Prospect BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanată

Substanța activă: combinații
Producator: PHARMAZEUTISCHE FABRIK MONTAVIT GmbH, Austria
Clasa ATC: [D06AX]: preparate dermatologice >> antibiotice si chimioterapice de uz dermatologic >> antibiotice preparate pentru aplicatii locale >> alte antibiotice pentru aplicatii locale
Categoria: Antiseptice si dezinfectante
Grupa farmaceutică: produse dermatologice; alte antibiotice de uz topic
Tip: Pulbere cutanata
Baneocin pulbere cutanată este un medicament antibacterian care se aplică la nivelul pielii. Acesta acţionează prin distrugerea anumitor bacterii care determină afecţiuni ale pielii.

Indicații BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanată:

Baneocin pulbere cutanată este utilizat în:
• tratamentul anumitor infecţii şi ulceraţii de la nivelul pielii
• tratamentul eczemelor şi arsurilor suprainfectate
• tratamentul dermatitelor infectate la copii cu vârsta peste 2 ani
• prevenirea infecţiilor apărute după intervenţii chirurgicale la nivelul pielii.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Baneocin pulbere cutanată
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la
• bacitracină
• neomicină
• alte antibiotice aminoglicozidice (cum sunt neomicina, gentamicina, amikacina)
• oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă trebuie să trataţi răni adânci, deschise sau leziuni extinse ale pielii. În aceste cazuri, substanţele active ale Baneocin pulbere cutanată pot fi absorbite în organism şi pot determina reacţii adverse cum sunt afectarea auzului, inclusiv pierderea auzului.
- dacă aveţi afecţiuni severe ale inimii sau ale rinichilor
- dacă aţi avut anterior o afecţiune a urechii interne sau a organului care controlează echilibrul, aflat în interiorul urechii
- dacă timpanul dumneavoastră este perforat. Nu utilizaţi Baneocin pulbere cutanată la nivelul canalului auditiv extern
- la nivelul ochilor
- la nivelul sânilor, în timpul alăptării
- la copii cu vârsta sub 2 ani.

Nu utilizaţi acest medicament dacă oricare dintre cele enumerate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a utiliza Baneocin pulbere cutanată.

Administrare BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanată:

Utilizaţi întotdeauna Baneocin pulbere cutanată exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi copii cu vârsta peste 2 ani
• Împrăştiaţi pudra în cantitate suficientă pe zona afectată de 2 până la 4 ori pe zi
• Zona afectată poate fi acoperită cu un pansament
• Evitaţi pătrunderea pudrei în ochi

Dacă nu aţi observat niciun semn de ameliorare în decurs de 5 zile de tratament cu Baneocin pulbere cutanată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Baneocin pulbere cutanată
Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Baneocin pulbere cutanată şi, ca urmare, prezentaţi simptome care pot indica leziuni renale (pierdere a poftei de mâncare, senzaţie de sete intensă, urinare în cantitate redusă, urme de sânge în urină) sau afectarea auzului (pierderea auzului pentru sunete înalte, ţiuituri şi senzaţie de presiune în urechi).

Dacă uitaţi să utilizaţi Baneocin pulbere cutanată
Dacă uitaţi să utilizaţi pulberea, utilizaţi-o imediat ce vă amintiţi. Nu utilizaţi mai multă pudră pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Baneocin pulbere cutanată
Utilizaţi Baneocin pulbere cutanată atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră sau farmacistul. Aveţi nevoie de fiecare doză pentru a ajuta la combaterea infecţiei. Dacă întrerupeţi utilizarea mai devreme decât v-a fost recomandat, există riscul ca o parte din bacterii să supravieţuiască şi să determine revenirea infecţiei.

Dacă înghiţiţi accidental din medicament
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră şi acesta vă va recomanda tratamentul necesar.

Dacă medicamentul v-a intrat din greşeală în ochi
Clătiţi imediat ochii cu apă de la robinet. Adresaţi-vă medicului dacă continuaţi să prezentaţi disconfort.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanată:

- Substanţele active sunt zinc bacitracină şi sulfatul de neomicină. Un gram pulbere cutanată conţine zinc bacitracină 250 UI şi sulfat de neomicină 5000 UI.
- Celelalte componente sunt pulbere bază sterilă (amidon de porumb, oxid de magneziu).

Precauții:

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Baneocin pulbere cutanată:
- Dacă aveţi afecţiuni ale ficatului sau rinichilor (insuficienţă hepatică sau renală). De asemenea, vă rugăm să urmăriţi apariţia oricărui semn care poate indica afectarea rinichiului (pierderea poftei de mâncare, sete excesivă, urinare în cantitate redusă, urme de sânge în urină) sau afectarea auzului (pierdere a auzului pentru sunete înalte, zgomote şi senzaţie de presiune în urechi).
- Când utilizaţi doze mai mari decât cele recomandate, mai ales în tratamentul ulcerelor varicoase. Dacă sunt absorbite prin piele cantităţi mari din acest medicament, există riscul să apară slăbiciune musculară. Dacă prezentaţi deja slăbiciune musculară (de exemplu dacă suferiţi de miastenia gravis sau o afecţiune similară), starea dumneavoastră se poate agrava.
- Utilizarea îndelungată a antibioticelor poate determina apariţia bacteriilor rezistente.
- Vă rugăm să urmăriţi apariţia semnelor de inflamaţie (senzaţie de căldură, înroşire, umflare, durere) sau de infecţie fungică (cu ciuperci) apărute la nivelul leziunilor tratate.

Spuneţi medicului dumneavoastră despre acestea sau despre orice altă modificare neobişnuită pe care o observaţi.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu se cunosc efectele Baneocin pulbere cutanată asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi aparate şi utilaje.

Reacții adverse ale BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanată:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Au fost raportate următoarele reacții adverse:

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 utilizatori):
- pot să apară reacţii de hipersensibilitate încrucişată la alte antibiotice aminoglicozidice, în aproximativ 50% din cazurile de hipersensibilitate la neomicină.
- alergii care în principal se manifestă sub formă de dermatită de contact

Cu frecvență necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)
- comparativ cu tegumentele intacte, sensibilizarea tegumentelor la diferite medicamente, inclusiv neomicină, este determinată, în general, de utilizarea în tratamentul dermatitelor cronice (de exemplu dermatita de stază venoasă sau otita medie cronică). În unele cazuri, alergia poate să se manifeste prin extinderea leziunilor sau doar prin lipsa vindecării.
- leziuni ale nervilor vestibulari, bloc neuromuscular
- afectare a auzului
- în caz de utilizare prelungită pot să apară reacții alergice, precum înroșire, uscare, erupție și mâncărime a pielii
- nefrotoxicitate

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În special, nu utilizaţi Baneocin pulbere cutanată şi spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
• antibiotice şi medicamente care elimină surplusul de apă din organism (diuretice)
Medicamentele care influenţează modul în care funcţionează rinichii dumneavoastră, cum sunt antibioticele (de exemplu cefalosporinele sau alte antibiotice aminoglicozide) sau diureticele (de exemplu acidul etacrinic şi furosemida), utilizate în acelaşi timp pot determina accentuarea efectelor Baneocin pulbere cutanată asupra afectării auzului sau a funcţiei rinichilor.
• somnifere, anestezice sau relaxante musculare
Baneocin pulbere cutanată poate accentua slăbiciunea musculară dacă este utilizat în acelaşi timp cu anestezicele, în timpul intervenţiei chirurgicale. Ca urmare, înaintea intervenţiei chirurgicale spuneţi mediculului dumneavoastră că utilizaţi Baneocin pulbere cutanată.

Administrarea de BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanată în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că sunteți gravidă sau plănuiți să aveți un copil, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu se recomandă utilizarea Baneocin pulbere cutanată cutanată la gravide şi la femeile care alăptează.
Baneocin pulbere cutanată traversează placenta.
Aplicarea la nivelul sânilor de Baneocin pulbere cutanată în cazul femeilor care alăptează este contraindicată.

Prezentare ambalaj:

Baneocin pulbere cutanată se prezintă sub formă de pulbere fină de culoare albă până la gălbuie.
Baneocin pulbere cutanată este disponibil în cutie cu un flacon de pudrat din polietilenă conţinând 10 g pulbere cutanată

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi Baneocin pulbere cutanată după data de expirare înscrisă pe cutie, după “EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele pe care nu le mai utilizați. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanată(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanată vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.