ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Prospect Aletiyone 1500 microgame comprimate

Substanța activă: levonorgestrelum
Producator: Laboratorios Leon Farma, Spania
Clasa ATC: [G03AD]: >> >> >>

Indicații Aletiyone 1500 microgame comprimate:

Aletiyone este un contraceptiv de urgenţă care poate fi utilizat în primele 72 de ore (3 zile) de la un contact sexual neprotejat sau dacă metoda dumneavoastră contraceptivă obişnuită a eşuat.

Este vorba despre următoarele cazuri:
• Nu s-a utilizat nicio metodă contraceptivă în timpul contactului sexual
• Măsura contraceptivă a fost utilizată incorect, de exemplu ca în cazul în care prezervativul a fost perforat, a alunecat sau a fost utilizat într-un mod greșit, dacă poziția pesarului vaginal sau a diafragmei s-a schimbat, dacă unul dintre acestea s-a spart, era deteriorat sau a fost îndepărtat mai devreme decât trebuia, în cazul în care pentru metoda coitus interruptus nu s-a reușit întreruperea (de exemplu sperma a fost ejaculată în vagin sau la nivelul organelor genitale externe).

Aletiyone conţine levonorgestrel, o substanţă activă de sinteză cu activitate asemănătoare hormonilor. Previne aproximativ 85% dintre sarcinile posibile, dacă este administrat în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat.

Nu va preveni sarcina de fiecare dată şi este mai eficient dacă îl luaţi cât mai curând posibil după contactul sexual neprotejat.

Este mai bine să îl luaţi în primele 12 ore decât să amânaţi până în ziua a treia.

Contraindicații:

Nu luaţi Aletiyone dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Aletiyone 1500 microgame comprimate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

• Luaţi comprimatul cât mai curând posibil, de preferat în primele 12 ore, şi nu mai târziu de 72 de ore (3 zile) după ce aţi avut un contact sexual neprotejat. Aletiyone poate fi luat în orice moment al ciclului menstrual, presupunând că nu sunteţi gravidă deja sau credeţi că aţi putea fi gravidă. Nu mestecaţi comprimatul, ci înghiţiţi-l întreg cu apă. Nu amânaţi administrarea comprimatului. Comprimatul acţionează cu atât mai bine cu cât este administrat mai curând după ce aţi avut un contact sexual neprotejat.

• Dacă utilizaţi deja o metodă contraceptivă cu administrare regulată, cum este comprimatul contraceptiv, puteţi continua să îl luaţi la ora obişnuită.
Dacă, după ce aţi luat Aletiyone, aveţi un alt contact sexual neprotejat (chiar dacă acesta are loc în timpul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv şi există din nou riscul de sarcină.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Acest medicament nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi și este indicat numai pentru utilizarea la femeile care au avut deja prima sângerare menstruală. Sunt disponibile date limitate la femeile cu vârsta sub 16 ani.

Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (vărsaţi)
Dacă vomitaţi (vărsaţi) în decurs de trei ore după ce aţi luat comprimatul, trebuie să luaţi un alt comprimat.

După ce aţi luat Aletiyone
Dacă, după ce aţi luat Aletiyone, doriţi să aveţi contact sexual şi nu utilizaţi comprimate contraceptive, trebuie să utilizaţi prezervative sau o cupă cervicală şi spermicide până la următoarea sângerare menstruală. Aceasta deoarece Aletiyone nu va avea efect dacă aveţi din nou contact sexual neprotejat, înainte de ziua în care trebuie să aveţi următoarea sângerare menstruală.

Se recomandă ca, după ce aţi luat Aletiyone, să vă faceţi o programare la medic peste aproximativ 3 săptămâni, pentru a vă asigura că Aletiyone a avut efect. Dacă vă întârzie sângerarea menstruală cu mai mult de 5 zile, sau este în cantitate neobişnuit de mică sau neobişnuit de mare, trebuie să vă contactaţi medicul cât mai curând posibil. Dacă rămâneţi gravidă chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este important să mergeţi la medic.
De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate spune despre metode de contracepţie pe termen mai lung, care sunt mai eficiente în prevenirea sarcinii.

Dacă utilizaţi în continuare contracepţie hormonală cu administrare regulată, cum este comprimatul contraceptiv, şi nu aveţi o sângerare în intervalul în care nu se administrează comprimate, adresaţi-vă medicului pentru a vă asigura că nu sunteţi gravidă.

Următoarea sângerare menstruală după ce aţi luat Aletiyone
De obicei, după ce aţi utilizat Aletiyone, sângerarea menstruală este normală şi va începe în ziua obişnuită; totuşi, uneori va începe cu câteva zile mai târziu sau mai devreme. Dacă sângerarea menstruală începe cu peste 5 zile întârziere faţă de ziua obişnuită, apare o sângerare „anormală” în acel moment sau dacă credeţi că aţi putea fi gravidă, trebuie să vă faceţi un test de sarcină pentru a verifica dacă sunteţi gravidă.

Dacă luaţi mai mult Aletiyone decât trebuie
Deşi nu au fost raportate reacţii adverse grave în urma administrării a prea multe comprimate odată, este posibil să prezentaţi greaţă, vărsături (să vomitaţi), sau să aveţi sângerare vaginală.

Trebuie să vă adresaţi farmacistului, medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau cabinetului de planificare familială pentru recomandări, în special dacă aţi vărsat, deoarece este posibil ca, comprimatul să nu fi funcţionat corespunzător.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Se consideră că Aletiyone acţionează astfel:
• vă împiedică ovarele să elibereze un ovul;
• împiedică spermatozoizii să fertilizeze orice ovul pe care este posibil să îl fi eliberat deja; sau
• împiedică un ovul fertilizat să se atașeze de mucoasa uterului.
Aletiyone poate preveni sarcina numai dacă îl luaţi în primele 72 de ore după un contact sexual neprotejat.

Nu are efect dacă sunteţi deja gravidă. Dacă are loc un alt contact sexual neprotejat după utilizarea Aletiyone (chiar dacă acesta are loc în timpul aceluiași ciclu menstrual), comprimatul nu va avea efect contraceptiv și există din nou riscul apariției unei sarcini.

Acest comprimat este indicat numai pentru contracepția de urgență, nu este recomandat pentru contracepția regulată, deoarece este mai puțin eficace decât un comprimat contraceptiv obișnuit.

Compoziție Aletiyone 1500 microgame comprimate:

Substanţa activă este levonorgestrelul. Fiecare comprimat conţine levonorgestrel 1500 micrograme.
Celelalte componente sunt celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, poloxamer 188, croscarmeloză sodică și stearat de magneziu.

Precauții:

Dacă oricare din situaţiile de mai jos este valabilă în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului înainte de a lua Aletiyone, deoarece este posibil să nu fie potrivită pentru dumneavoastră contracepţia de urgenţă. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie un alt tip de contraceptiv de urgenţă.

− dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă. Acest medicament nu va avea efect dacă sunteţi deja gravidă. Dacă deja sunteţi gravidă, Aletiyone nu poate opri evoluţia sarcinii, deci Aletiyone nu este un „comprimat pentru avort”.

Este posibil să fiţi deja gravidă dacă:
− sângerarea menstruală vă întârzie cu mai mult de 5 zile, sau aţi prezentat sângerare neobişnuită atunci când trebuie să aveţi următoarea sângerare menstruală;
− aţi avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore în urmă, şi de la ultima sângerare menstruală.

Nu se recomandă administrarea Aletiyone:
− dacă aveţi o boală a intestinului subţire (cum este boala Crohn) care inhibă absorbţia medicamentului;
− dacă aveţi probleme severe ale ficatului;
− dacă aţi avut în trecut sarcină extrauterină (în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului);
− dacă aţi avut vreodată o boală numită salpingită (inflamaţie a trompelor uterine).

O sarcină extrauterină în trecut sau o infecţie a trompelor uterine în trecut cresc riscul unei noi sarcini extrauterine.
Dacă sunteţi îngrijorată în privinţa bolilor cu transmitere sexuală

Dacă nu aţi folosit un prezervativ (sau dacă s-a rupt sau a alunecat) în timpul contactului sexual, este posibil să fi contactat o boală cu transmitere sexuală sau virusul HIV.

Acest medicament nu vă va proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală; numai prezervativele pot face acest lucru. Dacă vă îngrijoraţi în această privinţă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, asistentei medicale, cabinetului de planificare familială sau farmacistului, pentru recomandări.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Aletiyone să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi sau folosiţi utilaje dacă vă simţiţi obosită sau ameţită.

Aletiyone conţine lactoză
În caz de intoleranţă la zahărul din lapte (lactoză) trebuie să ţineţi cont că fiecare comprimat Aletiyone conţine şi lactoză monohidrat 43,3 mg. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Aletiyone 1500 microgame comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse posibile sunt prezentate mai jos, în funcţie de frecvenţa lor:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10):
• Senzaţie de rău (greaţă)
• Este posibil să prezentaţi unele sângerări neregulate până la următoarea sângerare menstruală
• Este posibil să prezentaţi durere în abdomenul inferior
• Oboseală
• Dureri de cap

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
• Vărsături (vomă). Dacă prezentaţi vărsături, citiţi paragraful „Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (vărsaţi)”.
• Este posibil ca sângerarea menstruală să fie diferită. Majoritatea femeilor vor avea o sângerare menstruală normală, în ziua obişnuită, dar la unele poate apare mai târziu sau mai devreme decât normal. De asemenea, este posibil să aveţi sângerare neregulată sau pătare înaintea următoarei sângerări menstruale. Dacă sângerarea dumneavoastră menstruală întârzie cu mai mult de 5 zile sau este în cantitate neobişnuit de mică sau neobişnuit de mare, trebuie să vă adresaţi medicului cât mai curând posibil.
• Este posibil ca după ce luaţi acest medicament să prezentaţi durere în sâni, diaree, ameţeli.
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane):
• Erupţie trecătoare pe piele, urticarie, mâncărime, umflare a feţei, durere pelvină, menstruaţie dureroasă.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Aletiyone împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Unele medicamente pot împiedica Aletiyone să acţioneze corespunzător; acestea includ:
− Barbiturice şi alte medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu: primidonă, fenitoină şi carbamazepină).
− Medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu rifampicină, rifabutină);
− Un medicament utilizat în tratamentul infecţiei cu HIV (ritonavir);
− Un medicament utilizat în tratamentul infecţiilor fungice (griseofulvină);
− Medicamente din plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum);
− Un medicament numit ciclosporină (utilizat pentru supresia sistemului imunitar).
Dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus, adresaţi-vă unui medic sau farmacist înainte de a utiliza Aletiyone.

Cât de frecvent puteţi utiliza Aletiyone
Trebuie să utilizaţi Aletiyone numai în caz de urgenţă şi nu ca metodă contraceptivă cu administrare regulată. Dacă este utilizat mai mult de o dată în cadrul unui ciclu menstrual, Aletiyone este mai puţin sigur şi probabilitatea de a vă deregla ciclul menstrual (ciclul) este mai mare. Aletiyone nu este la fel de eficient ca metodele contraceptive cu administrare regulată.
Medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau medicul de planificare familială vă pot da detalii despre metodele de contracepţie pe termen lung care sunt mai eficiente în prevenirea sarcinii.

Administrarea de Aletiyone 1500 microgame comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina şi alăptarea Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Nu trebuie să utilizaţi acest medicament dacă sunteţi deja gravidă. Dacă rămâneţi gravidă chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este important să mergeţi la medic. Nu există nicio dovadă că Aletiyone va dăuna copilului care se dezvoltă în uterul dumneavoastră dacă folosiţi Aletiyone conform instrucţiunilor. Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastră să vrea să verifice dacă sarcina este extrauterină (în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului).
Acest lucru este deosebit de important dacă prezentaţi durere abdominală severă după ce aţi luat Aletiyone sau dacă aţi mai avut în trecut o sarcină extrauterină, intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau boală inflamatorie pelvină.

Alăptarea
Este posibil să apară în lapte cantităţi foarte mici din substanţa activă a acestui medicament.
Se crede că aceasta nu dăunează copilului, dar dacă vă îngrijoraţi puteţi lua comprimatul imediat după o alăptare şi să evitaţi alăptarea şi să aruncaţi laptele folosind o pompă de alăptare pentru cel puţin 6 ore după administrarea comprimatului.
Procedând în acest mod puteţi reduce cantitatea de substanţă activă pe care o poate prelua copilul dumneavoastră din laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Fiecare ambalaj conține un tratament complet, compus dintr-un comprimat de formă rotundă, de culoare albă, având diametrul de aproximativ 6 mm, fiind marcat cu „C” pe o parte și cu „1” pe cealaltă parte.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă levonorgestrelum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Aletiyone 1500 microgame comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Aletiyone 1500 microgame comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.