Prospect Hidrocortizon Fiterman 10 mg/g, unguent

Substanța activă: hydrocortisonum
Producator: S.C. Fiterman Pharma S.R.L. Romania
Clasa ATC: [D07AA]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi simpli >> corticosteroizi cu potenta slaba

Indicații Hidrocortizon Fiterman 10 mg/g, unguent:

Hidrocortizon Fiterman este un unguent ce face parte din grupa farmacoterapeutică a corticosteroizilor de uz dermatologic, cu potenţă slabă. Substanţa activă a unguentului este hidrocortizonul acetat.
Hidrocortizon Fiterman este indicat în tratamentul diferitelor afecţiuni ale pielii (cum sunt diverse exeme, dermatită seboreică, înţepături de insecte) ameliorând roşeaţa şi mâncărimea.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Hidrocortizon Fiterman
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la hidrocortizon sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
- dacă aveţi infecţii primare ale pielii determinate de fungi (candidoză, tinea) sau bacterii (impetigo);
- dacă aveţi infecţii virale ale pielii (Herpes simplex, varicelă).

Administrare Hidrocortizon Fiterman 10 mg/g, unguent:

Utilizaţi întotdeauna Hidrocortizon Fiterman exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Hidrocortizon Fiterman se administrează de 2-3 ori pe zi, la nivelul zonei afectate. Durata tratamentului nu trebuie să depăşească 7 zile în cazul adulţilor şi 5 zile sau mai puţin în cazul copiilor.
După fiecare utilizare, mâinile se spală atent.
Considerând ca unitate o cantitate de unguent având lungimea falangei distale a unui deget arătător la scoaterea din tub, pentru diferite suprafeţe ale corpului dozele recomandate sunt:
Adulţi
-2 unităţi pentru tratamentul la nivelul mâinilor sau a piciorului;
-3 unităţi pentru tratamentul la nivelul braţului şi antebraţului
-6 unităţi pentru tratamentul la nivelul coapsei şi gambei
-14 unităţi pentru tratamentul la nivelul feţei anterioare sau posterioare a trunchiului.
Uneori pot fi necesare doze mai mici.
Copii:
În general dozele recomandate copiilor sunt mai mici.
De exemplu un copil cu vârsta între 6 luni şi un 1 an necesită până la un sfert din doza adultului iar un copil cu vârsta de 4 ani până la o treime.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Hidrocortizon Fiterman
Dacă aţi aplicat prea mult unguent Hidrocortizon Fiterman, zona pe care a fost aplicat trebuie spălată cu săpun şi apă caldă din abundenţă.
Dacă uitaţi să utilizaţi Hidrocortizon Fiterman
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Hidrocortizon Fiterman 10 mg/g, unguent:

- Substanţa activă este acetatul de hidrocortizon. Un gram unguent conţine acetat de hidrocortizon 10 mg.
- Celelalte componente sunt: vaselină albă, trigliceril diizostearat, alcool cetilic, glicerol monostearat 40-55, octildodecanol, p-Hidroxibenzoat de metil, p-Hidroxibenzoat de n-propil, apă purificată, etanol 96%

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Hidrocortizon Fiterman
- la nivelul feţei - administrarea prelungită nu este de dorit
- pe suprafeţe întinse şi pe perioade îndelungate - creşte probabilitatea de apariţie a reacţiilor adverse (vezi pct. 4)
- sub pansament ocluziv (sub scutece la copii) - durata tratamentului nu trebuie să depăşească 5 zile
- în cazul suprainfectării leziunilor - este necesar tratament antibiotic concomitent

A se evita contactul cu ochii.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Hidrocortizon Fiterman nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Hidrocortizon Fiterman
Hidrocortizon Fiterman unguent conţine alcool cetilic care poate determina reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact) şi p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216) care pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Reacții adverse ale Hidrocortizon Fiterman 10 mg/g, unguent:

Ca toate medicamentele, Hidrocortizon Fiterman poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse locale: senzaţie de arsură, mâncărime, iritaţie, tulburări trofice cutanate [subţieri, striaţii, dilatarea vaselor superficiale, atrofie cutanată (în special la nivelul feţei)], întârzierea cicatrizării plăgilor, escarelor, leziunilor ulcerate, erupţii acneiforme, infecţii secundare.
În cazul utilizării topice a glucocorticoizilor au fost raportate tulburări de pigmentare şi hipertricoză (creştere în exces a părului).
În cazul aplicării unguentului cu hidrocortizon conform recomandărilor, reacţiile adverse sistemice sunt puţin probabile deoarece este un corticosteroid cu potenţă slabă.
Aplicarea unor cantităţi mari de unguent, timp îndelungat, pe suprafeţe întinse de piele denudată sau la nivelul unor zone cu absorbţie crescută (la nivelul pliurilor cutanate sau a pansamentelor ocluzive în special la copii) pot determina efecte cortizonice sistemice: hipercorticismul şi inhibiţia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian; la nivelul zonelor cu absorbţie crescută pot apare tulburări atrofice.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravÇŽ sau dacă observaţi orice reacţie adversÇŽ nemenţionatÇŽ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Hidrocortizon Fiterman 10 mg/g, unguent în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Datorită insuficienţei datelor medicamentul nu va fi prescris la femeia gravidă sau care alăptează decât după evaluarea beneficiului aşteptat la mamă comparativ cu posibilul risc pentru copil.

Prezentare ambalaj:

Hidrocortizon Fiterman se prezintă sub formă de masă semisolidă, omogenă, de culoare albă.
Este disponibil în cutii cu un tub din Al a 20 g sau a 35 g unguent.

Condiții de păstrare:

Nu utilizaţi Hidrocortizon Fiterman după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă hydrocortisonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Hidrocortizon Fiterman 10 mg/g, unguent(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Hidrocortizon Fiterman 10 mg/g, unguent vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.