Prospect Glybera 3 × 1012 copii genomice/ml soluţie injectabilă

Substanța activă: alipogen tiparvovec
Producator: uniQure biopharma B.V. Olanda
Clasa ATC: [C10AX]: >> >> >>
Alipogen tiparvovec conţine varianta genică LPLS447X a lipoproteinlipazei umane (LPL) într-un vector.
Vectorul cuprinde o capsulă proteică derivată din serotipul 1 al virusului adenoasociat (VAA1), promotorul citomegalovirusului (CMV), un element de reglare posttranscripţională a virusului hepatitei la marmota americană şi fragmentele repetitive terminale inversate derivate din VAA2.

Alipogen tiparvovec este fabricat prin utilizarea celulelor de insecte şi prin tehnologia baculovirusurilor recombinante.

Indicații Glybera 3 × 1012 copii genomice/ml soluţie injectabilă:

Glybera este indicat pentru pacienţi adulţi diagnosticaţi cu deficit familial de lipoproteinlipază (DLPL) şi care suferă de episoade severe sau repetate de pancreatită în pofida dietei hipolipidice.

Diagnosticul de DLPL trebuie confirmat prin test genetic. Indicaţia este limitată la pacienţii cu valori măsurabile ale proteinei LPL.

Contraindicații:

* Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii Glybera.
* Imunodeficienţă.
* Pacienţilor cu risc crescut de hemoragie (precum trombocitopenie) şi afecţiuni musculare (precum miozita) nu trebuie să li se administreze acest tratament, având în vedere numărul crescut de injecţii intramusculare necesare.
* Medicamentele antiagregante sau alte medicamente anticoagulante nu trebuie administrate concomitent cu Glybera în momentul injecţiei şi nici timp de cel puţin o săptămână înainte sau o zi după administrarea injecţiei.
* Utilizarea de contraceptive orale.

Administrare Glybera 3 × 1012 copii genomice/ml soluţie injectabilă:

Glybera trebuie utilizat numai când diagnosticul de DLPL a fost confirmat de un test genetic adecvat.
Tratamentul cu Glybera trebuie prescris şi administrat sub supravegherea unui medic cu experienţă în tratamentul pacienţilor cu DLPL şi în administrarea terapiei genice, de comun acord cu pacientul. Pe parcursul administrării Glybera, tratamentul şi supravegherea medicală corespunzătoare trebuie să fie disponibile întotdeauna în cazul apariţiei unui episod de anafilaxie survenit în urma administrării.

Doze Doza totală maximă pentru administrarea Glybera este de 1 x 1012 cg/kg greutate corporală.
Glybera este autorizat numai pentru administrare unică. Nu sunt disponibile date privind repetarea administrării Glybera, prin urmare Glybera nu trebuie readministrat.

Glybera este administrat sub forma unei serii unice de injecţii intramusculare la nivelul membrelor inferioare. Doza recomandată este de 1,5 x 1012 cg sau 0,5 ml soluţie injectabilă per loc de injectare. Se recomandă utilizarea seringilor de 0,5 ml pentru fiecare loc de injectare. Trebuie evitată folosirea unor volume de soluţie care depăşesc 0,5 ml per loc de injectare.

Tratamentul trebuie monitorizat prin măsurarea titrului de anticorpi de neutralizare şi a răspunsului limfocitelor T la VAA1 şi LPLS447X şi a răspunsului limfocitelor T la momentul iniţial, precum şi la şase şi la 12 luni după tratament.

Pentru a calcula numărul de flacoane, se determină greutatea pacientului, exprimată prin cel mai apropiat număr întreg în kg. Greutatea pacientului trebuie împărţită la 3, iar rezultatul se rotunjeşte până la următorul număr întreg. Acesta este numărul de flacoane care trebuie prescris.
Pentru a calcula numărul locurilor de injectare şi numărul de seringi, se determină greutatea pacientului, exprimată prin cel mai apropiat număr întreg în kg. Greutatea pacientului trebuie împărţită la 3, apoi numărul rezultat, fără a fi rotunjit, se înmulţeşte cu 2, iar rezultatul se rotunjeşte până la următorul număr întreg. Acesta este numărul locurilor de injectare şi numărul de seringi de 0,5 ml necesare.

În tabelul de mai jos sunt prezentate exemple de scheme tipice de dozare în funcţie de greutatea corporală a pacienţilor:
Greutate corporală (kg)
Număr de flacoane (1 ml)
Număr de seringi de 0,5 ml
Număr de locuri de injectare
40 14 27 27 50 17 34 34 60 20 40 40 65 22 44 44 70 24 47 47 75 25 50 50 80 27 54 54 90 30 60 60
Cu trei zile înainte de administrare şi timp de 12 săptămâni după administrarea Glybera, trebuie administrat un tratament imunosupresor: se recomandă ciclosporină (3 mg/kg şi zi) şi micofenolat mofetil (2 × 1 g/zi). În plus, cu jumătate de oră înaintea administrării injecţiei cu Glybera se poate administra metilprednisolon 1 mg/kg în bolus intravenos.
Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea Glybera la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani nu au fost încă stabilite. Nu există date disponibile.
Vârstnici
Există experienţă limitată privind utilizarea Glybera la pacienţii vârstnici. Nu este necesară ajustarea dozei de Glybera la pacienţii vârstnici. Este posibil să fie necesară ajustarea dozei de imunosupresoare.

Insuficienţa renală sau hepatică
Există experienţă limitată privind utilizarea Glybera la pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică. Nu este necesară ajustarea dozei de Glybera.

Mod de administrare La injectarea intramusculară, pacientului i se vor administra mai multe injecţii de 0,5 ml (o injecţie per seringă), distribuite la nivelul muşchilor părţilor superioare şi inferioare ale ambelor membre inferioare, în condiţii aseptice, cum este badijonarea cu iod.

Având în vedere numărul injecţiilor necesare, înaintea administrării intramusculare se recomandă folosirea rahianesteziei sau a anesteziei locoregionale. În cazul în care există contraindicaţii pentru aceste proceduri, se recomandă ca alternativă folosirea sedării profunde.

În nicio situaţie Glybera nu trebuie administrat pe cale intravasculară.
Pentru a asigura efectuarea intramusculară a injecţiilor, se recomandă ghidajul ecografic sau electrofiziologic al injecţiilor.

Compoziție Glybera 3 × 1012 copii genomice/ml soluţie injectabilă:

Fiecare flacon de alipogen tiparvovec conţine 1 ml soluţie care poate fi extrasă, aceasta conţinând 3 × 1012 copii genomice (cg).

Fiecare ambalaj specific fiecărui pacient conţine o cantitate suficientă de flacoane pentru administrarea unei doze de 1 x 1012 LPLS447X cg/kg greutate corporală pentru fiecare pacient.

Excipienţi cu efect cunoscut: Acest medicament conţine 47,5 mg sodiu per administrare când sunt folosite 27 de locuri pentru injectare până la 105,6 mg sodiu per administrare când sunt folosite 60 de locuri pentru injectare.

Lista excipienţilor
Clorură de calciu dihidrat Fosfat disodic anhidru Clorură de magneziu hexahidrat Clorură de potasiu Fosfat dihidrogenat de potasiu Clorură de sodiu Zaharoză Apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Acest medicament conţine organisme modificate genetic. Trebuie respectate ghidurile locale privind biosiguranţa valabile pentru aceste medicamente.
Glybera trebuie administrat numai pacienţilor cu o masă de proteine LPL de cel puţin 5% din valoarea normală. Masa de proteine LPL trebuie determinată prin metoda ELISA sau prin metode echivalente. Masa de proteine LPL trebuie măsurată într-o probă de sânge de la un pacient şi trebuie comparată cu o probă de control de la voluntari sănătoşi.
Dietă
Pacienţilor li se recomandă să continue dieta standard hipolipidică şi să se abţină de la consumul de alcool etilic.
Pacienţi cu diabet zaharat Sunt disponibile date limitate privind pacienţii cu diabet zaharat. Diabetul zaharat este frecvent la pacienţii care prezintă cele mai severe simptome de DLPL. Oportunitatea administrării tratamentului la pacienţii cu diabet zaharat care suferă de DLPL trebuie atent analizată de către medic.
Medicamente imunosupresoare
Imediat înaintea iniţierii tratamentului imunosupresor şi înaintea administrării injecţiei cu Glybera, pacientul trebuie consultat în vederea identificării simptomelor de infecţie activă de orice tip şi, în cazul în care infecţia este prezentă, tratamentul trebuie amânat până când pacientul este vindecat.
Evenimente tromboembolice DLPL presupune o stare de hipervâscozitate/hipercoagulabilitate. Rahianestezia şi injecţiile intramusculare repetate pot creşte şi mai mult riscul de evenimente (trombo)embolice în timpul administrării şi la scurt timp după administrarea Glybera. Înaintea administrării Glybera, se recomandă evaluarea profilului de risc al fiecărui pacient. Trebuie urmate ghidurile locale sau internaţionale adecvate privind profilaxia tromboembolică.
Donarea de celule şi ţesuturi Pacienţii aflaţi în tratament nu trebuie să doneze sânge, organe, ţesuturi şi celule pentru transplant. Aceste informaţii sunt, de asemenea, furnizate în Cardul de alertă pentru pacient Glybera.
Conţinutul de sodiu şi de potasiu Acest medicament conţine 47,5 mg sodiu per administrare când sunt folosite 27 de locuri pentru injectare, până la 105,6 mg sodiu per administrare când sunt folosite 60 de locuri pentru injectare. Acest lucru trebuie avut în vedere de către pacienţii cu regim hiposodat. Medicamentul conţine mai puţin de 1 mmol (39 mg) de potasiu per administrare când sunt folosite 27- 60 de locuri pentru injectare, adică practic nu conţine potasiu.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Glybera are influenţă mică asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje; frecvent s- au observat ameţeli după administrarea Glybera. Pacienţii care prezintă ameţeli sunt sfătuiţi să nu conducă vehicule sau să folosească utilaje.

Reacții adverse ale Glybera 3 × 1012 copii genomice/ml soluţie injectabilă:

Rezumatul profilului de siguranţă Reacţia adversă cel mai frecvent raportată este durerea la nivelul extremităţilor, care apare la aproximativ o treime din pacienţi. Un pacient a fost diagnosticat cu embolie pulmonară la şapte săptămâni după tratament. Datorită numărului scăzut de pacienţi din cadrul grupelor şi subgrupelor evaluate, reacţiile adverse observate şi reacţiile adverse grave nu oferă o perspectivă completă privind natura şi frecvenţa acestor evenimente.

Lista reacţiilor adverse prezentate tabelar Reacţiile adverse sunt enumerate mai jos în funcţie de clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme şi organe şi în funcţie de frecvenţă. Foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 şi <1/10); mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100); rare (≥1/10000 şi <1/1000); foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile). În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.

Clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme şi organe
Foarte frecvente Frecvente
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Scăderea apetitului alimentar, hipoglicemie
Tulburări ale sistemului nervos
Cefalee Senzaţie de arsură, ameţeli, furnicături, presincopă Tulburări oculare Lipemia retinalis Tulburări vasculare Hipertensiune arterială Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale Dispnee de efort, embolie pulmonară Tulburări gastro- intestinale Durere abdominală, greaţă, constipaţie
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Xantom, creştere anormală a părului, sindrom eritrodiestezic palmo-plantar, erupţie cutanată tranzitorie
Tulburări musculo- scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Durere la nivelul extremităţilor
Artrită, disconfort la nivelul membrelor, spasme musculare, întindere musculară, rigiditate musculo- scheletică, mialgie, durere cervicală, senzaţie de greutate
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Oboseală, hipertermie
Frisoane, durere la nivelul locului de injectare, edeme periferice, pirexie
Leziuni, intoxicaţii şi complicaţii legate de procedurile utilizate
Contuzie Disconfort la nivelul locului de injectare, edem la nivelul locului de injectare, prurit la nivelul locului de injectare
Imunogenitate S-a observat apariţia unui răspuns imun, în pofida administrării medicamentelor imunosupresoare. În studiile clinice cu Glybera, anticorpii anti-capsulă proteică a virusului adenoasociat (VAA) au fost prezenţi înaintea tratamentului la 18 din 27 de pacienţi; după administrarea Glybera, anticorpii anti- VAA au apărut sau valorile acestora au crescut la toţi pacienţii. Nu se cunoaşte relevanţa clinică a răspunsului imun. Nu s-au utilizat teste de neutralizare.

Reacţii de răspuns ale limfocitelor T la VAA au fost detectate la aproximativ jumătate din pacienţi, doar ulterior tratamentului. La niciun pacient nu s-a detectat o reacţie de răspuns al limfocitelor T la LPL.

Exceptând un caz de febră (39,9°C) din studiul CT-AMT-011-01, care s-a remis după o zi, nu au apărut alte evenimente adverse grave ca reacţie la administrarea Glybera sau la medicamentele imunosupresoare.

Supradozajul:

Studiile preclinice cu doze de zece ori mai mari decât doza recomandată (1 x 1013 cg/kg) nu au evidenţiat semne sau simptome sistemice generale nedorite. În cazul supradozajului se recomandă tratament simptomatic şi de susţinere, dacă acesta este considerat necesar de către medicul curant.
În cazul în care se administrează accidental două doze la nivelul aceluiaşi loc de injectare, acest lucru poate provoca reacţii locale mai intense, precum echimoză sau sensibilitate. Durerea sau sensibilitatea locală poate fi controlată prin tratament simptomatic, cum ar fi administrarea unor analgezice locale sau sistemice.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nu s-au efectuat studii privind interacţiunile, cu excepţia studiilor preclinice şi clinice cu micofenolat mofetil şi ciclosporină.

Medicamentele antiagregante sau alte medicamente anticoagulante nu trebuie administrate concomitent cu Glybera în momentul injecţiei. Corectarea parametrilor coagulării trebuie efectuată înaintea administrării Glybera. Medicamentele antiagregante sau alte medicamente anticoagulante nu trebuie administrate timp de cel puţin o săptămână înainte sau o zi după administrarea injecţiei.

Utilizarea contraceptivelor orale este contraindicată la pacienţii cu DLPL, deoarece acestea pot agrava boala subiacentă.

Administrarea de Glybera 3 × 1012 copii genomice/ml soluţie injectabilă în sarcină / alaptare:

Contracepţia la bărbaţi şi femei
Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie sfătuite să utilizeze metode contraceptive de barieră adecvate, în conformitate cu ghidurile pentru medicamente imunosupresoare, timp de cel puţin 12 luni de la iniţierea tratamentului (nouă luni după oprirea tratamentului cu imunosupresoare). Prin urmare, se recomandă utilizarea metodelor contraceptive de barieră pentru cel puţin 12 luni după administrarea Glybera.

Utilizarea contraceptivelor orale este contraindicată la pacienţii cu DLPL, deoarece acestea pot agrava boala subiacentă.

Pacienţii de sex masculin, inclusiv pacienţii la care s-a efectuat vasectomie, sunt sfătuiţi să utilizeze metode contraceptive de barieră timp de cel puţin 12 luni după administrarea Glybera.

Sarcina
Sunt disponibile date foarte limitate cu privire la sarcinile expuse la Glybera. Studiile la animale nu indică efecte dăunătoare asupra sarcinii sau asupra dezvoltării embrionare/fetale în urma administrării Glybera. Glybera nu trebuie administrat la femeile gravide, cu excepţia cazului în care beneficiul posibil pentru mamă depăşeşte riscul posibil pentru făt.

Alăptarea
Nu se cunoaşte dacă Glybera se excretă în laptele uman. Glybera nu trebuie administrat la femeile care alăptează, pe perioada alăptării.

Fertilitatea
Nu există date clinice cu privire la efectele Glybera asupra fertilităţii. Efectele asupra fertilităţii masculine şi feminine nu au fost evaluate în studiile la animale.

Prezentare ambalaj:

1 ml soluţie într-un flacon de 2 ml (din sticlă) cu dop din clorobutil siliconat, pentru soluţii injectabile şi sigiliu detaşabil.
Fiecare ambalaj preformat transparent, sigilat, din plastic conţine două sau trei flacoane şi o folie absorbantă. Cutia exterioară conţine un număr variabil de ambalaje, în funcţie de doza necesară specifică pacientului.

Condiții de păstrare:

A se păstra şi transporta flacoanele congelate la temperaturi cuprinse între -25 grade C şi -15 grade C. A se ţine flaconul în cutie pentru a fi protejat de lumină.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Glybera 3 × 1012 copii genomice/ml soluţie injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Glybera 3 × 1012 copii genomice/ml soluţie injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.