Prospect Levodopa/Benserazide Teva 200 mg/50 mg comprimate
Substanța activă: levodopa+benserazida
Producator: Teva UK Ltd., Marea Britanie
Clasa ATC: [N04BA]:
sistemul nervos >>
antiparkinsoniene >>
agenti dopaminergici >>
dopa si derivati
Indicații Levodopa/Benserazide Teva 200 mg/50 mg comprimate:
Levodopa este un medicament antiparkinsonian, iar benserazida este un inhibitor al decarboxilazei care ajuta levodopa sa actioneze mai eficient.Levodopa/Benserazide Teva este utilizat pentru a trata simptomele bolii Parkinson.
Contraindicații:
NU luati Levodopa/Benserazide Teva- daca sunteti alergic (hipersensibil) la levodopa, benserazida sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
- daca aveti hipertiroidie (glanda tiroida hiperactiva), batai mult prea rapide ale inimii sau feocromocitom (o tumora a glandei suprarenale care provoaca hipertensiune arteriala);
- daca aveti tulburari hormonale, cardiace, hepatice sau renale severe;
- daca suferiti de psihoza (o afectiune psihica caracterizata prin dereglarea personalitatii si pierderea contactului cu realitatea);
- daca aveti glaucom cu unghi inchis (presiune mare in interiorul ochiului);
- daca luati rezerpina sau inhibitori de monoaminooxidaza (MAO) (de exemplu, tranilcipromina), care sunt utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari si a dispozitiei depresive. De asemenea, nu luati Levodopa/Benserazide Teva, daca vi s-a administrat un inhibitor de MAO in ultimele 2 saptamani.
Administrare Levodopa/Benserazide Teva 200 mg/50 mg comprimate:
Luati intotdeauna Levodopa/Benserazide Teva exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.Concentratia de 100 mg/25 mg: tratamentul cu Levodopa/Benserazide Teva incepe, de obicei, cu doze mici, de exemplu, o jumatate de comprimat de doua pana la patru ori pe zi.
Concentratia de 200 mg/50 mg: tratamentul cu Levodopa/Benserazide Teva incepe, de obicei, cu doze mici, de exemplu, un sfert de comprimat de doua pana la patru ori pe zi.
Concentratia de 100 mg/25 mg: daca este necesar, dupa trei pana la sapte zile, medicul dumneavoastra poate incepe marirea dozei cu un comprimat la fiecare a treia pana la a saptea zi, pana cand se va obtine un control adecvat al simptomelor dumneavoastra.
Concentratia de 200 mg/50 mg: daca este necesar, dupa trei pana la sapte zile, medicul dumneavoastra poate incepe marirea dozei cu o jumatate de comprimat la fiecare a treia pana la a saptea zi, pana cand se va obtine un control adecvat al simptomelor dumneavoastra.
In general, doza maxima nu este mai mare de: Concentratia 100 mg/25 mg: opt comprimate pe zi. Concentratia 200 mg/50 mg: patru comprimate pe zi.
Doza zilnica trebuie distribuita pe parcursul zilei in cateva doze mai mici. Marimea dozelor individuale si modul lor de distribuire pe tot parcursul zilei trebuie sa fie ajustate, pentru a corespunde necesitatilor fiecarui pacient.
Efectul complet al medicamentului poate deveni evident abia dupa cateva saptamani.
Daca in trecut ati luat levodopa sau levodopa in asociere cu un alt inhibitor al decarboxilazei, trebuie sa intrerupeti administrarea lor cu douasprezece ore inainte de a incepe tratamentul cu Levodopa/Benserazide Teva.
Cand este posibil, trebuie sa luati Levodopa/Benserazide Teva la 30 de minute pana la 1 ora dupa masa. Trebuie sa inghiti comprimatele cu lichid, fara a le mesteca.
Daca luati mai mult decat trebuie din Levodopa/Benserazide Teva
Daca dumneavoastra (sau altcineva) inghiti mai multe comprimate odata sau daca credeti ca un copil a inghitit oricare dintre comprimate, mergeti la camera de garda. a celui mai apropiat spital sau adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Va rugam sa luati acest prospect, comprimatele ramase si flaconul la spital sau la medic, astfel incat acestia sa stie ce comprimate au fost consumate.
Supradozajul poate determina o agravare a simptomelor, precum si confuzie, halucinatii si tulburari ale somnului. Mai rar apar greata, varsaturi (senzatie de rau si stare de rau) si batai anormale ale inimii.
Daca uitati sa luati Levodopa/Benserazide Teva
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati urmatoarea doza, ca de obicei; cu toate acestea, puteti prezenta revenirea unor simptome ale bolii Parkinson in aceasta perioada.
Daca incetati sa luati Levodopa/Benserazid Teva
Medicul dumneavoastra va va spune cand trebuie sa intrerupeti tratamentul cu Levodopa/Benserazide Teva. De obicei, tratamentul este urmat pentru o perioada lunga de timp, deoarece acesta inlocuieste o substanta, dopamina, care nu este produsa in cantitati suficiente la pacientii cu boala Parkinson.
Trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca doriti sa intrerupeti tratamentul cu Levodopa/Benserazide Teva. Deti acest lucru se intampla rar, intreruperea brusca a tratamentului poate provoca reactii adverse care va pot pune viata in pericol, inclusiv pot determina o afectiune numita sindrom neuroleptic malign care implica o crestere excesiva a temperaturii corpului, rigiditate musculara, modificari psihice si crize akinetice (incapacitatea de miscare). Pentru a le evita, medicul dumneavoastra va va sfatui cum trebuie sa intrerupeti tratamentul.
Daca aveti intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Compoziție Levodopa/Benserazide Teva 200 mg/50 mg comprimate:
Un comprimat contine levodopa 200 mg si benserazida (sub forma de clorhidrat) 50 mg.Celelalte componente sunt: manitol, celuloza microcristalina, amidon de porumb pregelatinizat, hidrogenofosfat de calciu anhidru, povidona K-25, crospovidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, oxid rosu de fer (E 172) si stearat de magneziu.
Precauții:
Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament:- daca ati avut vreodatainfarct miocardic sau probleme cu inima;
- daca aveti hipotensiune arteriala ortostatica (scaderea tensiunii arteriale asociata cu modificari de postura, care va creaza stari confuzionale sau ameteli);
- daca ati avut vreodata ulcer gastro-duodenal sau intestinal;
- daca ati avut vreodata convulsii (crize convulsive);
- daca ati avut vreodata osteomalacie (o boala osoasa asemanatoare cu rahitismul);
- daca aveti glaucom cu unghi deschis (presiune mare in interiorul ochiului);
- daca aveti diabet zaharat. Trebuie sa va verificati valorile zaharului din sange mai des si medicul dumneavoastra ar putea sa va ajusteze doza medicamentelor antidiabetice;
- daca aveti varsta sub 25 de ani, deoarece pentru aceasta categorie de varsta exista o experienta limitata;
- daca veti suferi o interventie chirurgicala.
In timpul tratamentului cu levodopa/benserazida pot aparea stari de depresie si ganduri de sinucidere, desi ele pot fi, de asemenea, determinate de boala dumneavoastra. Daca va simaiti deprimat in timpul tratamentului, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.
La pacientii tratati cu agonisti dopaminergici pentru boala Parkinson, inclusiv cu levodopa, au fost raportate dependenta patologica pentru jocurile de noroc, crestere a dorintei sexuale si impuls sexual excesiv. Daca sunteti afectat, trebuie sa-i spuneti acest lucru medicului dumneavoastra.
Trebuie sa continuati tratamentul, atata timp cat medicul dumneavoastra va recomanda. Intreruperea brusca ar putea provoca aparitia unor reactii adverse care va pot pune viata in pericol.
Medicul dumneavoastra ar putea dori sa efectueze anumite teste periodice, cum sunt prelevarea unor probe de sange si urina si sa va verifice frecventa batailor inimii si tensiunea arteriala.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelorLevodopa este asociata cu somnolenta (moleseala excesiva) si, foarte rar, cu somnolenta excesiva in timpul zilei si episoade de instalare brusca a somnului. Acestea pot aparea, fara semne de avertizare. Daca prezentati aceste simptome, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra si nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa va implicati in activitati in care starea de alerta afectata va poate supune pe dumneavoastra sau pe altii riscului de ranire grava (de exemplu, folosirea utilajelor), pana cand aceste episoade repetate si somnolenta nu dispar.
Reacții adverse ale Levodopa/Benserazide Teva 200 mg/50 mg comprimate:
Ca toate medicamentele, Levodopa/Benserazide Teva poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la frecventele aproximative mentionate mai jos:
Frecvente (afecteaza mai putin de o persoana din 10, dar mai mult de o persoana din 100):
- fluctuatii ale raspunsului terapeutic, cum sunt "inghetarea" (miscarea devine brusc dificila), fenomen de sfarait al efectului dozei (o revenire a simptomelor inainte de administrarea urmatoarei doze de medicament) si fenomenul "on-off" (modificari bruste de la perioadele caracterizate prin control corespunzator al simptomelor la perioade in care simptomele sunt controlate mai putin)*;
- miscari deformate sau defectuoase (diskinezie)*;
Rare (afecteaza mai putin de o persoana din 1000, dar mai mult de o persoana din 10000):
- halucinatii, in special la varstnici;
- dezorientare in timp, in special la varstnici;
- reactii alergice la nivelul pielii, cum sunt mancarimea si eruptia trecatoare pe piele.
Foarte rare (care afecteaza mai putin de o persoana din 10000):
- tulburari trecatoare la nivelul sangelui (scaderea numarului de globule rosii sau albe sau de plachete);
- crestere a valorilor serice ale unor substante numite transaminaze si a valorilor fosfatazei alcaline in sange;
- agitatie, in special la varstnici;
- anxietate, in special la varstnici;
- tulburari ale somnului, in special la varstnici;
- iluzii, in special la varstnici;
- dispozitie depresiva**;
- pierdere a poftei de mancare;
- somnolenta excesiva in timpul zilei;
- episoade de instalare brusca a somnului;
- batai anormale ale inimii;
- modificari ale tensiunii arteriale, care pot fi ameliorate prin reducerea dozei;
- pierdere sau alterare a gustului**
- greata**;
- varsaturi**;
- diaree**;
- modificari de culoare a urinei, de obicei de o nuanta rosiatica.
Cu frecventa necunoscuta (care nu pot fi estimate din datele disponibile)
- usoara exaltare;
- somnolenta;
- agresivitate;
- "demascare" a psihozei (o afectiune psihica caracterizata prin dereglarea personalitatii si pierderi ale contactului cu realitatea);
- sangerari la nivelul tubului digestiv;
- crestere a valorilor substantelor, acid uric si uree in sange;
- inrosire brusca a fetei si transpiratie.
* In etapele avansate ale tratamentului si in multe cazuri dupa ce medicamentul a fost luat timp de mai multi ani, pot aparea miscari incontrolabile, neobisnuite ale bratelor, ale picioarelor, ale fetei si ale limbii sau fluctuatii ale raspunsului terapeutic. Acestea pot disparea, in cazul in care doza zilnica este modificata sau daca distribuirea dozei pe tot parcursul zilei poate fi imbunatatita.
** Aceste reactii adverse apar de obicei la inceputul tratamentului si, in general pot fi controlate daca Levodopa/ Benserazide Teva se ia impreuna cu alimente sau bauturi si daca doza se creste mai lent.
La pacientii tratati cu agonisti dopaminergici pentru boala Parkinson, inclusiv cu levodopa, in special la doze mari, au fost raportate semne de dependenta patologica pentru jocurile de noroc, crestere a dorintei sexuale si impuls sexual excesiv, in general, reversibile dupa reducerea dozei sau intreruperea tratamentului.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Ca toate medicamentele, Levodopa/Benserazide Teva poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la frecventele aproximative mentionate mai jos:
Frecvente (afecteaza mai putin de o persoana din 10, dar mai mult de o persoana din 100):
- fluctuatii ale raspunsului terapeutic, cum sunt "inghetarea" (miscarea devine brusc dificila), fenomen de sfarait al efectului dozei (o revenire a simptomelor inainte de administrarea urmatoarei doze de medicament) si fenomenul "on-off" (modificari bruste de la perioadele caracterizate prin control corespunzator al simptomelor la perioade in care simptomele sunt controlate mai putin)*;
- miscari deformate sau defectuoase (diskinezie)*;
Rare (afecteaza mai putin de o persoana din 1000, dar mai mult de o persoana din 10000):
- halucinatii, in special la varstnici;
- dezorientare in timp, in special la varstnici;
- reactii alergice la nivelul pielii, cum sunt mancarimea si eruptia trecatoare pe piele.
Foarte rare (care afecteaza mai putin de o persoana din 10000):
- tulburari trecatoare la nivelul sangelui (scaderea numarului de globule rosii sau albe sau de plachete);
- crestere a valorilor serice ale unor substante numite transaminaze si a valorilor fosfatazei alcaline in sange;
- agitatie, in special la varstnici;
- anxietate, in special la varstnici;
- tulburari ale somnului, in special la varstnici;
- iluzii, in special la varstnici;
- dispozitie depresiva**;
- pierdere a poftei de mancare;
- somnolenta excesiva in timpul zilei;
- episoade de instalare brusca a somnului;
- batai anormale ale inimii;
- modificari ale tensiunii arteriale, care pot fi ameliorate prin reducerea dozei;
- pierdere sau alterare a gustului**
- greata**;
- varsaturi**;
- diaree**;
- modificari de culoare a urinei, de obicei de o nuanta rosiatica.
Cu frecventa necunoscuta (care nu pot fi estimate din datele disponibile)
- usoara exaltare;
- somnolenta;
- agresivitate;
- "demascare" a psihozei (o afectiune psihica caracterizata prin dereglarea personalitatii si pierderi ale contactului cu realitatea);
- sangerari la nivelul tubului digestiv;
- crestere a valorilor substantelor, acid uric si uree in sange;
- inrosire brusca a fetei si transpiratie.
* In etapele avansate ale tratamentului si in multe cazuri dupa ce medicamentul a fost luat timp de mai multi ani, pot aparea miscari incontrolabile, neobisnuite ale bratelor, ale picioarelor, ale fetei si ale limbii sau fluctuatii ale raspunsului terapeutic. Acestea pot disparea, in cazul in care doza zilnica este modificata sau daca distribuirea dozei pe tot parcursul zilei poate fi imbunatatita.
** Aceste reactii adverse apar de obicei la inceputul tratamentului si, in general pot fi controlate daca Levodopa/ Benserazide Teva se ia impreuna cu alimente sau bauturi si daca doza se creste mai lent.
La pacientii tratati cu agonisti dopaminergici pentru boala Parkinson, inclusiv cu levodopa, in special la doze mari, au fost raportate semne de dependenta patologica pentru jocurile de noroc, crestere a dorintei sexuale si impuls sexual excesiv, in general, reversibile dupa reducerea dozei sau intreruperea tratamentului.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Administrarea de Levodopa/Benserazide Teva 200 mg/50 mg comprimate în sarcină / alaptare:
Nu trebuie sa luati Levodopa/Benserazide Teva daca sunteti gravida. Daca sunteti la varsta fertila, trebuie sa utilizati metode contraceptive sigure.Nu trebuie sa alaptati in timpul tratamentului cu Levodopa/Benserazide Teva.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Prezentare ambalaj:
Levodopa/Benserazide Teva 200 mg/50 mg sunt comprimate rotunde, plate, de culoare rosu deschis, marmorate, cu marginile tetite, cu doua linii mediane dispuse perpendicular pe ambele fete, marcate cu B si L in doua dintre sectiuni. Comprimatele pot fi divizate in patru parti egale si sunt disponibile in flacoane din polietilena, albe, opace, cu capac cu filet din PP si desicant in interior continand 20, 30, 50, 60 si 100 comprimate.Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Condiții de păstrare:
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.Nu utilizati Levodopa/Benserazide Teva dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe eticheta de flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Acest medicament nu necesita conditii speciale pentru pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă levodopa+benserazida:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Levodopa/Benserazide Teva 200 mg/50 mg comprimate(din aceeași clasă):
- Addatans comprimate filmate
- Corbilta comprimate filmate
- CREDANIL, compr.
- Duodopa 20 mg/ml + 5 mg/ml gel intestinal
- Inbrija 33 mg pulbere de inhalat, capsule
- ISICOM 250 mg/25 mg comprimate
- Isicom 250+25 mg, comprimate filmate
- Levodopa/Benserazide Teva 100 mg/25 mg comprimate
- Levodopa/Carbidopa/Entacaponă Mylan comprimate filmate
- Levodopa/Carbidopa/Entacaponă Teva comprimate filmate
- Levodopa/Carbidopa/Entacaponă Torrent comprimate filmate
- Madopar 200 mg/50 mg comprimate
- Madopar HBS capsule cu eliberare modificată
- Madopar HBS, cps. elib. mod.
- MADOPAR, compr.
- Nakom 250 mg+25 mg, comprimate
- Nakom 250 mg/25 mg comprimate
- Numient 95 /23,75 mg | 145 /36,25 mg | 195 /48,75 mg | 245 /61,25 mg capsule cu eliberare modificată
- Sastravi comprimate filmate
- SINEMET CR, compr.
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Levodopa/Benserazide Teva 200 mg/50 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!