Prospect Komboglyze 2,5 mg/1000 mg comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: Bristol-Myers Squibb SRL, Italia
Clasa ATC: [A10BD]: >> >> >>

Indicații Komboglyze 2,5 mg/1000 mg comprimate filmate:

Komboglyze este indicat ca tratament adjuvant la dieta si exercitiu fizic pentru a ameliora controlul glicemic la pacientii adulti cu varsta de 18 ani si peste cu diabet zaharat tip 2 inadecvat controlat cu doza maxima tolerata de metformin in monoterapie sau la cei care sunt deja tratati cu combinatia de saxagliptin si metformin sub forma de comprimate separate.

Contraindicații:

Komboglyze este contraindicat la pacienti cu:
- hipersensibilitate la substanta(ele) activa(e) sau la oricare dintre excipienti sau antecedente de reactie severa de hipersensibilitate, inclusiv reactie anafilactica, soc anafilactic si edem angioneurotic la administrarea oricarui inhibitor al dipeptidil peptidazei 4 (DPP4);
- cetoacidoza diabetica, pre-coma diabetica;
- insuficienta renala moderata si severa (clearance al creatininei < 60 ml/min);
- conditii medicale acute cu potential de afectare a functiei renale, precum:
- deshidratare,
- infectie severa,
- soc;
- suferinta acuta sau cronica ce poate determina hipoxie tisulara, precum:
- insuficienta cardiaca sau respiratorie,
- infarct miocardic recent,
- soc;
- insuficienta hepatica;
- intoxicatie acuta cu alcool etilic, alcoolism;
- alaptare

Administrare Komboglyze 2,5 mg/1000 mg comprimate filmate:

Doze
Pentru pacientii controlati inadecvat cu doza maxima tolerata de metformin in monoterapie
Pacientii care nu au un control adecvat cu metformin in monoterapie trebuie sa fie tratati cu o doza de Komboglyze echivalenta la o doza totala zilnica de 5 mg saxagliptin, administrata in doua doze zilnice a 2,5 mg, plus doza de metformin care se administreaza deja.
Pentru pacientii care trec de la comprimate separate de saxagliptin si metformin
Pacientii care trec de la comprimate separate de saxagliptin si metformin trebuie sa primeasca aceleasi doze de saxagliptin si metformin pe care le iau deja.
Grupe speciale de pacienti
Insuficienta renala
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara. Komboglyze nu trebuie utilizat la pacientii cu insuficienta renala moderata si severa.
Insuficienta hepatica
Komboglyze nu trebuie utilizat la pacienti cu insuficienta hepatica.
Varstnici (≥ 65 de ani)
Deoarece metformin si saxagliptin se excreta renal, Komboglyze trebuie utilizat cu precautie la varstnici. Monitorizarea functiei renale este necesara pentru a preveni acidoza lactica asociata metforminului, mai ales la varstnici. Experienta cu saxagliptin la pacientii cu varsta de 75 de ani si peste este foarte limitata, fiind nevoie de precautie in tratamentul acestei grupe de pacienti.

Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea Komboglyze la copii de la nastere la varsta < 18 ani nu a fost stabilita. Nu sunt disponibile date.
Mod de administrare
Komboglyze se administreaza de doua ori pe zi, la mese, pentru a reduce reactiile adverse gastrointestinale asociate cu metformin.

Compoziție Komboglyze 2,5 mg/1000 mg comprimate filmate:

Fiecare comprimat contine saxagliptin 2,5 mg (sub forma de clorhidrat) si metformin clorhidrat 1000 mg.

Lista excipientilor
Nucleul comprimatului:
Povidona K30
Stearat de magneziu
Filmul
Alcool polivinilic
Macrogol 3350
Dioxid de titan (E171)
Talc (E553b)
Oxid rosu de fier (E172)
Oxid galben de fier (E172)
Cerneala de inscriptionare
Shellac
Lac de aluminiu indigo carmin (E132)

Precauții:

Generale
Komboglyze nu trebuie utilizat la pacienti cu diabet zaharat tip 1 sau in tratamentul cetoacidozei diabetice.
Pancreatita
In experienta dupa punerea pe piata a saxagliptinului s-au raportat spontan cazuri de reactii adverse de tipul pancreatitei acute. Pacientii trebuie informati cu privire la simptomul caracteristic al pancreatitei acute: durere abdominala persistenta, severa. Remisia pancreatitei a fost observata dupa intreruperea administrarii saxagliptin. In cazul in care se suspecteaza prezenta pancreatitei, se va intrerupe
administrarea Komboglyze si a altor medicamente care ar putea fi implicate.
Acidoza lactica
Acidoza lactica este o complicatie metabolica foarte rara, dar severa (mortalitate crescuta in absenta unui tratament prompt), ce poate aparea ca urmare a acumularii de metformin, un component al Komboglyze. Cazurile raportate de acidoza lactica la pacientii pe metformin au avut loc mai ales la pacienti cu insuficienta renala semnificativa. Incidenta acidozei lactice poate si trebuie sa fie redusa
prin evaluarea factorilor de risc asociati, cum sunt diabetul zaharat insuficient controlat, cetoza, postul prelungit, consumul excesiv de alcool etilic, insuficienta hepatica si orice conditie medicala asociata cu hipoxie.
Diagnostic
Acidoza lactica se caracterizeaza prin dispnee acidotica, durere abdominala si hipotermie, urmate de coma. Analizele diagnostice de laborator arata un pH sanguin scazut, concentratii plasmatice de lactat de peste 5 mmol/l, deficit anionic si raport lactat/piruvat crescute. Daca se suspecteaza acidoza metabolica, tratamentul cu acest medicament trebuie intrerupt si pacientul trebuie spitalizat imediat.
Functia renala
Deoarece metforminul este excretat renal, concentratiile serice de creatinina trebuie determinate in mod regulat:
- cel putin o data pe an la pacientii cu functie renala normala
- de cel putin doua pana la patru ori pe an la pacientii cu concentratii plasmatice ale creatininei la sau peste limita superioara a normalului si la pacientii varstnici.
Diminuarea functiei renale la varstnici este frecventa si asimptomatica. Este necesara o precautie deosebita in situatiile in care functia renala poate fi afectata, de exemplu la initierea unui tratament antihipertensiv sau diuretic sau la initierea unui tratament cu un antiinflamator nesteroidian (AINS).
Interventii chirurgicale
Deoarece Komboglyze contine metformin, tratamentul trebuie intrerupt cu 48 de ore inainte de interventii chirurgicale elective cu anestezie generala, spinala sau epidurala. Komboglyze nu trebuie, in general, reluat mai devreme de 48 de ore dupa operatie si doar dupa ce functia renala a fost reevaluata si gasita normala.
Administrarea substantelor de contrast iodate
Administrarea intravasculara a substantelor de contrast iodate in studii radiologice poate determina insuficienta renala, ce a fost asociata acidozei lactice la pacientii aflati in tratament cu metformin. Prin urmare, Komboglyze trebuie intrerupt inainte de test sau la momentul acestuia, fara a fi reinitiat mai devreme de 48 de ore dupa aceea si doar dupa ce functia renala a fost reevaluata si gasita normala.
Afectiuni cutanate
Au fost raportate leziuni ulcerative si necrotice cutanate la nivelul extremitatilor la maimute, in studii non-clinice de toxicitate pentru saxagliptin. Desi leziunile cutanate nu s-au observat cu incidenta crescuta in studiile clinice, experienta este limitata la pacientii cu complicatii cutanate ale diabetului zaharat. In cazul clasei inhibitorilor DPP4, s-au descris raportari de eruptii cutanate dupa
punerea pe piata. Eruptia cutanata este, de asemenea, observata ca eveniment advers (EA) la saxagliptin. De aceea, este recomandata monitorizarea afectiunilor cutanate, cum sunt veziculele, ulceratiile sau eruptiile, in ingrijirea de rutina a pacientului diabetic.
Reactii de hipersensibilitate
Deoarece Komboglyze contine saxagliptin, nu trebuie administrat la pacientii care au prezentat orice reactie grava de hipersensibilitate la un inhibitor al dipeptidil peptidazei 4 (DPP4).
Dupa punerea pe piata incluzand si cazurile raportate spontan si in studiile clinice, s-au raportat urmatoarele reactii adverse asociate administrarii saxagliptin: reactii grave de hipersensibilitate, inclusiv reactie anafilactica, soc anafilactic si edem angioneurotic. In cazul in care se suspecteaza aparitia unei reactii severe de hipersensibilitate la saxagliptin, se intrerupe terapia cu Komboglyze, se evalueaza alte cauze posibile ale aparitiei acestei reactii si se instituie un tratament alternativ pentru diabetul zaharat.
Modificari ale starii clinice a pacientilor cu diabet zaharat tip 2 anterior controlat
Deoarece Komboglyze contine metformin, un pacient cu diabet zaharat tip 2 anterior bine controlat cu Komboglyze, care dezvolta anomalii de laborator sau suferinta clinica (mai ales o suferinta vaga si slab definita) va trebui sa fie prompt evaluat cu cautarea semnelor de cetoacidoza sau acidoza lactica.
Evaluarea trebuie sa includa electrolitii si cetonele serice, glicemia si, daca este indicat, pH-ul sanguin si concentratiile plasmatice de lactat, piruvat si metformin. Daca este prezenta acidoza sub oricare forma, Komboglyze trebuie oprit imediat si trebuie initiate masurile corective adecvate.

Pacienti varstnici
Experienta la pacientii cu varsta de 75 ani si peste este foarte limitata cu saxagliptin si este necesara precautie in cazul tratamentului la aceasta grupa de pacienti.
Pacienti imunocompromisi
Pacientii imunocompromisi, cum sunt cei care au suferit transplant de organ sau cei diagnosticati cu sindromul imunodeficientei umane, nu au fost investigati in programul clinic cu saxagliptin. Prin urmare, nu s-a stabilit profilul de siguranta si eficacitate al saxagliptinului la aceasta categorie de pacienti.

Atenționări:

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Saxagliptinul sau metforminul pot avea o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce si folosi utilaje. In cazul conducerii sau folosirii utilajelor, trebuie tinut cont de faptul ca ameteala a fost raportata in studiile cu saxagliptin.

Reacții adverse ale Komboglyze 2,5 mg/1000 mg comprimate filmate:

Nu s-au efectuat studii clinice terapeutice cu comprimatele de Komboglyze, fiind demonstrata totusi bioechivalenta Komboglyze cu saxagliptin si metformin administrate concomitent.
Saxagliptin
Rezumatul profilului de siguranta
4148 de pacienti cu diabet zaharat tip 2, incluzand 3021 de pacienti tratati cu saxagliptin, au fost randomizati in sase studii clinice controlate, dublu-orb, de siguranta si eficacitate, efectuate in scopul evaluarii efectelor saxagliptinului asupra controlului glicemic.
Intr-o analiza cumulata, incidenta totala a EA la pacientii tratati cu saxagliptin 5 mg a fost similara cu cea observata la placebo. Intreruperea tratamentului din cauza EA a fost mai mare la pacientii carora li s-a administrat saxagliptin 5 mg in comparatie cu placebo (3,3% in comparatie cu 1,8%).
Lista tabelara a reactiilor adverse
Reactiile adverse raportate la ≥ 5% dintre pacientii tratati cu saxagliptin 5 mg si mai frecvent decat la pacientii carora li s-a administrat placebo sau care au fost raportate la ≥ 2% dintre pacientii tratati cu saxagliptin 5 mg si ≥ 1% mai frecvent comparativ cu placebo sunt prezentate in Tabelul 1.
Reactiile adverse sunt enumerate pe aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa absoluta.
Frecventele sunt definite astfel: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si <1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si <1/100), rare (≥1/10000 si <1/1000) sau foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu pot fi estimata pe baza datelor disponibile).
Tabelul 1: Frecventa reactiilor adverse pe aparate, sisteme si organe
Clasificare pe aparate, sisteme si organe
Reactia adversa
Frecventa reactiilor adverse in functie de regimul terapeutic
Saxagliptin cu metformin1
Infectii si infestari
Infectii ale cailor aeriene superioare
Frecvente
Infectii ale tractului urinar Frecvente
Gastroenterita Frecvente
Sinuzita Frecvente
Nazofaringita Frecvente 2
Tulburari ale sistemului nervos
Cefalee Frecvente
Tulburari gastro-intestinale
Varsaturi Frecvente
1 Include saxagliptin ca terapie adjuvanta la metformin si asocierea initiala cu metformin.
2 Numai in terapia asociata initiala
Experienta dupa punerea pe piata provenita din studiile clinice si din raportarile spontane.
Tabelul 2 prezinta reactii adverse suplimentare raportate dupa punerea pe piata. Frecventele se bazeaza pe experienta provenita din studiile clinice.

Tabelul 2 Frecventa reactiilor adverse suplimentare pe aparate, sisteme si organe
Aparate, sisteme si organe
Reactia adversa
Categoria de frecventa a reactiei adverse1
Tulburari gastro-intestinale
Greata
Pancreatita
Frecvente
Mai putin frecvente
Tulburari ale sistemului imunitar
Reactii de hipersensibilitate2 Mai putin frecvente
Reactii anafilactice inclusiv soc anafilactic Rare
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Edem angioneurotic Rare
Dermatita Mai putin frecvente
Prurit Mai putin frecvente
Eruptie cutanata tranzitorie2 Frecvente
Urticarie Mai putin frecvente

1 Estimarile referitoare la frecventa se bazeaza pe analiza cumulata a datelor privind monoterapia cu saxagliptin, asocierea cu metformin si asocierea initiala cu metformin, terapia asociata cu o sulfoniluree si terapia asociata cu o tiazolidindiona in studiile clinice.
2 Aceste reactii au fost identificate de asemenea in studiile clinice efectuate inainte de aprobare, insa nu indeplinesc criteriile
pentru includerea in Tabelul 1.
Descrierea reactiilor adverse selectate
EA, considerate de investigator a fi cel putin posibil legate de medicament si raportate la cel putin doi pacienti tratati cu saxagliptin 5 mg comparativ cu medicamentul de control, sunt descrise mai jos in functie de regimul de tratament.
Ca monoterapie: ameteala (frecvent) si fatigabilitate (frecvent)
Asociat la metformin: dispepsie (frecvent) si mialgie (frecvent).
In asociere initiala cu metformin: gastrita (frecvent), artralgie (mai putin frecvent) si disfunctie erectila (mai putin frecvent).
Hipoglicemia
Reactiile adverse au fost identificate pe baza raportarilor de hipoglicemie; nu a fost necesara o masurare concomitenta a glicemiei. Incidenta hipoglicemiei raportate pentru saxagliptin 5 mg versus placebo, administrat ca tratament adjuvant la metformin a fost 5,8% versus 5%. Incidenta
hipoglicemiei raportate a fost 3,4% la pacientii care nu au fost tratati anterior si la care s-a administrat saxagliptin 5 mg plus metformin si 4,0% la pacientii la care s-a administrat metformin.
Investigatii diagnostice
In toate studiile clinice, incidenta EA de laborator a fost similara la pacientii tratati cu saxagliptin 5 mg comparativ cu pacientii carora li s-a administrat placebo. A fost observata o mica reducere a numarului absolut de limfocite. Intr-o analiza cumulata placebo-controlata, a fost observata o scadere medie de aproximativ 100 celule/μl in comparatie cu placebo, fata de o valoare medie la momentul initial de aproximativ 2200 celule/μl a numarului absolut de limfocite. Valorile medii ale numarului absolut de limfocite au ramas stabile in conditiile administrarii zilnice timp de pana la 102 saptamani. Reducerea numarului de limfocite nu a fost asociata cu reactii adverse clinic relevante. Nu se cunoaste semnificatia clinica a acestei reduceri a numarului de limfocite fata de placebo.

Metformin
Date din studiile clinice si date dupa punerea pe piata
Tabelul 3 prezinta reactiile adverse clasificate pe aparate, sisteme si organe si pe categorie de frecventa. Categoriile de frecventa se bazeaza pe informatiile disponibile in Rezumatul Caracteristicilor Produsului pentru metformin din Uniunea Europeana.
Tabelul 3 Frecventa reactiilor adverse la metformin identificate din studiile clinice si din
datele dupa punerea pe piata
Aparate, sisteme, organe
Reactie adversa
Frecventa
Tulburari metabolice si de nutritie
Acidoza lactica Foarte rar
Deficit de vitamina B121 Foarte rar
Tulburari ale sistemului nervos
Gust metalic Frecvent
Tulburari gastrointestinale
Simptome gastrointestinale2 Foarte frecvent
Tulburari hepatobiliare
Tulburari ale functiei hepatice, hepatita Foarte rar
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Urticarie, eritem, prurit Foarte rar
1 Tratamentul pe termen lung cu metformin a fost asociat cu o scadere a absorbtiei vitaminei B12 ce poate duce foarte rar la un deficit clinic semnificativ de vitamina B12 (de exemplu anemia megaloblastica).
2 Simptomele gastrointestinale precum greata, varsaturi, diaree, durere abdominala si inapetenta apar cel mai frecvent la initierea tratamentului si se rezolva spontan in majoritatea cazurilor.

Supradozajul:

Nu exista date privind supradozajul cu Komboglyze.
Saxagliptin
Saxagliptin s-a dovedit bine tolerat, fara efecte semnificative clinic asupra intervalului QTc sau a frecventei cardiace, la doze administrate oral de pana la 400 mg pe zi timp de 2 saptamani (de 80 de ori mai mult decat doza recomandata ). In eventualitatea unui supradozaj, trebuie initiat tratamentul de sustinere adecvat, in functie de starea clinica al pacientului. Saxagliptinul si principalul sau metabolit
pot fi eliminate prin hemodializa (23% din doza in 4 ore).
Metformin
Supradoza de metformin sau factorii de risc concomitenti poate determina acidoza lactica. Acidoza lactica constituie o urgenta medicala si trebuie tratata in spital. Cea mai eficienta metoda de a indeparta lactatul si metforminul este hemodializa.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Administrarea concomitenta a unor doze multiple de saxagliptin (2,5 mg de doua ori pe zi) si metformin (1000 mg de doua ori pe zi) nu a modificat in mod semnificativ nici farmacocinetica saxagliptinului, nici pe cea a metforminului, la pacienti cu diabet zaharat tip 2.
Nu s-au efectuat studii oficiale de interactiune pentru Komboglyze. Urmatoarele afirmatii reflecta informatiile disponibile pentru fiecare substanta activa in parte.
Saxagliptin
Datele clinice descrise mai jos sugereaza ca riscul de interactiuni relevante clinic cu medicamente administrate concomitent este mic.
Metabolizarea saxagliptinului este mediata in principal de citocromul P450 3A4/5 (CYP3A4/5). In studiile in vitro, saxagliptinul si principalul sau metabolit nici nu au inhibat CYP1A2, 2A6, 2B6, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 sau 3A4, nici nu au indus CYP1A2, 2B6, 2C9 sau 3A4. In studiile efectuate la voluntari sanatosi, nici farmacocinetica saxagliptinului si nici cea a metabolitului sau principal nu au fost semnificativ modificate de metformin, glibenclamida, pioglitazona, digoxina, simvastatina,
omeprazol, antiacide sau famotidina. In plus, saxagliptinul nu a modificat semnificativ farmacocinetica metforminului, glibenclamidei, pioglitazonei, digoxinei, simvastatinei, substantelor active dintr-un contraceptiv oral combinat (etinil-estradiol si norgestimat), diltiazemului sau ketoconazolului.
Administrarea concomitenta a saxagliptinului cu diltiazem, inhibitor moderat al CYP3A4/5, a determinat cresterea Cmax si ASC ale saxagliptinului cu 63%, respectiv, de 2,1 ori, iar valorile corespunzatoare pentru metabolitul activ au fost scazute cu 44%, respectiv 34%.
Administrarea concomitenta a saxagliptinului cu ketoconazol, inhibitor puternic al CYP3A4/5 a determinat cresterea Cmax si ASC ale saxagliptinului cu 62%, respectiv, de 2,5 ori, iar valorile corespunzatoare pentru metabolitul activ au fost scazute cu 95%, respectiv 88%.
Administrarea concomitenta de saxagliptin cu rifampicina, inductor puternic al CYP3A4/5, a determinat scaderea Cmax si ASC ale saxagliptinului cu 53%, respectiv, 76%. Expunerea la metabolitul activ si inhibarea activitatii plasmatice a DPP4 pe parcursul unui interval de doze nu au fost influentate de rifampicina..
Administrarea concomitenta de saxagliptin si inductori CYP3A4/5, altii decat rifampicina (precum carbamazepina, dexametazona, fenobarbital sau fenitoina) nu a fost studiata si poate determina scaderea concentratiei plasmatice de saxagliptin si cresterea concentratiei metabolitului sau principal.
Controlul glicemic trebuie sa fie evaluat cu atentie atunci cand saxagliptinul este utilizat concomitent cu un inductor puternic al CYP3A4.

Nu au fost studiate in mod specific efectele fumatului, alimentatiei, produselor din plante si consumului de alcool etlic asupra farmacocineticii saxagliptinului.
Metformin

Combinatii nerecomandate
Exista un risc crescut de acidoza lactica in intoxicatia acuta cu alcool etilic (mai ales in caz de post, malnutritie sau insuficienta hepatica) din cauza substantei active metformin din Komboglyze. Consumul de alcool etilic si de medicamente care contin alcool etilic trebuie evitat.
Substantele cationice care se elimina prin secretie tubulara renala (de exemplu cimetidina) pot interactiona cu metforminul prin competitie la nivelul sistemelor de transport tubular renal. Un studiu efectuat la sapte voluntari normali sanatosi a aratat ca citmetidina, administrata in doza de 400 mg de doua ori pe zi, a crescut expunerea sistemica la metformin (ASC) cu 50% si Cmax cu 81%. De aceea, atunci cand sunt administrate concomitent medicamente cationice eliminate prin secretie renala tubulara, trebuie luate in considerare monitorizarea atenta a controlului glicemic, ajustarea dozei in cadrul posologiei recomandate si modificari ale tratamentului antidiabetic.
Administrarea substantelor de contrast iodate in studiile radiologice poate determina insuficienta renala, ducand la acumularea de metformin, cu risc de acidoza lactica. De aceea, Komboglyze trebuie intrerupt inainte de test sau la momentul acestuia, fara a fi reluat mai devreme de 48 de ore dupa aceea si doar dupa ce functia renala a fost evaluata si gasita normala.

Combinatii care necesita precautii pentru utilizare
Glucocorticoizii (administrati pe cale sistemica si locala), beta-2-agonistii si diureticele au activitate hiperglicemianta intrinseca. Pacientul trebuie informat si controlul glicemic trebuie monitorizat mai frecvent, mai ales la inceputul tratamentului cu astfel de medicamente. Daca este necesar, doza de medicament antidiabetic trebuie ajustata in timpul terapiei cu celalalt medicament si la oprirea acestuia.

Administrarea de Komboglyze 2,5 mg/1000 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu a fost studiata administrarea Komboglyze sau a saxagliptinului la gravide. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere la doze mari de saxagliptin administrat in monoterapie sau in asociere cu metformin. Riscul potential la om este necunoscut. O cantitate limitata de date sugereaza ca utilizarea metforminului la gravide nu se asociaza cu un risc crescut de malformatii congenitale. Studiile efectuate cu metformin la animale nu indica efecte toxice asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare si fetale, parturitiei sau dezvoltarii postnatale.
Komboglyze nu trebuie utilizat in timpul sarcinii. Daca pacienta doreste sa ramana gravida sau daca apare o sarcina, tratamentul cu Komboglyze trebuie intrerupt, trecandu-se la tratament cu insulina cat mai repede posibil.
Alaptarea
Studiile la animale au demonstrat excretia in lapte atat pentru saxagliptin si/sau metabolitul sau, cat si pentru metformin. Nu se cunoaste daca saxagliptinul se excreta in laptele uman, dar metforminul se excreta in laptele uman in cantitati mici. Komboglyze nu trebuie asadar utilizat de catre femeile care alapteaza.
Fertilitatea
Efectul saxagliptinului asupra fertilitatii nu a fost studiat la om. Efectele asupra fertilitatii au fost observate la sobolani masculi si femele, la doze mari producand semne evidente de toxicitate. Pentru metformin, studiile la animale nu au demonstrat toxicitate asupra functiei de reproducere.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate de culoare galben pal pana la galben deschis, biconvexe, ovale, avand inscriptionat 2.5/1000 pe o parte si 4247 pe cealalta parte, cu cerneala albastra.

Marimi de ambalaj de 28, 56, 60, 112 si 196 comprimate filmate in blistere neperforate.
Marime de ambalaj de 60x1 comprimate filmate in blistere perforate unidoza.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Komboglyze 2,5 mg/1000 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Komboglyze 2,5 mg/1000 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.