ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Prospect Almidona 750 micrograme comprimate

Substanța activă: levonorgestrelum
Producator: Laboratorios Leon Farma, Spania
Clasa ATC: [G03AD]: >> >> >>

Indicații Almidona 750 micrograme comprimate:

Almidona este un contraceptiv de urgenţă, care poate fi utilizat în termen de 72 de ore (3 zile) după un contact sexual neprotejat sau un eşec al metodei contraceptive pe care o utilizaţi de obicei.

Acest lucru se referă la următoarele cazuri: Nu a fost utilizată nicio metodă de contracepţie în timpul contactului sexual. Metoda contraceptivă a fost utilizată incorect, de exemplu dacă prezervativul s-a rupt, a alunecat sau a fost utilizat într-un mod neadecvat, dacă pesarul vaginal sau diafragma şi-au modificat poziţia, au explodat, s-au spart, s-au rupt sau au fost scoase înainte de termen, dacă metoda de coit întrerupt a eşuat (de exemplu sperma a fost ejaculată în vagin sau pe organele genitale externe).

Almidona conține o substanţă sintetică asemănătoare unui hormon, numită levonorgestrel. Acesta previne aproximativ 85% din sarcinile posibile, dacă este administrat în decurs de 72 de ore după un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare dată şi este mai eficient dacă îl luaţi cât mai devreme posibil după contactul sexual neprotejat. Este mai bine să îl luaţi în cursul primelor 12 ore, decât să aşteptaţi până în a treia zi.

Almidona acţionează prin: împiedicarea ovarelor în a elibera ovulul; împiedicarea fertilizării de către spermă a unui ovul deja eliberat; sau împiedicarea unui ovul fertilizat de a se ataşa de ţesutul uterului.

Almidona vă poate proteja de o sarcină doar dacă este luat în decurs de 72 de ore de la un contact sexual neprotejat. Nu funcţionează dacă sunteţi deja gravidă. Dacă mai are loc un contact sexual neprotejat după administrarea de Almidona (chiar dacă acesta are loc în timpul aceluiaşi cicul menstrual), comprimatul nu va avea efect contraceptiv şi există riscul apariţiei unei sarcini.

Acest medicament este indicat numai pentru contracepţia de urgenţă, nu pentru contracepţia regulată, şi este mai puţin eficient decât contraceptivul administrat regulat.

Contraindicații:

Nu luaţi Almidona dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Almidona 750 micrograme comprimate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.

Luaţi cele două comprimate în acelaşi timp, cât mai devreme posibil, preferabil în decurs de 12 ore şi nu mai târziu de 72 de ore (3 zile) după ce aţi avut un contact sexual neprotejat. Puteţi lua Almidona în orice moment al ciclului menstrual, presupunând că nu sunteţi deja gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă.

Nu mestecaţi comprimatele, ci înghiţiţi-le întregi, cu apă. Nu amânaţi administrarea comprimatelor. Comprimatele acţionează cu atât mai eficient cu cât le luaţi mai curând după ce aţi avut contact sexual neprotejat. Dacă utilizaţi deja o metodă regulată de contracepţie, cum sunt comprimatele contraceptive, puteţi continua să le luaţi în mod regulat.

Dacă după ce aţi luat Almidona a avut loc un alt contact sexual neprotejat (chiar în cursul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv şi există din nou riscul apariţiei unei sarcini.

Utilizarea la copii şi adolescenţi Acest medicament un este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi şi este indicat doar femeilor care au avut deja prima menstruaţie. Sunt disponibile date limitate cu privire la utilizarea la femeile cu vârsta sub 16 ani.

Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (aveţi vărsături)
Dacă vă este rău (vărsaţi) în primele trei ore de la administrarea comprimatelor, luaţi imediat alte două comprimate.

După ce aţi luat Almidona
După ce aţi luat Almidona, dacă doriţi să aveţi contact sexual şi nu folosiţi comprimate contraceptive, este recomandat să utilizaţi prezervative sau diafragmă şi spermicide până la următoarea menstruaţie. Acestea sunt necesare deoarece Almidona nu îşi face efectul dacă aveţi din nou contact sexual neprotejat, înainte de următoarea menstruaţie.

Se recomandă să vă programaţi la un consult medical după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea Almidona, pentru a vă asigura că Almidona şi-a făcut efectul. Dacă menstruaţia vă întârzie mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de puţină cantitativ sau de abundentă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât
mai curând posibil. Dacă totuşi aţi rămas gravidă după ce aţi luat acest medicament, este important să vă adresaţi medicului.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate consilia în legătură cu alte metode de contracepţie care sunt mai eficiente în prevenţia sarcinii.
În cazul în care continuaţi să utilizaţi contracepţia hormonală de tipul comprimatelor contraceptive şi nu aveţi sângerări în perioada de pauză de administrare, adresaţi-vă medicului pentru a vă asigura că nu sunteţi gravidă.

Următoarea menstruaţie după ce aţi luat Almidona
După utilizarea Almidona, menstruaţia dumneavoastră este de obicei normală şi va începe în ziua obişnuită; cu toate acestea, uneori poate începe câteva zile înainte sau după. Dacă menstruaţia dumneavoastră apare cu o întârziere mai mare de 5 zile, aveţi o sângerare “anormală” în această perioadă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, trebuie să verificaţi printr-un test de sarcină dacă sunteţi gravidă.

Dacă utilizaţi mai mult Almidona decât trebuie
Deşi nu au existat raportări de reacţii adverse grave la administrarea mai multor comprimate deodată, este posibil să aveţi greaţă, să vărsaţi sau să aveţi sângerări vaginale. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră, farmacistului, asistentei medicale sau cabinetului de planificare familială pentru recomandări, în special dacă aţi avut vărsături, deoarece este posibil ca medicamentul să nu fi funcţionat adecvat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Almidona 750 micrograme comprimate:

Substanţa activă este levonorgestrelul. Fiecare comprimat conţine levonorgestrel 750 micrograme.
Celelalte componente sunt celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, poloxamer 188, croscarmeloză sodică şi stearat de magneziu.

Precauții:

Dacă oricare dintre următoarele situaţii este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să utilizaţi Almidona, deoarece este posibil ca această metodă de contracepţie de urgenţă să nu fie adecvată pentru dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un alt tip de contracepţie de urgenţă.
- Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi deja gravidă. Acest medicament nu va fi eficient dacă sunteţi deja gravidă. Dacă sunteţi deja gravidă, Almidona nu poate întrerupe sarcina, cu alte cuvinte Almidona nu este un “comprimat pentru avort”.

Este posibil să fiţi deja gravidă dacă:
- menstruaţia dumneavoastră a întârziat mai mult de 5 zile sau aţi avut sângerări neobişnuite la data la care trebuia să apară următoarea menstruaţie;
- aţi avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore în urmă şi de la ultima dumneavoastră menstruaţie.

Utilizarea Almidona nu este recomandată dacă:
- aveţi o afecţiune a intestinului subţire (cum este boala Chron), care împiedică absorbţia medicamentului;
- aveţi probleme severe ale ficatului;
- aveţi antecedente de sarcină extrauterină (copilul se dezvoltă în afara uterului);
- aveţi antecendente de salpingită (inflamaţie a trompelor uterine).

Antecedentele de sarcină extrauterină sau infecţie a trompelor uterine cresc riscul unei noi sarcini extrauterine.
Dacă sunteţi îngrijorată în legătură cu bolile cu transmitere sexuală
Dacă nu aţi folosit prezervativ (sau dacă acesta s-a rupt sau a alunecat) în timpul contactului sexual, este posibil să fi contactat o boală cu transmitere sexuală sau virusul HIV.

Acest medicament nu vă protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, numai prezervativul o poate face. Adresaţi-vă medicului, asistentei medicale, unui cabinet de planificare familială sau farmacistului pentru recomandări dacă sunteţi preocupată de acest lucru.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Almidona să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, dacă vă simţiţi obosită sau ameţită, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Almidona conţine lactoză
Dacă aveţi intoleranţă la zahărul din lapte (lactoză), trebuie să aveţi în vedere că Almidona conţine lactoză monohidrat 44,0 mg. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Almidona 750 micrograme comprimate:

Ca toate medicamentele, Almidona poate cauza reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse posibile sunt enumerate mai jos, în funcţie de frecvenţa lor:
Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 utilizatoare): Senzaţie de rău (greaţă) Puteţi avea unele sângerări neregulate până la următoarea menstruaţie Puteţi avea dureri la nivelul abdomenului inferior Oboseală Dureri de cap

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 utilizatoare): Stare de rău (vărsături). Dacă aveţi vărsături, citiţi punctul “Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (aveţi vărsături) ”. Ciclul dumneavoastră menstrual poate fi diferit. Majoritatea femeilor au un ciclu menstrual normal la momentul obişnuit, însă unele pot avea menstruaţia mai târziu sau mai devreme decât normal. De asemenea, puteţi avea sângerări neregulate sau sângerări în picături până la următorul dumneavoastră ciclu. Dacă menstruaţia dumneavoastră întârzie mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de puţină cantitativ sau de abundentă, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil. Puteţi avea sensibilitate la nivelul sânilor, diaree, sau vă puteți simţi ameţită după ce aţi luat acest medicament.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 utilizatoare):
Erupţii trecătoare la nivelul pielii, urticarie, mâncărime, umflarea feţei, durere la nivelul pelvisului, menstruaţie dureroasă.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Almidona împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Unele medicamente pot împiedica Almidona să acţioneze corespunzător, acestea incluzând:
- Barbiturice şi alte medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină şi carbamazepină).
- Medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu rifampicină şi rifabutină).
- Unele medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV (ritonavir).
- Un medicament utilizat în tratamentul infecţiilor cu fungi (griseofulvină).
- Remedii din plante care conţin sunătoare (Hypericum peforatum).
- Un medicament numit ciclosporină (utilizat pentru supresia sistemului imunitar). Adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a utiliza Almidona dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.

Cât de des poate fi utilizat Almidona
Trebuie să utilizaţi Almidona doar în cazuri de urgenţă, şi nu ca metodă contraceptivă regulată. Dacă utilizaţi Almidona mai mult de o dată în timpul unui ciclu menstrual, este mai puţin sigur şi există posibilitatea să vă perturbe ciclul menstrual (menstruaţia). Almidona nu este la fel de eficient ca metodele regulate de contracepţie. Medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau cabinetul de planificare familială vă pot informa asupra metodelor de contracepţie pe termen lung, care sunt mai eficiente în prevenţia unei sarcini.

Administrarea de Almidona 750 micrograme comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina
Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi deja gravidă. Dacă rămâneţi totuşi gravidă după ce aţi luat acest medicament, este important să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Nu există dovezi că Almidona dăunează copilului care se dezvoltă în uterul dumneavoastră dacă utilizaţi Almidona aşa cum este prescris. Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastră să vrea să verifice dacă sarcina este extrauterină (copilul se dezvoltă în afara uterului).

Acest lucru este important, în mod deosebit dacă aveţi dureri abdominale grave după ce aţi luat Almidona sau dacă aveţi antecedente de sarcină extrauterină, intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau boală inflamatorie pelvină.

Alăptarea
Cantităţi foarte mici din substanţa activă a acestui medicament pot apărea în laptele matern. Nu există indicii că aceasta poate dăuna copilului dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorată, puteţi să luaţi comprimatul imediat după ce alăptaţi, apoi să evitaţi alăptatul şi să aruncaţi laptele folosind o pompă de alăptare, timp de 6 ore după ce aţi luat Almidona.
Astfel, puteţi reduce cantitatea de substanţă activă pe care copilul dumneavoastră o preia din laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Fiecare ambalaj conţine un tratament complet cu două comprimate rotunde, de culoare albă, de aproximativ 6 mm în diametru şi marcate cu “C” pe o faţă şi cu “2” pe cealaltă faţă.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi Almidona după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe cale apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai utilizaţi. Aceste măsuri vor ajuta la protecţia mediului.
Alte medicamente cu substanța activă levonorgestrelum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Almidona 750 micrograme comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Almidona 750 micrograme comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.