Prospect Lartokaz 150 mg/12,5 mg, comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: Laboratorios Cinfa S.A., Spania
Clasa ATC: [C09DA]: >> >> >>

Indicații Lartokaz 150 mg/12,5 mg, comprimate:

Lartokaz este o asociere de doua substante active, irbesartan si hidroclorotiazida. Irbesartanul apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de antagonisti ai receptorilor pentru angiotensina II. Angiotensina II este o substanta produsa in organism, care se leaga de anumiti receptori din vasele de sange, determinand constrictia (ingustarea) acestora. Aceasta are ca rezultat cresterea tensiunii arteriale. Irbesartanul impiedica legarea angiotensinei II de acesti receptori si determina astfel relaxarea vaselor de sange si scaderea tensiunii arteriale. Hidroclorotiazida apartine unui grup de medicamente (denumite diuretice tiazidice) care determina cresterea eliminarii de urinasi, prin aceasta, scad tensiunea arteriala. Cele doua substante active din Lartokaz actioneaza impreuna pentru scaderea tensiunii arteriale, permitand o scadere mai mare a tensiunii arteriale decat cea obtinuta prin administrarea fiecareia separat.
Lartokaz este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala esentiala), atunci cand tratamentul cu irbesartan sau hidroclorotiazida administrate singure nu va controleaza in mod adecvat tensiunea arteriala.

Contraindicații:

Nu luati Lartokaz
* daca sunteti alergic (hipersensibil) la irbesartan si hidroclorotiazida sau la oricare dintre
celelalte componente ale Lartokaz sau la medicamente inrudite chimic cu sulfonamidele (discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul pentru mai multe clarificari)
* Daca sunteti mai mult de 3 luni de sarcina, vezi pct. Sarcina si alaptarea
* daca aveti afectiuni severe ale ficatului si rinichilor
* daca aveti o eliminare redusa de urina
* daca aveti o afectiune asociata cu concentratii persistent crescute ale calciului din sange sau cu concentratii persistent scazute ale potasiului din sange
Lartokaz nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor (sub 18 ani).

Administrare Lartokaz 150 mg/12,5 mg, comprimate:

Luati intotdeauna Lartokaz exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doze
Doar pentru comprimate de irbesartan/hidroclorotiazida 300 mg/12,5 mg: Doza uzuala de Lartokaz este de un comprimat pe zi.
Lartokaz va este in mod normal prescris de catre medicul dumneavoastra daca tratamentul dumneavoastra anterior pentru hipertensiune nu a determinat scaderea corespunzatoare a tensiunii arteriale. Medicul dumneavoastra va va instrui cum trebuie sa treceti de la tratamentul anterior la cel cu Lartokaz.
Mod de administrare
Lartokaz se administreaza pe cale orala. Inghititi comprimatele cu o cantitate suficienta de lichid (de exemplu un pahar cu apa). Puteti lua Lartokaz cu sau fara alimente. Incercati sa luati doza zilnica la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi. Este important sa continuati sa luati Lartokaz pana cand medicul dumneavoastra va spune sa procedati altfel.
Efectul maxim de scadere a tensiunii arteriale trebuie obtinut la 6-8 saptamani dupa inceperea tratamentului.
Daca luati mai mult decat trebuie din Lartokaz
Daca ati luat din greseala un numar prea mare de comprimate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Copiii si adolescenti nu trebuie sa foloseasca Lartokaz
Lartokaz nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani. Daca un copil a inghitit cateva comprimate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Daca uitati sa luati Lartokaz
Daca ati uitat sa luati doza zilnica, luati doza urmatoare ca de obicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Lartokaz 150 mg/12,5 mg, comprimate:

* Substantele active sunt irbesartanul si hidroclorotiazida
Lartokaz 150 mg/12,5 mg
Fiecare comprimat de contine irbesartan 150 mg si hidroclorotiazida 12,5 mg
* Celelalte componente sunt: povidona, stearat de magneziu, celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, ulei de ricin hidrogenat si amidon de porumb.

Precauții:

Spuneti medicului dumneavoastra daca va aflati in oricare dintre situatiile de mai jos:
* daca aveti varsaturi sau diaree semnificative
* daca suferiti de afectiuni ale rinichilor, inclusiv daca ati suferit transplant de rinichi
* daca suferiti de afectiuni cardiace
* daca suferiti de afectiuni ale ficatului
* daca suferiti de diabet zaharat
* daca suferiti de lupus eritematos (denumit si lupus sau LES)
* daca suferiti de aldosteronism primar (o afectiune caracterizata prin producerea crescuta de hormon aldosteron, care determina retinerea sodiului in organism si aceasta, la randul ei, determina o crestere a tensiunii arteriale).
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. Lartokaz nu este recomandat la inceputul sarcinii si poate cauza leziuni grave la fat dupa 3 luni de sarcina, vezi pct. Sarcina si alaptarea.
De asemenea, trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra:
* daca urmati o dieta cu restrictie de sare
* daca aveti manifestari cum sunt sete anormala, uscaciune a gurii, slabiciune generala, somnolenta, dureri sau crampe musculare, greata, varsaturi sau batai anormal de rapide ale inimii, care pot indica un efect exagerat al hidroclorotiazidei (continuta in Lartokaz)
* daca prezentati o sensibilitate crescuta a pielii la soare, cu simptome de arsura (cum ar fi inrosire, mancarime, inflamatie, basici) care apar mult mai repede decat de obicei
* daca urmeaza sa fiti supus unei operatii (interventii chirurgicale) sau sa vi se administreze anestezice
Hidroclorotiazida continuta in acest medicament poate pozitiva testele anti-doping.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Este putin probabil ca Lartokaz sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, in timpul tratamentului hipertensiunii arteriale pot sa apara, ocazional, ameteli sau oboseala. Daca observati aparitia acestora, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Lartokaz
Lartokaz contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la anumite zaharuri (de exemplu lactoza), adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Lartokaz 150 mg/12,5 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Lartokaz poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Unele dintre aceste reactii pot sa fie grave si sa necesite supraveghere medicala.
Similar altor medicamente, la pacientii care au luat irbesartan s-au raportat cazuri rare de reactii alergice pe piele (eruptii cutanate, urticarie), precum si umflarea localizata a fetei, buzelor si/sau a limbii.
Daca prezentati oricare dintre aceste simptome sau daca simtiti ca nu mai aveti aer, incetati sa mai luati Lartokaz si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Reactiile adverse raportate in studiile clinice, la pacientii tratati cu Lartokaz au fost:
Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatoridin 100):
* greata/varsaturi
* urinare anormala
* oboseala
* ameteli (inclusiv la ridicarea in picioare din pozitia culcat sau asezat)
* analizele de sange pot arata concentratii crescute ale unei enzime care indica functia muschilor si a inimii (creatin-kinaza) sau concentratii crescute ale unor substante care masoara functia rinichilor (azotul ureic din sange, creatinina).
Mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatoridin 1000):
* Diaree
* scaderea tensiunii arteriale
* lesin
* accelerarea batailor inimii
* inrosirea fetei
* edeme
* disfunctie sexuala (tulburari ale activitatii sexuale)
* Analizele de sange pot arata concentratii scazute ale potasiului si ale sodiului in sangele dumneavoastra.
Unele reactii adverse au fost raportate dupa punerea pe piata a Lartokaz, dar frecventa aparitiei lor nu este cunoscuta. Aceste reactii adverse sunt: dureri de cap, zgomote in urechi, tuse, tulburari ale gustului, indigestie, dureri articulare si musculare, tulburari ale functiei ficatului si alterarea functiei rinichilor, cresterea concentratiei potasiului in sange si reactii alergice cum ar fi eruptii cutanate, urticarie, umflarea fetei, a buzelor, a gurii, a limbii sau a gatului.
Ca pentru orice asociere a doua substante active, nu pot fi excluse reactiile adverse induse de fiecare componenta individual. In plus fata de reactiile adverse enumerate mai sus, la pacientii care iau numai irbesartan a fost raportata durere toracica.
Reactii adverse suplimentare asociate cu cealalta componenta a Lartokaz (hidroclorotiazida), administrata singura sunt: pierderea apetitului alimentar, iritatie la nivelul stomacului, crampe la nivelul stomacului; constipatie; icter, observat ca ingalbenirea pielii si/sau a albului ochilor; inflamatia pancreasului, caracterizata prin dureri severe in partea superioara a abdomenului, deseori cu greata si varsaturi; tulburari de somn; depresie; vedere incetosata; scaderea numarului celulelor albe sanguine, care poate determina infectii frecvente, febra; scaderea numarului de trombocite (celule sanguine esentiale pentru coagularea sangelui); scaderea numarului de celule rosii sanguine (anemie), caracterizata prin oboseala, dureri de cap, senzatie de lipsa de aer in timpul exercitiilor fizice, ameteala si aspect palid; boala de rinichi; probleme ale plamanilor inclusiv pneumonie sau acumulare de lichid la nivelul plamanilor; sensibilitate crescuta a pielii la soare; inflamatia vaselor de sange, o boala de piele caracterizata prin exfolierea pielii pe toata suprafata corpului; lupus eritematos cutanat, care se recunoaste prin eruptii care pot sa apara pe fata, gat si scalp; reactii alergice; slabiciune si spasm muscular; ritm anormal al inimii; scaderea tensiunii arteriale dupa modificarea pozitiei corpului; inflamatia glandelor salivare; concentratii crescute ale glucozei (zaharului) din sange; prezenta glucozei (zaharului) in urina; cresteri ale unor grasimi din sange; concentratii mari ale acidului uric in sange, care pot determina guta.
Este cunoscut faptul ca reactiile adverse asociate hidroclorotiazidei se pot intensifica la doze mai mari de hidroclorotiazida.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Diureticele, cum este hidroclorotiazida continuta in Lartokaz, pot interactiona cu alte medicamente. Medicamentele care contin litiu nu trebuie luate in asociere cu Lartokaz fara o supraveghere atenta din partea medicului dumneavoastra.
Este posibil sa fie necesar sa efectuati analize de sange, daca luati:
* suplimente de potasiu
* sare dietetica care contine potasiu
* medicamente care economisesc potasiul sau alte diuretice (medicamente care cresc eliminarea de urina)
* unele laxative
* medicamente pentru tratamentul gutei
* suplimente terapeutice de vitamina D
* medicamente care controleaza ritmul cardiac
* medicamente pentru diabet zaharat (antidiabetice orale sau insulina).
De asemenea, este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati alte medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, steroizi, medicamente pentru tratamentul cancerului, medicamente pentru ameliorarea durerii sau pentru tratamentul artritei artritei sau rasini de tip colestiramina si colestipol pentru scaderea colesterolului din sange.

Utilizarea Lartokaz cu alimente si bauturi
Lartokaz se poate administra luat cu sau fara alimente.
Datorita hidroclorotiazidei continuta in Lartokaz, la consumul de alcool etilic in timpul tratamentului cu acest medicament, este posibil sa aveti o senzatie pronuntata de ameteala la statul in picioare, in special la ridicarea in picioare din pozitia asezat.

Administrarea de Lartokaz 150 mg/12,5 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti insarcinata sau credeti ca sunteti insarcinata. In mod normal, medicul va va sfatui sa luati un alt medicament in locul Lartokaz, deoarece Lartokaz nu este recomandat pe perioada sarcinii. Acest lucru se datoreaza faptului ca Lartokaz traverseaza placenta, iar utilizarea sa dupa primul trimestru de sarcina poate conduce la efecte secundare fetale si neonatale daunatoare.

Alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau sunteti pe cale sa alaptati.
Lartokaz nu este recomandat pentru mamele care alapteaza si medicul dumneavoastra poate alege un alt tratament pentru dumneavoastra daca doriti sa alaptati, in special in cazul copilului nou-nascut sau a celui nascut prematur.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele de Lartokaz 150 mg /12,5 mg sunt de culoare alba, cilindrice, biconvexe, marcate cu 1H1 pe o fata.
Comprimatele de Lartokaz 150 mg /12,5 mg sunt disponibile in ambalaje cu 14, 28, 56 sau 98 de comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Lartokaz dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lartokaz 150 mg/12,5 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lartokaz 150 mg/12,5 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.