Prospect Gliformin 400 mg/2,50 mg, comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: S.C. LaborMed Pharma S.A., Romania
Clasa ATC: [A10BD]: >> >> >>

Indicații Gliformin 400 mg/2,50 mg, comprimate filmate:

Medicamentul este indicat în tratamentul diabetului zaharat non-insulino-dependent (de tip 2) al adulţilor în cazul în care dieta, exerciţiile fizice şi tratamentul anterior cu metformină sau sulfoniluree nu au restabilit echilibrul glicemic sau ca tratament de înlocuire a terapiei combinate cu metformină şi o sulfoniluree dacă aceasta nu a restabilit echilibrul glicemic.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Gliformin în caz de:
- alergie la clorhidratul de metformină, la glibenclamidă, la alte sulfoniluree sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
- diabet zaharat insulino-dependent (de tip 1), diabet de sarcină, acidoză metabolică decompensată, inclusiv cetoacidoză diabetică, precomă, comă diabetică;
- insuficienţă renală sau hepatică;
- afecţiuni acute în care este posibilă afectarea funcţiei renale (deshidratare, infecţii severe, şoc) sau în caz de examinări radiologice cu administrare de substanţe de contrast iodate;
- boli acute sau cronice care pot determina hipoxie (scăderea aportului de oxigen la nivelul ţesuturilor): anemii, insuficienţă cardiacă sau respiratorie, infarct miocardic recent, colaps, şoc;
- boală arterială ocluzivă periferică;
- intoxicaţie acută cu alcool etilic, alcoolism;
- porfirie: acumulare de pigmenţi (porfirină) în organism.

Administrare Gliformin 400 mg/2,50 mg, comprimate filmate:

Gliformin este destinat administrării la adulţi.
Doza zilnică şi durata tratamentului cu Gliformin vor fi stabilite de medicul dumneavoastră. Veţi începe tratamentul cu o doză mică, urmând ca aceasta să fie crescută treptat dacă este cazul.
De regulă, doză zilnică este de 1-2 comprimate filmate Gliformin. În cazul în care va fi nevoie să se crească doza, aceasta nu trebuie să depăşească 5 comprimate filmate Gliformin pe zi, administrate în 1-3 prize.
Comprimatele se înghit întregi, nesfărâmate, cu un pahar de apă, la începutul meselor principale.
Administrarea medicamentului Gliformin trebuie urmată de o masă cu un conţinut corespunzător de glucide pentru prevenirea episoadelor hipoglicemice.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Gliformin
3O cantitate mare de Gliformin poate determina apariţia manifestărilor hipoglicemice necesitând tratament imediat. De asemenea, pot să apară manifestări de acidoză lactică, care necesită îngrijiri medicale imediate.
Dacă uitaţi să utilizaţi Gliformin
Luaţi doza pe care aţi uitat-o imediat ce v-aţi adus aminte. Dacă mai este puţin timp până când trebuie să vă administraţi următoarea doză, nu o mai luaţi pe cea pe care aţi uitat-o, urmându-vă programul obişnuit.
Nu vă administraţi o doză dublă!

Acțiune:

Organismul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 nu mai este capabil să producă o cantitate suficientă de insulină şi/sau să răspundă normal la insulina secretată de pancreas, având ca efect creşterea cantităţii de glucoză din sânge (glicemia). Ca urmare a creşterii glicemiei, apar modificări în toate structurile organismului, fiind afectate aproape toate organele. Un nivel crescut al glicemiei agravează în timp aceste modificări, cu consecinţe grave ca: insuficienţa renală severă, orbire, amputaţii, boli cardiovasculare etc.
Toate aceste procese anormale pot fi prevenite menţinând glicemia în limitele valorilor normale.

Un control corespunzător al nivelului glucozei din sânge poate preveni sau întârzia complicaţiile diabetului.

Nivelul crescut al glucozei din sânge poate fi scăzut cu ajutorul dietei, exerciţiului fizic şi al medicaţiei.
Înainte de începerea tratamentului cu Gliformin, trebuie în primul rând să încercaţi să restabiliţi nivelul glicemiei prin dietă, exerciţiu fizic şi, dacă este cazul, prin reducerea greutăţii corporale. Chiar dacă aţi început tratamentul cu Gliformin, va trebui să continuaţi să urmaţi dieta şi exerciţiile fizice recomandate de medicul dumneavoastră.

Gliformin acţionează diferit faţă de alte tipuri de medicamente antidiabetice?
DA, este diferit! Gliformin este o combinaţie de două antiabetice orale - glibenclamidă şi clorhidrat de metformină - cu mecanisme de acţiune complementare. Glibenclamida stimulează eliberarea insulinei din pancreas, în timp ce metformina scade rezistenţa la insulină ajutând organismul să o utilizeze mai eficient.

Compoziție Gliformin 400 mg/2,50 mg, comprimate filmate:

Gliformin este un produs care conţine o combinaţie de două antidiabetice orale - glibenclamidă 2,5 mg şi clorhidrat de metformină 400 mg.
În plus, Gliformin mai conţine următorii excipienţi: în nucleu - povidonă, celuloză microcristalină, amidon de porumb, ulei hidrogenat din seminţe de bumbac, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, iar în film - Opadry II85F18378 White: alcool polivinilic parţial hidrolizat, macrogol 3350, talc, dioxid de titan (E171).

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Gliformin
Înainte de a începe tratamentul cu Gliformin şi periodic în timpul acestuia este indicat să vă verificaţi funcţia renală şi hepatică pentru a înlătura posibilitatea dezvoltării unei acidoze lactice.
Medicul trebuie să vă instruiască să recunoaşteţi primele manifestări ale acidozei lactice (greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, stare generală de rău). La apariţia acestor manifestări trebuie să luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră.
De asemenea, medicul trebuie să vă instruiască să recunoaşteţi primele manifestări ale hipoglicemiei (senzaţie de foame imperioasă, transpiraţii bruşte, iritabilitate, tremor, tulburări vizuale, bătăi neregulate al inimii). În general, acestea se pot corecta prin administrarea de glucide (zahăr). Dacă manifestările nu dispar, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.
Pentru prevenirea apariţiei episoadelor hipoglicemice trebuie respectat cu stricteţe orarul meselor, cantitatea de glucide să fie corespunzătoare, exerciţiile fizice să fie moderate şi să se evite consumul de alcool etilic.
În caz de traumatisme, intervenţii chirurgicale, boli infecţioase şi febră poate fi necesară întreruperea tratamentului cu Gliformin şi instituirea temporară a terapiei cu insulină, pentru a menţine un control adecvat al glicemiei.
Deoarece nu pot fi excluse tulburări ale metabolismului vitaminei B12, este necesară determinarea anuală a hemogramei.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Se recomandă să aveţi în vedere riscul de apariţie a hipoglicemiei, care poate influenţa negativ capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Gliformin 400 mg/2,50 mg, comprimate filmate:

Ca orice alt medicament, şi Gliformin poate avea reacţii adverse.
Hipoglicemia poate să apară în special la vârstnici, persoane debilitate, în caz de traumatisme, efort fizic intens, dietă neregulată sau cu aport insuficient de glucide, persoane cu insuficienţă renală sau/şi hepatică gravă.
Acidoza lactică apare rar, însă poate fi severă (chiar fatală). Aceasta este datorată acumulării în timp de metformină şi acid lactic, în special la pacienţii cu insuficienţă renală (deteriorarea funcţiei renale) severă.
Consumul de alcool favorizează apariţia acidozei lactice. Manifestările iniţiale sunt: greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, stare generală de rău. Ulterior pot să apară: tulburări respiratorii, hipotensiune arterială, scăderea temperaturii corpului, dureri şi spasme musculare, somnolenţă marcată, pierderea conştienţei, comă. În momentul în care se semnalează aceste manifestări, prima măsură ce trebuie luată este întreruperea administrării medicamentului. Acidoza lactică este o urgenţă medicală şi trebuie tratată în spital.
Frecvent, pot să apară tulburări gastro-intestinale (greaţă, vărsături, dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare, diaree) în special la începutul tratamentului; de regulă, acestea dispar spontan. Rareori, s-au observat gust metalic, erupţii cutaneo-mucoase (mâncărime, urticarie, foarte rar vasculite alergice), cazuri de fotosensibilizare. Ocazional, se pot produce dureri de cap, ameţeli, oboseală.
Tulburările hematologice apar rar şi sunt, de regulă, reversibile - leucopenie, trombocitopenie; foarte rar, pot să apară anemie hemolitică, agranulocitoză, aplazie medulară, pancitopenie. Creşterea enzimelor hepatice (risc de hepatită citolitică sau colestatică) necesită întreruperea tratamentului. S-au mai observat porfirie şi ocazional, hiponatremie, creşteri uşoare-moderate ale uricemiei şi creatininemiei, reacţii de tip disulfiram (în cazul asocierii cu alcool etilic).
Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră despre apariţia reacţiilor adverse descrise mai sus sau despre manifestările neobişnuite de orice tip.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă utilizaţi sau aţi utilizat de curând alte medicamente, chiar dacă se eliberează fără prescripţie medicală, deoarece anumite medicamente pot să crească, să scadă sau să altereze efectul Gliformin.
Creşterea riscului de hipoglicemie poate să apară în cazul administrării concomitente a produsului Gliformin cu anumite medicamente cum sunt antidiabetice (insulină şi alte antidiabetice orale), unele antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu salicilaţi, fenilbutazonă), antidepresive inhibitoare ale monoaminooxidazei (IMAO), inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, anticoagulante orale, fibraţi (clofibrat, fenofibrat), oxitetraciclină, fluorochinolone, ciclofosfamidă şi derivaţii săi, cloramfenicol, sulfamide antibacteriene, fluconazol, miconazol, pentoxifilină, disopiramidă.
Alcoolul etilic creşte riscul de hipoglicemie şi de acidoză lactică. Evitaţi consumul băuturilor alcoolice şi al medicamentelor ce conţin alcool etilic.
Beta-blocantele pot masca simptomele de avertizare a hipoglicemiei. Marea majoritate a beta-blocantelor neselective duc la creşterea incidenţei şi severităţii hipoglicemiei.
Administrarea pe perioade lungi a antihipertensivelor cum sunt clonidina, rezerpina şi guanetidina poate să determine scăderea glicemiei.
Diminuarea efectului de scădere a glicemiei este determinată de administrarea concomitentă a produsului cu: danazol (efect diabetogen), glucocorticoizi, anticoncepţionale orale, adrenalină şi alte simpatomimetice, glucagon, hormoni tiroidieni, tiazide şi diuretice de ansă, diazoxid, fenotiazine, barbiturice, clorpromazină, acid nicotinic şi derivaţii acestuia, ritodrină, salbutamol şi terbutalină intravenos.
Glibenclamida scade efectul diuretic al desmopresinei.
Substanţele de contrast iodate folosite pentru anumite examene radiologice pot determina acidoză lactică prin insuficienţă renală. Medicul vă va sfatui să întrerupeţi tratamentul cu Gliformin înainte şi în timpul examenului şi să-l reluaţi după 48 ore, după ce este sigur că funcţia renală este normală.

Administrarea de Gliformin 400 mg/2,50 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu se recomandă administrarea medicamentului Gliformin în timpul sarcinii şi alăptării.

Prezentare ambalaj:

Gliformin se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul
de 12 mm.
Cutie cu 6 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate
Cutie cu 100 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

Nu utilizaţi Gliformin după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Gliformin 400 mg/2,50 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Gliformin 400 mg/2,50 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.