Prospect Lyzone 2 g, pulbere pt. sol. inject.

Substanța activă: cefoperazonum
Producator: M/S Lyka Labs. Limited, India
Clasa ATC: [J01DD]: >> >> >>

Indicații Lyzone 2 g, pulbere pt. sol. inject.:

Cefoperazona este indicata in tratarea infectiilor intraabdominale (inclusiv peritonite), infectiilor tractului urinar, infectiilor cailor respiratorii, infectiilor pielii si anexelor, septicemiei, infectiilor ginecologice (inclusiv boala inflamatorie pelvina si endometrite) produse de microorganisme sensibile.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la cefoperazona, alte β-lactamine sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

Administrare Lyzone 2 g, pulbere pt. sol. inject.:

Dozele de cefoperazona sodica sunt exprimate ca doze de cefoperazona si sunt identice pentru administrarea intravenoasa si injectarea intramusculara.
Adulti:
Doza uzuala este de 2 - 4 g cefoperazona pe zi (1 - 2 flacoane Lyzone 2 g), administrata divizat la intervale de 12 ore, in prize egale. Pentru tratamentul infectiilor severe sau al infectiilor produse de germeni mai putini sensibili, doza si/sau frecventa administrarii pot fi crescute, pana la maximum 6-12 g cefoperazona pe zi, divizat in 2 - 4 prize egale. Intr-un studiu farmacocinetic la adulti imunocompromisi, doza zilnica de 16 g cefoperazona a fost administrata fara complicatii in perfuzie i.v. continua.
Copii
Desi siguranta administrarii cefoperazonei la copii sub 12 ani nu a fost pe deplin stabilita, se pot recomanda doze de 100 - 150 mg cefoperazona/kg si zi, administrate in 2 sau 3 prize pentru tratamentul infectiilor usoare si moderate la copiii cu varsta peste 1 luna.
Durata tratamentului
Durata tratamentului depinde de tipul infectiei, dar acesta trebuie continuat cel putin 48 - 72 ore dupa disparitia febrei sau aparitia semnelor de eradicare a infectiei. Desi o serie de alti agenti antiinfectiosi sunt de preferat, daca cefoperazona este utilizata in tratamentul infectiilor produse de Streptococcus pyogenes (streptococ beta-hemolitic de grup A), tratamentul trebuie continuat cel putin 10 zile, pentru a reduce riscul reumatismului poliarticular acut sau al glomerulonefritei.
Pacienti cu afectari renale si hepatice
In cazul pacientilor cu afectari hepatice si obstructie biliara, doza nu trebuie sa depaseasca 4 g cefoperazona pe zi. Daca se creste doza, trebuie monitorizata concentratia plasmatica de cefoperazona. Modificarea dozei nu este necesara, in general, la pacientii cu afectiuni renale, dar in cazul cresterii dozei, concentratia plasmatica de cefoperazona trebuie monitorizata si, in cazul in care apare acumularea medicamentului, se vor lua masuri pentru scaderea acesteia. La pacientii hemodializati, timpul de injumatatire plasmatica este usor scazut si dozarea trebuie realizata astfel incat cefoperazona sa fie administrata la sfarsitul sedintei de dializa.
Solutia reconstituita se va utiliza imediat dupa preparare.

Acțiune:

Grupa farmacoterapeutica: alte antibiotice beta-lactamice, cefalosporine de generatia a treia.

Compoziție Lyzone 2 g, pulbere pt. sol. inject.:

Un flacon cu pulbere pentru solutie injectabila contine cefoperazona 2 g sub forma de cefoperazona sodica.

Precauții:

Administrarea prelungita sau repetata a medicamentului poate duce la infectii secundare (infectii orale, biliare sau vaginale).
Deficienta de vitamina K poate sa apara rar la pacientii tratati cu cefoperazona. In acest caz, trebuie controlat timpul de protrombina si trebuie administrata vitamina K, daca este necesar.
Acest medicament contine sodiu, lucru care trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.

Atenționări:

Nou-nascuti
Deoarece au fost raportate efecte toxice produse de alcoolul benzilic, se recomanda a se evita administrarea i.m. de cefoperazona la nou-nascuti, utilizand ca solvent apa distilata care contine alcool benzilic drept conservant.
Varstnici
Ajustarea dozei este necesara la pacientii in varsta cu tulburari ale functiei renale.
Insuficienta renala severa
Chiar daca modificarea dozei uzuale de cefoperazona nu este de obicei necesara la pacientii cu afectarea functiei renale, concentratia plasmatica va fi monitorizata daca doza este mare si, in cazul in care apare acumularea medicamentului, se vor lua masuri pentru scaderea acesteia.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Medicamentul nu determina scaderea capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Lyzone 2 g, pulbere pt. sol. inject.:

Reactii alergice (eruptii cutanate, urticarie, eozinofilie), reactii de tip disulfiram, cefalee, febra, diaree, neutropenie, flebita si durere la locul injectarii, cresterea timpului de sangerare, nefrotoxicitate au fost observate rareori la pacientii care au primit cefoperazona. La doze mari, in special in caz de insuficienta renala, β-lactaminele pot declansa encefalopatie metabolica.

Supradozajul:

In cazul supradozajului, se administreaza tratament simptomatic si de sustinere.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Alcool etilic
Reactii de tip disulfiram, caracterizate prin inrosirea fetei, cefalee, greata, varsaturi, transpiratie si tahicardie, au aparut la ingestia de alcool in mai putin de 72 ore dupa administrarea de cefoperazona. Simptomele apar dupa mai putin de 15-30 minute de la ingestia alcoolului si dispar 1-2 ore mai tarziu. Aceste reactii nu apar daca alcoolul este ingerat inainte de prima doza de cefoperazona. Reactii de tip disulfiram au fost observate si in cazul altor antibiotice beta-lactamice, care contin gruparea N-metiltiotetrazol (cefamandol, cefotetan), si apar ca urmare a acumularii acetaldehidei. Ingestia de alcool trebuie evitata timp de 72 ore dupa administrarea de cefoperazona.
Aminoglicozide
Studiile in vitro indica faptul ca activitatea antibacteriana a cefoperazonei si a aminoglicozidelor poate fi aditiva si sinergica pe unii bacili gram-negativ, incluzand Pseudomonas aeruginosa si Serratia marcescens; totusi, sinergismul nu poate fi prevazut. In cazul tratamentului asociat cu aminoglicozide se recomanda testarea in vitro a sensibilitatii germenilor.
Administrarea concomitenta de aminoglicozide si cefalosporine poate creste riscul nefrotoxicitatii in timpul tratamentului. Chiar daca nu exista date referitoare la cefoperazona, este recomandabila monitorizarea functiei renale, in special la pacientii cu afectiuni renale care au primit concomitent si aminoglicozide.
Acid clavulanic
Studiile in vitro privind cefoperazona si acidul clavulanic, un inhibitor de β-lactamaza, au aratat un efect sinergic pe multi germeni: Enterobacteriaceae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus si Bacteroides fragilis.
Sulbactam
Rezultatele indica efect bactericid sinergic pe germenii gram-negativ si gram-pozitiv producatori de β-lactamaza, inclusiv Staphylococcus, Escherichia coli, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter si Bacteroides. Sulbactamul este un inhibitor de β-lactamaza cu afinitate mare, legandu-se ireversibil de anumite β-lactamaze.
O asociere in raport de 1:1 cefoperazona - sulbactam administrata parenteral a fost eficace in tratamentul infectiilor tractului urinar, respirator sau ale pielii si anexelor, determinate de bacteriile producatoare de beta-lactamaza, inclusiv S. aureus, S. epidermidis, Escherichia coli, Klebsiella si Pseudomonas.

Administrarea de Lyzone 2 g, pulbere pt. sol. inject. în sarcină / alaptare:

Nu exista studii adecvate, controlate la femeile gravide si, de aceea, medicamentul trebuie administrat cu prudenta la gravide.

Nu se recomanda utilizarea medicamentului in timpul alaptarii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon din sticla incolora continand pulbere pentru solutie injectabila.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă cefoperazonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lyzone 2 g, pulbere pt. sol. inject.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lyzone 2 g, pulbere pt. sol. inject. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.