ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Prospect POSTINOR-2 750 micrograme comprimate

Substanța activă: levonorgestrelum
Producator: Gedeon Richter Plc., Ungaria
Clasa ATC: [G03AD]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> contraceptive hormonale sistemice >> progestogene
Categoria: Anticonceptionale
Grupa farmaceutică: Contraceptive hormonale sistemice, progestogeni
Tip: Comprimate
Postinor-2 este un contraceptiv de urgenţă, care poate fi utilizat în termen de 72 ore (3 zile) după un contact sexual neprotejat sau de la eşuarea metodei contraceptive utilizate de dumneavoastră.

Indicații POSTINOR-2 750 micrograme comprimate:

Postinor-2 conţine o substanţă activă sintetică de tip hormonal, denumită levonorgestrel.
Previne sarcina în 99% din cazuri, dacă îl luaţi în primele 72 de ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare dată şi este mult mai eficient cu cât este luat mai repede după contactul sexual neprotejat. Este mai bine să îl luaţi în primele 12 ore decât să amânaţi până în a treia zi.

Se consideră că Postinor-2 acţionează prin:
• împiedică ovarele dumneavoastră să elibereze un ovul;
• împiedică fertilizarea cu spermă a ovulului deja eliberat.

Postinor-2 poate preveni să rămâneţi însărcinată doar dacă este administrat în decurs de 72 de ore după un contact sexual neprotejat.
Nu are efect dacă sunteţi deja însărcinată.
Dacă aveţi contact sexual neprotejat după administrarea Postinor-2, acesta nu vă împiedică să rămâneţi însărcinată.
Utilizarea Postinor-2 nu este indicată înainte de prima sângerare menstruală (menarhă).

Contraindicații:

Nu utilizaţi Postinor-2
• dacă sunteţi alergică la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare POSTINOR-2 750 micrograme comprimate:

Luați întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.

Luați ambele comprimate odată cât mai curând posibil, de preferat în primele 12 ore, dar nu mai târziu de 72 ore (3 zile) după ce ați avut contact sexual neprotejat. Nu amânați administrarea comprimatelor. Cu cât mai devreme luați comprimatele după contactul sexual neprotejat, cu atât acestea acționează mai bine. Aceste comprimate vă ajută să nu rămâneți gravidă numai dacă le luați în intervalul de 72 ore după contactul sexual neprotejat.

Nu mestecaţi comprimatele, ci înghiţiţi-le întregi cu apă. Nu amânați administrarea comprimatelor.
- Postinor-2 poate fi luat în orice moment al ciclului menstrual, presupunând că nu sunteţi gravidă deja sau credeţi că aţi putea fi gravidă.
- Dacă utilizați unul dintre medicamentele care pot împiedica acțiunea Postinor-2 (vezi mai sus secțiunea Postinor-2 împreună cu alte medicamente) sau dacă ați utilizat în ultimele 4 săptămâni unul dintre aceste medicamente, este posibil ca acțiunea Postinor-2 să fie mai puțin eficace în cazul dumneavoastră. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie un alt tip de contracepție de urgență (non-hormonală), adică un dispozitiv intrauterin cu Cupru (DIU-Cu). Dacă aceasta nu este o opțiune în cazul dumneavoastră adresați-vă imediat medicului dumneavoastră pentru a lua o doză dublă de Postinor-2 (adică 4 comprimate administrate odată.
- Dacă utilizaţi deja o metodă contraceptivă cu administrare regulată, cum este comprimatul contraceptiv, puteţi continua să îl luaţi la ora obișnuită.

Dacă după ce aţi luat Postinor-2 a avut loc un alt contact sexual neprotejat (dacă acest lucru se întâmplă în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv şi există din nou risc de sarcină.

Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (vărsături)
Dacă vă este rău (vărsături) în primele trei ore după administrarea primului comprimat, trebuie să luaţi imediat al doilea comprimat din cutie. Trebuie să contactaţi imediat medicul sau farmacistul. Dacă vă este rău (vărsături) în primele trei ore după administrarea celui de-al doilea comprimat, trebuie să contactaţi imediat medicul sau farmacistul, deoarece este posibil ca tratamentul să nu fi acţionat eficient.

După ce aţi luat Postinor-2
După ce aţi luat Postinor-2, dacă doriţi să aveţi contact sexual şi nu folosiţi pilule contraceptive, este bine să folosiţi prezervative sau diafragmă şi spermicide până la următoarea menstruaţie. Acestea sunt necesare deoarece Postinor-2 nu îşi va face efectul dacă aveţi contact sexual neprotejat repetat înainte de apariţia următorului ciclu.

Se recomandă să vă programaţi un consult medical la aproximativ trei săptămâni după ce aţi luat Postinor-2, pentru a vă asigura că medicamentul şi-a făcut efectul. Dacă sângerarea lunară vă întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redusă sau neobişnuit de abundentă, trebuie să vă contactaţi medicul cât mai curând posibil. Dacă aţi rămas gravidă chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este important să vă adresaţi medicului.

Cât de des puteţi utiliza Postinor-2
Trebuie să utilizaţi Postinor-2 doar în cazuri de urgenţă şi nu ca o metodă contraceptivă obişnuită. Dacă Postinor-2 este utilizat mai mult decât o dată în timpul unui ciclu menstrual, este mai puţin sigur şi mai probabil să perturbe ciclul dumneavoastră menstrual.
Postinor-2 nu acţionează ca metodele obişnuite de contracepţie. Medicul dumneavoastră vă poate spune despre metodele de contracepţie pe termen lung care sunt mult mai eficiente în a preveni să rămâneţi gravidă.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui asupra altor metode de contracepţie pe termen mai lung, care sunt mult mai eficiente în prevenirea sarcinii.

Dacă veţi continua să utilizaţi contracepţia hormonală în mod regulat, cu comprimatele contraceptive, şi nu aveţi sângerări în perioada de pauză de administrare, adresaţi-vă medicului pentru a vă asigura că nu sunteţi însărcinată.

Următorul ciclu menstrual după ce aţi luat Postinor-2
După utilizarea Postinor-2, ciclul dumneavoastră este de obicei normal şi va începe în ziua obişnuită; cu toate acestea, uneori va fi cu câteva zile mai devreme sau mai târziu. Dacă ciclul dumneavoastră întârzie cu mai mult de 5 zile faţă de data prevăzută, apare o sângerare „anormală” în această perioadă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, trebuie să faceţi un test de sarcină pentru a vedea dacă sunteţi gravidă.

Dacă utilizaţi mai mult Postinor-2 decât trebuie
Deşi nu există date despre reacţii adverse grave care să provină din administrarea mai multor comprimate odată, este posibil să nu vă simţiţi bine, chiar să vă fie rău (să aveţi vărsături), sau să aveţi sângerări vaginale. Trebuie să vă adresaţi farmacistului, medicului dumneavoastră, asistentei sau cabinetului de planificare familială, pentru asistenţă medicală, în special dacă aţi avut vărsături, deoarece este posibil ca medicamentul să nu fi acţionat adecvat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție POSTINOR-2 750 micrograme comprimate:

• Substanţa activă este levonorgestrel. Fiecare comprimat conţine levonorgestrel 750 micrograme.

• Celelalte componente sunt: amidon de cartof, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb, lactoză monohidrat.

Precauții:

Dacă vreuna dintre următoarele situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să luaţi Postinor-2 deoarece contracepţia de urgenţă poate să nu fie recomandabilă în cazul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie alt tip de contraceptiv de urgenţă.
• Dacă sunteţi însărcinată sau credeţi că aţi putea fi însărcinată. Acest medicament nu are niciun efect dacă sunteţi deja însărcinată. Dacă sunteţi deja însărcinată, Postinor-2 nu poate întrerupe sarcina, deci Postinor-2 nu este o „pilulă de avort”. Este posibil să fiți deja însărcinată dacă:
- sângerarea lunară a întârziat mai mult de 5 zile, sau dacă aţi avut sângerări neobişnuite la data când trebuia să apară următoarea sângerare lunară
- aţi avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore în urmă şi de la ultima dumneavoastră sângerare lunară.

Utilizarea Postinor-2 nu este recomandată dacă:
• aveţi o afecţiune a intestinului subţire (cum ar fi boala Crohn) care inhibă absorbţia medicamentului;
• suferiţi de afecţiuni grave ale ficatului;
• aţi avut vreodată sarcină extrauterină (în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului);
• aţi avut vreodată o afecţiune numită salpingită (inflamaţie a trompelor uterine).

O sarcină extrauterină anterioară sau infecţia anterioară a trompelor uterine creşte riscul de apariţie a unei alte sarcini extrauterine.

La toate femeile contracepţia de urgenţă trebuie administrată cât mai curând posibil după contactul sexual neprotejat. Există unele dovezi că Postinor-2 poate fi mai puţin eficace odată cu creşterea în greutate sau a indicelui de masă corporală (IMC), dar aceste date sunt limitate şi neconcludente. Ca urmare, Postinor-2 este recomandat în continuare tuturor femeilor, indiferent de greutatea lor corporală sau IMC.

Dacă sunteţi îngrijorată cu privire la orice problemă legată de administrarea contracepţiei de urgenţă, vă recomandăm să vă adresaţi unui profesionist în domeniul sănătăţii.

Dacă sunteţi îngrijorată cu privire la bolile cu transmitere sexuală
Dacă nu aţi folosit prezervativul (sau dacă acesta a fost rupt sau a alunecat) în timpul actului sexual, este posibil să fi contactat o boală cu transmitere sexuală sau virusul HIV.

Acest medicament nu vă oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală; numai prezervativul o poate face. În cazul în care aveţi suspiciuni, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau cabinetului de planificare familială.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Postinor-2 conţine lactoză monohidrat.
În caz de intoleranţă la zahărul din lapte (lactoza) trebuie să ţineţi cont că fiecare comprimat Postinor2 conţine şi lactoză monohidrat 71,25 mg. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale POSTINOR-2 750 micrograme comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
• Stare de rău (greaţă)
• Sângerări neregulate înainte de a începe următoarea menstruaţie
• Dureri de burtă
• Oboseală
• Dureri de cap

Frecvente (pot afecta până la de 1 din 10 persoane):
• Vă este rău (vărsături). Dacă vă este rău citiţi secțiunea „Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (vărsături)”.
• Ciclul dumneavoastră poate fi diferit. Cele mai multe femei au o sângerare lunară normală la momentul obişnuit, dar unele pot avea sângerarea lunară mai târziu sau mai devreme decât momentul obişnuit. De asemenea, puteţi avea sângerări neregulate sau pătare până la următorul ciclu. Dacă ciclul dumneavoastră întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă adresaţi medicului cât mai curând posibil.
• Este posibil să aveţi sensibilitate la nivelul sânilor, diaree, să vă simţiţi ameţită după ce aţi luat acest medicament.

Foarte rare (pot afecta până la de 1 din 10000 persoane):
• Erupţie trecătoare pe piele, urticarie, mâncărimi, umflare a feţei, durere pelvină, dureri în timpul sângerării lunare, durere abdominală.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Postinor-2 împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Unele medicamente pot împiedica Postinor-2 să acţioneze normal; acestea includ:
• barbiturice şi alte medicamente folosite în tratamentul epilepsiei (de exemplu: primidonă, fenitoină şi carbamazepină);
• medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu: rifampicină, rifabutină);
• medicamente utilizate în tratamentul infecţiei HIV (ritonavir, efavirenz);
• un medicament folosit pentru a trata infecţiile cu ciuperci (griseofulvină);
• produse din plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum);
• un medicament numit ciclosporină (suprimă sistemul imunitar).

Cereţi sfatul medicului sau farmacistului înainte de a utiliza Postinor-2 dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.

Administrarea de POSTINOR-2 750 micrograme comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi deja gravidă.
Dacă rămâneţi gravidă chiar şi după ce aţi luat acest medicament este foarte important să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Nu există dovezi că Postinor-2 va dăuna copilului ce se dezvoltă în uterul dumneavoastră dacă utilizaţi Postinor-2 aşa cum este prescris. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate va dori să verifice dacă acea sarcină este extrauterină (în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului). Această atenţionare este deosebit de importantă dacă aveţi o durere abdominală severă după ce aţi luat Postinor-2 sau dacă aţi mai avut în trecut o sarcină extrauterină, intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau boală inflamatorie pelvină.

Alăptarea
Cantităţi foarte mici din substanţa activă a acestui medicament pot apărea în laptele matern. Se consideră că aceste cantităţi nu sunt dăunătoare copilului, însă pentru mai multă siguranţă puteţi lua comprimatul imediat după ce alăptaţi şi să evitaţi apoi alăptarea pentru cel puţin 8 ore după ce aţi luat comprimatul. În acest fel, luaţi comprimatul cu mult înainte de următoarea masă şi reduceţi cantitatea de substanţă activă pe care copilul dumneavoastră ar putea să o preia din laptele matern.

Fertilitatea
Postinor-2 creşte posibilitatea dereglărilor de ciclu menstrual care pot determina, uneori, apariţia ovulaţiei mai devreme sau mai târziu. Aceste schimbări pot determina modificarea perioadei fertile; cu toate acestea, nu există date pe termen lung cu privire la fertilitate.

Prezentare ambalaj:

Postinor-2 se prezintă sub formă de comprimate rotunde, de culoare aproape albă, cu margini conturate, inscripţionate pe una din feţe cu ,,INOR”, cu diametrul de aproximativ 6 mm.

Este disponibil în cutii cu un blister din PVC/Al a 2 comprimate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă levonorgestrelum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu POSTINOR-2 750 micrograme comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul POSTINOR-2 750 micrograme comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.