ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Prospect Donasert 20 micrograme/24 ore sistem cu cedare intrauterină

Substanța activă: levonorgestrelum
Producator: Odyssea Pharma Belgia
Clasa ATC: [G02BA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> alte preparate ginecologice >> contraceptive locale >> contraceptive intrauterine

Indicații Donasert 20 micrograme/24 ore sistem cu cedare intrauterină:

Donasert este un sistem cu cedare intrauterină (SIU) pentru inserare în uter. Se poate utiliza în moduri diferite:
- Ca și o modalitate eficientă de contracepție (prevenirea sarcinii). - În caz de sângerare menstruală abundentă (cicluri abundente).

Donasert previne sarcina controlând dezvoltarea lunară a mucoasei uterine în așa fel ca aceasta nu va fi destul de groasă pentru ca dumneavoastră să deveniți însărcinate; prin a facilita mucoasa normală din intrarea în uter (canalul cervical) să devină mai groasă astfel ca sperma să nu poate pătrunde pentru a însămânța ovulul; prin prevenirea eliberării ovulelor (ovulație) la anumite femei. Sunt exercitate, de asemenea, efecte locale asupra mucoasei uterine datorite prezenței dispozitivului în formă de T.

Donasert este de asemenea util în reducerea fluxului de sânge menstrual; astfel, poate fi utilizat dacă aveţi sângerare menstruală (cicluri) abundentă (e). Aceasta se numeşte menoragie. Acest hormon din Donasert acţionează prin controlul dezvoltării lunare a mucoasei uterului, subţiind-o, astfel încât, în fiecare lună, sângerarea este redusă.

Donasert este plasat în interiorul uterului, unde eliberează lent hormonul levonorgestrel pe o perioadă de 3 ani sau până când este extras.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Donasert:
Înainte de a vi se insera Donasert, medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă va face nişte teste pentru a se asigura că Donasert este potrivit pentru a fi utilizat de către dumneavoastră. Acesta va include o examinare pelviană și va include de asemenea alte examinări ca și examinarea sânilor, dacă medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vor considera că aceasta este necesară.

Infecțiile genitale vor trebui tratate înainte de a vi se insera Donasert.
Dacă aveți epilepsie, spuneți medicului sau asistentei medicale înainte de a vi se insera Donasert, pentru că, cu toate că rar, o convulsie poate apărea în timpul inserției. Unele femei pot avea senzație de leșin după procedură. Acest lucru este normal și medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă va sfătui să vă odihniți o vreme.

Nu toate femeile pot utiliza Donasert.
Nu utilizaţi Donasert şi spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
- sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau alăptaţi;
- aveţi un tipar neobişnuit al sângerărilor vaginale;
- aveţi un uter anormal sau fibroame;
- aveţi o scurgere vaginală neobişnuită sau neplăcută, sau mâncărimi vaginale;
- aveţi sau aţi avut boală inflamatorie pelvină;
- aveţi sau aţi avut o inflamaţie a mucoasei uterului după naştere;
- aveţi sau aţi avut o infecţie a uterului după naştere sau după avort în ultimele 3 luni;
- aveţi sau aţi avut o inflamaţie a colului uterin (gâtul uterului dumneavoastră);
- aveţi sau aţi avut un test de frotiu anormal (modificări la nivelul colului uterului);
- aţi avut un accident vascular cerebral, infarct miocardic sau orice boli ale inimii; - aveţi sau aţi avut boli ale ficatului;
- aveţi orice afecţiune care vă predispune la infecţii. Un doctor v-a spus dacă aveţi această afecţiune.
- aveţi sau aţi avut orice tip de cancer, cancer suspectat sau leucemie (cancer al sângelui);
- aveţi sau aţi avut boală trofoblastică (trofoblastul asigură hrănirea fătului). Un doctor v-a spus dacă aveţi această boală.
- sunteţi alergică (hipersensibilă) la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Donasert 20 micrograme/24 ore sistem cu cedare intrauterină:

Doar un medic sau o asistentă medicală instruită special pentru acest lucru pot insera sistemul (vezi instrucţiuni speciale pentru inserţie, din ambalaj). Ei vă vor:
- efectua o examinare pelvină pentru a determina poziţia şi dimensiunea uterului dumneavoastră;
- introduce un specul în vaginul dumneavoastră (un instrument care ajută medicul să vadă colul uterin);
- curăţa vaginul şi colul uterin;
- plasa un tub flexibil subţire, care conţine dispozitivul, în interiorul vaginului dumneavoastră şi apoi prin colul uterin în uter. Este posibil ca în acest punct să simţiţi un disconfort uşor.
- retrage tubul, lăsând dispozitivul pe loc;
- tăia firele la o lungime corespunzătoare pentru o extragere uşoară.

În timpul procedurii de inserţie, este posibil să prezentaţi un disconfort uşor. Informaţi medicul despre orice durere pe care o simţiţi.
Dispozitivul trebuie inserat fie în timpul sângerării lunare, fie în decurs de şapte zile de la începutul sângerării lunare. Nu este necesar să aşteptaţi până la sângerarea lunară dacă aveţi dispozitivul deja şi este timpul să fie înlocuit cu unul nou. Dacă tocmai aţi născut, trebuie să aşteptaţi cel puţin 6 săptămâni înainte de a vi se insera Donasert. Uneori, Donasert poate fi inserat imediat după ce aţi avut un avort, cu condiţia să nu aveţi infecţii genitale.

Dacă prezentaţi convulsii (epilepsie), spuneţi medicului sau asistentei medicale care inserează Donasert deoarece, deşi rareori, în timpul inserţiei poate apărea o criză (convulsie). Este posibil ca unele femei să aibă o senzaţie de leşin după ce dispozitivul este inserat. Acest lucru este normal, iar medicul dumneavoastră vă va spune să vă odihniţi puţin. În cazuri foarte rare, este posibil ca în timpul inserţiei, o parte sau întregul dispozitiv să penetreze peretele uterului. Dacă se întâmplă acest lucru, dispozitivul este extras.

Cât de repede ar trebui să acţioneze Donasert?
Contracepție: Sunteți protejate împotriva sarcinii din moment ce vi s-a inserat sistemul. Posibilitatea de a rămâne însărcinată este de aproximativ 2 din 1000 pe an. Rata eșecului poate crește în cazul în care Donasert se elimină de la sine sau în caz de perforație.
Sângerare menstruală abundentă: De obicei, Donasert realizează o reducere semnificativă a pierderii de sânge menstrual în decurs de 3 până la 6 luni de tratament.

Cât de des trebuie să-mi fie verificat sistemul?
De obicei, sistemul dumneavoastră trebuie verificat la 6 săptămâni după ce este inserat, din nou după 12 luni şi apoi o dată pe an până ce este extras.

Ce se întâmplă dacă sistemul se elimină de la sine?
Dacă sistemul se elimină de la sine în întregime sau parțial, nu veți mai fi protejate împotriva sarcinii. Este rar, dar este posibil ca acest lucru să se întâmple fără să observaţi în timpul sângerării lunare. O creştere neobişnuită a volumului sângerării în timpul ciclului dumneavoastră poate fi un semn că acest lucru s-a întâmplat. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau cabinetului medical dacă există orice modificări neaşteptate ale tiparului dumneavoastră de sângerare.

Cum îmi pot da seama dacă sistemul este la locul lui?
După fiecare sângerare lunară, puteţi simţi cele două fire subţiri ataşate capătului inferior al sistemului. Medicul dumneavoastră vă va arăta cum să procedaţi. Nu trageţi de fire, deoarece îl puteţi extrage accidental. Dacă nu puteţi simţi firele, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

De asemenea, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă puteţi simţi capătul inferior al dispozitivului sau dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră simţiţi durere sau disconfort în timpul contactului sexual.

Dacă încetaţi să utilizaţi Donasert
Medicul dumneavoastră poate extrage oricând sistemul. Extragerea este foarte uşoară. Este important să utilizaţi o altă formă de contracepţie în săptămâna dinaintea extragerii, dacă nu intenţionaţi să vă fie inserat imediat un sistem nou sau un dispozitiv intrauterin. Contactul sexual din timpul acestei săptămâni poate determina apariţia sarcinii după ce Donasert este extras.

Cum îmi va influenţa Donasert sângerările lunare?
Donasert vă va influenţa ciclul menstrual. Este posibil să prezentaţi pătare, sângerări lunare mai scurte sau mai prelungite, sângerări lunare dureroase, sângerări lunare mai uşoare sau absenţă a sângerărilor lunare.

Pentru toate utilizatoarele de Donasert: Multe femei prezintă pătare (o cantitate mică de pierdere de sânge) în primele 3-6 luni după ce sistemul a fost inserat. Alte femei prezintă sângerări prelungite sau abundente. Puteți totuși să manifestați o creștere a sângerării, în general în primele 2 până la 3 luni, înaintea de a realiza o reducere a sângerării. În general, puteți să manifestați mai puține zile de sângerări în fiecare lună și puteți să nu aveți deloc menstruație. Acest lucru se datorează efectului hormonului (levonorgestrel) la nivelul mucoasei uterine.

Dacă ați avut Donasert inserat pentru sângerări abundente: De obicei, Donasert realizează o reducere semnificativă a pierderii de sânge menstrual în decurs de 3 până la 6 luni de tratament. Totuşi, este posibil să prezentaţi o creştere a sângerării, de obicei în primele 2-3 luni, înainte de a se realiza o reducere a pierderii de sânge. Dacă, după 3 până la 6 luni, nu se realizează o reducere semnificativă a pierderii de sânge, trebuie luate în considerare tratamente alternative.

Dacă Donasert v-a fost inserat de un timp destul de lung şi începeţi să aveţi probleme de sângerare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau cabinetului medical pentru recomandări.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
În plus, adresaţi-vă medicului cât mai curând posibil dacă manifestaţi:
- umflare dureroasă la nivelul piciorului
- durere bruscă în piept
- dificultăţi în respiraţie
Deoarece acestea pot fi semne ale unui cheag de sânge.

Perforaţie
În cazuri rare, este posibil ca uterul sau colul uterin să fie perforat, cel mai frecvent în timpul inserţiei Donasert. Acest lucru poate fi asociat cu durere severă şi sângerare continuă. Dacă este suspectată perforaţia, sistemul trebuie extras cât mai curând posibil. Contactaţi medicul dumneavoastră imediat dacă nu puteţi simţi firele.

Riscul de perforaţie poate fi crescut în cazul inserţiilor efectuate după naştere, la femeile care alăptează şi la femeile cu uter retrovers fixat (îndoit înapoi).

Compoziție Donasert 20 micrograme/24 ore sistem cu cedare intrauterină:

- Donasert constă dintr-un cadru mic în formă de T produs dintr-un material plastic numit polietilenă. Acesta conţine substanţa activă, levonorgestrel 52 mg, un hormon utilizat în multe comprimate contraceptive şi în medicamentele pentru tratamentele de substituţie hormonală. Hormonul este încorporat într-o substanţă numită polidimetilsiloxan. Acesta este înconjurat de o membrană (înveliş), produs tot din polidimetilsiloxan.
- Cadrul în formă de T conţine şi sulfat de bariu, astfel încât să poată fi observat radiologic.
- Această structură formează un dispozitiv pentru eliberarea treptată a hormonului în interiorul uterului.
- Există două fire fine produse din polipropilenă şi ftalocianat de cupru, ataşate la capătul cadrului. Acestea permit extragerea uşoară şi vă permit dumneavoastră sau medicului dumneavoastră să verificaţi dacă dispozitivul este la locul lui.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Donasert, spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
- aveţi diabet zaharat (cantitate prea mare de glucoză în sânge), aveţi tensiune arterială mare sau cantităţi anormale ale lipidelor în sânge
- aveţi convulsii (epilepsie)
- aţi avut cheaguri de sânge (tromboză) în trecut
- sunteţi sub tratament pe termen lung cu steroizi
- utilizaţi orice alte medicamente, deoarece unele medicamente pot împiedica Donasert să funcţioneze corespunzător
- aveţi sau apar migrenă, ameţeli, vedere înceţoşată, dureri de cap neobişnuit de severe sau dacă aveţi dureri de cap mai frecvent decât de obicei
- aţi avut vreodată o sarcină ectopică (dezvoltare a fătului în afara uterului) sau chisturi ovariene în trecut
- vi se îngălbenește pielea sau albul ochilor
- aveți cancer care afectează sângele (inclusiv leucemie) ce se află în remisie
- ați avut atac cerebral sau infarct miocardic, sau dacă aveți boli ale inimii
- aveți boli ale arterelor.

Dacă aveţi sau aţi avut unele din afecţiunile de mai sus, medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi utiliza Donasert.

De asemenea, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre aceste afecţiuni apar pentru prima dată în timp ce aveţi inserat Donasert.

Trebuie să mergeți la medic sau la asistenta medicală cât de curând posibil dacă manifestați umflări dureroase ale picioarelor dumneavoastră, durere toracică sau dificultăți ale respirației, deoarece acestea pot fi semne ale cheagului de sânge. Este foarte important ca orice cheag de sânge să fie tratat fără întârziere.

Trebuie să mergeți la medic fără intârziere dacă manifestați durere persistentă în abdomenul inferior, febră, durere în cursul actului sexual sau sângerări anormale. Dacă aveți durere severă sau febră imediat după ce Donasert vi s-a inserat, puteți să aveți o infecție severă ce trebuie tratat imediat.

Donasert şi fumatul Femeilor li se recomandă să renunţe la fumat. Fumatul creşte riscul de apariţie a unui infarct miocardic, accident vascular cerebral sau cheag de sânge.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există efecte cunoscute asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Donasert conţine sulfat de bariu.
Cadrul în formă de T al Donasert conţine sulfat de bariu, astfel încât să poată fi observat radiologic.

Reacții adverse ale Donasert 20 micrograme/24 ore sistem cu cedare intrauterină:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
În cazul Donasert, reacţiile adverse sunt cele mai frecvente în timpul primelor luni după ce sistemul este inserat şi descresc o dată cu trecerea timpului.
Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 femei) pot include:
- modificări menstruale. Este posibil să prezentaţi pătare, sângerări lunare mai scurte sau mai prelungite, sângerări lunare dureroase. Deşi, de obicei, Donasert realizează o reducere semnificativă a pierderii de sânge menstrual în decurs de 3 până la 6 luni de tratament, este posibil să prezentaţi o creştere a sângerării, de obicei în primele 2-3 luni, înainte de a se realiza o reducere a pierderii de sânge.
Este posibil ca sângerările lunare să dispară în totalitate. Dacă, după 3 până la 6 luni, nu se realizează o reducere semnificativă a pierderii de sânge, trebuie luate în considerare tratamente alternative. - chisturi ovariene. Acestea sunt nişte pungi în ovar, pline cu lichid.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 femei) pot include:
- creştere în volum sau umflare a picioarelor sau gleznelor dumneavoastră;
- creştere în greutate;
- depresie, nervozitate sau alte modificări ale dispoziţiei;
- dureri de cap;
- dureri abdominale, pelvine sau de spate;
- stare de rău (greaţă);
- coşuri (acnee);
- sângerări lunare dureroase;
- scurgeri vaginale crescute;
- inflamaţie a colului uterin (cervicită);
- sensibilitate a sânilor, durere în sâni; sau - Donasert iese de la sine.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de femei) pot include:
- infecţii genitale, care pot cauza: mâncărimi vaginale, dureri la eliminarea urinei, sau dureri în abdomenul inferior (de burtă) din cauza inflamaţiei uterului, ovarelor sau trompelor uterine;
- creştere excesivă a părului pe faţă şi pe corp;
- cădere a părului; sau
- mâncărimi ale pielii (prurit).

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 de femei) pot include:
- dorinţă sexuală redusă;
- migrenă;
- abdomen balonat;
- erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, eczemă; sau - peretele uterului rupt atunci când Donasert este inserat.

Au fost raportate chisturi ovariene şi boală inflamatorie pelvină.

Spuneţi, deci, medicului dumneavoastră dacă prezentaţi dureri în abdomenul inferior sau dacă experimentaţi contact sexual dureros sau dificil. Acest lucru este important deoarece infecţiile pelvine pot reduce şansele de a rămâne gravidă şi pot creşte riscul de sarcină ectopică (dezvoltarea unui făt în afara uterului). În cazul Donasert, sarcina ectopică este posibilă, dar foarte puţin probabilă.

Riscul ca acest lucru să se întâmple este mai redus decât în cazul femeilor care nu utilizează nicio metodă contraceptivă sau al celor care utilizează un dispozitiv intrauterin cu cupru.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă prezentaţi dureri în abdomenul inferior (de burtă), în special dacă aveţi şi febră sau nu aţi avut o sângerare lunară sau prezentaţi sângerare neaşteptată. Aceasta poate fi un semn al sarcinii ectopice.

Dacă credeţi că nu reacţionaţi bine la Donasert sau prezentaţi orice alte probleme, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau cabinetului medical.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Donasert împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Efectul contraceptivelor hormonale ca și Donasert poate fi redus de către medicamente care cresc nivelul enzimelor produse de ficat.

Adresați-vă medicului sau asistentei medicale dacă luați:
• Fenobarbital, primidonă, fenitoină sau carbamazepină (pentru tratarea epilepsiei)
• Griseofulvină (un medicament antifungic)
• Rifampicină sau rifabutină (antibiotice)
• Nevirapină sau efavirenz (pentru HIV)

Administrarea de Donasert 20 micrograme/24 ore sistem cu cedare intrauterină în sarcină / alaptare:

Pot rămâne gravidă în timpul utilizării Donasert?
Foarte rar, femeile cărora li s-a inserat Donasert rămân gravide. Este posibil ca absenţa unei sângerări lunare să nu însemne că sunteţi gravidă. Este posibil ca unele femei să nu aibă sângerări lunare în timpul utilizării sistemului.

Dacă nu aţi avut o sângerare lunară timp de 6 săptămâni, aveţi în vedere efectuarea unui test de sarcină. Dacă acesta este negativ, nu este nevoie să efectuaţi alt test decât dacă prezentaţi alte semne de sarcină, de exemplu: stare de rău, oboseală sau tensiune la nivelul sânilor.

Dacă rămâneţi gravidă cu dispozitivul inserat, trebuie să contactați medicul dumneavoastră cât de curând posibil pentru a exclude sarcina ectopică și Donasert să fie extras pentru a reduce riscul de avort spontan.

Dacă îmi doresc un copil?
Dacă vă doriţi un copil, adresaţi-vă medicului pentru a extrage Donasert. Nivelul obişnuit al fertilităţii dumneavoastră va reveni foarte rapid după ce sistemul este extras.

Pot alăpta în timpul utilizării Donasert?
Cantităţi foarte mici de hormon din Donasert se găsesc în laptele matern, dar cantităţile sunt mai reduse decât în cazul oricărei alte metode contraceptive hormonale. Nu este de aşteptat niciun risc pentru nou-născut. Dacă doriţi să vă alăptaţi copilul, trebuie să discutaţi despre aceasta cu medicul dumneavoastră.

Condiții de păstrare:

A se păstra în ambalajul original. Nu deschideţi ambalajul cu Donasert. Doar medicul dumneavoastră sau cabinetul medical trebuie să facă acest lucru. Acest medicament nu necesită condiţii de temperatură speciale de păstrare.

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi dispozitivul după data de expirare înscrisă pe etichetă şi cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă levonorgestrelum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Donasert 20 micrograme/24 ore sistem cu cedare intrauterină(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Donasert 20 micrograme/24 ore sistem cu cedare intrauterină vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.