Prospect Fucidin 20 mg/g, cremă

Substanța activă: acidum fusidicum
Producator: LEO Laboratories Ltd., Irlanda
Clasa ATC: [D06AX]: preparate dermatologice >> antibiotice si chimioterapice de uz dermatologic >> antibiotice preparate pentru aplicatii locale >> alte antibiotice pentru aplicatii locale
Categoria: Dermatoze, hiperkeratoze, calozitati
Grupa farmaceutică: antibiotice si chimioterapice de uz dermatologic, antibiotice de uz topic.
Fucidin cremă face parte dintr-un grup de medicamente denumite antibiotice.
Acidul fusidic, substanţa activă din compoziţia Fucidin, acţionează prin omorârea bacteriilor care determină infecţii la nivelul pielii

Indicații Fucidin 20 mg/g, cremă:

Fucidin cremă este indicat în tratamentul infecţiilor pielii, cum sunt: impetigo (cruste zemuinde ale pielii), tăieturi şi zgârieturi suprainfectate, furuncule, hidrosadenită, abcese, eritrasmă.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Fucidin cremă
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acidul fusidic sau la oricare dintre celelalte componente ale Fucidin cremă
- dacă infecţia este determinată de microorganisme rezistente tratamentul cu acid fusidic

Administrare Fucidin 20 mg/g, cremă:

Utilizaţi întotdeauna Fucidin cremă exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cum să aplicaţi Fucidin cremă
Acest medicament este indicat numai pentru aplicarea pe pielea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră. Nu-l înghiţiţi. Nu-l introduceţi în interiorul corpului.

Îndepărtaţi capacul. Înainte să utilizaţi prima dată medicamentul, verificaţi dacă sigiliul (membrana) este intact. După aceea, împingeţi vârful capacului prin sigiliu, în interiorul tubului.

Întotdeauna, înainte de a folosi Fucidin cremă, spălaţi-vă pe mâini. Aplicaţi medicamentul pe zona de piele infectată şi masaţi cu blândeţe. Dacă zona infectată este la nivelul feţei, aveţi grijă să evitaţi contactul cu ochii.

Dacă nu utilizaţi medicamentul pentru tratamentul infecţiilor de la nivelul mâinilor, spălaţi-vă pe mâini după administrare.

Dacă din greşeală medicamentul a ajuns la nivelul ochilor, spălaţi-vă imediat cu apă rece, pentru a îl îndepărta. După aceea, dacă este posibil, spălaţi-vă cu soluţie specială pentru ochi.
Este posibil să aveţi senzaţie de înţepătură la nivelul ochilor. Dacă prezentaţi tulburări de vedere sau dacă vă dor ochii, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră vă va recomanda doza de Fucidin cremă.
De obicei, trebuie să aplicaţi crema de trei-patru ori pe zi.

Dacă vi s-a spus să vă acoperiţi zona de piele infectată cu un pansament, este posibil să nu fie nevoie să folosiţi medicamentul aşa frecvent. Scutecul copilului poate acţiona ca un pansament.

Urmaţi întotdeauna recomandările medicului dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Fucidin cremă
Dacă aţi utilizat o doză mai mare decât cea recomandată, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Fucidin cremă
Dacă aţi uitat să utilizaţi Fucidin cremă la ora obişnuită, aplicaţi-l cât mai repede posibil, după ce vă amintiţi.
După aceea, continuaţi administrarea, conform orarului obişnuit.
Nu aplicaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Fucidin cremă
Respectaţi recomandările medicului dumneavoastră, cu privire la durata tratamentului. Nu întrerupeţi administrarea medicamentului fără să vă adresaţi, în prealabil, medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Fucidin 20 mg/g, cremă:

- Substanţa activă este acidul fusidic. Un gram de cremă conţine acid fusidic 20 mg (sub formă de hemihidratat).
- Celelalte componente sunt alcool cetilic, glicerol 85%, parafină lichidă, polisorbat 60, sorbat de potasiu, vaselină alba, all-rac-α-tocoferol, butilhidroxianisol, acid clorhidric diluat, apă purificată.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Fucidin cremă
- dacă folosiţi crema pentru o perioadă mai lungă de timp sau în cantitate mare, poate creşte şansa de apariţie a reacţiilor adverse. De asemenea, pielea dumneavoastră poate deveni mai sensibilă la acest medicament

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Fucidin nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Fucidin cremă
Acest medicament conţine:
- butilxidroxianisol (E 320), un excipient care poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact) şi iritaţia ochilor sau a mucoaselor.
- alcool cetilic și sorbat de potasiu care pot provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Reacții adverse ale Fucidin 20 mg/g, cremă:

Alte reacții adverse raportate:
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 utilizatori):
• Dermatită
• Iritația pielii la locul de aplicare
• Înroșirea pielii
• Erupţie cutanate tranzitorie
• Mâncărimea pielii,
• Senzație de arsură la nivelul zonei de aplicare
• Durere la locul de aplicare.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 utilizatori):
• Urticarie
• Flictene
• Angioedem

În cazul în care medicamentul se administrează pe o zonă de piele din jurul ochilor, poate să apară, rar, conjunctivită.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Fucidin 20 mg/g, cremă în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Înainte de a utiliza Fucdin, dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări. Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă în timpul administrării acestui medicament.

Ca regulă generală, alăptarea este contraindicată la femeile cu infecţii ale pielii la nivelul zonei mamare. În cazul în care infecţia pielii nu este nivelul zonei mamare, Fucidin poate fi utilizat în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Fucidin cremă se prezintă sub forma unei creme omogene, de culoare albă până la aproape albă.

Fucidin cremă este disponibil în cutie cu un tub din aluminiu, prevăzut cu capac cu filet, care conţine 15 g de cremă.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Fucidin Cremă după data de expirare înscrisă pe cutie şi tub (după EXP:). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum fusidicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Fucidin 20 mg/g, cremă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Fucidin 20 mg/g, cremă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.