Prospect Metoclopramid 0,7% sol.pic 20ml

Substanța activă: clorhidrat de metoclopramida monohidrat
Producator: Biofarm SA Romania
Clasa ATC: [A03FA]: tractul digestiv si metabolism >> antispastice, anticolinergice si stimulante peristaltice >> propulsive >> propulsive
Categoria: Greata-varsaturi
Grupa farmaceutică: medicamente in tratamentul tulburarilor functionale gastro-intestinale, propulsive
Tip: Picaturi orale, solutie

Indicații Metoclopramid 0,7% sol.pic 20ml:

Esofagita de reflux.
Sindrom de hipomotitilitate gastrica (la diabetici, in anorexia nervoasa, la bolnavi cu aclorhidrie, dupa interventii chirurgicale gastrice).
Greata si varsaturi de diferite etiologii (iradiere, uremie, gastrita, ulcer gastric si duodenal, cancer gastric sau intestinal, varsaturi de cauza medicamentoasa, varsaturi severe determinate de citostatice).
Sughit persistent.
In cadrul anumitor procedee diagnostice - intubare duodenala, examen radiologic.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la clorhidrat de metoclopramida monohidrat sau la oricare dintre excipienti.
Hemoragii gastro-intestinale
Ocluzii mecanice si perforatii ale tractului gastro-intestestinal
Feocromocitom.
Tratament concomitent cu levodopa (vezi Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni).
Epilepsie.
Pacientii cu dischinezie la neuroleptice sau meteclopramida.

Administrare Metoclopramid 0,7% sol.pic 20ml:

Adulti:
Recomandari generale:
Adulti si adolescenti cu varsta peste 15 ani si greutate peste 60 kg doza recomandata este de 10 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 1,50 ml solutie sau 27 picaturi orale) de 1-3 ori pe zi.
Adulti si adolescenti cu varsta peste 15 ani si greutate intre 30 kg si 59 kg doza recomandata este de 5 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,75 ml solutie sau 14 picaturi orale) de 1-3 ori pe zi.

Recomandari speciale:
Atonia gastrica diabetica: doza recomandata este de 10 mg clorhidrat de metoclopraminda monohidrat (corespuzator la 1,50 ml solutie sau 27 picaturi orale) cu 30 minute inainte de fiecare masa si seara la culcare (10 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat de 4 ori pe zi ). Daca sunt prezente simptome severe se recomanda administrarea parenterala (intramuscular sau intravenos), in doze de 10 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 1,50 ml solutie sau 27 picaturi orale) de 3-4 ori pe zi.
Esofagita de reflux: doza recomandata este de 10-15 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 1,50-2,25 ml solutie sau 41 picaturi orale) cu 30 minute inainte de fiecare masa si seara la culcare ( 10-15 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat de 4 ori pe zi ).
In general, doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 0,5 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat/kg.
La pacientii cu insuficienta renala( clearance al creatininei <40/ml), se recomanda injumatatirea dozelor.

Copii si adolescenti:
- cu varsta sub 1 an sau greutate pana la 10 kg : doza recomandata este de 1 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,15 ml solutie sau 3 picaturi orale) de 2 ori pe zi.
- cu varsta intre 1-3 ani sau greutatea 10-14 kg: doza recomandata este de 1 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,15 ml solutie sau 3 picaturi orale) de 2-3 ori pe zi .
- cu varsta intre 3-5 ani sau greutatea 15-19 kg: doza recomandata este de 2 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,30 ml solutie sau 5 picaturi orale) de 2-3 ori pe zi .
- cu varsta intre 5-9 ani sau greutatea 20-29 kg: doza recomandata este de 2,5 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,40 ml solutie sau 7 picaturi orale) de 3 ori pe zi .
- cu varsta intre 9-14 ani sau greutatea peste 30 kg: doza recomandata este de 5 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,75 ml solutie sau 14 picaturi orale) de 3 ori pe zi .
La pacientii cu insuficienta renala( clearance al creatininei <40/ml), se recomanda injumatatirea dozelor.

Pentru anumite procedee diagnostice:
Se administreaza o doza unica de Metoclopramid, cu 5-10 minute inainte de examinare.Doza variaza in functie de varsta pacientului.
- adulti cu varsta de 20 de ani si peste: doza recomandata este de 10-20 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 3,0 ml solutie sau 54 picaturi orale).
- adolescenti cu varste de 15-19 ani: doza recomandata este de 10 clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 1,50 ml solutie sau 27 picaturi orale).
- copii si adolescenti cu varsta intre 9-14 ani: doza recomandata este de 5 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,75 ml solutie sau 14 picaturi orale).
- copii cu varsta intre 5-9 ani: doza recomandata este de 2,5 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,40 ml solutie sau 7 picaturi orale).
- copii cu varsta intre 3-5 ani: doza recomandata este de 2 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,30 ml solutie sau 5 picaturi orale).
- copii cu varsta sub 3 ani: doza recomandata este de 1 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat (corespunzator la 0,15 mlsolutie sau 3 picaturi orale).

Mod de administrare:
Metoclopramida se administreaza pe cale orala.Un ml picaturi orale, solutie, contine 18 picaturi.
O picatura orala, solutie contine 0,39 mg clorhidrat de metoclopramida monohidrat.

Compoziție Metoclopramid 0,7% sol.pic 20ml:

Un ml picaturi orale, solutie contine clorhidrat de metoclopramida monohidrat 7 mg si exdplenti: p-hidroxibenzoat de metil, solutie tampon fosfat pH 3,2 (contine fosfat disodic dodecarhidrat si acid citric monohidrat), apa purificata.

Precauții:

In cazul varsaturilor abundente trebuie prevenit riscul deshidratari prin administrarea de solutii orale pentru rehidratare, in doze mici si la intervale scurte.
La pacientii care varsa imediat dupa administrarea medicamentului, cu eliminarea partiala sau totala a acestuia, se recomanda pastrarea intervalului dintre doze; eventual, se va lua in considerare administrarea injectabila.
Datorita continutului de p-hidroxibenzoat de metil, metoclopramid poate provoca reactii alergice. Nu este recomandat administrarea concomitenta de medicamente care contin alcool etilic sau bauturi alcoolice.

Atenționări:

Nu se recomanda administrarea de metoclopramida la pacientii cu epilepsie, deoarece pot sa apara cresterea frecventei si intensitati comelor epileptice.
La pacientii cu insuficienta renala sau hepatica se recomanda injumatatirea dozelor.
Copii
se recomanda prudenta la copii si adulti tineri datorita riscului crescut de reactii adverse neurologice ( sindrom extrapiramidal, in special reactii de tip distonic) la aceasta categorie de pacienti(vezi Reactii adverse).
Incidenta reactiilor adverse de tip distonic la copii si adulti tineri este mai mare la doze peste 0,5 mg/kg si zi.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Metoclopramida afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Metoclopramid 0,7% sol.pic 20ml:

Interactiunea si durata reactiilor adverse sunt in general dependente de doza si durata tratamentului cu metoclopramida.
Sistemul nervos central:
Pot sa apara somnolenta, oboseala, vertij, mai rar cefalee, insomnie, agitatie, tendinta la stari depresive, iritabilitate, sindrom neuroleptic malign.
Simptomele extrapiramidale apar rareori, in special la copii si adulti tineri si se manifesta prin distonii acute sau hipertonie generalizata. Aceste reactii adverse apar in general dupa 1-3 ore de la inceperea tratamentului (uneori chiar dupa o singura administrare) si impun intreruperea acestuia.
In timpul tratamentului de lunga durata, in special la varstnici, pot sa apara tulburari extrapiramidale de tip parkinsonian sau diskinezii tardive.
Tulburari gastro-intestinale:
- diaree;
-constipatie;
- greata;
- meteorism abdominal.
Tulburari cardiace,vasculare:
- hipotensiune arteriala(mai ales dupa administrarea formelor farmaceutice injactabile de metoclopramida).
Tulburari ale aparatului genital si sanului:
- ginecomastie si sensibilitatea la nivelul sanilor, tulburari ale ciclului menstrual;
- stimularea secretie de prolactina uneori simptomatica (ginecomastie, amenoree, galactoree), dupa tratament de lunga durata.
Tulburari hematologice si limfatice:
- agranulocitoza. Au fost raportate cazuri izolate de methemoglobinemie, in special la nou-nascuti la doze mai mari de 0,5 mg/kg si zi sau de 0,1 mg/kg si doza; acestea par a fi determinate de deficitul de NADH citocrom b5 reductaza.

Alte reactii adverse:
- poliurie, incontinenta urinara;
- hipersensibilitate cutanata sau sistemica (alergie sau anafilaxie);
- transpiratii moderate.

Supradozajul:

Simptome: somnolenta pana la confuzie severa, dezorientare, tulburari extrapiramidale.
Tratament: antiparkinsoniene, anticolinergice, antihistaminice cu propritati anticolinergice (difenhidramina 50 mg intramuscular la adult si 1 mg/kg intramuscular sau intravenos la copii).
In caz de methemoglobinemie sa administreaza in perfuzie lenta solutie de albastru de metil 1 % in doza de 1 mg/kg.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Administrarea concomitenta a metoctopramidei cu:
- alcool etilic: creste efectul deprimant asupra sistemului nervos central al ambelor produse;
- anticolinergice sau opioide: antagonizeaza efectul metoclopramidei motilitatii gastro-intestinale;
- digoxina si cimetidina: scade absorbtia acestora (este necesara ajustarea dozelor de digoxina Si cimetidina);
- antihipertensive: potenteaza efectul antihipertensiv cu risc de aparitie a hipotensiunii arteriale ortostatice (efect aditiv):
- sedative, tranchilizante si hipnotice: creste efectul sedativ al fiecarui medicament;
- ciclosporina: creste biodisponibilitatea acesteia (metoclopramida scade timpul de golire a stomacului};
- levodopa: scade eficacitatea acesteia (antagonism reciproc);
- bromocriptina: metaclopramida creste concentratia plasmatica a prolactinei, scazand eficacitatea bromocriptinei (este necesara ajustarea dozelor de bromocriptina);
- neuroleptice si alte medicamente care pot determina efecte extrapiramidale: creste frecventa si severitatea efectelor extrapiramidale;
- mexiletina: accelereaza absorbtia acesteia.

Administrarea de Metoclopramid 0,7% sol.pic 20ml în sarcină / alaptare:

Deoarece nu s-au efectuat studii controlate la om , iar studiile privind efectul metoclopramidei asupra reproducerii la animale nu sunt relevante pentru raspunsul la om, metoclopramida se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar.
Metoclopramida se excreta in laptele matern. Se administreaza in timpul alaptarii numai dupa evaluarea raportului beneficiu terpautic matern-risc potential fetal.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon din sticla de culoare bruna, prevazut cu picurator a 20 ml picaturi orale, solutie.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Metoclopramid 0,7% sol.pic 20ml(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Metoclopramid 0,7% sol.pic 20ml vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.