Prospect Edoflo 320 micrograme/ 9 micrograme/inhalatie, pulbere de inhalat

Substanța activă: combinatii
Producator: AstraZeneca AB, Suedia
Clasa ATC: [R03AK]: aparatul respirator >> antiastmatice >> adrenergice inhalante >> adrenergice si alte antiastmatice

Indicații Edoflo 320 micrograme/ 9 micrograme/inhalatie, pulbere de inhalat:

Edoflo este o pulbere de inhalat.Edoflo conţine două substanţe active: budesonidă şi fumarat de formoterol dihidrat.
* Budesonida aparţine unui grup de medicamente denumite "corticosteroizi". Acţionează prin reducerea şi prevenirea inflamaţiei din plămânii dumneavoastră.
* Fumaratul de formoterol dihidrat aparţine grupului de medicamente denumite "beta-agonişti cu durată lungă de acţiune" sau "bronhodilatatoare". Acţionează prin relaxarea musculaturii din căile respiratorii. Acesta vă ajută să respiraţi mult mai uşor.
Medicul dumneavoastră v-a prescris acest medicament pentru tratamentul astmului bronşic sau a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).
Astm bronşic
Pentru astmul bronşic, medicul dumneavoastră vă poate prescrie două inhalatoare: Edoflo şi un alt inhalator "de salvare"
* utilizaţi Edoflo în fiecare zi. Aceasta ajută la prevenirea simptomelor.
* utilizaţi inhalatorul "de salvare" când aveţi nevoie să trataţi crizele de astm bronşic, pentru a putea respira din nou mai uşor.
Nu utilizaţi Edoflo ca inhalator "de salvare".
Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
Edoflo poate fi utilizat şi în tratarea simptomelor pacienţilor adulţi cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) severă.
BPOC este o boală cu durată lungă, a căilor aeriene de la nivelul plămânilor, care adesea este provocată de fumul de ţigară.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Edoflo dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la budesonidă, formoterol sau altă componentă, cum este lactoza (care conţine mici cantităţi de proteine din lapte).

Administrare Edoflo 320 micrograme/ 9 micrograme/inhalatie, pulbere de inhalat:

* Utilizaţi întotdeauna Edoflo exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
* Este important să utilizaţi Edoflo zilnic, chiar dacă nu aveţi simptome de astm bronşic sau BPOC.
* Dacă utilizaţi Edoflo pentru astm bronşic, medicul dumneavoastră vă va monitoriza periodic simptomele.
Dacă aţi luat comprimate care conţin corticosteroizi pentru astmul dumneavoastră sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), medicul dumneavoastră vă poate reduce numărul comprimatelor odată ce aţi început tratamentul cu Edoflo. Dacă aţi luat comprimate care conţin corticosteroizi pentru o perioadă lungă de timp, medicul dumneavoastră poate dori să efectuaţi analizele de sânge din când în când. În cazul reducerii administrării orale a numărului comprimatelor care conţin corticosteroizi, vă puteţi simţi rău chiar dacă simptomele pot fi îmbunătăţite. Puteţi prezenta simptome, cum sunt nas înfundat sau secreţii nazale, slăbiciune sau durere musculară sau articulară şi erupţie trecătoare pe piele (eczemă). Dacă oricare din aceste simptome vă deranjează sau apar alte simptome, cum sunt durerea de cap, oboseala, senzaţia de rău (greaţă), starea de rău (vărsături), vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră. Dacă dezvoltaţi simptome alergice sau artritice, poate fi necesar să luaţi alte medicamente. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorat privind continuarea sau nu a administrării Edoflo.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda administrarea suplimentară a comprimatelor cu corticosteroizi la tratamentul uzual, în decursul perioadelor de stres (de exemplu, în cazul unei infecţii toracice sau înainte de o intervenţie chirurgicală).
Informaţii importante despre simptomele dumneavoastră de astm bronşic sau BPOC
Dacă simţiţi că nu mai puteţi respira sau aveţi respiraţie şuierătoare în timpul utilizării Edoflo, trebuie să continuaţi să utilizaţi Edoflo şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede, deoarece este posibil să aveţi nevoie de un tratament suplimentar.
Contactaţi imediat medicul dumneavoastră dacă:
* respiraţi mai greu sau vă treziţi frecvent în timpul nopţii
* simţiţi dimineaţa o senzaţie de constricţie în piept sau constricţia durează mai mult decât în mod normal.
Aceste semne pot însemna că astmul bronşic sau BPOC-ul dumneavoastră nu este controlat corespunzător şi probabil aveţi nevoie imediat de un alt tratament sau de un tratament suplimentar.
Astm bronşic
Utilizaţi Edoflo zilnic. Aceasta vă ajută la prevenirea apariţiei simptomelor de astm bronşic.
Adulţi (cu vârsta de 18 ani şi peste)
* Doza uzuală este de o inhalaţie, de două ori pe zi.
* Medicul poate creşte doza la 2 inhalaţii, de două ori pe zi
* Dacă simptomele dumneavoastră sunt bine controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea medicamentului o dată pe zi.
Adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani)
* Doza uzuală este de o inhalaţie, de două ori pe zi.
* Dacă simptomele dumneavoastră sunt bine controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea medicamentului, o dată pe zi
O concentraţie mai mică de Edoflo este disponibilă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani.
Edoflo nu este recomandat copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani.
Medicul dumneavoastră (sau asistenta medicală) vă va ajuta să controlaţi simptomele de astm bronşic. Medicul vă poate ajusta doza de medicament la cea mai mică doză care controlează simptomele de astm bronşic. Cu toate acestea, nu ajustaţi doza, fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră (sau asistenta medicală).
Utilizarea inhalatorului "de salvare" pentru a trata apariţia simptomelor de astm bronşic.
Purtaţi mereu cu dumneavoastră inhalatorul "de salvare", pentru a putea fi utilizat la nevoie. Nu utilizaţi Edoflo pentru tratamentul simptomelor de astm bronşic - utilizaţi inhalatorul "de salvare".
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
* se va utiliza numai de adulţi (în vârstă de 18 ani şi peste)
* doza uzuală este de o inhalaţie, de două ori pe zi
Pregătirea inhalatorului Edoflo pentru prima sa utilizare
Înainte de utilizarea unui inhalator Edoflo nou, pentru prima dată, trebuie să-l pregătiţi astfel:
* Deşurubaţi şi ridicaţi capacul. Puteţi să auziţi un zgomot.
* Ţineţi inhalatorul Edoflo în sus cu discul roşu în jos
* Răsuciţi discul roşu cât de mult se poate într-o direcţie. Apoi, răsuciţi în direcţia opusă (nu contează direcţia în care rotiţi prima dată). Veţi auzi un click.
* Repetaţi manevra, răsucind discul roşu în ambele direcţii
* Acum inhalatorul Edoflo este gata de utilizare
Cum se administrează o doză
De fiecare dată când aveţi nevoie să administraţi o doză, urmaţi instrucţiunile de mai jos.
1. Deşurubaţi şi ridicaţi capacul. Puteţi să auziţi un zgomot.
2. Ţineţi inhalatorul Edoflo în sus cu discul roşu în jos
3. Nu ţineţi de piesa bucală când încărcaţi inhalatorul Edoflo. Pentru a încărca inhalatorul Edoflo cu o doză, răsuciţi discul roşu cât de mult se poate într-o direcţie.
Apoi, răsuciţi în direcţia opusă (nu contează direcţia în care rotiţi prima dată). Veţi auzi un click. Acum inhalatorul Edoflo este gata de utilizare. Încărcaţi dispozitivul doar înainte de utilizare.
4. Ţineţi inhalatorul Edoflo departe de gură. Expiraţi uşor (atât cât vă este confortabil). Nu expiraţi prin piesa bucală a inhalatorul Edoflo.
5. Aşezaţi piesa bucală uşor între dinţi. Strângeţi buzele. Inspiraţi pe gură cât de profund puteţi. Nu mestecaţi sau muşcaţi piesa bucală.
6. Scoateţi inhalatorul Edoflo din gură. Apoi expiraţi uşor. Cantitatea de medicament inhalată este foarte mică. Aceasta înseamnă că nu-i veţi simţi gustul după inhalare. Dacă aţi urmat instrucţiunile, puteţi să fiţi sigur că aţi inhalat doza şi medicamentul a ajuns în plămânii dumneavoastră.
7. Dacă v-a fost prescrisă mai mult de o inhalaţie, repetaţi paşii 2-6.
8. Puneţi capacul la loc.
9. Clătiţi gura cu apă după doza zilnică de dimineaţă şi/sau de seară (nu înghiţiţi).
Nu încercaţi să îndepărtaţi piesa bucală sau să o răsuciţi în mod inutil; este ataşată de inhalatorul Edoflo şi nu trebuie scoasă. Nu utilizaţi inhalatorul Edoflo dacă este stricat sau dacă piesa bucală nu este ataşată la dispozitiv.
Curăţarea
Ştergeţi o dată pe săptămână piesa bucală utilizand o cârpă uscată. Nu utilizaţi apă sau lichide când curăţaţi piesa bucală.
Când se începe utilizarea unui nou inhalator
* Indicatorul de doze vă arată câte doze (inhalaţii) au mai rămas în inhalatorul dumneavoastră, începând cu 60 de doze atunci când este plin
* Indicatorul de doze este marcat la intervale de 10 doze. Prin urmare, nu arată fiecare doză.
* Cand vedeţi pentru prima dată semnul roşu la marginea ferestrei indicatorului, au mai rămas aproximativ 20 doze. Pentru ultimele 10 doze, fondul indicatorului de doze este roşu. Când "0" pe fond roşu a ajuns la jumătatea ferestrei, trebuie să începeţi să utilizaţi un nou inhalator Edoflo.
Notă:
* Discul se va roti şi veţi auzi "click" chiar dacă inhalatorul Edoflo este gol
* Sunetul pe care îl auziţi când scuturaţi inhalatorul este produs de un agent sicativ şi nu de către medicament. Prin urmare, sunetul nu vă poate spune cât de mult medicament a rămas în inhalatorul Edoflo
* Dacă din greşeală, încărcaţi în dispozitiv mai mult de o doză, veţi inhala numai o singură doză, în timp ce indicatorul va înregistra toate dozele încărcate.
Dacă utilizaţi mai mult Edoflo decât trebuie
Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi mai mult Edoflo decât trebuie.
Cele mai frecvente simptome care pot apărea după administrarea mai multor doze de Edoflo decât trebuie sunt tremurăturile, durerea de cap sau bătăile rapide ale inimii.

Dacă uitaţi să utilizaţi Edoflo
* Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o cât de repede vă amintiţi. Cu toate acestea, dacă este aproape ora de administrare a dozei următoare, nu luaţi doza uitată, luaţi următoarea doză, la ora obişnuită.
* Nu luaţi o doză dublă pentru a înlocui doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Edoflo 320 micrograme/ 9 micrograme/inhalatie, pulbere de inhalat:

Substanţele active sunt budesonida şi formoterol dihidrat.
Fiecare doză inhalată conţine budesonidă 320 micrograme şi fumarat de formoterol dihidrat 9 micrograme.
Alt component este lactoza monohidrat (care conţine proteine din lapte).

Precauții:

Înainte de utilizarea Edoflo, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
* Sunteţi diabetic
* Aveţi o infecţie la nivelul plămânilor
* Aveţi tensiune arterială mare sau aţi avut în antecedente o problemă la nivelul inimii (inclusiv bătăi neregulate ale inimii, puls foarte rapid, îngustare a unor artere sau insuficienţă cardiacă)
* Aveţi probleme cu glanda tiroidă sau suprarenală
* Aveţi o valoare mică de potasiu în sânge
* Aveţi probleme severe la nivelul ficatului

Atenționări:

* Dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Edoflo - nu utilizaţi Edoflo fără acordul medicului dumneavoastră.
* Dacă rămâneţi gravidă în timpul utilizării Edoflo, nu întrerupeţi utilizarea acestuia, dar discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră.
* Dacă alăptaţi, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Edoflo.

Reacții adverse ale Edoflo 320 micrograme/ 9 micrograme/inhalatie, pulbere de inhalat:

Ca toate medicamentele, Edoflo poate provoca uneori reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă apar oricare din următoarele, opriţi utilizarea Edoflo şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
* Umflare a feţei, în special în jurul gurii (limbă şi/sau gât şi/sau dificultăţi la înghiţire) sau urticarie cu dificultăţi în respiraţie (angioedem) şi/sau senzaţie bruscă de leşin. Acestea pot însemna că aveţi o reacţie alergică. Aceasta se întâmplă rar, afectând mai puţin de 1 din 1000 de persoane.
* Respiraţie şuierătoare cu debut brusc sau scurtarea respiraţiei imediat după inhalarea medicamentului. Dacă apar oricare din aceste simptome, opriţi imediat administrarea Edoflo şi utilizaţi inhalatorul "de salvare". Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat pentru că puteţi avea nevoie de o schimbare a tratamentului. Aceasta se întâmplă foarte rar, afectând mai puţin de 1 din 10000 de persoane.
Alte posibile reacţii adverse:
Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)
* Palpitaţii (conştientizarea bătăilor inimii), tremor localizat sau generalizat. Dacă apar aceste reacţii adverse, ele sunt, de regulă, uşoare şi dispar, în mod normal, la continuarea tratamentului cu Edoflo
* Stomatită candidozică (infecţie fungică la nivelul gurii). Aceasta e puţin probabil să apară dacă vă clătiţi gura după ce utilizaţi inhalatorul
* Dureri uşoare în gât, tuse şi voce răguşită
* Durere de cap
Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane)
* Agitaţie, nervozitate, nelinişte
* Tulburări de somn
* Ameţeli
* Greaţă (senzaţie de rău)
* Bătăi rapide ale inimii
* Vânătăi
* Crampe musculare
Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de persoane)
* Erupţie trecătoare pe piele, mâncărime
* Bronhospasm (constricţia muşchilor căilor aeriene având drept urmare respiraţia şuierătoare). Dacă respiraţia şuierătoare apare brusc după utilizarea Edoflo, opriţi utilizarea Edoflo şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră
* Valori mici de potasiu în sânge
* Bătăi neregulate ale inimii
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de persoane)
* Depresie
* Tulburările de comportament, în special la copii
* Durere în piept sau senzaţie de apăsare (angina pectorală)
* O creştere a glucozei (zahărului) din sânge
* Modificări ale gustului, cum ar fi un gust neplăcut în gură
* Modificări ale tensiunii arteriale
Corticosteroizii utilizaţi pe cale inhalatorie pot afecta producerea de hormoni steroidieni din organismul dumneavoastră, în special dacă sunt utilizaţi în doze mari şi pe perioadă îndelungată. Aceste efecte pot include:
- modificări ale densităţii minerale osoase (subţierea oaselor)
- cataractă (înceţoşarea lentilelor ochiului)
- glaucomul (tensiune mărită la nivelul ochiului)
- o încetinire a ritmului de creştere la copii şi adolescenţi
- un efect asupra glandei suprarenale (o glandă mică situată lângă rinichi).
Aceste reacţii adverse sunt mai puţin probabil să apară la utilizarea corticosteroizilor administraţi pe cale inhalatorie comparativ cu utilizarea corticosteroizilor pe cale orală.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente. Acestea includ şi medicamentele ce pot fi cumpărate fără reţetă sau medicamentele homeopate.
În mod special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:
* Medicamente beta-blocante (cum este atenololul sau propranololul pentru tratarea tensiunii arteriale mari) incluzând picăturile pentru ochi (cum este timololul pentru glaucom)
* Medicamente pentru bătăi de inimă rapide sau neregulate (cum este chinidina)
* Medicamente ca digoxina pentru insuficienţa cardiacă
* Diuretice sau medicamente pentru a elimina apa (cum este furosemida). Acestea sunt utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari.
* Corticosteroizi administraţi pe cale orală (cum este prednisolonul)
* Derivaţi xantinici (cum este teofilina sau aminofilina). Aceştia sunt utilizaţi frecvent în tratamentul astmului bronşic.
* Alte bronhodilatatoare (cum este salbutamolul)
* Antidepresive triciclice (cum este amitriptilina)
* Inhibitori ai monoaminoxidazei, cunoscuţi şi sub numele de IMAO (cum este fenelzina)
* Fenotiazine (cum sunt clorpromazina şi proclorperazina)
* Inhibitori de protează (cum este ritonavirul) pentru tratamentul infecţiei cu HIV
* Medicamente pentru tratarea infecţiilor fungice (cum sunt itraconazolul şi ketoconazolul)
* Medicamente pentru boala Parkinson (cum este levo-dopa)
* Medicamente pentru problemele tiroidiene (cum este levo-tiroxina)
Dacă oricare din cele de mai sus vă sunt familiare sau dacă nu sunteţi sigur, discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte să utilizaţi Edoflo.
De asemenea spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă urmează să fiţi supus unei anestezii generale pentru o intervenţie chirurgicală sau stomatologică.

Administrarea de Edoflo 320 micrograme/ 9 micrograme/inhalatie, pulbere de inhalat în sarcină / alaptare:

* Dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Edoflo - nu utilizaţi Edoflo fără acordul medicului dumneavoastră.
* Dacă rămâneţi gravidă în timpul utilizării Edoflo, nu întrerupeţi utilizarea acestuia, dar discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră.
* Dacă alăptaţi, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Edoflo.

Prezentare ambalaj:

Edoflo 320 micrograme/9 micrograme/inhalaţie, pulbere de inhalat este un inhalator care conţine medicamentul dumneavoastră. Pulberea de inhalat este de culoare albă. Fiecare inhalator conţine 60 de doze, având un corp de culoare albă şi un disc roşu care se roteşte. Discul conţine un cod Braille pentru identificare pentru diferenţierea de alte medicamente inhalatorii AstraZeneca.
Edoflo 320 micrograme/9 micrograme/inhalaţie, pulbere de inhalat este disponibil în cutii cu 1, 2, 3, 10 sau 18 inhalatoare conţinând 60 doze. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

* A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
* Nu utilizaţi inhalatorul după data de expirare înscrisă pe cutie sau eticheta dispozitivului de inhalare, după EXP. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.
* A nu se păstra la temperaturi peste 30ºC.
* Păstraţi inhalatorul/capacul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate.
* EdofloMedicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Edoflo 320 micrograme/ 9 micrograme/inhalatie, pulbere de inhalat(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Edoflo 320 micrograme/ 9 micrograme/inhalatie, pulbere de inhalat vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.