Prospect Digoxin 0,25mg, comprimate

Substanța activă: digoxinum
Producator: Zentiva SA Romania
Clasa ATC: [C01AA]: sistem cardiovascular >> terapia cordului >> glicozizi cardiotonici >> glicozizi digitalici
Categoria: Protectoare cardiovasculare
Grupa farmaceutică: Sistem cardiovascular. Terapia cordului. Glicozizi cardiotonici. Glicozizi digitalici.
Tip: Comprimate

Indicații Digoxin 0,25mg, comprimate:

Insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie mica, fibrilatie atriala, flutter atrial, tahicardie paroxistica supraventriculara.

Contraindicații:

alergie la oricare din componentii produsului;
bloc atrioventricular partial sau complet;
tahiaritmii supraventriculare in cadrul sindromului Wolf-Parkinson-VVhite;
hiperexcitabilitate ventriculara, in special extrasistole survenite cand pacientul se afla deja sub actiunea unui preparat digitalic;
cardiomiopatie hipertrofica si cardiomiopatie respectiva
pericardita cronica constrictiva;
tahicardie si fibrilatie ventriculare;
administrare de sultroprina, calciu i.v.;
simptomele de supradozare digitalica.

Administrare Digoxin 0,25mg, comprimate:

Doza optima este stabilita de medic pentru fiecare pacient in parte.

Adulti: In cazul in care este necesara digitalizarea rapida, la pacienti care nu au mai fost digitalizati. se administreaza o doza de atac de 0,5-1 mg Digoxin zilnic, timp de 2-3 zile, monitorizarea pacientului fiind obligatorie. Tratamentul continua cu dozede intretinere cu prinse intre 0,125 -0,50 mg Digoxin zilnic, cu administrare orala (obisnuit 0,25 mg). La varstnici doza de intretinere este mai mica si poate fi redusa la 0,125 mg.
La pacientii cu insuficienta renala doza de intretinere trebuie redusa si se stabileste in functie de nivelul creatininemiei.

Copii:
Pentru copii cu varsta sub 6 ani, sunt disponibile alte forme de administrare adecvate.

Compoziție Digoxin 0,25mg, comprimate:

Un comprimat contine: digoxina 0,25 mg si excipienti: lactoza monohidrat, talc, celuloza microcristatina pH 101, celuloza microcristalina ph 102, stearat de magneziu, amidon de porumb.

Precauții:

Digoxin se administreaza cu atentie la pacientii care au primit deja glicozide cardiace, iar doza de Digoxin trebuie redusa daca glicozidele cardiace au fost administrate cu doua saptamani inainte.

Atenționări:

Se administreaza cu precautia in bloc atrio-ventricular partial, deoarece poate induce un bloc total. Se recomanda precautie in administrarea la pacientii cu miocardita acuta, infarct miocardic acut si in afectiuni pulmonare severe deoarece creste sensibilitatea miocarduIui.
Digoxin poate creste riscul aparitiei de aritmii la pacientii supusi cardioversiei si, ca urmare, tratamentul trebuie intrerupt cu 1.5- 3 zile inaintea unei asemenea proceduri.
Dezechilibrul electrolitic si disfunctia tiroidiana pot afecta sensibilitatea la Digoxin.
Efectul Digoxin este crescut in caz de hipopotasemie, hipomagneziemie, hipercalcemie, hipoxie si hipotiroidie. Ca urmare, dozele trebuie reduse pana cand aceste situatii sunt corectate, in hipotiroidie poate aparea rezistenta la actiunea Digoxin.
La pacientii cu afectarea functiei renale, la varstnici si la prematuri, dozele de Digoxin trebuie reduse si trebuie monitorizata concentratia plasmatica a acestuia.
Datorita prezentei lactozei, comprimatul nu trebuie utilizat in caz de galactozemie, de sindrom de malabsorbtie a glucozei si a galactozei sau in caz de deficit de tactaza.

Capacitatea da a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Efectele Digoxin asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje nu au fost studiate. Nu exista nicio dovada ca ar putea afecta aceste abilitati.

Reacții adverse ale Digoxin 0,25mg, comprimate:

Pot aparea greata; voma, diaree si anorexie in cazuri de intoxicatie cu Digoxin sau supradozere. Poate apare durerea abdominala.

Reactiile de tip hipersensibilitate sunt rare. Poate aparea trombocitopenie.
Glicozidele cardiace pot avea activitate osteogenica si, ocazional, pot cauza aparitia ginecomastiei la doze terapeutice. Cele mai grave reactii adverse sunt cele la nivel cardiac. Dozele toxice pot cauza sau agrava insuficienta cardiaca. Aritmiile ventriculare si supraventriculare si tulburarile de conducere pot reprezenta un semn precoce de supradozare. in general, incidenta si severitatea aritmiei este corelata cu severitatea afectiunii cardiace. Aproape orice tip de aritmie poate aparea, insa notabile suni tahicardia ventriculara si in special tahicardia jonctionala atrioventriculara si tahicardia atriala cu bloc. Mai pot aparea aritmii ventriculare ca: extrasistole, bloc sinoatrial, bradicardie sinusala si bloc atrioventricular.

Hipopotasemia predispune la cresterea toxicitatii Digoxin. Reactiile adverse ale Digoxin apar mai rapid daca exista o depletie de potasiu cauzata de administrarea indelungata dediuretice.
La varstnici pot apare tulburari ale vederii, tulburari psihiatrice (convulsii, delir, halucinatii, psihoze), caz in care trebuie suspectat un supradozaj.

Supradozajul:

Simptomele ce apar in caz de supradozare pot fi:
- tulburari digestive: anorexie, greata, varsaturi, diaree;
- tulburari neurologice: supradozarea duce la aparitia de efecte neurologice manifestate prin; cefalee. dureri la nivel facial, oboseala, slabiciune, ameteala, somnolenta, dezorientare, confuzie, cosmaruri si mai rar, delir si psihoze acute, halucinatii;
- tulburari cardiace: tulburari de conducere si excitabilitate, cu modificari ECG grave, cu potential letal;
- foarte rar pot aparea convulsii, tulburari vizuale ca afectarea vederii colorate (obiectele se vad colorate in galben sau, mai rar, in verde, rosu, maro, albastru sau alb) sau vedere neclara.

Conduita de urgenta: in caz de supradozaj terapeutic se suprima administrarea de digitala si se recomanda repaos la pat. In caz de bradicardie se administreaza atropina, in caz de hiperexcitabilitate miocardica se administreaza lidocaina sau fenitoina.

In caz de intoxicatie masiva se recomanda internarea urgenta intr-un serviciu de specialitate.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Administrarea concomitenta a medicamentelor ce cauzeaza perturbari electrolitice si a glicozidelor cardiace creste riscul toxicitatii glicozidelor.
Tiazidele si diureticele de ansa pot determina hipopotasemie si hipomagneziemie care, la randul lor pot duce la aritmii cardiace.
Tratamentul cu corticosteroizi, (de ex. Salbutamol) amfotericina, sodiu polystiren sulfonat, carbenoxolona, precum si dializa sunt alti factori ce pot induce hipopotasemie.
Hipercalcemia creste toxicitatea, iar administrarea intravenoasa de saruri de calciu trebuie evitata Ia pacientii carora li se administreaza glicozide cardiace.
Concentratia serica de Digoxin este crescuta semnificativ de catre chinidina, amiodarona si propafenona. In aceste situatii se recomanda scaderea dozelor de Digoxin.
Administrarea concomitenta de Digoxin si blocanti ai canalelor de calciu poate duce la cresterea concentratiei de Digoxin.
Beta blocantii pot potenta bradicardia indusa de Digoxin.
Nu este recomandata administrarea concomitenta cu a-simpatomimetice (midodrina) datorita majorarii efectului Bradicardizant si riscului de aparitie a tulburarilor de conducere atrioventricular si/sau intraventriculare.
Se recomanda prudenta in cazul asocierii amiodaronei, calciului, carbonului, kaolinului, claritromicinei, eritromicinei, colestiraminei, hidrochinidinei, chinidinei, deslanozidei, hipokaliemiantelor, itraconazolului, sarurilor, oxizilor si hidroxidului de magneziu si de aluminiu, sucralfatului, sulfasalazinei, carbamazepinei.

Administrarea de Digoxin 0,25mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Digoxin strabate liber bariera placentara, concentratia serica a Digoxin fiind similara la mama si la fat. Nu au fost semnalate efecte adverse ale Digoxin asupra fatului si nou nascutului. Cu toate acestea, efecte adverse fetale, inclusiv moartea fatului, au fost raportate la mame cu intoxicatie digitalica.

Administrarea de Digoxin la mame cu afectiuni cardiace poate duce la scaderea in greutate a fatului la nastere. De aceea, in timpul sarcinii Digoxin nu trebuie administrat decat dupa analiza raportului risc fetal/beneficiu matern.

Acest produs trece in cantitate mica in laptele matern si duce Ia concentratii mult inferioare dozelor terapeutice neonatale. Este posibila alaptarea in timpul tratamentului.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un blister din Al/PVC cu 25 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă digoxinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Digoxin 0,25mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Digoxin 0,25mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.