Prospect Formagliben 500 mg/2,5 mg, comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: KRKA, d.d., Slovenia
Clasa ATC: [A10BD]: >> >> >>

Indicații Formagliben 500 mg/2,5 mg, comprimate filmate:

Formagliben conţine două medicamente antidiabetice, clorhidratul de metformină şi glibenclamidă.

Insulina este un hormon care permite ţesuturilor organismului să capteze glucoza (zahărul) din sânge şi să o utilizeze în producerea de energie sau să o depoziteze pentru utilizare ulterioară. Pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 (sau diabetul zaharat insulino-independent) nu produc suficientă insulină la nivelul pancreasului sau organismul acestora nu răspunde adecvat la insulina existentă. Acest lucru
determină o creştere a concentraţiei de glucoză în sânge. Formagliben ajută la revenirea la valori normale a valorilor glucozei din sânge.
Formagliben este utilizat pentru tratamentul oral al pacienţilor adulţi cu diabet zaharat de tip 2.

Dumneavoastră aţi primit Formagliben pentru înlocuirea tratamentului anterior, cu asocierea celor două substanţe active, clorhidrat de metformină şi glibenclamidă, dacă asocierea medicamentoasă s-a dovedit eficientă în controlul valorii glucozei din sânge.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Formagliben
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de metformină, glibenclamidă (sau alte medicamente din grupa sulfonilureei sau sulfonamidelor) sau la oricare dintre componentele Formagliben (vezi pct. 6 pentru lista excipienţilor),
- dacă aveţi diabet zaharat insulino-dependent (denumit şi diabet zaharat juvenil sau de tip 1, care a debutat probabil în copilăria dumneavoastră),
- dacă aveţi cetoacidoză diabetică (un surplus de acid în organismul dumneavoastră, datorat agravării diabetului zaharat) sau precomă diabetică (reducerea stării de conştienţă datorată agravării diabetului zaharat),
- dacă rinichii sau ficatul dumneavoastră nu funcţionează bine,
- dacă aveţi o afecţiune severă care vă poate afecta rinichii, cum sunt infecţiile severe, lipsa apei din organism, acompaniată de sete extremă, şoc (leşin, greaţă şi transpiraţii datorate unei scăderi
- severe a tensiunii arteriale) sau o administrare recentă de substanţă de contrast pentru efectuarea unei radiografii,
- dacă aveţi o insuficienţă cardiacă, un atac de cord sau dificultăţi severe ale respiraţiei,
- dacă consumaţi în exces alcool etilic, adică consumaţi periodic cantităţi mari de alcool etilic sau dacă consumaţi ocazional cantităţi mari de alcool etilic,
- dacă aveţi o boală ereditară rară numită porfirie (o tulburare enzimatică),
- dacă alăptaţi,
- dacă faceţi tratament cu miconazol (un medicament pentru tratamentul infecţiilor cu fungi), chiar şi în aplicaţii locale.

Administrare Formagliben 500 mg/2,5 mg, comprimate filmate:

Utilizaţi întotdeauna Formagliben exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicul dumneavoastră va decide doza iniţială, în funcţie de tratamentul dumneavoastră anterior şi de valorile glucozei din sânge sau urină. Dacă valoarea glucozei din sânge nu este controlat adecvat, medicul dumneavoastră poate creşte dozele de medicament la intervale regulate, dar nu mai mici de 2 săptămâni.
Doza zilnică uzuală poate varia de la un comprimat până la maxim şase comprimate de Formagliben 500 mg/2,5 mg sau trei comprimate (în cazuri excepţionale, medicul dumneavoastră poate prescrie 4 comprimate) de Formagliben 500 mg/5 mg.
Ajustarea dozelor la vârstnici
Se impune prudenţă dacă sunteţi vârstnic. Doza de Formagliben trebuie crescută cu prudenţă, în funcţie de valorile glucozei din sânge şi funcţia rinichilor dumneavoastră. Asiguraţi-vă că efectuaţi controale medicale periodic.
Administrare
Luaţi comprimatele în timpul mesei. Înghiţiţi fiecare comprimat întreg, cu un pahar de apă. Nu le zdrobiţi şi nu le mestecaţi înainte de a le înghiţi.
Luaţi comprimatele:
* o dată pe zi, dimineaţa (la micul dejun), dacă trebuie să luaţi 1 comprimat pe zi
* de două ori pe zi, dimineaţa (la micul dejun) şi seara (la cină), dacă trebuie să luaţi 2 sau 4 comprimate pe zi
* de trei ori pe zi, dimineaţa (la micul dejun), la prânz şi seara (la cină), dacă trebuie să luaţi 3, 5 sau 6 comprimate pe zi.
Luaţi Formagliben comprimate în timpul unei mese cu un conţinut suficient de carbohidraţi, pentru a preveni debutul unui episod de scădere al glucozei din sânge (hipoglicemie).
Formagliben trebuie utilizat numai la adulţi.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Formagliben
Dacă luaţi mai multe comprimate decât trebuie, poate apărea hipoglicemie (valori scăzute ale glucozei în sânge) sau acidoza lactică. Dacă aveţi semne de hipoglicemie, trebuie să luaţi orice formă de zahăr (de exemplu zahăr, sucuri dulci sau ceai îndulcit) şi să vă odihniţi. Dacă starea se agravează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat serviciu de urgenţă al unui spital.
Dacă uitaţi să utilizaţi Formagliben
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi doza următoare conform recomandărilor.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza comprimatul uitat.
Dacă încetaţi să utilizaţi Formagliben
Dacă înterupeţi sau opriţi tratamentul, trebuie să ştiţi că valorile glucozei din sângele dumneavoastră vor fi afectate. Înainte de orice modificare a tratamentuluui, discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Formagliben 500 mg/2,5 mg, comprimate filmate:

- Substanţele active sunt: clorhidrat de metformină şi glibenclamidă.
Formagliben 500 mg/2,5 mg, comprimate filmate: fiecare comprimat filmat conţine clorhidrat de metformină 500 mg (echivalent cu metformină 390 mg) şi glibenclamidă 2,5 mg.

- Celelalte componente ale comprimatelor filmate de 500 mg/2,5 mg sunt: nucleu-celuloză microcristalină (E 460), povidonă K30, croscarmeloză sodică (E 468) şi stearat de magneziu (E572); film- şi lactoză monohidrat, hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 4000, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172) şi oxid negru de fer (E 172).

Precauții:

Dacă aveţi semne de scurtare progresivă a respiraţiei, durere la nivelul stomacului, crampe musculare, senzaţie de frig şi disconfort general, cu oboseală severă, s-ar putea să aveţi o afecţiune numită acidoză lactică (un surplus de acid în organismul dumneavoastră) care poate duce la pierderea conştienţei. Dacă apar astfel de simptome, ÎNTRERUPEŢI administrarea medicamentului şi adresaţi-vă
imediat medicului dumneavoastră.
În timpul tratamentului cu Formagliben poate creşte riscul scăderii valorii glucozei din sânge (hipoglicemie). Semnele majore ale hipoglicemiei sunt: confuzie, leşin, transpiraţii, ameţeli, somnolenţă, senzaţie de rău, senzaţie exagerată de foame, durere de cap, oboseală neobişnuită, nervozitate, tremurături (tremor), tulburări vizuale, vorbire neclară sau bătăi neregulate ale inimii.
Dacă apar astfel de simptome, în primul rând luaţi tablete de glucoză sau o gustare cu mult zahăr (miere, dulciuri, biscuiţi, suc de fructe), ÎNTRERUPEŢI administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Recomandare generală: informaţi-vă familia, prietenii şi colegii ca, în cazul în care deveniţi inconştient, să vă aşeze în decubit lateral şi să solicite imediat ajutor medical. Dacă sunteţi inconştient, aceştia nu trebuie să încerce să vă administreze alimente sau băuturi, deoarece v-aţi putea sufoca.
Acordaţi o atenţie deosebită, deoarece riscul hipoglicemiei este crescut:
- dacă aveţi un orar neregulat al meselor, omiteţi mese sau vă modificaţi alimentaţia,
- dacă vă măriţi activitatea fizică, fără un aport corespunzător de zahăr,
- dacă consumaţi alcool etilic, în special în cazul în care săriţi peste una sau mai multe mese,
- dacă luaţi doze mari de Formagliben,
- dacă suferiţi de anumite afecţiuni hormonale (tulburări funcţionale ale glandei tiroide, hipofize sau suprarenale),
- dacă aveţi o funcţie scăzută a rinichilor sau ficatului,
- dacă luaţi anumite medicamente concomitent cu Formagliben.
Dacă sunteţi în situaţii care implică stres (de exemplu accidente, intervenţii chirurgicale, infecţii febrile, etc.) medicul dumneavoastră vă poate trece temporar pe tratament cu insulină.
Dacă sunteţi pe cale de a vă interna în spital pentru tratament sau intervenţie chirurgicală sau v-a fost injectată o substanţă de contrast în vederea unei radiografii, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să întrerupeţi temporar tratamentul cu Formagliben.
În timpul tratamentului cu Formagliben este important ca rinichii dumneavoastră să funcţioneze bine, de aceea medicul dumneavoastră poate recomanda teste de sânge pentru evaluarea funcţiei renale.
Este, de asemenea, important ca, în timpul tratamentului cu acest medicament, dumneavoastră să continuaţi să urmaţi recomandările de alimentaţie primite de la medicul dumneavoastră şi să efectuaţi exerciţii fizice periodic.
La pacienţii cărora le lipseşte enzima glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza poate apare scăderea valorii hemoglobinei şi a numărului de globule roşii din sânge (anemie hemolitică).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Capacitatea dumneavoastră de concentrare sau de reacţie poate fi afectată dacă valoarea glucozei din sânge este prea mic (hipoglicemie). Luaţi în considerare faptul că vă puteţi pune singur în pericol sau pe altcineva, dacă conduceţi un vehicul sau folosiţi utilaje. Vă rugăm să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce maşina sau să folosiţi utilaje, dacă aveţi episoade frecvente de hipoglicemie (valori scăzute ale glucozei în sânge). Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă aveţi tulburări de vedere.

Informaţii importante privind unele componente ale Formagliben
Formagliben conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Formagliben 500 mg/2,5 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Formagliben poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Foarte frecvente:
Afectează mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente: Afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente:
Afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000
Rare: Afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000
Foarte rare: Afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
Frecvenţă necunoscută:
Frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile
Foarte frecvente
- afecţiuni la nivelul stomacului, cum ar fi greaţă, vărsături, diaree, durere şi pierderea apetitului alimentar.
Aceste probleme apar cel mai frecvent la începutul tratamentului şi dispar spontan în majoritatea cazurilor.
Frecvente
- tulburări ale gustului (gust metalic)
Mai puţin frecvente
- Agravarea porfiriei hepatice şi cutanate (marcată de episoade de tulburări stomacale, paralizii, modificări ale dispoziţiei sau erupţii trecătoare pe piele)
- Creşterea concentraţiilor sanguine ale ureei şi creatininei (doi produşi ai metabolismului muscular şi proteic)
Rare
- Erupţii trecătoare pe piele (blânde, pete), mâncărimi
- Scăderea numărului plachetelor sanguine, ceea ce creşte riscul de sângerare şi de apariţie a vânătăilor
- Scăderea numărului globulelor albe din sânge, ceea ce favorizează infecţiile.
Foarte rare
- Înroşirea pielii (eritem), erupţii ale pielii după expunerea la soare, reacţie alergică a pielii sau a vaselor de sânge (erupţie roşiatică, cu pete şi descuamarea pielii);
- Acidoză lactică (marcată de scurtare progresivă a respiraţiei, durere a stomacului şi senzaţie de frig, cu evoluţie posibilă spre pierderea conştienţei);
- Valori scăzute în sânge ale vitaminei B12;
- Scăderea semnificativă a numărului globulelor albe din sânge (agranulocitoză), anemie datorată distrugerii excesive a globulelor roşii (anemie hemolitică), absenţa sau număr insuficient de celule sanguine noi, sintetizate de măduva oasoasă (aplazia măduvei osoase) şi scăderea semnificativă a numărului tuturor celulelor sângelui (pancitopenie; acest lucru poate face pielea palidă, poate determina slăbiciune sau scurtarea respiraţiei, poate creşte riscul de sângerare sau de apariţie a vânătăilor sau favorizează infecţiile);
- Valoare scăzută a sodiului din sânge, care poate determina oboseală şi confuzie, spasme musculare, crize epileptice sau comă;
- Creşterea valorii enzimelor ficatului în sânge sau inflamaţia ficatului (hepatită; aceasta poate determina oboseală, pierderea apetitului alimentar, scădere ponderală, cu sau fără îngălbenirea pielii sau ochilor). În acest caz, tratamentul cu Formagliben trebuie întrerupt.
Reacţiile alergice ale pielii pot evolua spre şoc (scădere severă a tensiunii arteriale, urmată de leşin, greaţă şi transpiraţii).
Frecvenţă necunoscută
- valori scăzute ale glucozei în sânge;
- tulburări vizuale (în special la începutul tratamentului, datorită scăderii valorii glucozei în sânge).
În cazul consumului concomitent de alcool etilic în timpul tratamentului cu Formagliben, poate apare o reacţie severă, cu înroşirea pielii, dificultăţi ale respiraţiei, greaţă şi scăderea tensiunii arteriale.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În timpul utilizării Formagliben, nu trebuie să utilizaţi nici unul dintre următoarele medicamente:
- medicamente utilizate pentru tratamentul anumitor infecţii fungice (miconazol), chiar şi în aplicaţii locale
- medicamente utilizate pentru radiografii (substanţe iodate de contrast)
Modul de acţiune al Formagliben poate fi afectat dacă se utilizează concomitent unul dintre următoarele medicamente:
- medicamente pentru tratamentul bolilor reumatice (fenilbutazonă),
- medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau al bolilor de inimă (betablocante, inhibitori ai ECA),
- medicamente utilizate pentru eliminarea apei din organism (diuretice),
- medicamente pentru tratamentul bolilor psihice (clorpromazină),
- medicamente pentru inhibarea fenomenului inflamator (glucocorticoizi şi tetracosactid),
- medicamente pentru tratamentul astmului bronşic (beta-agonişti, cum este salbutamolul),
- medicamente pentru tratamentul afecţiunilor sânului, sângerări menstruale în exces şi endometrioză, o afecţiune în care ţesutul specific mucoasei uterului se găseşte şi la nivelul altor zone decât a mucoasei uterine (danazol),
- medicamente pentru tratamentul anumitor infecţii fungice (fluconazol),
- medicamente pentru tratamentul tensiunii pulmonare crescute (bosentan).
Eficienţa următoarelor medicamente poate fi afectată de administrarea concomitentă de Formagliben:
- desmopresina (medicament utilizat pentru reducerea cantităţii excesive de urină).

Utilizarea Formagliben cu alimente şi băuturi
Luaţi Formagliben comprimate cu o masă cu cantităţi suficiente de carbohidraţi, pentru a preveni apariţia de episoadelor de scădere ale valorii glucozei în sânge (hipoglicemie).
Evitaţi consumul de alcool etilic, deoarece acesta poate modifica controlul diabetului zaharat într-un mod impredictibil şi poate chiar duce la comă. Dacă în timpul tratamentului cu Formagliben este consumat şi alcool etilic, poate apare o reacţie severă, cu simptome de înroşire a pielii, tulburări în respiraţie, greaţă şi scăderea tensiunii arteriale.

Administrarea de Formagliben 500 mg/2,5 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Formagliben nu este recomandat în timpul sarcinii. Dacă planificaţi o sarcină, sau rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu acest medicament, spuneţi medicului dumneavoastră.
Nu trebuie să luaţi Formagliben în perioada alăptării.

Prezentare ambalaj:

500 mg/2,5 mg: comprimate biconvexe în formă de capsulă, de culoare portocaliu-roz deschis.

Fromagliben 500 mg/2,5 comprimate filmate este disponibil în blistere din PVCPVDC/Al: cutie cu 30, 60, 90, 100 sau 120 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Formagliben după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25 grade C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Formagliben 500 mg/2,5 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Formagliben 500 mg/2,5 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.