Prospect Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: Tecnimede - Sociedade Tecnico-Medicinal S.A. Port
Clasa ATC: [C09DA]: >> >> >>

Indicații Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate:

Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede este o combinatie intre un antagonist al receptorilor de angiotensina II (losartan) si un diuretic (hidroclorotiazida).
Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede este indicat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale (presiune sanguina crescuta).

Contraindicații:

Nu utilizati Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede
* daca sunteti alergic (hipersensibil) la losartan, hidroclorotiazida sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
* daca sunteti alergic (hipersensibil) la alte substante derivate de sulfonamida (de exemplu alte tiazide, unele medicamente antibacteriene cum este co-trimoxazol; intrebati medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur);
* daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni (De asemenea, este mai bine sa evitati
* Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede in primele luni de sarcina);
* daca aveti o afectare severa a functiei hepatice;
* daca aveti o afectare severa a functiei renale sau rinichii dumneavoastra nu produc deloc urina;
* daca aveti valori mici ale potasiului, valori mici ale sodiului sau valori mari ale calciului care nu pot fi corectate prin tratament;
* daca suferiti de guta.

Administrare Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate:

Utilizati intotdeauna Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide doza adecvata de Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede in functie de starea dumneavoastra si de utilizarea altor medicamente. Este important sa continuati utilizarea Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede atat timp cat v-a prescris medicul dumneavoastra, pentru a mentine un control constant al tensiunii dumneavoastra arteriale.
Hipertensiune arteriala mare
Doza uzuala de Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede pentru majoritatea pacientilor cu hipertensiune arteriala mare este de 1 comprimat de Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 50 mg/12,5 mg pe zi, pentru controlul tensiunii arteriale pe o perioada de 24 de ore. Aceasta doza poate fi crescuta la 2 comprimate de losartan/hidroclorotiazida 50 mg/12,5 mg o data pe zi sau inlocuita cu 1 comprimat de losartan/hidroclorotiazida 100 mg/25 mg (o concentratie mai puternica) pe zi. Doza zilnica maxima este de 2 comprimate de losartan/hidroclorotiazida 50 mg/12,5 mg pe zi sau 1 comprimat de losartan/hidroclorotiazida 100 mg/25 mg pe zi.
Linia mediana de pe comprimatele de Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede de 50 mg/12,5 mg si 100 mg/25 mg are numai rolul de a facilita ruperea in vederea unei inghitiri mai usoare, nu de a diviza comprimatul in doze egale.
Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/12,5 mg este disponibil pentru acei pacienti la care a fost atinsa doza de 100 mg de losartan prin crestere treptata a dozei si care necesita un control suplimentar al tensiunii arteriale.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede
In caz de supradozaj adresati-va imediat medicul dumneavoastra, astfel incat sa poata fi acordata cu promptitudine asistenta medicala. Supradozajul poate cauza o scadere a tensiunii arteriale, palpitatii, puls rarit, modificari ale compozitiei sangelui si deshidratare.
Daca uitati sa utilizati Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede
Incercati sa utilizati Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede zilnic, asa cum v-a fost prescris. Totusi, daca uitati o doza, nu luati apoi o doza suplimentara. Pur si simplu continuati cu schema obisnuita de administrare.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate:

Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg
- Substantele active sunt losartanul si hidroclorotiazida. Fiecare comprimat filmat contine losartan potasic 100 mg si hidroclorotiazida 25 mg.
- Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidon de porumb pre-gelatinizat, stearat de magneziu, hidroxipropil celuloza (nucleul comprimatului) si hipromeloza, macrogol 400 si dioxid de titan (E171) (filmul comprimatului).

Precauții:

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea deveni) gravida. Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede nu este recomandat pentru utilizare in primele luni de sarcina si nu trebuie sa il utilizati daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni pentru ca poate afecta grav copilul dumneavoastra daca il luati in aceasta etapa (vezi punctul referitor la sarcina).
Este important sa spuneti medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede:
* daca ati suferit anterior de umflarea fetei, buzelor, gatului sau limbii;
* daca utilizati diuretice (medicamente utilizate pentru eliminarea apei din organism);
* daca urmati o dieta cu restrictie de sare;
* daca aveti sau ati avut varsaturi si/sau diaree severe;
* daca aveti insuficienta cardiaca;
* daca functia ficatului dumneavoastra este afectata (vezi punctul 2 Nu utilizati Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede si punctul 3 Doze la grupe speciale de pacienti
* daca arterele de la nivelul rinichilor sunt ingustate (stenoza de artera renala), daca aveti un singur rinichi functional sau daca ati facut recent un transplant de rinichi;
* daca aveti o ingustarea arterelor (ateroscleroza), angina pectorala (durere in piept datorata functionarii necorespunzatoare a inimii);
* daca aveti stenoza de valva aortica sau mitrala (ingustarea valvelor inimii) sau cardiomiopatie hipertrofica (o boala care provoaca ingrosarea musculaturii inimii);
* daca aveti diabet zaharat;
* daca ati avut guta;
* daca aveti sau ati avut o afectiune alergica, astm bronsic sau o afectiune care cauzeaza dureri in articulatii, eruptii trecatoare pe piele si febra (lupus eritematos sistemic);
* daca aveti valori mari ale calciului sau valori mici ale potasiului sau daca urmati o dieta cu restrictie de potasiu;
* daca este nevoie sa vi se faca o anestezie (chiar si la stomatolog) sau inainte de interventia chirurgicala, sau daca urmeaza sa faceti teste de evaluare a functiei paratiroidiene, trebuie sa spuneti medicului sau personalului medical despre faptul ca utilizati comprimate continand losartan potasic si hidroclorotiazida;
* daca suferiti de aldosteronism primar (un sindrom asociat cu secretie crescuta a hormonului aldosteron de catre glanda suprarenala, determinat de o anomalie in interiorul glandei).

Atenționări:

Utilizarea la copii si adolescenti
Nu exista experienta privind utilizarea Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede la copii si adolescenti. Prin urmare, acest medicament nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

Utilizarea la pacientii varstnici
Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede actioneaza la fel de bine si este la fel de bine tolerat de majoritatea pacientilor varstnici sau adulti mai tineri. Cei mai multi pacienti varstnici necesita aceeasi doza ca si pacientii mai tineri.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Cand incepeti tratamentul cu acest medicament, nu trebuie sa efectuati activitati care pot necesita atentie deosebita (de exemplu conducerea unui automobil sau folosirea de utilaje periculoase) pana cand dumneavoastra aflati cum tolerati medicamentul.

Informatii importante privind unele componente ale Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede
Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la anumite categorii de glucide, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca prezentati urmatoarele simptome ,incetati utilizarea comprimatelor Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede si informati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau mergeti la sectia de urgente a celui mai apropiat spital:
O reactie alergica severa (eruptii trecatoare pe piele, mancarime, umflarea fetei, buzelor, gurii sau gatului care pot cauza dificultati de inghitire sau de respiratie).
Aceasta este o reactie adversa grava, dar rara, care afecteaza mai mult de 1 din 10000 pacienti, dar mai putin de 1 din 1000 pacienti. Este posibil sa aveti nevoie de ingrijiri medicale de urgenta sau spitalizare.
Reactiile adverse ale medicamentelor sunt clasificate dupa cum urmeaza:
Foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10
frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100
mai putin frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1.000
rare: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000
foarte rare: afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000
cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile
Au fost raportate urmatoarele reactii adverse:
Frecvente:
* tuse, infectie la nivelul cailor respiratorii superioare, congestie nazala, sinuzita, afectare a sinusurilor,
* diaree, dureri abdominale, greata, indigestie,
* dureri musculare sau crampe, dureri de picioare, dureri de spate,
* insomnie, dureri de cap, ameteli,
* slabiciune, oboseala, dureri in piept,
* cresterea valorilor potasiului (care pot cauza un ritm cardiac anormal), scaderea valorilor hemoglobinei.
Mai putin frecvente:
* anemie, pete rosii sau brune pe piele (uneori in special pe picioare, gambe, brate si fese, insotite de dureri de articulatii, umflarea mainilor si picioarelor si dureri de stomac), vanatai, scaderea numarului de celule sanguine albe, probleme de coagulare si invinetire,
* scaderea poftei de mancare, cresterea valorilor acidului uric sau criza de guta, cresterea valorilor zaharului din sange, valori anormale ale electrolitilor din sange,
* anxietate, nervozitate, tulburari de panica (atacuri de panica recurente), confuzie, depresie, vise neobisnuite, tulburari de somn, somnolenta, afectarea memoriei,
* intepaturi si furnicaturi sau senzatii similare, dureri la nivelul extremitatilor, tremuraturi, migrena, lesin, vedere incetosata, senzatie de arsura sau intepatura in ochi, conjunctivita, afectarea campului vizual, vederea lucrurilor in galben,
* tiuituri, bazait, suieraturi sau pocnituri in urechi
* tensiune arteriala mica care poate fi asociata cu modificari ale posturii (senzatie de usoara
durere de cap sau de slabiciune atunci cand va ridicati in picioare, angina (durere in piept), batai anormale ale inimii, accident vascular cerebral (AIT, accident vascular cerebral minor), infarct miocardic, palpitatii,
* inflamatia vaselor de sange, care este deseori asociata cu aparitia de eruptii trecatoare pe piele sau vanatai,
* durere in gat, senzatie de lipsa de aer, bronsita, pneumonie, apa la plamani (care cauzeaza dificultate de respiratie), sangerari nazale, secretii nazale, congestie,
* constipatie, gaze, disconfort la nivelul stomacului, spasme la nivelul stomacului, varsaturi, uscaciunea gurii, inflamatia unei glande salivare, dureri de dinti,
* icter (colorarea in galben a albului ochilor si pielii), inflamatia pancreasului,
* urticarie, mancarime, inflamatia pielii, eruptie trecatoare pe piele, inrosirea pielii, sensibilitate la lumina, piele uscata, inrosirea pielii, transpiratii, caderea parului,
* dureri la nivelul bratelor, umerilor, soldurilor, genunchilor sau altor articulatii, umflarea articulatiilor, rigiditate, slabiciune musculara,
* urinare frecventa inclusiv noaptea, functie anormala a rinichilor incluzand inflamatia rinichilor, infectie urinara, zahar in urina,
* scaderea apetitului sexual, impotenta,
* umflarea fetei, febra.
Rare:
* hepatita (inflamatia ficatului), rezultate anormale ale testelor functiei hepatice.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Medicamentele diuretice cum este hidroclorotiazida continuta in Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede pot interactiona cu alte medicamente. Medicamentele continand litiu nu trebuie luate impreuna cu Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede fara o supraveghere atenta din partea medicului dumneavoastra. Pot fi adecvate masuri speciale de precautie (de exemplu analize de sange) daca utilizati suplimente de potasiu, substituenti de sare continand potasiu sau medicamente care economisesc potasiul, alte diuretice (medicamente utilizate pentru eliminarea apei din organism), unele laxative, medicamente pentru tratamentul gutei, medicamente care controleaza ritmul cardiac sau pentru diabet zaharat (medicamente cu administrare orala sau insulina). De asemenea, este important ca medicul dumneavoastra sa stie daca utilizati alte medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale; steroizi; medicamente pentru tratarea cancerului; medicamente pentru calmarea durerii; medicamente pentru tratarea infectiilor fungice; medicamente pentru artrita; rasini utilizate pentru a reduce valorile mari de colesterol, cum este colestiramina; medicamente;care relaxeaza musculatura dumneavoastra, comprimate pentru inducerea somnului; medicamente opioide cum este morfina; amine presoare cum este adrenalina sau alte medicamente din acelasi grup; (antidiabetice orale sau insulina).
De asemenea, atunci cand este planificata utilizarea substantelor de contrast iodate, va rugam sa il informati pe medicul dumneavoastra despre utilizarea Losartan / Hidroclorotiazida Tecnimede.
Utilizarea Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede cu alimente si bauturi
Se recomanda sa nu consumati alcool etilic in timpul utilizarii acestor comprimate: alcoolul etilic si comprimatele Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede isi pot amplifica reciproc efectele.
Regimul alimentar cu cantitati excesive de sare poate neutraliza efectul comprimatelor de Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede.
Comprimatele Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede pot fi utilizate cu sau fara alimente.

Administrarea de Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea deveni) gravida. In mod normal, medicul dumneavoastra va va recomanda sa incetati sa luati Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede inainte de a ramane gravida sau deindata ce stiti ca sunteti gravida si va va recomanda sa luati un alt medicament in locul Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede. Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede nu este recomandat pentru utilizare in primele luni de sarcina si nu trebuie sa il luati daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni pentru ca, daca il luati dupa cea de-a treia luna de sarcina poate produce afectari grave copilului dumneavoastra.

Alaptarea
Spuneti-i medicului dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa incepeti sa alaptati. Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede nu este recomandat mamelor care alapteaza si medicul dumneavoastra ar putea alege un alt tratament pe care sa il luati daca doriti sa alaptati. Acest lucru este in mod special important daca copilul dumneavoastra este nou-nascut sau nascut prematur.

Prezentare ambalaj:

Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg este furnizat sub forma de comprimate filmate albe, oblongi, cu o inie mediana pe una dintre fete.

Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede este furnizat in urmatoarele dimensiuni de ambalaj:
Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg - blistere din PVC/aluminiu in pachete de 14, 28, 30, 56 comprimate.
Este posibil ca nu toate dimensiunile de ambalaje sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg
A se pastra la temperaturi sub 30 grade C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Losartan/Hidroclorotiazida Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.