Prospect DIGOXIN, sol.int.

Substanța activă: digoxinum
Clasa ATC: [C01AA]: sistem cardiovascular >> terapia cordului >> glicozizi cardiotonici >> glicozizi digitalici

Indicații DIGOXIN, sol.int.:

Insuficienta cardiaca acuta, insuficienta cardiaca congestiva, cord pulmonar cronic, insuficienta cardiaca la copii (in cursul cardiopatiilor congenitale sau capatate); fibrilatie si flutter atriale, tahicardie supraventriculara. Este de ales pentru digitalizare rapida si la bolnavii cu tendita mare de acumulare a digitalicelor.

Tratamentul digitalic realizeaza rezultate optime in insuficienta cardiaca cu debit mic, inima dilatata, functie sistolica diminuata, dar rezerva contractila pastrata si cand se adauga fibrilatia atriala sau alta tahiaritmie supraventriculara; medicatia digitalica se poate asocia cu diuretice si vasodilatatoare.

Contraindicații:

Aceleasi ca pentru digitoxina, dar riscurile toxicitatii cumulative sunt mai mici; injectarea intravenoasa trebuie facuta cu prudenta.

Nou-nascutii si imaturii sunt mai sensibili (prudenta in dozare); insuficienta renala si varsta inaintata favorizeaza acumularea (doze mici).

Antiacidele, sucralfatul, colestiramina pot diminua absorbtia intestinala a digoxinei, anticolinergicele, eritromicina, tetraciclina pot creste absorbtia; chinidina, diltiazemul si verapamilul, amiodarona, cimetidina pot creste concentratia plasmatica a digoxinei (uneori este necesara reducerea dozei de tonicardiac); tiazidele, furosemidul, acidul etacrinic, amfotericina, corticosteroizii cresc riscul aritmiilor (prin hipokaliemie), de asemenea simpatomimeticele -adrenergice - adrenalina, izoprenalina (prin marirea excitabilitatii miocardice); -blocantele si alte deprimante ale conducerii atrio-ventriculare pot fi riscante, mai ales pentru calea intravenoasa; litiul poate sensibiliza miocardul la actiunea digoxinei.

Administrare DIGOXIN, sol.int.:

Adulti: tratament de atac (eventual) cu 0,5-1 mg/zi oral, pana la compensare (cateva zile), apoi intretinere cu 0,125-0,50 mg/zi (obisnuit 0,25 mg mai putin la batrani si la bolnavii cu insuficienta renala - 0,125 mg); in urgente, daca pacientul nu a mai fost digitalizat, se injecteaza intravenos lent (diluat si cu prudenta) 0,5- 1 mg, repetand la nevoie dupa 4-8 ore inca 0,5 mg. Copii: oral 0,025 mg/kilocorp la 8 ore, 2-4 doze pentru digitalizare, apoi intretinere cu 0,0125 mg/kilocorp si zi. Posologia trebuie individualizata sub control medical.

Acțiune:

Glicozida tonicardiaca cu actiune intensiva, relativ rapida (apare la 1-2 ore, este maxima la 6 ore dupa administrarea orala; apare la 20 de minute, este maxima la 1,5-3 ore dupa injectarea intravenoasa; concentratia plasmatica constanta se obtine dupa 6-7 zile de tratament) si de durata relativ scurta (la bolnavii complet digitalizati decompensarea survine dupa 5-6 zile de la oprirea medicatiei).

Compoziție DIGOXIN, sol.int.:

Fiole a 2 ml solutie injectabila continand digoxina 0,5 mg
Alte medicamente cu substanța activă digoxinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DIGOXIN, sol.int.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DIGOXIN, sol.int. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.