizarea la adolescente Nu sunt disponibile date privind eficacitatea și siguranța utilizării la adolescente cu vârsta sub 18 ani.

Controale regulate
În timp ce utilizaţi Desirett trebuie să vă adresaţi în mod regulat medicului dumneavoastră, de cel puţin două ori pe an.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră îndată ce este posibil, dacă:
• aveţi dureri severe sau umflare a oricăruia dintre picioare, dureri inexplicabile în piept, lipsă de aer, tuse neobişnuită, în special când tuşiţi cu sânge (ceea ce indică o posibilă tromboză, respectiv o embolie);
• aveţi o durere de stomac bruscă, severă sau icter (ceea ce indică posibile probleme ale ficatului);
• simţiţi un nodul la sân (posibil indicând cancer mamar);
• aveţi o durere bruscă sau severă în porţiunea inferioară a abdomenului sau în zona stomacului (posibil indicând o sarcină ectopică, adică o sarcină în afara uterului);
• urmează să fiţi imobilizată sau să vi se efectueze o operaţie (adresaţi-vă medicului cu cel puţin patru săptămâni înainte);
• prezentaţi sângerare vaginală neobişnuită, abundentă;
• bănuiţi că sunteţi gravidă.

Reacții adverse ale Desirett 75 micrograme comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Desirett poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse grave asociate utilizării Desirett au fost descrise la paragrafele “Cancerul de sân” şi “Tromboza” de la punctul 2 „Înainte să luaţi Desirett”. Vă rugăm citiţi acest paragraf pentru informaţii suplimentare şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă este cazul.
Sângerarea vaginală poate să apară la intervale neregulate pe parcursul utilizării Desirett. Poate fi doar o uşoară pătare care nu necesită nici măcar folosirea unui tampon absorbant sau o sângerare mai abundentă, care poate să pară mai degrabă o menstruaţie uşoară şi să necesite utilizarea de absorbante. De asemenea, se poate să nu aveţi nicio sângerare. Sângerările neregulate nu sunt un semn că protecţia contraceptivă a Desirett este scăzută. În general, nu trebuie să faceţi nimic; doar să continuaţi să luaţi Desirett. Dacă, totuşi, sângerarea este abundentă sau prelungită, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
• Reacţiile adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatoare din 100) sunt: schimbări ale dispoziţiei, Scădere a dorinţei sexuale (libidoului), dureri de cap, greaţă, acnee, durere de sân, menstruaţie neregulată sau absentă, creştere a greutăţii
• Reacţiile adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatoare din 1000) sunt: infecţii ale vaginului, dificultăţi în purtarea de lentile de contact, vărsături, cădere în exces a părului, menstruaţie dureroasă, chist ovarian, oboseală
• Reacţiile adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatoare din 10000) sunt: erupţie trecătoare pe piele, urticarie, noduli sub piele dureroşi de culoare albastră-roşie (eritem nodos). Acestea sunt afecţiuni ale pielii.

Separat de aceste reacţii adverse este posibilă apariţia unei secreţii a sânului.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Administrarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate pe bază de plante, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală. Unele medicamente pot împiedica acţiunea corespunzătoare a Desirett.

Acestea includ medicamente utilizate pentru tratamentul: epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, carbamazepină, oxcarbazepină, felbamat şi fenobarbital) sau tuberculozei (de exemplu rifampicină), infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir) sau altor boli infecţioase (de exemplu griseofulvină), bolilor de stomac (cărbune medicinal), dispoziţiilor depresive (tratamente naturiste cu sunătoare). Medicul dumneavoastră vă poate spune dacă aveţi nevoie de măsuri contraceptive suplimentare şi, în cazul în care aveţi nevoie de acestea, pentru cât timp.

Desirett poate de asemenea influenţa acţiunea anumitor medicamente în organism, determinând fie creşterea (de exemplu medicamente conţinând ciclosporină), fie scăderea eficacităţii.

Administrarea de Desirett 75 micrograme comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu utilizaţi Desirett dacă sunteţi gravidă sau credeţi că puteţi fi gravidă.

Alăptarea
Desirett poate fi utilizat în timpul alăptării. Desirett nu influenţează producţia sau calitatea laptelui matern. Cu toate acestea, cantităţi mici din substanţa activă din Desirett trec în lapte.

Sănătatea copiilor alăptaţi timp de 7 luni ai căror mame utilizau Desiretta fost studiată până la vârsta de 2,5 ani. Nu au fost observate efecte asupra creşterii şi dezvoltării copiilor.

Dacă alăptaţi şi doriţi să utilizaţi Desirett, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Un blister al Desirett conţine 28 comprimate filmate rotunde, de culoare albă. Fiecare cutie conţine 1, 3 sau 6 blistere.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Desirett după data de expirare înscrisă pe cutie, după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă desogestrelum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Desirett 75 micrograme comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Desirett 75 micrograme comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.