Prospect Fucidin 20 mg/g, unguent

Substanța activă: acidum fusidicum
Producator: LEO Laboratories Ltd., Irlanda
Clasa ATC: [D06AX]: preparate dermatologice >> antibiotice si chimioterapice de uz dermatologic >> antibiotice preparate pentru aplicatii locale >> alte antibiotice pentru aplicatii locale
Categoria: Dermatoze, hiperkeratoze, calozitati
Grupa farmaceutică: antibiotice si chimioterapice de uz dermatologic, antibiotice de uz topic.
Fucidin unguent face parte dintr-un grup de medicamente denumite antibiotice.
Acidul fusidic sub formă de fusidat de sodiu, substanţa activă din compoziţia Fucidin, acţionează prin omorârea bacteriilor care determină infecţii la nivelul pielii.

Indicații Fucidin 20 mg/g, unguent:

Fucidin unguent este indicat în tratamentul infecţiilor pielii, cum sunt: impetigo (cruste zemuinde ale pielii), tăieturi şi zgârieturi suprainfectate, furuncule, hidrosadenită, abcese, eritrasmă.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Fucidin unguent
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acidul fusidic, la sărurile acestuia sau la oricare dintre celelalte componente ale Fucidin unguent
- dacă infecţia este determinată de microorganisme rezistente la tratamentul cu acid fusidic.

Administrare Fucidin 20 mg/g, unguent:

Utilizaţi întotdeauna Fucidin unguent exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cum să aplicaţi Fucidin unguent
Acest medicament este indicat numai pentru aplicarea pe pielea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră. Nu-l înghiţiţi. Nu-l introduceţi în interiorul corpului.

Îndepărtaţi capacul. Înainte să utilizaţi prima dată medicamentul, verificaţi dacă sigiliul (membrana) este intact. După aceea, împingeţi vârful capacului prin sigiliu, în interiorul tubului.

Întotdeauna, înainte de a folosi Fucidin unguent, spălaţi-vă pe mâini. Aplicaţi medicamentul pe zona de piele infectată şi masaţi cu blândeţe. Dacă zona infectată este la nivelul feţei, aveţi grijă să evitaţi contactul cu ochii.

Dacă nu utilizaţi medicamentul pentru tratamentul infecţiilor de la nivelul mâinilor, spălaţi-vă pe mâini după administrare.

Medicul dumneavoastră vă va recomanda doza de Fucidin unguent.
De obicei, trebuie să aplicaţi unguentul de trei-patru ori pe zi.
Dacă vi s-a spus să vă acoperiţi zona de piele infectată cu un pansament, este posibil să nu fie nevoie să folosiţi medicamentul aşa frecvent. Scutecul copilului poate acţiona ca un pansament.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Fucidin unguent
Dacă aţi utilizat o doză mai mare decât cea recomandată, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Fucidin unguent
Dacă aţi uitat să utilizaţi Fucidin unguent la ora obişnuită, aplicaţi-l cât mai repede posibil, după ce vă amintiţi. După aceea, continuaţi administrarea, conform orarului obişnuit.
Nu aplicaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Fucidin unguent
Respectaţi recomandările medicului dumneavoastră, cu privire la durata tratamentului. Nu întrerupeţi administrarea medicamentului fără să vă adresaţi, în prealabil, medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Fucidin 20 mg/g, unguent:

- Substanţa activă este fusidat de sodiu. Un gram de unguent conţine fusidat de sodiu 20 mg.
- Celelalte componente sunt: vaselină albă, parafină lichidă, lanolină, alcool cetilic, all-rac-αtocoferol,butilhidroxitoluen (E 321).

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Fucidin unguent
- dacă folosiţi crema pentru o perioadă mai lungă de timp sau în cantitate mare, poate creşte şansa de apariţie a reacţiilor adverse. De asemenea, pielea dumneavoastră poate deveni mai sensibilă la acest medicament.
- aplicați cu atenție pe pielea din jurul ochilor, deoarece excipienții din compoziţia acestui medicament pot determina iritaţie la nivelul ochilor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Fucidin nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Fucidin unguent
Acest medicament conţine:
- alcool cetilic şi lanolină, care pot provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).
- butilhidroxitoluen (E321) poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact) sau iritația ochilor sau a mucoaselor.

Reacții adverse ale Fucidin 20 mg/g, unguent:

Ca toate medicamentele, Fucidin unguent poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pot să apară următoarele reacţii adverse:

Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau să mergeţi la cel mai apropiat spital dacă aveţi una sau mai multe dintre următoarele manifestări (este posibil să aveţi o reacţie alergică gravă, denumită edem angioneurotic):
• Senzaţie de lipsă de aer
• Umflarea feţei, buzelor, limbii sau a gâtului
• Erupţie marcată la nivelul pielii
Această reacţie adversă gravă a fost raportată rar (la 1 până la 10 din 10000 de utilizatori).

Alte reacţii adverse raportate:
Mai puţin frecvente, (pot afecta până la 1 din 100 de utilizatori)
Dermatită
Iritaţia pielii la locul de aplicare
Înroşirea pielii
Erupţie cutanată tranzitorie
Mâncărimea pielii
Senzaţie de arsură la nivelul zonei de aplicare
Durere la locul de aplicare

Rare (pot afecta până la 1din 1000 de utilizatori)
Angioedem
Vezicule
Erupție cutanată tranzitorie

În cazul în care medicamentul se administrează pe o zonă de piele din jurul ochilor, poate să apară, rar, conjunctivita.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Fucidin 20 mg/g, unguent în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Înainte de a utiliza Fucidin, dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări. Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă în timpul administrării acestui medicament.

Ca regulă generală, alăptarea este contraindicată la femeile cu infecţii ale pielii la nivelul zonei mamare. În cazul în care infecţia pielii nu este nivelul zonei mamare, Fucidin poate fi utilizat în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Fucidin unguent se prezintă sub forma unui unguent translucid, de culoare alb-gălbuie, butilhidroxitoluen (E321)

Fucidin unguent este disponibil în cutie cu un tub din aluminiu, prevăzut cu capac cu filet, care conţine 15 g de unguent.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor

Nu utilizaţi Fucidin Unguent după data de expirare înscrisă pe cutie şi tub (după EXP:). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se utiliza mai mult de 28 de zile de la prima prima deschidere a tubului.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. După prima deschidere a tubului: a se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum fusidicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Fucidin 20 mg/g, unguent(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Fucidin 20 mg/g, unguent vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.