Prospect Episalvan gel

Acest medicament a fost retras de pe piața din România.
Substanța activă: extract de scoarță de mesteacăn
Producator: Birken AG
Clasa ATC: [D03AX]: >> >> >>
Episalvan gel este un medicament din plante care conține extract uscat din scoarță de mesteacăn.

Indicații Episalvan gel:

Medicamentul se utilizează la adulți pentru tratamentul rănilor pielii care rezultă, de exemplu, din arsuri de gradul IIa sau din transplantul chirurgical al unei grefe de piele. Nu există experiență privind utilizarea Episalvan pentru tratamentul rănilor cronice, cum sunt ulcerațiile piciorului diabetic sau ulcerele varicoase.

Contraindicații:

Nu utilizați Episalvan
- dacă sunteți alergic la scoarță de mesteacăn sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Episalvan nu conține polen de mesteacăn, deci poate fi utilizat de persoanele alergice la polenul de mesteacăn.

Administrare Episalvan gel:

Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul sau asistenta medicală. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală dacă nu sunteți sigur.

Mod de administrare
• Dacă este necesar, înainte să aplicați Episalvan, rănile trebuie curățate utilizând o soluție antiseptică adecvată.
• Episalvan trebuie aplicat pe suprafața rănii într-un strat cu grosimea de aproximativ 1 mm și acoperit cu un pansament steril.
• Reaplicați gelul de fiecare dată când se schimbă pansamentul, până la vindecarea rănii.
• Odată deschis tubul de unică folosință, utilizați gelul imediat și aruncați tubul, chiar dacă nu s-a golit complet.

Durata de utilizare
Episalvan trebuie utilizat până la vindecarea rănii sau timp de până la 4 săptămâni. Medicul sau asistenta medicală vă va spune cât timp trebuie să utilizați gelul.

Nu există experiență privind utilizarea Episalvan pe termen lung, pentru mai mult de 4 săptămâni.

Dacă utilizați mai mult Episalvan decât trebuie
Episalvan se aplică pe piele, iar absorbția în organism este minimă. Acest lucru face ca supradozajul să fie puțin probabil, chiar dacă se aplică pe suprafețe mari de piele și pe perioade lungi.

Dacă uitați să utilizați Episalvan
Nu utilizați o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Aplicați Episalvan la următoarea schimbare planificată a pansamentului, continuând în mod obișnuit.

Dacă încetați să utilizați Episalvan
Episalvan trebuie utilizat conform recomandării medicului sau a asistentei medicale. Nu încetați să utilizați Episalvan fără a vă consulta mai întâi cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală. Dacă rana nu prezintă semne de ameliorare în timp, adresați-vă medicului sau asistentei medicale.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Compoziție Episalvan gel:

Substanța activă este un extract uscat din scoarță de mesteacăn.
1 g de gel conține: 100 mg de extract (sub formă de extract uscat, rafinat) din scoarță de mesteacăn de la Betula pendula, Betula pubescens, precum și de la hibrizii ambelor specii (echivalentul a 0,5-1,0 g scoarță de mesteacăn), corespunzând unei cantități de 72-88 mg de betulină.

Solvent de extracție: n-heptan.

Celălalt component este uleiul rafinat de floarea soarelui.

Precauții:

Înainte să utilizați Episalvan, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Dacă rana este infectată, poate fi necesar un tratament suplimentar. Infecția rănii este o complicație gravă care poate apărea în cursul procesului de vindecare.
Pot fi semne ale unei infecții a rănii faptul că din rană începe să se scurgă un lichid galben sau verzui (puroi) sau că pielea din jurul rănii devine roșie, caldă, umflată sau din ce în ce mai dureroasă.

Copii și adolescenți
Experiența privind utilizarea Episalvan la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani este insuficientă; prin urmare, medicamentul nu trebuie utilizat la acești pacienți.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule și de a folosi utilaje nu va fi afectată de acest medicament.

Reacții adverse ale Episalvan gel:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacțiile adverse raportate cel mai frecvent sunt:
Reacții adverse frecvente (pot afecta mai puțin de 1 din 10 persoane):
- dureri ale pielii;
- mâncărimi;
- complicații în procesul de vindecare a rănii.

Alte reacții adverse includ:
Reacții adverse mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 100):
- infectarea rănii;
- reacție alergică (hipersensibilitate);
- iritarea pielii (dermatită);
- erupție pe piele cu mâncărimi;
- erupție purpurie pe piele;
- durere.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

Supradozajul:

Supradozajul cu Episalvan este puțin probabil: la pacienții cu dimensiunii ale plăgii > 300 cm2 care au fost tratați cu Episalvan în mod repetat nu s-au detectat concentrații plasmatice ale betulinei.

Nu s-au generat date pentru studierea efectului ingestiei accidentale de Episalvan.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Episalvan împreună cu alte medicamente
Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă utilizați, ați utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

Nu s-au realizat studii pentru a stabili dacă Episalvan interacționează cu alte medicamente. Întrucât cantitatea de Episalvan absorbită în organism este însă extrem de mică, nu este de așteptat ca Episalvan să interacționeze cu alte medicamente.

Nu sunt disponibile date privind interacțiunile posibile dintre Episalvan și alte medicamente aplicate pe piele. Nu aplicați alte produse pe zona pielii rănite în același timp cu aplicarea Episalvan.

Administrarea de Episalvan gel în sarcină / alaptare:

Nu s-au realizat studii privind efectele Episalvan asupra femeilor gravide, însă, întrucât absorbția acestui medicament în organism este extrem de scăzută, riscul pentru făt este neglijabil. Episalvan poate fi utilizat în timpul sarcinii.
Nu se știe dacă Episalvan trece în laptele matern la om, însă întrucât absorbția acestui medicament în organism este minimă, riscul pentru copil este neglijabil. Episalvan poate fi utilizat în timpul alăptării, cu excepția cazului în care este tratată zona pieptului.

Nu s-a studiat efectul Episalvan asupra fertilității, însă, întrucât absorbția acestui medicament în organism este extrem de scăzută, nu este de așteptat să aibă efecte asupra fertilității dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Episalvan este un gel opalescent, incolor până la galben pal.

Episalvan gel este ambalat în tuburi flexibile de aluminiu, de culoare albă. Tuburile sunt închise cu o membrană de protecție din aluminiu și sunt prevăzute cu un capac filetat alb din polipropilenă. Tubul de unică folosință este ambalat într-o cutie din carton.

Dimensiune ambalaj: 1 tub cu 23,4 g de gel.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30 °C.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și pe tub după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Produsul este destinat unei singure utilizări și, odată deschis, trebuie utilizat imediat. Aruncați tubul după prima utilizare.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Episalvan gel(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Episalvan gel vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.