Prospect Ramonna 1500 micrograme comprimate

Substanța activă: levonorgestrelum
Producator: Gedeon Richter Plc. Ungaria
Clasa ATC: [G03AD]: >> >> >>

Indicații Ramonna 1500 micrograme comprimate:

Ramonna este un contraceptiv de urgenţă care poate fi utilizat în primele 72 de ore (3 zile) de la un contact sexual neprotejat sau dacă metoda dumneavoastră contraceptivă obişnuită a eşuat.
Ramonna conţine levonorgestrel, o substanţă activă de sinteză cu activitate asemănătoare hormonilor.

Previne aproximativ 85% dintre sarcinile posibile, dacă este administrat în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare dată şi este mai eficient dacă îl luaţi cât mai curând posibil după contactul sexual neprotejat. Este mai bine să îl luaţi în primele 12 ore decât să amânaţi până în ziua a treia.

Se consideră că Ramonna acţionează astfel:
* vă împiedică ovarele să elibereze un ovul;
* împiedică spermatozoizii să fertilizeze orice ovul pe care este posibil să îl fi eliberat deja.

Ramonna poate preveni sarcina numai dacă îl luaţi în primele 72 de ore după un contact sexual neprotejat. Nu are efect dacă sunteţi deja gravidă. Dacă aveţi contact sexual neprotejat după ce luaţi Ramonna, utilizarea acestuia nu va preveni sarcina.

Contraindicații:

Nu luaţi Ramonna dacă sunteţi alergică la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament enumerate mai jos.

Administrare Ramonna 1500 micrograme comprimate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în prospect sau aşa cum v-a spus farmacistul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Nu se recomandă administrarea acestui medicament la copii. Dacă aveţi sub 16 ani, trebuie să vă prezentaţi la medicul dumneavoastră sau la cabinetul de planificare familială pentru a primi contracepţie de urgenţă.
- Luaţi comprimatul cât mai curând posibil, de preferat în primele 12 ore, şi nu mai târziu de 72 de ore (3 zile) după ce aţi avut un contact sexual neprotejat. Ramonna poate fi luat în orice moment al ciclului menstrual, presupunând că nu sunteţi gravidă deja sau credeţi că aţi putea fi gravidă.
Nu mestecaţi comprimatul, ci înghiţiţi-l întreg cu apă. Nu amânaţi administrarea comprimatului.
Comprimatul acţionează cu atât mai bine cu cât este administrat mai curând după ce aţi avut un contact sexual neprotejat.
- Dacă utilizaţi deja o metodă contraceptivă cu administrare regulată, cum este comprimatul contraceptiv, puteţi continua să îl luaţi la ora obişnuită.
Dacă, după ce aţi luat Ramonna, aveţi un alt contact sexual neprotejat (de asemenea, dacă acesta are loc în timpul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv şi există din nou riscul de sarcină.
Ce trebuie să faceţi dacă vomitaţi (vărsaţi)
Dacă vomitaţi (vărsaţi) în decurs de trei ore după ce aţi luat comprimatul, trebuie să luaţi un alt comprimat. Trebuie să vă contactaţi imediat farmacistul, medicul, asistentul medical sau cabinetul de planificare familială pentru încă un comprimat.
După ce aţi luat Ramonna
Dacă, după ce aţi luat Ramonna, doriţi să aveţi contact sexual şi nu utilizaţi comprimate contraceptive, trebuie să utilizaţi prezervative sau o cupolă cervicală şi spermicide până la următoarea sângerare menstruală. Aceasta deoarece Ramonnna nu va avea efect dacă aveţi din nou contact sexual neprotejat, înainte de ziua în care trebuie să aveţi următoarea sângerare menstruală.
Se recomandă ca, după ce aţi luat Ramonna, să vă faceţi o programare la medic peste aproximativ 3 săptămâni, pentru a vă asigura că Ramonna a avut efect. Dacă vă întârzie sângerarea menstruală cu mai mult de 5 zile, sau este în cantitate neobişnuit de mică sau neobişnuit de mare, trebuie să vă contactaţi medicul cât mai curând posibil. Dacă rămâneţi gravidă chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este important să mergeţi la medic.
De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate spune despre metode de contracepţie pe termen mai lung, care sunt mai eficiente în prevenirea sarcinii.
Dacă utilizaţi în continuare contracepţie hormonală cu administrare regulată, cum este comprimatul contraceptiv, şi nu aveţi o sângerare în intervalul în care nu se administrează comprimate, adresaţi-vă medicului pentru a vă asigura că nu sunteţi gravidă.
Următoarea sângerare menstruală după ce aţi luat Ramonna
De obicei, după ce aţi utilizat Ramonna, sângerarea menstruală este normală şi va începe în ziua obişnuită; totuşi, uneori va începe cu câteva zile mai târziu sau mai devreme. Dacă sângerarea menstruală începe cu peste 5 zile întârziere faţă de ziua obişnuită, apare o sângerare „anormală” în acel moment sau dacă credeţi că aţi putea fi gravidă, trebuie să vă faceţi un test de sarcină pentru a verifica dacă sunteţi gravidă.
Dacă luaţi mai mult Ramonna decât trebuie
Deşi nu au fost raportate reacţii adverse grave în urma administrării a prea multe comprimate odată, este posibil să prezentaţi greaţă, vărsături (să vomitaţi), sau să aveţi sângerare vaginală. Trebuie să vă adresaţi farmacistului, medicului dumneavoastră, asistentului medical sau cabinetului de planificare familială pentru recomandări, în special dacă aţi vărsat, deoarece este posibil ca, comprimatul să nu fi funcţionat corespunzător.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Ramonna 1500 micrograme comprimate:

Substanţa activă este levonorgestrelul. Fiecare comprimat conţine levonorgestrel 1500 micrograme.
Celelalte componente sunt:
Amidon de cartofi
Amidon de porumb
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Stearat de magneziu
Talc
Lactoză monohidrat.

Precauții:

Dacă oricare din situaţiile de mai jos sunt valabile în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului înainte de a lua Ramonna, deoarece este posibil să nu fie potrivită pentru dumneavoastră contracepţia de urgenţă. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie un alt tip de contraceptiv de urgenţă.
- dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă. Acest medicament nu va avea efect dacă sunteţi deja gravidă. Dacă deja sunteţi gravidă, Ramonna nu poate opri evoluţia sarcinii, deci Ramonna nu este un „comprimat pentru avort”.
Este posibil să fiţi deja gravidă dacă:
- sângerarea menstruală vă întârzie cu mai mult de 5 zile, sau aţi prezentat sângerare neobişnuită atunci când trebuie să aveţi următoarea sângerare menstruală;
- aţi avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore în urmă, şi de la ultima sângerare menstruală.
- Nu se recomandă utilizarea levonorgestrelului de către femei tinere cu vârsta sub 16 ani, fără supraveghere medicală.
Nu se recomandă administrarea Ramonna:
- dacă aveţi o boală a intestinului subţire (cum este boala Crohn) care inhibă absorbţia medicamentului;
- dacă aveţi probleme severe ale ficatului;
- dacă aţi avut în trecut sarcină ectopică (în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului);
- dacă aţi avut vreodată o boală numită salpingită (inflamaţie a trompelor uterine).
O sarcină ectopică în trecut sau o infecţie a trompelor uterine în trecut cresc riscul unei noi sarcini ectopice.

Dacă sunteţi îngrijorată în privinţa bolilor cu transmitere sexuală
Dacă nu aţi folosit un prezervativ (sau dacă s-a rupt sau a alunecat) în timpul contactului sexual, este posibil să fi contactat o boală cu transmitere sexuală sau virusul HIV.
Acest medicament nu vă va proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală; numai prezervativele pot face acest lucru. Dacă vă îngrijoraţi în această privinţă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră,
asistentului medical, cabinetului de planificare familială sau farmacistului, pentru recomandări.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Ramonna să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi sau folosiţi utilaje dacă vă simţiţi obosită sau ameţită.

Ramonna conţine lactoză
În caz de intoleranţă la zahărul din lapte (lactoză) trebuie să ţineţi cont că fiecare comprimat Ramonna conţine şi lactoză monohidrat 142,5 mg.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Ramonna 1500 micrograme comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10):
- Senzaţie de rău (greaţă)
- Este posibil să prezentaţi unele sângerări neregulate până la următoarea sângerare menstruală
- Este posibil să prezentaţi durere în abdomenul inferior
- Oboseală
- Dureri de cap
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- Vărsături (vomă). Dacă prezentaţi vărsături, citiţi paragraful „Ce trebuie să faceţi dacă vomitaţi (vărsaţi)”.
- Este posibil ca sângerarea menstruală să fie diferită. Majoritatea femeilor vor avea o sângerare menstruală normală, în ziua obişnuită, dar la unele poate apare mai târziu sau mai devreme decât normal. De asemenea, este posibil să aveţi sângerare neregulată sau pătare înaintea următoarei sângerări menstruale. Dacă sângerarea dumneavoastră menstruală întârzie cu mai mult de 5 zile sau este în cantitate neobişnuit de mică sau neobişnuit de mare, trebuie să vă adresaţi medicului cât mai curând posibil.
- Este posibil ca după ce luaţi acest medicament să prezentaţi durere în sâni, diaree, ameţeli.
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10.000 de persoane):
- Erupţie trecătoare pe piele, urticarie, prurit, umflare a feţei, durere pelvină, menstruaţie dureroasă.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Ramonna împreună cu alte medicamente
Spuneţi farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Unele medicamente pot împiedica Ramonna să acţioneze corespunzător; acestea includ:
- barbiturice şi alte medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu: primidonă, fenitoină şi carbamazepină);
- medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu rifampicină, rifabutină);
- un medicament utilizat în tratamentul infecţiei HIV (ritonavir);
- un medicament utilizat în tratamentul infecţiilor fungice (griseofulvină);
- medicamente din plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum);
- un medicament numit ciclosporină (deprimă sistemul imunitar).
Dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus, adresaţi-vă unui medic sau farmacist înainte de a utiliza Ramonna.
Cât de frecvent puteţi utiliza Ramonna
Trebuie să utilizaţi Ramonna numai în caz de urgenţă şi nu ca metodă contraceptivă cu administrare regulată. Dacă este utilizat mai mult de o dată în cadrul unui ciclu menstrual, Ramonna este mai puţin sigur şi probabilitatea de a vă deregla ciclul menstrual (ciclul) este mai mare.
Ramonna nu este la fel de eficient ca metodele contraceptive cu administrare regulată. Medicul dumneavoastră, asistentul medical sau medicul de planificare familială vă pot da detalii despre metodele de contracepţie pe termen lung care sunt mai eficiente în prevenirea sarcinii.

Administrarea de Ramonna 1500 micrograme comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Nu trebuie să utilizaţi acest medicament dacă sunteţi deja gravidă. Dacă rămâneţi gravidă chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este important să mergeţi la medic. Nu există nicio dovadă că Ramonna va dăuna copilului care se dezvoltă în uterul dumneavoastră dacă folosiţi Ramonna conform instrucţiunilor. Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastră să vrea să verifice dacă sarcina nu este ectopică (în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului). Această atenţionare este deosebit de importantă dacă prezentaţi durere abdominală severă după ce aţi luat Ramonna sau dacă aţi mai avut în trecut o sarcină ectopică, intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau boală inflamatorie pelvină.
Alăptarea
Este posibil să apară în lapte cantităţi foarte mici din substanţa activă a acestui medicament. Se crede că aceasta nu dăunează copilului, dar dacă vă îngrijoraţi puteţi lua comprimatul imediat după o alăptare şi să evitaţi alăptarea pentru cel puţin 8 ore după administrarea comprimatului. Procedând în acest mod, vă luaţi comprimatul cu mult timp înaintea următoarei alăptări şi reduceţi cantitatea de substanţă activă pe care o poate prelua copilul dumneavoastră din laptele matern.
Fertilitatea
Ramonna creşte posibilitatea tulburărilor menstruale care pot grăbi sau întârzia uneori ziua ovulaţiei. Aceste modificări pot avea ca rezultat modificarea datei fertilităţii; totuşi, nu există date privind fertilitatea pe termen lung.

Prezentare ambalaj:

Comprimate plate, cu margini conturate, de culoare aproape albă, cu diametrul de 8 mm, gravate cu ,,G00” pe una din feţe.
Ambalaj: cutie cu un blister din PVC/Al a un comprimat.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă levonorgestrelum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ramonna 1500 micrograme comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ramonna 1500 micrograme comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.