Prospect Diamilla 75 micrograme comprimate filmate

Substanța activă: desogestrelum
Producator: Laboratorios León Farma, Spania
Clasa ATC: [G03AC]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> contraceptive hormonale sistemice >> progestogene
Similar altor contraceptive hormonale, Diamilla nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.

Indicații Diamilla 75 micrograme comprimate filmate:

* Diamilla conţine o cantitate mică dintr-un hormon sexual feminin, progestogenul desogestrel.
* Diamilla este utilizat pentru a preveni sarcina.

* Există două tipuri principale de contraceptive hormonale.
- comprimatul combinat, care conţine 2 tipuri de hormoni sexuali feminini, un estrogen şi un progestogen.
- comprimatul doar cu progestogen, sau minicomprimatul, care nu conţine estrogen.

* Diamilla este uncomprimat doar cu progestogen, sau un minicomprimat.

* Majoritatea minicomprimatelor funcţionează în primul rând prin prevenirea intrării spermatozoizilor în uter, însă nu previn întotdeauna maturarea ovulului, care este efectul principal al comprimatelor combinate.

* Diamilla diferă de alte minicomprimate prin faptul că are o doză care împiedică maturarea ovulului. Prin urmare, Diamilla este un contraceptiv foarte eficient.

* Spre deosebire de comprimatul combinat, Diamilla poate fi folosit de către femei care nu tolerează estrogenii şi de către femei care alăptează.

* Un dezavantaj este că pot apărea sângerări vaginale, la intervale neregulate în timpul utilizării Diamilla. Pe de altă parte, este posibil să nu aveţi deloc sângerări.

Contraindicații:

Nu luaţi Diamilla Dacă aveţi tromboză. Tromboza reprezintă formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge (de exemplu la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă) sau plămânilor (embolie pulmonară)).

* Dacă aveţi sau aţi avut icter (îngălbenirea pielii), sau afecţiuni severe ale ficatului, iar funcţia ficatului dumneavoastră nu s-a normalizat încă.
* Dacă aveţi sau sunteţi suspectă de un cancer care se dezvoltă sub influenţa steroizilor sexuali, cum sunt unele tipuri de cancer de sân.
* Dacă aveţi orice fel de sângerări vaginale inexplicabile.
* Dacă sunteţi alergică la desogestrel, alune, soia sau alte componente ale acestui medicament.

Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă pentru dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Diamilla.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizaţi o metodă contraceptivă nehormonală. Dacă oricare din aceste afecţiuni apare pentru prima oară în timpul utilizării Diamilla, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Administrare Diamilla 75 micrograme comprimate filmate:

Cum şi când să luaţi comprimatele?
Luaţi întotdeauna acest medicament aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.
Blisterul de Diamilla conţine 28 de comprimate.
* Luaţi comprimatul în fiecare zi la aceeaşi oră. Înghiţiţi comprimatul întreg cu apă.
* Pe blister sunt înscrise zilele săptămânii şi de asemenea săgeţi care indică ordinea în care trebuie luate pilulele. Fiecare zi corespunde unui singur comprimat.
* De fiecare dată când începeţi un blister nou de Diamilla, luaţi un comprimat din rândul de sus. Nu începeţi cu un comprimat oarecare. De exemplu, dacă începeţi miercuri, trebuie să luaţi comprimatul din rândul de sus care este marcat (pe spate) cu “MI” (miercuri).
* Continuaţi să luaţi un comprimat pe zi până când se goleşte blisterul, urmând întotdeauna direcţia indicată de săgeţi. Dacă vă uitaţi pe spatele blisterului, puteţi verifica cu uşurinţă dacă aţi luat deja comprimatul într-o anumită zi.
* Puteţi avea unele sângerări atunci când utilizaţi Diamilla, dar trebuie să continuaţi să vă luaţi comprimatele ca de obicei.
* Atunci când s-a terminat un blister, trebuie să începeţi cu un nou blister de Diamilla din ziua următoare, fără să întrerupeţi şi fără să aşteptaţi o sângerare.

Începerea primului blister de Diamilla
* Dacă nu utilizaţi niciun contraceptiv hormonal (sau nu aţi utilizat în ultima lună) Aşteptaţi o menstruaţie pentru a începe. În prima zi de menstruaţie, luaţi primul comprimat de Diamilla. Nu trebuie să folosiţi măsuri contraceptive suplimentare. Dacă începeţi în zilele 2-5 ale ciclului menstrual asiguraţi-vă de utilizarea unei metode contraceptive suplimentare de barieră, pentru primele 7 zile de folosire a comprimatului.
* Atunci când treceţi de la contraceptiv combinat (COC), inel vaginal sau, plasture transdermic Dacă faceţi o pauză de la comprimate, inel vaginal sau plasturi trasdermici
- De asemenea puteţi începe cel mai târziu în ziua de după intervalul fără comprimat, inel, plasture sau cu comprimate placebo al contraceptivului curent.
- Dacă urmaţi aceste instrucţiuni, aveţi grijă să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară de barieră pentru primele 7 zile de folosire a comprimatului.

Dacă nu faceţi o pauză de la comprimate, inel vaginal sau plasturi transdermici
- Începeţi administrarea Diamilla în ziua următoare celei în care aţi luat ultimul comprimat din actuala cutie cu contraceptive sau în ziua îndepărtării inelului vaginal sau a plasturelui (asta înseamnă fără pauză între comprimate, inel sau plasture).
- Dacă cutia actuală cu contraceptive conţine şi comprimate inactive, puteţi începe Diamilla în ziua următoare administrării ultimului comprimat activ (dacă nu sunteţi sigură care este acela, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului).
- Dacă urmaţi aceste instrucţiuni, nu aveţi nevoie de măsuri contraceptive suplimentare.

* Atunci când treceţi de la alt contraceptiv doar cu progestogen (minicomprimat)
Puteţi să treceţi oricând de la minicomprimat la Diamilla. Nu trebuie să luaţi măsuri contraceptive suplimentare.
* Atunci când treceţi de la o formă injectabilă sau un implant sau un dispozitiv intrauterin care eliberează progesteron (DIU)
Începeţi utilizarea Diamilla în ziua când ar fi trebuit făcută următoarea injecţie sau în ziua în care este înlăturat implantul sau DIU. Nu sunt necesare măsuri contraceptive suplimentare.
* După naştere Puteţi începe Diamilla între zilele 21-28 după naştere. Dacă începeţi mai târziu, trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară de barieră in timpul primului ciclu pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor. Cu toate acestea, dacă aţi avut deja un contact sexual, sarcina trebuie exclusă înainte de a se începe utilizarea Diamilla.
Medicul dumneavoastră vă va sfătui de asemenea ce să faceţi.
* Dacă aţi avut un avort sau o întrerupere de sarcină
Medicul dumneavoastră vă va sfătui ce să faceţi.

Dacă uitaţi să luaţi Diamilla
* Dacă aţi întârziat cu mai puţin de 12 ore:
- Luaţi comprimatul uitat de îndată ce vă amintiţi şi luaţi comprimatele următoare la orele obişnuite. Diamilla vă va proteja totuşi de o sarcină.
* Dacă aţi întârziat cu mai mult de 12 ore:
- Dacă aţi întârziat cu mai mult de 12 oresă luaţi un comprimat, este posibil să nu fiţi complet protejată împotriva unei sarcini. Cu cât uitaţi mai multe comprimate consecutiv, cu atât mai mare este riscul să rămâneţi gravidă.
- Luaţi ultimul comprimat uitat de îndată ce vă amintiţi şi luaţi următorul comprimat la ora obişnuită. Aceasta poate însemna să luaţi două în aceeaşi zi. Acest lucru nu este dăunător. (Dacă aţi uitat mai mult de un comprimat nu trebuie să le luaţi pe cele uitate mai devreme). Continuaţi să vă luaţi comprimatele ca de obicei, dar folosiţi de asemenea o metodă contraceptivă suplimentară, cum este prezervativul, pentru următoarele 7 zile.
- Dacă aţi întârziat mai mult de 12 ore să luaţi comprimatul şi aţi avuţ contact sexual, puteţi utiliza o metodă contraceptivă de urgenţă; vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Dacă aţi uitat unul sau mai multe comprimate în prima săptămână şi aţi avut contact sexual în săptămâna premergătoare momentului în care aţi uitat să luaţi comprimate, există posibilitatea de a rămâne gravidă. Cereţi sfatul medicului.

Dacă aveţi vărsături sau utilizaţi cărbune medicinal
Dacă aveţi vărsături sau utilizaţi cărbune medicinal în primele 3 - 4 ore după administrarea comprimatului sau aveţi diaree severă, este posibil ca substanţa activă să nu se fi absorbit corespunzător. Urmaţi recomandările privind comprimatele omise, de la punctul de mai sus.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Diamilla
Nu au fost raportate reacţii adverse grave determinate de ingerarea în acelaşi timp a prea multe comprimate de Diamilla. Simptomele care pot apărea sunt: greaţă, vărsături şi, la fetele tinere, sângerări vaginale uşoare. Adresaţi-vă medicului pentru informaţii suplimentare.

Dacă încetaţi să mai luaţi Diamilla
Puteţi să încetaţi să mai luaţi Diamilla oricând doriţi. Din ziua în care v-aţi oprit, nu mai sunteţi protejată împotriva sarcinii.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Diamilla 75 micrograme comprimate filmate:

Substanţa activă este: desogestrel (75 micrograme)
Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon din porumb, povidonă K30 (E1201), d-α-tocoferol (E307), ulei de soia, dioxid de siliciu coloidal hidratat (E551), dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551), acid stearic (E570), hipromeloză 2910 (E464), polietilen glicol, dioxid de titaniu (E171).

Precauții:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să începeţi să utilizaţi Diamilla, dacă
* aţi avut vreodată cancer de sân.
* aveţi cancer la nivelul ficatului, deoarece nu poate fi exclus un posibil efect al Diamilla.
* aţi avut vreodată o tromboză.
* aveţi diabet zaharat.
* aveţi epilepsie.
* aveţi tuberculoză.
* aveţi tensiune arterială mare.
* aveţi sau aţi avut vreodată cloasmă (pete pigmentare maronii-gălbui pe piele, în special pe faţă); dacă da, evitaţi expunerea excesivă la soare sau la radiaţii ultraviolete.

Dacă Diamilla este folosit în cazul oricăreia dintre aceste afecţiuni, puteţi necesita monitorizare atentă. Medicul dumneavoastră vă poate explica ce trebuie să faceţi.

Cancer de sân
* Este important să vă controlaţi sânii în mod regulat şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă simţiţi orice nodul la nivelul sânilor.
* Cancerul de sân a fost descoperit puţin mai frecvent la femeile care iau comprimatul contraceptiv decât la femeile de aceeaşi vârstă care nu îl iau. Dacă femeia încetează să mai ia comprimatul contraceptiv, acest lucru reduce riscul, astfel încât la 10 ani de la întreruperea tratamentului, riscul este acelaşi ca şi la femeile care nu au luat comprimatul contraceptiv niciodată. Cancerul de sân este rar la femeile sub 40 de ani, dar riscul creşte pe măsură ce femeia înaintează în vârstă. Prin urmare, numărul suplimentar de cazuri de cancer de sân diagnosticat este mai mare dacă vârsta până la care femeia continuă să utilizeze comprimatul contraceptiv este mai mare. Cât timp aceasta utilizează comprimatul contraceptiv este mai puţin important.

* La fiecare 10 000 de femei care utilizează comprimatul contraceptiv pe o perioadă de până la 5 ani, dar care încetează să o mai ia la vârsta de 20 ani, poate exista mai puţin de 1 caz suplimentar de cancer de sân descoperit în decursul a 10 ani de la oprire, în plus faţă de cele 4 cazuri diagnosticate în mod normal la această grupă de vârstă.

* La 10 000 de femei care iau comprimatul contraceptiv pe o perioadă de până la 5 ani, dar încetează să îl mai ia până când ating vârsta de 30 de ani, pot exista 5 cazuri în plus faţă de cele 44 de cazuri diagnosticate în mod normal. * Din 10000 de femei care iau comprimatul contraceptiv pe o perioadă de până la 5 ani, dar încetează să îl mai ia până când ating vârsta de 40 de ani, pot exista 20 de cazuri suplimentare care se adaugă la cele 160 de cazuri diagnosticate în mod normal.

Riscul de cancer de sân la utilizatoarele de contraceptive doar pe bază de progestogen cum este Diamilla se crede a fi similar cu cel al femeilor care utilizează contraceptive orale combinate, dar dovezile sunt mai puţin concludente.
Cancerul de sân descoperit la femeile care iau comprimatul contraceptiv pare mai puţin probabil să fie răspândit spre deosebire de cancerul la sân descoperit la femeile care nu îl iau.
Nu se ştie dacă comprimatul contraceptiv cauzează riscul crescut pentru cancerul la sân. Acest lucru poate fi determinat de faptul că femeile au fost examinate mai des, astfel încât cancerul de sân a fost observat mai devreme.

Tromboza
Mergeţi imediat la medic dacă observaţi semne posibile de tromboză. Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge. Uneori tromboza poate să apară la venele profunde ale picioarelor (tromboză venoasă profundă). Dacă acest cheag pleacă din venele de unde se formează, poate să ajungă la arterele plămânilor şi să le blocheze, determinând ceea ce se numeşte "embolie pulmonară". O embolie pulmonară poate cauza dureri în piept, oprirea respiraţiei, colaps şi chiar deces.

* Tromboza venoasă profundă apare rar. Aceasta se poate dezvolta indiferent de faptul că luaţi sau nu comprimatul contraceptiv. Poate să apară şi dacă sunteţi gravidă.
Riscul este mai mare la utilizatoarele unui comprimat contraceptiv decât la cele care nu îl utilizează. Riscul asociat cu contraceptivele ce conţin numai progestogen, cum este Diamilla, este considerat mai scăzut decât la utilizatoarele de contraceptive care conţin şi estrogeni (contraceptive combinate).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Diamilla nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Diamilla conţine lactoză şi ulei de soia
Diamilla conţine lactoză (zahăr din lapte) şi ulei de soia.

Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la unele zaharuri, vă rugăm să-l contactaţi pe medicul dumneavoastră înainte de a lua Diamilla. Dacă sunteţi alergică la alune sau la soia, nu utilizaţi acest medicament.

Controale medicale periodice
În timp ce utilizaţi Diamilla, medicul dumneavoastră vă va recomanda să faceţi controale medicale periodice. În general, frecvenţa şi natura acestor controale vor depinde de situaţia dumneavoastră individuală.

Luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră dacă:
* observaţi posibile semne ale unui cheag de sânge (de exemplu dureri severe sau umflarea oricăruia dintre picioare, dureri inexplicabile în piept, scurtarea respiraţiei, o tuse neobişnuită, mai ales când este însoţită de expectorarea de sânge);
* resimţiţi o durere severă şi bruscă de stomac sau icter (puteţi observa o îngălbenire a pielii, a albului ochilor sau o culoare închisă a urinei, indicând posibile probleme ale ficatului);
* simţiţi un nodul la sân;
* resimţiţi o durere severă şi bruscă în partea inferioară a abdomenului sau în zona stomacului (indicând o posibilă sarcină extrauterină);
* urmează să fiţi imobilizată sau vi se va efectua o intervenţie chirurgicală (adresaţi-vă medicului dumneavoastră cu cel puţin 4 săptămâni înainte)
* prezentaţi o sângerare vaginală neobişnuită şi abundentă;
* suspectaţi că aţi putea fi gravidă.

Reacții adverse ale Diamilla 75 micrograme comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Diamilla poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi orice reacţii adverse, în special dacă sunt severe sau persistente.

Reacţiile adverse grave asociate utilizării de Diamilla au fost descrise la pct. „Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Diamilla”. Vă rugăm citiţi acest paragraf pentru informaţii suplimentare legate de “Cancer de sân” şi “Tromboză” şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat, dacă este cazul.

În timpul utilizării Diamilla pot apărea sângerări vaginale la intervale neregulate. Acestea se pot prezenta doar ca pătări uşoare care nu necesită folosirea unui tampon absorbant sau sângerări mai abundente care pot semăna cu o menstruaţie uşoară.

Puteţi avea nevoie să utilizaţi tampoane sau absorbante. De asemenea, este posibil să nu aveţi sângerări deloc. Sângerările neregulate nu sunt un semn că Diamilla nu funcţionează. În general nu trebuie să luaţi vreo măsură ci să continuaţi să luaţi Diamilla. Dacă sângerarea este abundentă sau prelungită, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Cât de des apar alte posibile reacţii adverse?
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 femei): schimbări de dispoziţie, dispoziţie depresivă, dorinţă sexuală (libidou) scăzută, dureri de cap, greaţă, acnee, dureri ale sânilor, menstruaţii neregulate sau absente, creştere în greutate.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 femei): infecţii vaginale, dificultăţi la purtarea lentilelor de contact, vărsături, căderea părului, menstruaţii dureroase, chisturi ovariene, oboseală.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 femei): erupţii trecătoare pe piele, urticarie, umflături albastre-roşii, dureroase pe piele (eritem nodos). Pe lângă aceste reacţii adverse, pot apărea secreţii ale sânului sau scurgeri.

Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă manifestaţi simptome de angioedem, cum sunt (i) umflarea feţei, limbii sau faringelui; (ii) dificultăţi la înghiţire; sau (iii) urticarie şi dificultate la respiraţie.

Dacă oricare din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi efecte adverse nemenţionate în acest prospect, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Diamilla împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alt medicament sau produs din plante, inclusiv medicamente fără prescripţie medicală.

Unele medicamente pot împiedica Diamilla să acţioneze în mod adecvat.
Acestea includ medicamente utilizate în tratamentul:
* epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, carbamazepină, oxcarbazepină, felbamat şi fenobarbital)
* tuberculozei (de exemplu rifampicină)
* infecţiilor HIV (ex. ritonavir) sau altor boli infecţioase (de exemplu griseofulvină)
* disconfortului gastric (cărbunele medicinal)
* stărilor depresive (planta sunătoare).
Medicul dumneavoastră vă poate spune dacă aveţi nevoie de precauţii contraceptive suplimentare şi dacă da, pentru cât timp.

Diamilla poate de asemenea influenţa cum acţionează anumite medicamente, cauzând fie o creştere a efectului (de exemplu medicamente conţinând ciclosporină) sau o scădere a efectului.

Administrarea de Diamilla 75 micrograme comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu utilizaţi Diamilla dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă.

Alăptarea
Diamilla poate fi utilizat dacă alăptaţi. Diamilla nu influenţează producţia sau calitatea laptelui matern. Cu toate acestea, cantităţi mici de substanţă activă din Diamilla trec în laptele matern.

Sănătatea copiilor alăptaţi timp de 7 luni ai căror mame utilizau Diamilla a fost studiată până la vârsta de 2,5 ani. Nu au fost observate efecte asupra creşterii şi dezvoltării copiilor.

Dacă alăptaţi şi doriţi să utilizaţi Diamilla, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

O cutie cu blistere de Diamilla conţine 28 de comprimate filmate rotunde, albe,. Fiecare cutie conţine 1, 3 sau 6 blistere. Cutiile cu blistere pot fi dotate cu un suport de blister.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie disponibile.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după “A nu se folosi după” sau “EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă desogestrelum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Diamilla 75 micrograme comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Diamilla 75 micrograme comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.