Prospect DIGOXIN ZENTIVA 0,5 mg/2 ml soluţie injectabilă

Substanța activă: digoxinum
Producator: S.C. ZENTIVA S.A., România
Clasa ATC: [C01AA]: sistem cardiovascular >> terapia cordului >> glicozizi cardiotonici >> glicozizi digitalici
Digoxina este un medicament indicat în terapia inimii şi a sistemului cardiovascular.

Indicații DIGOXIN ZENTIVA 0,5 mg/2 ml soluţie injectabilă:

Este utilizată în insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie mică, fibrilaţie atrială, flutter atrial, tahicardie paroxistică supraventriculară.
Dacă nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Contraindicații:

Nu utilizaţi DIGOXIN ZENTIVA:
- Dacă sunteţi alergic la digoxină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- Dacă aveţi bloc atrioventricular de grad 2 sau 3,
- Dacă aveţi tahiaritmii supraventriculare în cadrul sindromului Wolf-Parkinson-White,
- Dacă aveţi hiperexcitabilitate ventriculară, în special extrasistole survenite sub tratament cu un preparat digitalic,
- Dacă aveţi cardiomiopatie hipertrofică şi cardiomiopatie restrictivă,
- Dacă aveţi pericardită cronică constrictivă,
- Dacă aveţi tahicardie şi fibrilaţie ventriculară,
- Dacă sunteţi în tratament cu sultopridă sau calciu intravenos,
- Dacă aveţi simptomele de supradozare digitalică.

Administrare DIGOXIN ZENTIVA 0,5 mg/2 ml soluţie injectabilă:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza optimă este stabilită pentru fiecare pacient în parte.

Adulţi
În cazul în care este necesară digitalizarea rapidă, la pacienţi care nu au mai fost digitalizaţi, se administrează o doză de încărcare de 0,5 – 1 mg digoxină zilnic (1-2 fiole Digoxin), timp de 2-3 zile, monitorizarea pacientului fiind obligatorie.
Tratamentul continuă cu doze de întreţinere cuprinse între 0,125 – 0,50 mg digoxină zilnic, cu administrare orală (obişnuit 0,25 mg).

Vârstnici
La vârstnici doza de întreţinere este mai mică şi poate fi redusă la 0,125 mg.
La pacienţii cu insuficienţă renală doza de întreţinere trebuie redusă şi se stabileşte în funcţie de nivelul creatininemiei.

Copii
Stabilirea dozei optime zilnice de digoxină cu administrare parenterală la copii este complexă şi se iau în considerare mai mulţi factori: greutatea corporală, stadiul de dezvoltare, gradul de maturitate, precum şi responsivitatea la tratament. Se recomandă următoarele doze pentru administrarea parenterală:

Greutate nou-născut sau copil (kg) → Doza de încărcare pe kg (μg/kg) → Doza de întreţinere (μg/kg/24 ore)
< 3 → 10 → 10
3-6 → 15 → 15
6-12 → 10 → 10
12-24 → 7 → 7
>24 → 2 → 5

Tratamentul se începe cu o doză de încărcare administrată intravenos foarte lent; se continuă, după 8 ore, cu doza de întreţinere repartizată în 3 prize / 24 ore.
În caz de insuficienţă renală, doza de întreţinere trebuie scăzută aplicându-i un coeficient de multiplicare, în funcţie de nivelul creatininemiei şi al azotemiei, conform tabelului următor:

Creatininemie (μmol/l) → Azotemie (mmol/l) → Multiplicarea dozei de întreţinere cu
70-100 → 8-17 → 0,6
101-200 → 17,1-25 → 0,3
201-400 → 25,1-33 → 0,15

Dozarea digoxinemiei este utilă pentru adaptarea modului de administrare în formele severe sau în caz de tratament dificil; digoxinemia trebuie măsurată pentru a evita supradozajul (în caz de insuficienţă renală), sau pentru a mări dozele când este necesar (pacientul nu a răspuns la dozele anterioare).

Dacă utilizaţi mai mult DIGOXIN ZENTIVA decât trebuie
Dacă dumneavoastră, sau altcineva, utilizaţi din greşeală mai mult DIGOXIN ZENTIVA decât a fost prescris, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital.

Simptomele şi semnele intoxicaţiei cu digoxină includ:
-tulburări digestive: lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, diaree;
-tulburări neurologice: durere de cap, dureri la nivel facial, oboseală, slăbiciune, ameţeală, vertij, somnolenţă, dezorientare, confuzie, coşmaruri şi, mai rar, delir şi psihoze acute, halucinaţii (imaginarea unor evenimente, persoane care nu există în realitate);
-tulburări cardiace: tulburări ale frecvenței și ritmului bătăilor inimii precum și ale activității inimii, care pot conduce uneori la deces;
-foarte rar pot apărea convulsii, tulburări de vedere ca afectarea vederii colorate (obiectele se văd colorate în galben sau, mai rar, în verde, roşu, maro, albastru sau alb) sau vedere neclară.

Tratament: în caz de supradozaj terapeutic se opreşte administrarea de digitală şi se recomandă repaos la pat. În caz de bradicardie se administrează atropină, în caz de hiperexcitabilitate miocardică se administrează lidocaină sau fenitoină.
În caz de intoxicaţie masivă se recomandă internarea urgentă într-un serviciu de specialitate.

Dacă uitaţi să utilizaţi DIGOXIN ZENTIVA
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi DIGOXIN ZENTIVA
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Luaţi DIGOXIN ZENTIVA întreaga perioadă a tratamentului stabilită de medicul dumneavoastră, chiar şi atunci când începeţi să vă simţiţi mai bine.

Compoziție DIGOXIN ZENTIVA 0,5 mg/2 ml soluţie injectabilă:

- Substanţa activă este digoxina. O fiolă de 2 ml soluţie injectabilă conţine 0,50 mg de digoxină.
- Celelalte componente sunt: etanol 96%, propilenglicol, acid citric monohidrat, fosfat disodic dodecahidrat, apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Înainte să utilizaţi DIGOXIN ZENTIVA, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Digoxin se administrează cu atenţie la pacienţii care au primit deja glicozide cardiace, iar doza de Digoxin trebuie redusă dacă glicozidele cardiace au fost administrate cu două săptămâni înainte.
Se administreză cu precauţie în bloc atrio-ventricular de grad mic, deoarece poate induce un bloc total. Se recomandă prudenţă la pacienţii cu miocardită acută, infarct miocardic acut şi în afecţiuni pulmonare severe deoarece creşte sensibilitatea miocardului.
Digoxina poate creşte riscul apariţiei de aritmii la pacienţii supuşi cardioversiei şi, ca urmare, tratamentul trebuie întrerupt cu 1,5-3 zile înaintea unei asemenea proceduri.
Dezechilibrul electrolitic şi disfuncţia tiroidiană poate afecta sensibilitatea la Digoxin.
Efectul digoxinei este crescut în caz de hipopotasemie, hipomagneziemie, hipercalcemie, hipoxie şi hipotiroidie. Ca urmare, dozele trebuie reduse până când aceste tulburări sunt corectate.
În hipotiroidie poate apărea rezistenţă la acţiunea digoxinei.
La pacienţii cu afectarea funcţiei renale, la vârstnici şi la prematuri, dozele de Digoxin trebuie reduse şi trebuie monitorizată concentraţia plasmatică a acestuia.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Efectul Digoxin asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje nu a fost studiat. Nu există nici o dovadă că ar putea afecta aceste abilităţi.

Acest medicament conţine etanol (alcool etilic)
Acest medicament conţine etanol (alcool) 96% până la 167,966 mg pe fiolă, echivalent cu 4.26 ml bere, sau 1.78 ml vin/fiola. Poate avea efecte nedorite la pacienţii cu alcoolism.
A se lua în considerare la gravide sau la femeile care alăptează, copii şi grupuri cu risc crescut, cum sunt pacienţii cu boli hepatice sau epilepsie.

Acest medicament conţine propilenglicol
Poate provoca simptome asemănătoare celor provocate de consumul de alcool.

Acest medicament conţine sodiu
Acest medicament conţine sodiu, <1 mmol (23 mg) pe doză, adică practic „nu conţine sodiu”.

Reacții adverse ale DIGOXIN ZENTIVA 0,5 mg/2 ml soluţie injectabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În general, reacţiile adverse raportate în timpul tratamentului cu digoxină sunt dependente de doză. Astfel, reacţiile adverse sunt mai puţine când digoxina este utilizată în doze terapeutice şi când se ţine cont de medicamentele cu care poate interacţiona şi de condiţiile de administrare.

Pot apărea durerea abdominală, greaţă, vărsături, diaree şi lipsa poftei de mâncare în cazuri de intoxicaţie cu digoxină sau supradozare.
Reacţiile de hipersensibilitate sunt rare. Poate apărea scăderea numărului de globule albe responsabile de coagularea sângelui (trombocitopenie).

Cele mai grave reacţii adverse sunt cele la nivelul inimii. Dozele toxice pot declanşa sau agrava insuficienţa cardiacă. Tulburarea ritmului (aritmii) și frecvenței de bătaie a inimii pot reprezenta un semn precoce de supradozare. În general, incidenţa şi severitatea aritmiei este corelată cu severitatea afecţiunii cardiace.
Aproape orice tip de aritmie poate apare, în special creșterea frecvenței bătăilor inimii. Mai pot apărea aritmii ventriculare ca: extrasistole, bloc sinoatrial, bradicardie sinusală şi bloc atrioventricular.
Hipopotasemia predispune la creşterea toxicităţii digoxinei. Reacţiile adverse ale digoxinei apar mai rapid dacă există o depleţie de potasiu produsă de administrarea îndelungată de diuretice.
La vârstnici pot apare tulburări de vedere, tulburări psihiatrice (convulsii, delir, halucinaţii, psihoze), caz în care trebuie suspectat un supradozaj.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Asocieri contraindicate:
Administrarea de sultopridă.

Asocieri nerecomandate:
Administrarea concomitentă a medicamentelor ce determină tulburări electrolitice creşte riscul toxicităţii glicozidelor.
Tiazidicele şi diureticele de ansă pot determina hipopotasemie şi hipomagneziemie care, la rândul lor, pot duce la aritmii cardiace.
Tratamentul cu glucocorticoizi, β-2-agonişti (de ex. salbutamol), amfotericină, sodiu polistiren sulfonat, carbenoxolonă, precum şi dializa sunt alţi factori ce pot induce hipopotasemie.
Hipercalcemia creşte toxicitatea, iar administrarea intravenoasă de săruri de calciu este contraindicată la pacienţii cărora li se administrază glicozide cardiace. Concentraţia plasmatică de Digoxin este crescută semnificativ de către chinidină, hidrochinidină, amiodaronă şi propafenonă. În aceste situaţii se recomandă scăderea dozelor de Digoxin.
Administrarea concomitentă de Digoxin şi blocante ale canalelor de calciu poate duce la creşterea concentraţiei de Digoxină.
Administrarea concomitentă de Digoxin şi dronedaronă (medicament recomandat pentru tratamentul tulburărilor de ritm cardiac) poate duce la creşterea concentraţiei de Digoxină.
Beta blocantele pot potenţa bradicardia indusă de digoxină.
Nu este recomandată administrarea concomitentă cu α-simpatomimetice (miodrina) datorită majorării efectului bradicardizant şi riscului de apariţie a tulburărilor de conducere atrio-ventriculare şi/sau intraventriculare.

Se recomandă prudenţă în cazul asocierii: eritromicinei, deslanozidei, hipokaliemiantelor, itraconazolului.

Administrarea de DIGOXIN ZENTIVA 0,5 mg/2 ml soluţie injectabilă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Digoxina străbate liber bariera placentară, concentraţia plasmatică a digoxinei fiind similară la mamă şi la făt. Nu au fost semnalate reacţii adverse ale digoxinei asupra fătului şi nou-născutului. Cu toate acestea, reacţii adverse fetale, inclusiv moartea fătului, au fost raportate la mame cu intoxicaţie digitalică. Administrarea de Digoxin la gravide cu afecţiuni cardiace poate duce la hipotrofie fetală. Sunt necesare studii suplimentare pentru evaluarea consecinţelor expunerii la digoxină în timpul sarcinii. De aceea, în timpul sarcinii Digoxin nu trebuie administrat decât după analiza raportului risc fetal/beneficiu matern şi este necesar controlul digoxinemiei.

Alăptarea
Acest produs trece în cantitate mică în laptele matern şi atinge concentraţii mult inferioare dozelor terapeutice neonatale. Este posibilă alăptarea în timpul tratamentului.

Prezentare ambalaj:

DIGOXIN ZENTIVA se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră, lipsită de particule vizibile.

DIGOXIN ZENTIVA este disponibil în:
- cutie cu 5 fiole din sticlă brună, cu inel de rupere, a câte 2 ml soluţie injectabilă
- cutie cu 10 fiole din sticlă brună, cu inel de rupere, a câte 2 ml soluţie injectabilă

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă digoxinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DIGOXIN ZENTIVA 0,5 mg/2 ml soluţie injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DIGOXIN ZENTIVA 0,5 mg/2 ml soluţie injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.