Prospect Eviplera 200 mg/25 mg/245 mg comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: Gilead Sciences Limited IDA Irlanda
Clasa ATC: [J05AR]: >> >> >>
Eviplera conține trei substanțe active care se utilizează pentru tratamentul infecției cu Virusul Imunodeficienței Umane (HIV):
• emtricitabină, un inhibitor nucleozidic de reverstranscriptază (INRT).
• rilpivirină, un inhibitor non-nucleozidic de reverstranscriptază (INNRT).
• tenofovir disoproxil, un inhibitor nucleotidic de reverstranscriptază (INtRT).

Fiecare dintre aceste substanțe active, numite și medicamente antiretrovirale, acționează prin influențarea activității unei enzime (o proteină numită „reverstranscriptază”) care este esențială pentru multiplicarea virusului.

Eviplera reduce cantitatea de HIV din organismul dumneavoastră. Acest lucru vă ajută sistemul imunitar și reduce riscul de apariție a bolilor legate de infecția cu HIV.

Indicații Eviplera 200 mg/25 mg/245 mg comprimate filmate:

Eviplera este utilizat în tratamentul infecției cu Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) la adulți cu vârsta de 18 ani și peste.

Contraindicații:

Nu luaţi Eviplera
• Dacă sunteţi alergic la emtricitabină, rilpivirină, tenofovir disoproxil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
→ Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.
• Dacă luaţi în prezent vreunul dintre următoarele medicamente
- carbamazepină, oxcarbazepină, fenobarbital şi fenitoină (medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei şi prevenirea convulsiilor)
- rifampicină şi rifapentină (utilizate pentru tratamentul unor infecţii bacteriene, cum este tuberculoza)
- omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, pantoprazol şi esomeprazol (inhibitori ai pompei de protoni, medicamente utilizate pentru prevenirea şi tratamentul ulcerelor de stomac, a arsurilor în capul pieptului sau a refluxului acid)
- dexametazonă (un corticosteroid utilizat pentru tratamentul inflamaţiei şi supresia sistemului imunitar), atunci când este administrată oral sau prin injecţie (cu excepţia tratamentului cu doză unică)
- produse care conţin sunătoare (Hypericum perforatum) (un remediu pe bază de plante medicinale, utilizat pentru tratamentul depresiei şi anxietăţii)

Administrare Eviplera 200 mg/25 mg/245 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este de un comprimat luat în fiecare zi pe cale orală. Comprimatul trebuie luat împreună cu alimente. Acest lucru este important pentru atingerea concentraţiilor necesare de substanţă activă în organism. Consumarea unei băuturi nutritive nu înlocuieşte alimentele.

Înghiţiţi comprimatul întreg, cu apă.

Nu mestecaţi, zdrobiţi sau rupeţi comprimatul - acest lucru poate afecta modul în care medicamentul este eliberat în organism.

Dacă medicul dumneavoastră decide să întrerupă administrarea uneia dintre componentele din Eviplera sau să modifice doza de Eviplera, este posibil să vi se administreze emtricitabină, rilpivirină şi/sau tenofovir disoproxil separat sau împreună cu alte medicamente pentru tratamentul infecţiei cu HIV.

Dacă luaţi un antiacid, cum este hidroxidul de aluminiu/magneziu sau carbonatul de calciu. Luaţi-l cu cel puţin 2 ore înainte sau la cel puţin 4 ore după administrarea Eviplera.

Dacă luaţi un antagonist al receptorilor H2, cum este famotidina, cimetidina, nizatidina sau ranitidina. Luaţi-l cu cel puţin 12 ore înainte sau la cel puţin 4 ore după administrarea Eviplera. Dacă luaţi Eviplera, antagoniştii receptorilor H2 pot fi administraţi numai o dată pe zi. Antagoniştii receptorilor H2 nu trebuie administraţi de două ori pe zi. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre utilizarea unei scheme alternative de administrare.

Dacă luați rifabutină (un medicament utilizat pentru tratamentul unor infecții bacteriene). Medicul dumneavoastră poate considera necesară administrarea unei doze suplimentare de rilpivirină. Luați comprimatul de rilpivirină în același timp cu Eviplera. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă luaţi mai mult Eviplera decât trebuie
Dacă luaţi din greşeală mai mult decât doza recomandată de Eviplera, puteţi prezenta un risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse asociate cu acest medicament.
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celei mai apropiate unităţi de primiri urgenţe a unui spital pentru recomandări. Păstraţi la îndemână flaconul cu comprimate pentru a descrie cu uşurinţă ce medicament aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Eviplera
Este important să nu uitaţi să luaţi nicio doză de Eviplera.
Dacă totuşi uitaţi să luaţi o doză:
• Dacă realizaţi acest lucru în decurs de mai puţin de 12 ore de la momentul la care trebuia să luaţi în mod obişnuit Eviplera, trebuie să luaţi comprimatul cât mai curând posibil. Luaţi întotdeauna comprimatul împreună cu alimente. Apoi luaţi următoarea doză ca de obicei.
• Dacă realizaţi acest lucru după mai mult de 12 ore de la momentul la care aţi fi luat în mod obişnuit Eviplera, nu mai luaţi doza pe care aţi uitat-o. Aşteptaţi şi luaţi doza următoare, împreună cu alimente, la ora obişnuită.

Dacă prezentaţi vărsături la mai puţin de 4 ore după ce aţi luat Eviplera, luaţi un alt comprimat, împreună cu alimente. Dacă prezentaţi vărsături la mai mult de 4 ore după ce aţi luat Eviplera, nu mai este necesar să luaţi un alt comprimat până la următoarea doză obişnuită.

Nu încetaţi să luaţi Eviplera
Nu încetaţi să luaţi Eviplera fără a discuta cu medicul dumneavoastră. Oprirea tratamentului cu Eviplera poate afecta grav răspunsul dumneavoastră la un tratament viitor. Dacă încetaţi să luaţi Eviplera din orice motiv, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a reîncepe să luaţi comprimatele Eviplera. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda administrarea separată a componentelor Eviplera, dacă aveţi probleme sau dacă este necesară modificarea dozei.

Dacă rezerva dumneavoastră de Eviplera începe să se diminueze, reaprovizionaţi-vă de la medicul dumneavoastră sau de la farmacist. Acest lucru este foarte important, deoarece cantitatea de virus poate începe să crească dacă administrarea medicamentului este întreruptă, chiar şi pentru o perioadă foarte scurtă de timp. În acest caz, tratamentul infecţiei cu virus poate deveni mai dificil.

Dacă aveţi infecţie atât cu HIV, cât şi cu virusul hepatitic B, este deosebit de important să nu încetaţi tratamentul cu Eviplera fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră. Unii pacienţi au avut rezultate ale analizelor de sânge sau simptome care au indicat agravarea hepatitei după încetarea tratamentului cu emtricitabină sau fumarat de tenofovir disoproxil (două din cele trei componente ale Eviplera).

Dacă administrarea Eviplera este întreruptă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda reluarea tratamentului pentru hepatită B. Este posibil să fie necesare analize de sânge pentru a verifica modul în care vă funcţionează ficatul, timp de 4 luni după încetarea tratamentului. Nu se recomandă încetarea tratamentului la pacienţii cu boală hepatică în stadiu avansat sau ciroză hepatică, deoarece aceasta poate determina agravarea hepatitei, care vă poate pune viaţa în pericol.

→ Spuneţi imediat medicului dumneavoastră în cazul în care observaţi simptome noi sau neobişnuite după încetarea tratamentului, mai ales simptome pe care le consideraţi a fi legate de hepatita B.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Eviplera 200 mg/25 mg/245 mg comprimate filmate:

• Substanţele active sunt emtricitabina, rilpivirina şi tenofovirul disoproxil. Fiecare comprimat filmat de Eviplera conţine emtricitabină 200 mg, rilpivirină (sub formă de clorhidrat) 25 mg şi tenofovir disoproxil (sub formă de fumarat) 245 mg.

• Celelalte componente sunt: Nucleu: Celuloză microcristalină (E 460(i)), lactoză monohidrat, povidonă (E 1201), amidon de porumb pregelatinizat, polisorbat 20 (E 432), croscarmeloză sodică şi stearat de magneziu (E 470b).

Film: Hipromeloză (E 464), indigo carmin (E 132), lactoză monohidrat, polietilenglicol, oxid roşu de fer (E 172), galben amurg (E 110), dioxid de titan (E 171) şi triacetin (E 1518).

Precauții:

Trebuie să rămâneţi în îngrijirea medicului dumneavoastră în timpul tratamentului cu Eviplera.

• Acest medicament nu vindecă infecția cu HIV. În timpul tratamentului cu Eviplera pot să apară în continuare infecții sau alte boli asociate infecției cu HIV.
• Spuneți medicului dumneavoastră dacă o ați avut o boală de rinichi sau dacă analizele au indicat că aveți probleme cu rinichii. Eviplera vă poate afecta rinichii. Înainte și în timpul tratamentului, medicul dumneavoastră poate solicita efectuarea unor analize de sânge pentru măsurarea funcției rinichilor. Nu se recomandă utilizarea Eviplera dacă aveți o boală renală moderată până la severă.
Eviplera nu se administrează, de regulă, cu alte medicamente care vă pot afecta rinichii (vezi „Eviplera împreună cu alte medicamente”). Dacă acest lucru nu se poate evita, medicul dumneavoastră vă va monitoriza funcția rinichilor o dată pe săptămână.
• Discutați cu medicul dumneavoastră dacă ați avut în trecut o boală de ficat, inclusiv hepatită. Pacienții cu HIV cu boli de ficat (inclusiv cu hepatită B sau C cronică), care sunt tratați cu antiretrovirale, au un risc mai crescut de complicații hepatice severe și care pot pune viața în pericol. Dacă aveți hepatită B, medicul dumneavoastră va lua cu atenție în considerare cea mai bună schemă de tratament pentru dumneavoastră. Două dintre substanțele active din Eviplera (tenofovir disoproxil și emtricitabină) prezintă un anumit nivel de activitate împotriva virusului hepatitei B. Dacă ați avut în trecut o boală de ficat sau infecție cronică cu virusul hepatitic B, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă efectueze teste în vederea monitorizării funcției ficatului.
Dacă aveți o infecție cu virusul hepatitic B, problemele cu ficatul se pot agrava după ce încetați să luați Eviplera. Este important să nu încetați să luați Eviplera fără a discuta cu medicul dumneavoastră: vezi punctul 3, „Nu încetați să luați Eviplera”.
• Spuneți imediat medicului dumneavoastră și încetați să luați Eviplera dacă vă apare o erupție trecătoare pe piele, însoțită de următoarele simptome: febră, vezicule, înroșirea ochilor și umflarea feței, a gurii sau a corpului. Această reacție adversă poate deveni severă sau vă poate pune viața în pericol.
• Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți vârsta peste 65 ani. Nu au fost studiați suficient de mulți pacienți cu vârsta peste 65 ani. Dacă aveți vârsta peste 65 ani și vi s-a prescris Eviplera, medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenție.

În timp ce luaţi Eviplera
După ce începeți să luați Eviplera, fiți atent la:
• orice semne de inflamație sau infecție
• probleme la nivelul oaselor (care se manifestă ca dureri osoase persistente sau care se agravează și care determină uneori fracturi) pot apărea, de asemenea, ca urmare a leziunilor celulelor de la nivelul unor structuri ale rinichiului numite tubi renali (vezi punctul Reacții adverse posibile). Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți dureri osoase sau fracturi.

Tenofovir disoproxil (o componentă a Eviplera) poate cauza, de asemenea, pierdere a masei osoase. În general, efectele pe termen lung ale tenofovir disoproxilului asupra sănătății osoase și a riscului ulterior de apariție a fracturilor la pacienții adulți sunt incerte. Spuneți medicului dumneavoastră dacă știți că suferiți de osteoporoză. Pacienții cu osteoporoză prezintă un risc crescut de apariție a fracturilor.

→ Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, spuneţi imediat medicului dumneavoastră, deoarece acidoza lactică vă poate pune viaţa în pericol.

Copii şi adolescenţi
Nu administraţi acest medicament copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani. Utilizarea Eviplera la copii şi adolescenţi nu a fost încă studiată.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă simţiţi oboseală, somnolenţă sau ameţeală după ce luaţi medicamentul.

Eviplera conține lactoză, lac de aluminiu galben amurg (E 110) și sodiu
• Dacă medicul dumneavoastră v-a atenționat că aveți intoleranță la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
• Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți alergie la lac de aluminiu galben amurg (E 110). Eviplera conține lac de aluminiu galben amurg, numit și „E 110”, care poate determina reacții alergice.
• Acest medicament conține mai puțin de 1 mmol (23 mg) de sodiu per comprimat, ceea ce înseamnă că practic „nu conține sodiu”.

Reacții adverse ale Eviplera 200 mg/25 mg/245 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Când se tratează infecţia cu HIV, nu este întotdeauna posibilă diferenţierea reacţiilor adverse determinate de Eviplera de cele determinate de alte medicamente pe care le luaţi în acelaşi timp sau de cele cauzate în sine de infecţia cu HIV.

Reacţii adverse posibile: spuneţi imediat unui medic
• Acidoza lactică (exces de acid lactic în sânge) este o reacţie adversă rară la unele dintre medicamentele anti-HIV, care însă poate pune viaţa în pericol. Acidoza lactică apare mai frecvent la femei – în special dacă sunt obeze, precum şi la persoanele cu o boală de ficat. Următoarele reacţii adverse pot fi semne de acidoză lactică:
• respiraţie profundă, rapidă
• oboseală sau somnolenţă
• senzaţie de rău (greaţă), stare de rău (vărsături)
• dureri de stomac →Dacă credeţi că aveţi acidoză lactică, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.
Orice semne de inflamaţie sau infecţie. La unii pacienţi cu infecţie cu HIV în stadiu avansat (SIDA) şi cu istoric de infecţii cu germeni oportunişti (infecţii care apar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit), pot apărea semne şi simptome de inflamaţie ca urmare a infecţiilor anterioare, curând după începerea tratamentului împotriva infecţiei cu HIV.
Se consideră că aceste simptome se datorează unei îmbunătăţiri a răspunsului imunitar al organismului, care permite acestuia să lupte împotriva infecţiilor care ar putea fi prezente fără simptome evidente.

În plus faţă de infecţiile oportuniste, pot de asemenea să apară afecţiuni autoimune (o afecţiune care apare atunci când sistemul imunitar atacă un ţesut sănătos din organism), după ce începeţi să luaţi medicamente pentru a vă trata infecţia cu HIV. Afecţiunile autoimune pot să apară la mai multe luni de la începerea tratamentului.
Dacă observaţi orice simptom de infecţie sau alte simptome, ca de exemplu slăbiciune musculară, slăbiciune care începe la nivelul mâinilor şi picioarelor şi se deplasează în sus către trunchi, palpitaţii, tremurături sau hipereactivitate, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră imediat să caute tratamentul necesar. →Dacă observaţi orice simptome de inflamaţie sau infecţie, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane tratate)
• Diaree, stare de rău (vărsături), senzaţie de rău (greaţă)
• Dificultăţi de a dormi (insomnie)
• Ameţeli, dureri de cap
• Erupţie trecătoare pe piele
• Senzaţie de slăbiciune

Analizele pot indica, de asemenea:
• concentraţii scăzute ale fosfatului din sânge
• concentraţii crescute ale creatinkinazei din sânge, care pot determina dureri musculare şi slăbiciune
• concentraţii crescute ale colesterolului şi/sau amilazei pancreatice din sânge
• concentraţii crescute ale enzimelor ficatului în sânge →Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, spuneţi medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane tratate)
• Scăderea poftei de mâncare
• Depresie şi dispoziţie depresivă
• Oboseală, senzaţie de somn (somnolenţă)
• Moleşeală
• Durere, dureri sau disconfort la nivelul stomacului, senzaţie de balonare, uscăciune a gurii
• Vise anormale, tulburări de somn
• Probleme de digestie, determinând disconfort după masă, „vânturi” (flatulenţă)
• Erupţii trecătoare pe piele (inclusiv pete roşii, însoţite uneori de vezicule şi umflare a pielii), care pot fi reacţii alergice, mâncărime, modificarea culorii pielii, inclusiv apariţia unor pete de culoare închisă
• Alte reacţii alergice, precum respiraţie şuierătoare, apariţia de umflături sau stare de confuzie

Analizele pot indica, de asemenea:
• scăderea numărului de globule albe din sânge (un număr redus de globule albe în sânge vă poate face mai susceptibil la infecţii) • număr redus de trombocite (un tip de celule din sânge, cu rol în coagularea sângelui)
• concentraţii crescute ale acizilor graşi (trigliceride), bilirubinei sau ale zahărului din sânge
• probleme la nivelul ficatului şi pancreasului →Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, spuneţi medicului dumneavoastră.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane tratate)
• Anemie (număr scăzut de globule roşii din sânge)
• Durere la nivelul abdomenului (burtă), determinată de inflamaţia pancreasului
• Distrugere a ţesutului muscular, dureri musculare sau slăbiciune musculară
• Umflare a feţei, buzelor, limbii sau gâtului
• Semne sau simptome de inflamaţie sau infecţie

Analizele pot indica, de asemenea:
• valori scăzute ale concentraţiei de potasiu din sânge
• valoari crescute ale concentraţiei de creatinină din sânge
• modificări ale urinii →Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, spuneţi medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane tratate)
• Acidoza lactică (vezi „Reacţii adverse posibile”: spuneţi imediat unui medic)
• Dureri de spate determinate de probleme la nivelul rinichilor, inclusiv insuficienţă renală. Este posibil ca medicul să solicite efectuarea unor analize de sânge pentru a vedea dacă rinichii dumneavoastră funcţionează în mod corespunzător.
• Ficat gras
• Colorarea în galben a pielii sau ochilor, mâncărimi sau dureri la nivelul abdomenului (burtă), determinate de inflamaţia ficatului
• Inflamaţie a rinichilor, eliminarea unei cantităţi crescute de urină şi senzaţie de sete
• Fragilitate osoasă (asociată cu dureri la nivelul oaselor şi care poate determina, uneori, apariţia de fracturi)

Analizele pot indica, de asemenea:
• leziuni ale celulelor tubulare ale rinichilor, care pot determina distrugerea ţesutului muscular, fragilitate osoasă (asociată cu dureri la nivelul oaselor şi care poate determina, uneori, apariţia de fracturi), dureri musculare, slăbiciune musculară şi scăderea concentraţiilor de potasiu sau fosfat din sânge →Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, spuneţi medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse posibile
Frecvenţa următoarelor reacţii adverse este necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile).
• Probleme la nivelul oaselor. La unii pacienţi care utilizează medicamente antiretrovirale combinate, cum este Eviplera, poate apărea o afecţiune a oaselor numită osteonecroză (distrugerea ţesutului osos determinată de întreruperea aportului de sânge către os). Administrarea acestui tip de medicament pentru o perioadă lungă de timp, administrarea de corticosteroizi, consumul de alcool etilic, un sistem imunitar foarte slăbit şi obezitatea pot fi unii dintre multiplii factori de risc pentru apariţia acestei boli.

Semnele de osteonecroză sunt:
• înţepenirea articulaţiilor
• senzaţie de disconfort şi durere (în special la nivelul şoldului, genunchiului şi umărului)
• dificultăţi la mişcare →Dacă observaţi vreunul dintre aceste simptome, spuneţi medicului dumneavoastră.
• Modificări ale formei corpului. La unii pacienţi care utilizează medicamente antiretrovirale combinate, cum este Eviplera, se pot observa modificări în distribuţia grăsimii corporale. Puteţi pierde ţesut adipos la nivelul picioarelor, braţelor şi feţei. Puteţi acumula ţesut adipos la nivelul burţii (abdomenului) şi organelor interne; vi se pot mări sânii sau puteţi acumula ţesut adipos la nivelul cefei („ceafă de bizon”). Până în prezent, nu se cunosc cauza şi efectele pe termen lung determinate de aceste modificări. →Dacă observaţi vreunul dintre aceste simptome, spuneţi medicului dumneavoastră.
• Creşterea concentraţiilor grăsimilor din sânge (hiperlipidemie) şi rezistenţă la insulină (insulina controlează mai puţin eficient concentraţiile zahărului din sânge, ceea ce poate cauza apariţia diabetului zaharat). Medicul dumneavoastră va solicita efectuarea de analize pentru monitorizarea acestor modificări.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Eviplera împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi orice alte medicamente sau aţi luat recent vreun medicament, inclusiv medicamente şi produse pe bază de plante medicinale eliberate fără prescripţie medicală.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
• Orice alt medicament care conţine:
• emtricitabină
• rilpivirină
• tenofovir
• orice alte medicamente antivirale care conţin lamivudină sau adefovir dipivoxil.

Eviplera poate interacţiona cu alte medicamente.
Ca urmare, pot fi afectate concentraţiile din sânge ale Eviplera sau ale altor medicamente. Acest lucru poate împiedica medicamentele administrate să acţioneze corespunzător sau vă poate agrava reacţiile adverse. În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate considera necesară ajustarea dozei sau monitorizarea concentraţiilor de medicamente din sânge.

• Medicamente care vă pot afecta rinichii, cum sunt:
• aminoglicozide (cum sunt streptomicina, neomicina şi gentamicina), vancomicina (pentru tratamentul infecţiilor bacteriene)
• foscarnet, ganciclovir, cidofovir (pentru tratamentul infecţiilor virale)
• amfotericină B, pentamidină (pentru tratamentul infecţiilor fungice)
• interleukina-2, numită şi aldesleukină (pentru tratamentul cancerului)
• medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, pentru ameliorarea durerilor osoase sau musculare)
• Medicamente care conţin didanozină (pentru tratamentul infecţiei cu HIV): Administrarea Eviplera în asociere cu alte medicamente antivirale care conţin didanozină poate determina creşterea concentraţiei de didanozină din sânge şi scăderea numărul de celule CD4. În cazul administrării concomitente de medicamente care conţin fumarat de tenofovir disoproxil şi didanozină, a fost observată, rar, apariţia inflamaţiei pancreasului şi a acidozei lactice (exces de acid lactic în sânge), care au determinat uneori deces. Medicul dumneavoastră va evalua cu atenţie necesitatea de a utiliza alte medicamente pentru tratamentul infecţiei cu HIV.
• Alte medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV: Inhibitori non-nucleozidici de reverstranscriptază (INNRT). Eviplera conţine un INNRT (rilpivirină) şi, de aceea, nu trebuie administrat împreună cu alte medicamente de acest tip (cum sunt efavirenz, nevirapină, delavirdină, etravirină). Medicul curant va discuta cu dumneavoastră despre necesitatea utilizării unui alt medicament.
• Rifabutină, un medicament utilizat pentru tratamentul unor infecții bacteriene. Acest medicament poate scădea concentraţia de rilpivirină (o componentă a Eviplera) din sânge. Medicul dumneavoastră poate considera necesară administrarea unei doze suplimentare de rilpivirină pentru tratarea infecției cu HIV.
• Antibiotice utilizate pentru tratamentul infecţiilor bacteriene, incluzând tuberculoza:
• claritromicină
• eritromicină Aceste medicamente pot creşte concentraţia de rilpivirină (o componentă a Eviplera) din sânge. Medicul dumneavoastră poate considera necesar să modifice doza de antibiotic sau să vă prescrie un alt antibiotic.
• Medicamente utilizate în tratamentul ulcerului de stomac, a arsurilor în capul pieptului sau a refluxului acid, cum sunt:
• antiacidele (hidroxid de aluminiu/magneziu sau carbonat de calciu)
• antagoniştii receptorilor H2 (famotidină, cimetidină, nizatidină sau ranitidină) Aceste medicamente pot scădea concentraţia de rilpivirină (o componentă a Eviplera) din sânge. Dacă luaţi vreunul dintre aceste medicamente, medicul dumneavoastră vă va prescrie un alt medicament pentru tratamentul ulcerului de stomac, arsurilor în capul pieptului sau refluxului acid sau vă va recomanda cum şi când să luaţi acel medicament.
• Dacă luaţi un antiacid, luaţi-l cu cel puţin 2 ore înainte sau la cel puţin 4 ore după administrarea Eviplera.
• Dacă luaţi un antagonist al receptorilor H2, luaţi-l cu cel puţin 12 ore înainte sau la cel puţin 4 ore după administrarea Eviplera. Dacă luaţi Eviplera, antagoniştii receptorilor H2 pot fi administraţi numai o dată pe zi. Schema de tratament pentru antagoniştii receptorilor H2 nu trebuie să includă două administrări pe zi. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre o altă schemă de tratament posibilă.
• Metadonă, un medicament utilizat pentru tratamentul dependenţei de opioide, deoarece medicul dumneavoastră poate considera necesară modificarea dozei de metadonă.
• Dabigatran etexilat, un medicament utilizat pentru tratamentul unor afecţiuni ale inimii, deoarece poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să monitorizeze concentraţiile din sânge ale acestui medicament.
→ Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre aceste medicamente. Nu întrerupeţi tratamentul fără a discuta cu medicul dumneavoastră.

Administrarea de Eviplera 200 mg/25 mg/245 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
• Femeile nu trebuie să rămână gravide în timpul tratamentului cu Eviplera.
• Utilizaţi o metodă contraceptivă eficace în timpul tratamentului cu Eviplera.
• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă.

Gravidele nu trebuie să utilizeze Eviplera, cu excepţia situaţiilor în care decideţi împreună cu medicul dumneavoastră că este absolut necesar. Medicul dumneavoastră vă va explica beneficiile şi riscurile potenţiale pentru dumneavoastră şi copilul dumneavoastră, în cazul administrării Eviplera.

Nu alăptaţi în timpul tratamentului cu Eviplera:
• deoarece substanţele active din acest medicament trec în laptele matern.
• Dacă sunteţi femeie şi sunteţi infectată cu HIV este recomandabil să nu alăptaţi, pentru a evita transmiterea virusului prin laptele matern la copil.

Prezentare ambalaj:

Eviplera este un comprimat filmat, în formă de capsulă, de culoare violet-roz, marcat cu “GSI” pe una dintre feţe şi neted pe cealaltă faţă. Eviplera este disponibil în flacoane a 30 comprimate şi cutii conţinând 3 flacoane, fiecare a 30 comprimate. Fiecare flacon conţine desicant de silicagel, care trebuie păstrat în flacon pentru a proteja comprimatele. Desicantul de silicagel este inclus într-un plic sau recipient separat şi nu trebuie înghiţit.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon şi cutie după {EXP}. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate. A se ţine flaconul bine închis.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Eviplera 200 mg/25 mg/245 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Eviplera 200 mg/25 mg/245 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.