Prospect Hidrocortizon Panpharma 100 mg pulbere și solvent pentru soluție injectabilă/perfuzabilă

Substanța activă: hydrocortisonum
Producator: PANPHARMA, Franța
Clasa ATC: [H02AB]: preparate hormonale sistemice (exclusiv hormoni sexuali) >> corticosteroizi de uz sistemic >> corticosteroizi sistemici >> glucocorticoizi
Hidrocortizon Panpharma ameliorează simptomele de inflamație și de alergie și suprimă sistemul imunitar al organismului.

Indicații Hidrocortizon Panpharma 100 mg pulbere și solvent pentru soluție injectabilă/perfuzabilă:

Hidrocortizon Panpharma se utilizează ca adjuvant la terapia standard în tratamentul, de exemplu, al următoarelor boli și afecțiuni:
• criză în boala Addison (insuficiență suprarenală severă)
• afecțiuni asemănătoare șocurilor
• reacții alergice imediate, cum sunt astm bronșic sever acut și reacții alergice la medicamente
• simptome de inflamații care necesită terapie cu hidrocortizon
• anumite afecțiuni cu risc vital care pot provoca șoc ireversibil.

Acest medicament conține hidrocortizon, care câteodată poate fi utilizat și pentru alte indicații, nemenționate în acest prospect. Adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau altui profesionist din domeniul sănătății dacă aveți nevoie de recomandări și urmați întotdeauna instrucțiunile acestora.

Contraindicații:

Hidrocortizon Panpharma nu trebuie administrat
- dacă sunteți alergic la hidrocortizon sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aveți o infecție fungică sistemică
- dacă ați fost de curând vaccinat sau urmează să fiți vaccinat
- dacă aveți keratită cu herpes simplex, psihoze neașteptate, sindromul Cushing, ulcer gastroduodenal și varicelă.

Administrare Hidrocortizon Panpharma 100 mg pulbere și solvent pentru soluție injectabilă/perfuzabilă:

Hidrocortizon Panpharma se va administra de către un medic sau de personalul medical prin injecție intravenoasă (într-o venă) sau prin injecție intramusculară (într-un mușchi).

Doza recomandată este de 100 mg hidrocortizon. Se poate administra o doză suplimentară de 50 mg până la 100 mg Hidrocortizon la 1, 3, 6 și 10 ore după doza inițială, dacă este necesar.

În tratamentul șocului se administrează o doză de 250 mg - 1000 mg, administrată intravenos prin injectare lentă.
În general, terapia cu corticosteroizi în doze mari nu trebuie continuată mai mult de 48 - 72 ore.

Utilizarea la copii
Doza pentru copii cu afecțiuni grave este stabilită pe baza severității afecțiunii acestora. Terapia administrată intravenos sau intramuscular trebuie înlocuită cât mai curând posibil cu terapie orală.

Dacă vi se administrează mai mult Hidrocortizon Panpharma decât trebuie
Este puțin probabil ca medicul dumneavoastră sau personalul medical să vă dea prea mult Hidrocortizon Panpharma. Totuși, supradozajul acut cu Hidrocortizon Panpharma nu cauzează simptome.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Hidrocortizon Panpharma 100 mg pulbere și solvent pentru soluție injectabilă/perfuzabilă:

Substanța activă este hidrocortizonul sub formă de hidrocortizon sodic succinat.
Celelalte componente sunt hidrogen fosfat de sodiu format din fosfat monosodic și fosfat disodic, hidroxid de sodiu sau carbonat de sodiu.

După reconstituirea cu 2 ml de apă pentru preparate injectabile furnizată în ambalaj, soluția conține 50 mg/ml hidrocortizon.

Solvent: apă pentru preparate injectabile

Precauții:

Înainte să luați Hidrocortizon Panpharma, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale, dacă aveți:
- alergie la unele medicamente
- keratită (inflamația corneei) cauzată de virusul herpes simplex
- psihoză acută sau de lungă durată
- sindromul Cushing (boală hormonală în care corpul produce cortizol în exces)
- ulcerații peptice (ulcer la stomac sau la nivelul intestinului subțire)
- varicelă
- diabet zaharat
- osteoporoză (slăbiciune crescută a oaselor)
- tuberculoză activă (infecție la plămâni)
- probleme renale
- predispoziție la tromboflebită (inflamarea unui cheag de sânge într-o venă)
- antecedente de tromboză (de exemplu, tromboză venoasă) sau aveți predispoziție la tromboză (formarea cheagurilor de sânge)
- o vaccinare recentă, sau urmează să primiți un vaccin
- variola vacii
- colită ulceroasă sau diverticulită (inflamație la intestin)
- anastomoză intestinală recentă (intervenție chirurgicală la intestin)
- tensiune arterială mare
- slăbiciune musculară paralitică (miastenia gravis)
- o boală de ficat. În acest caz, poate fi necesar ca medicul să vă reducă doza.
- feocromocitom suspectat sau diagnosticat (tumoră la nivelul substanței medulare a unei glande suprarenale)

Corticosteroizii pot masca unele semne de infecție și pot inhiba sistemul imunitar. Tratamentul zilnic cu glucocorticoizi pe termen lung poate împiedica creșterea la copii. În consecință, utilizarea glucocorticoizilor trebuie limitată la cazurile cele mai severe.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
În majoritatea cazurilor, Hidrocortizon Panpharma nu are nicio influență asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje. Dacă începeți să simțiți sincopă (leșin), vertij (senzație de învârtire sau mișcare) sau convulsii (crize convulsive), nu conduceți vehicule și nu folosiți utilaje.

Hidrocortizon Panpharma conține sodiu
Acest medicament conține sodiu 0,4 mmol (8,1 – 8,8 mg) per flacon de hidrocortizon 100 mg. Acest lucru înseamnă că, la pacienții care urmează o dietă cu restricție de sodiu, conținutul de sodiu trebuie luat în calcul în cazul dozelor de peste 250 mg hidrocortizon.

Reacții adverse ale Hidrocortizon Panpharma 100 mg pulbere și solvent pentru soluție injectabilă/perfuzabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacțiile adverse (tipice pentru toți corticosteroizii sistemici) care au fost observate (frecvență necunoscută) includ:
- criză asociată cu feocromocitom (tumoră la nivelul substanței medulare a unei glande suprarenale), infecții din cauza suprimării sistemului imunitar
- un anumit tip de tumoră în vasele de sânge (sarcomul Kaposi)
- reacții de hipersensibilitate (alergice) (inclusiv reacții de hipersensibilitate grave)
- stare similară sindromului Cushing (de exemplu, creștere în greutate, față rotunjită, acumulare de grăsime pe ceafă, slăbiciune musculară, atrofie la nivelul pielii), lipsa producției unor anumiți hormoni (insuficiența glandei pituitare anterioare)
- retenție de sare și de lichide în corp, probleme de toleranță a glucozei, alcalinitate excesivă a sângelui, rezultată din deficiența de potasiu
- tulburări psihice sau psihotice (stare euforică, insomnie, schimbări de dispoziție, modificări de personalitate, depresie, agravare a instabilității emoționale sau tendințe psihotice)
- tensiune crescută în jurul creierului, convulsii (crize convulsive), tumori la nivelul țesutului adipos sau țesut adipos în locații neobișnuite
- cataractă, ochi bombați sau ieșiți din orbite (exoftalmie), acumulare de lichid sub retină (corioretinopatie seroasă centrală)
- insuficiență cardiacă
- cheag de sânge în vene (tromboză venoasă), tensiune arterială mare
- cheag de sânge în plămâni (embolism pulmonar), sindrom de respirație dispneică
- ulcere gastro-duodenale (ulcere la stomac sau la nivelul intestinului), pancreatită (inflamație în pancreas), esofagită (inflamație în esofag), perforație intestinală
- pete roșii sau violete pe piele (peteșii), vânătăi, subțierea sângelui
- slăbiciune a mușchilor, diferite boli ale oaselor (osteonecroză, osteoporoză, fracturi anormale ale oaselor), întârzierea creșterii
- menstruație neregulată
- probleme la vindecarea rănilor
- tensiune mare la nivelul ochiului, probleme la tolerarea anumitor zaharuri, creșterea necesarului de insulină sau de medicamente orale pentru diabet, echilibru azotat negativ cauzat de descompunerea proteinelor musculare, niveluri crescute de calciu în urină, modificări în valorile analizelor de sânge (de exemplu, valori ridicate la testele funcției hepatice, niveluri scăzute de potasiu în sânge, număr ridicat de globule albe în sânge)
- fractură vertebrală de compresie; ruptură de tendon (în special în tendonul lui Ahile).

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct la: Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucureşti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro .
Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.

Hidrocortizon Panpharma poate afecta eficacitatea altor medicamente și alte medicamente pot afecta eficacitatea hidrocortizonului. Aceste medicamente includ:
- fenobarbital și fenitoină (medicamente pentru epilepsie)
- rifampicină (medicament pentru tuberculoză)
- troleandomicină (antibiotic)
- comprimate de ketoconazol (utilizat pentru tratarea sindromului Cushing - atunci când corpul produce cortizol în exces)
- acid acetilsalicilic (medicament antiinflamator)
- anticoagulante (pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge)

Dacă utilizați oricare dintre aceste medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Hidrocortizon Panpharma.

Administrarea de Hidrocortizon Panpharma 100 mg pulbere și solvent pentru soluție injectabilă/perfuzabilă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Beneficiile folosirii acestui medicament trebuie să fie evaluate cu atenție în comparație cu riscurile potențiale pentru mamă sau embrion, înainte de a fi utilizat în timpul sarcinii sau alăptării.

Prezentare ambalaj:

Hidrocortizon Panpharma este disponibil în cutie cu conținutul pentru o administrare (1 flacon de pulbere și 1 fiolă de solvent care conține 2 ml de apă pentru preparate injectabile)

Pulbere pentru injecție/perfuzie: hidrocortizonul este o pulbere albă până la aproape albă pentru utilizare parenterală, conținut în flacoane din sticlă incoloră, cu dop de cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu.
Solvent: apă pentru preparate injectabile conținută în fiole de sticlă incoloră, cu capacitatea de 2 ml.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă și pe cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

După ce medicamentul a fost amestecat cu apă pentru preparate injectabile, soluția trebuie utilizată imediat. Orice cantitate de lichid rămasă neutilizată trebuie eliminată în conformitate cu reglementările locale.

Medicul dumneavoastră va verifica înainte de utilizare dacă soluția conține particule și dacă are modificări de culoare.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă hydrocortisonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Hidrocortizon Panpharma 100 mg pulbere și solvent pentru soluție injectabilă/perfuzabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Hidrocortizon Panpharma 100 mg pulbere și solvent pentru soluție injectabilă/perfuzabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.