Prospect Monlucare 10 mg, comprimate filmate
Substanța activă: montelukastum
Producator: Stada Arzneimittel AG, Germania
Indicații Monlucare 10 mg, comprimate filmate:
Monlucare 10 mg este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blocheaza substantele numite leucotriene. Leucotrienele determina ingustarea si inflamarea cailor aeriene pulmonare si, de asemenea, contribuie la simptomele de alergie. Prin blocarea leucotrienelor, Monlucare 10 mg amelioreaza simptomele astmului bronsic, ajuta la controlul astmului bronsic si amelioreazasimptomele alergiei sezoniere (cunoscuta, de asemenea, sub denumirea de febra fanului sau rinita alergica sezoniera).
Medicul dumneavoastra a prescris Monlucare 10 mg pentru tratamentul astmului bronsic, prevenind simptomele de astm bronsic din timpul zilei si noptii.
* Monlucare 10 mg este utilizat in tratamentul pacientilor care nu sunt controlati adecvat prin tratamentul actual si care necesita tratament suplimentar.
* De asemenea, Monlucare 10 mg ajuta la prevenirea ingustarii cailor respiratorii induse de exercitiu fizic.
* De asemenea, la pacientii cu astm bronsic, la care s-a indicat Monlucare10 mg pentru tratamentul astmului bronsic, poate asigura ameliorarea simptomelor de rinita alergica sezoniera.
Medicul dumneavoastra va determina cum trebuie utilizat Monlucare 10 mg, in functie de simptomatologie si de severitatea astmului bronsic.
Ce este astmul bronsic?
Astmul bronsic este o boala de lunga durata.
Astmul bronsic include:
* respiratie dificila determinata de ingustarea cailor respiratorii. Aceasta ingustare a cailor respiratorii se agraveaza sau se amelioreaza ca raspuns la diferite conditii.
* cai respiratorii sensibile, care reactioneaza la numerosi stimuli cum ar fi fum de tigara, polen, aer rece sau exercitiu fizic.
* umflarea (inflamatia) mucoasei care captuseste caile respiratorii.
Simptomele astmului bronsic includ: tuse, respiratie suieratoare (wheezing) si senzatie de presiune toracica.
Ce sunt alergiile sezoniere
Alergiile sezoniere (cunoscute si ca febra fanului sau rinita alergica sezoniera) sunt un raspuns alergic provocat adesea de polenul din aer provenind de la copaci, iarba sau alte plante. Simptomele alergiilor sezoniere pot include: nas infundat, care curge sau care prezinta mancarimi; stranut; lacrimare, umflare, inrosire sau mancarimi ale ochilor.
Contraindicații:
Spuneti medicului dumneavoastra despre toate problemele medicale sau alergiile pe care le aveti sau le-ati avut.Nu luati Monlucare 10 mg daca sunteti alergic (hipersensibil) la montelukast (substanta activa) sau la oricare dintre celelalte componente ale Monlucare 10 mg.
Administrare Monlucare 10 mg, comprimate filmate:
Trebuie sa utilizati doar un comprimat de Monlucare 10 mg o data pe zi, asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra.Acesta trebuie luat chiar daca nu aveti simptome sau prezentati o criza de astm bronsic.
Intotdeauna luati Monlucare 10 mg exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
A se administra pe cale orala
Pentru adulti cu varsta de 15 ani si peste:
A se utiliza un comprimat de 10 mg zilnic, seara. Monlucare 10 mg, poate fi luat cu sau fara alimente.
Daca utilizati Monlucare, asigurati-va ca nu folositi niciun alt medicament care contine aceeasi substanta activa, montelukast.
Monlucare 10 mg comprimate filmate nu poate fi utilizat la copii si adolescentii cu varsta sub 15 ani datorita datelor insuficiente privind siguranta si eficacitatea.
Alte concentratii/forme farmaceutice disponibile
Sunt disponibile comprimate masticabile de 4 mg pentru copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani.
Sunt disponibile comprimate masticabile de 5 mg pentru copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani.
Daca luati mai mult Monlucare 10 mg decat ar trebui
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra pentru a-i cere sfatul.
In majoritatea raportarilor de supradozaj nu au fost raportate reactii adverse. Simptomele care apar cel mai frecvent raportate in cazul supradozajului la adulti si copii au inclus durere abdominala, somnolenta, sete, dureri de cap, varsaturi si hiperactivitate.
Daca uitati sa luati Monlucare 10 mg
Incercati sa luati Monlucare 10 mg asa cum v-a fost prescris. Totusi, daca uitati sa luati o doza, continuati schema de tratament obisnuita de un comprimat o data pe zi.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Monlucare 10 mg
Monlucare va poate trata astmul bronsic numai daca este folosit continuu.
Este important sa continuati sa luati Monlucare 10 mg atat timp cat v-a fost prescris de catre medicul dumneavoastra. Aceasta va va ajuta la controlul astmului bronsic. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Compoziție Monlucare 10 mg, comprimate filmate:
Substanta activa este montelukast (sub forma de montelukast sodic).Un comprimat filmat contine montelukast sodic echivalent cu 10 mg montelukast.
Celelalte componente sunt:
Nucleu:
Celuloza microcristalina (Avicel pH101 sau echivalent), lactoza monohidrat (Pharmatose 200M sau echivalent), croscarmeloza sodica, edetat disodic, stearat de magneziu
Film:
Hipromeloza 6cp, hidroxipropilceluloza, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172)
Precauții:
Aveti grija deosebita la utilizarea Monlucare 10 mg* Daca astmul bronsic sau respiratia se agraveaza spuneti imediat medicului dumneavoastra.
* Monlucare 10 mg administrat oral nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronsic. In cazul in care apare o criza, urmati instructiunile pe care medicul vi le-a dat. Intotdeauna trebuie sa aveti cu dumneavoastra medicatia inhalatorie de urgenta pentru crizele de astm bronsic.
* Este importanta utilizarea de catre dumneavoastra sau copilul dumneavoastra a tuturor medicamentelor pentru astm bronsic prescrise de catre medic. Monlucare 10 mg nu trebuie utilizat in locul altor medicamente pentru astm bronsic pe care medicul le-a prescris.
* Ca orice pacient care utilizeaza medicamente anti-astmatice, trebuie sa tineti cont de faptul ca daca prezentati o asociere de simptome cum sunt: stare asemanatoare gripei, parestezii si intepaturi sau amorteala la nivelul bratelor si picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, si/sau eruptii trecatoare pe piele, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.
* Nu trebuie sa luati acid acetilsalicilic (aspirina) sau medicamente antiinflamatoare (cunoscute, de asemenea, sub denumirea de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene sau AINS) daca acestea va agraveaza astmul bronsic.
Utilizarea la copii
Pentru copii cu varsta intre 2 si 5 ani este disponibil Monlucare 4 mg comprimate masticabile.
Pentru copii cu varsta intre 6 si 14 ani este disponibil Monlucare 5 mg comprimate masticabile.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelorNu s-au realizat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Nu este de asteptat ca Monlucare 10 mg sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, raspunsurile individuale la medicatie pot varia. Unele reactii adverse (cum sunt ameteli si somnolenta), care au fost raportate foarte rar la utilizarea Monlucare 10 mg, pot afecta capacitatea unor pacienti de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante asupra unor componente ale Monlucare 10 mg
Monlucare 10 mg comprimate filmate contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Reacții adverse ale Monlucare 10 mg, comprimate filmate:
Ca toate medicamentele, Monlucare poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.Evaluarea acestor reactii adverse se bazeaza pe urmatoarele clase de frecventa
Foarte frecvente
Frecvente
Mai putin frecvente
Rare
Foarte rare
Cu frecventa necunoscuta
In cadrul studiilor clinice cu Monlucare 10 mg comprimate filmate, reactiile adverse raportate cel mai frecvent (care au aparut la mai mult de 1 din 100 de pacienti dar la mai putin de 1 din 10 pacientii tratati) si despre care se crede ca sunt legate de utilizarea Monlucare 10 mg, au fost:
* dureri abdominale
* dureri de cap
Acestea au fost de obicei usoare si au aparut cu o frecventa mai ridicata la pacientii tratati cu Monlucare decat la cei tratati cu placebo (un comprimat fara continut activ).
In plus, dupa punerea pe piata a medicamentului, au fost raportate urmatoarele reactii adverse:
* infectii ale cailor respiratorii superioare
* tendinta crescuta la sangerare
* reactii alergice incluzand eruptii cutanate tranzitorii, umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului care pot provoca dificultati de respiratie sau la inghitire
* modificari de comportament sau dispozitie (vise anormale incluzand cosmaruri, halucinatii, iritabilitate, anxietate, neliniste, agitatie incluzand comportament ostil si ostilitate, tremor, depresie, tulburari de somn, somnambulism, ganduri si actiuni suicidare (in cazuri foarte rare))
* ameteli, somnolenta, senzatie de furnicaturi si intepaturi/amorteala, convulsii
* palpitatii
* sangerari nazale
* diaree, uscaciune a gurii, indigestie, greata, varsaturi
Afecteaza mai mult de 1 din 10 utilizatori
Afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 100
Afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 1000
Afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 10000
Afecteaza mai putin de 1 din 10000 de utilizatori
Frecventa nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile
hepatita (inflamatie a ficatului)
vanatai, mancarimi, urticarie, umflaturi rosii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos),
dureri articulare sau musculare, crampe musculare
oboseala, senzatie de rau, umflaturi, febra.
La pacienti astmatici tratati cu montelukast au fost raportate cazuri foarte rare ale unei asocieri de simptome cum sunt stare asemanatoare gripei, senzatie de intepaturi sau amorteala la nivelul bratelorsi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, si/sau eruptii trecatoare pe piele (sindrom Churg-Strauss). Trebuie sa anuntati imediat medicul daca prezentati unul sau mai multe dintre aceste
simptome.
Solicitati medicului dumneavoastra sau farmacistului mai multe informatii despre reactiile adverse.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Folosirea altor medicamenteUnele medicamente pot afecta modul in care actioneaza Monlucare 10 mg sau Monlucare 10 mg poate
afecta modul in care actioneaza alte medicamente.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Inainte de a incepe administrarea Monlucare 10 mg spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati urmatoarele medicamente:
* fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)
* fenitoina (utilizata pentru tratamentul epilepsiei)
* rifampicina (utilizata pentru tratamentul tuberculozei si a altor catorva infectii)
Folosirea Monlucare 10 mg cu alimente si bauturi
Monlucare 10 mg poate fi luat cu sau fara alimente.
Administrarea de Monlucare 10 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:
Utilizarea in timpul sarciniiGravidele sau femeile care intentioneaza sa devina gravide trebuie sa se adreseze medicului inainte de a utiliza Monlucare. Medicul dumneavoastra va evalua daca puteti utiliza Monlucare 10 mg pe parcursul acestei perioade de timp.
Utilizarea in timpul alaptarii
Nu se cunoaste daca Monlucare 10 mg se elimina in lapte. Daca alaptati sau intentionati sa alaptati trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a incepe utilizarea Monlucare 10 mg.
Prezentare ambalaj:
Monlucare 10 mg comprimate filmateComprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare bej
Monlucare 10 mg, comprimate filmate este disponibil
Blistere din Ny/Al/PVC-Al
Blistere (pe care nu sunt indicate zilele saptamanii): 10, 20, 30, 50, 60, 90, 100 si 250 de comprimate filmate.
Blistere (pe care sunt indicate zilele saptamanii): 7, 14, 28, 56, 98, 126 si 154 de comprimate filmate
Flacoane din PEID: 10, 20, 30, 50, 60, 90, 100 si 250 de comprimate filmate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Condiții de păstrare:
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.Nu utilizati Monlucare dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister.
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă montelukastum:
- Montelukast Synthon 10 mg, comprimate filmate
- Montelukast Bluefish 5 mg comprimate masticabile
- Montelukast Mylan 10 mg comprimate filmate
- Asthator 5 mg, comprimate masticabile
- Ispyrra 5 mg comprimate masticabile
- Asthator 4 mg, comprimate masticabile
- Spirokast 4 mg, comprimate filmate
- Montelukast Actavis 5 mg comprimate masticabile
- Metiprego 5 mg, comprimate masticabile
- Montelukast Unimark 4 mg comprimate masticabile
- Montelukast Invent Farma 4 mg comprimate masticabile
- MONTEXAL 4 mg, comprimate masticabile
- Singulair 4mg/plic granule
- Stangen 10 mg, comprimate filmate
- Vizendo 4 mg comprimate masticabile
- Montelukast Mylan 5 mg, comprimate masticabile
- Montelukast Arena 10 mg comprimate filmate
- Montelukast Actavis 4 mg comprimate masticabile
- Eonic 10 mg, comprimate filmate
- Spirokast 10 mg, comprimate filmate
- Montelukast Unimark 5 mg comprimate masticabile
- Montelukast Teva 4 mg, comprimate masticabile
- Monart 5 mg, comprimate masticabile
- MONTELUKAST CHIESI 4 mg comprimate masticabile
- Monkasta 10 mg comprimate filmate
- Vizendo 5 mg comprimate masticabile
- Montelukast Synthon 5 mg, comprimate masticabile
- Solok 4 mg, comprimate masticabile
- Montelukast Unimark 10 mg comprimate filmate
- Solok 10 mg, comprimate filmate
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Monlucare 10 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
- 4 BONES
- 4 BONES Junior
- 4 BONES PLUS
- 4 Cereale cu lapte Bebelac
- 4321 Minceur Ultimate, comprimate
- 8 cereale cu fructe Hero Baby
- 8 Cereale cu Fructe Nestle
- 8 cereale cu miere Hero Baby
- 9 Vita
- A-cerumen solutie auriculara 2 ml
- Abacavir Aurobindo 300 mg comprimate filmate
- Abacavir/Lamivudină Aurobindo 600 mg/300 mg, comprimate filmate
- Abacavir/Lamivudină Glenmark 600 mg/300 mg comprimate filmate
- Abacavir/Lamivudină Mylan 600 mg/300 mg comprimate filmate
- Abacavir/Lamivudină Mylan Pharma 600 mg/300 mg comprimate filmate
- Abacavir/Lamivudină Sandoz 600 mg/300 mg comprimate filmate
- Abacavir/Lamivudină Stada 600 mg/300 mg comprimate filmate
- Abacavir/Lamivudină Terapia 600 mg/300 mg comprimate filmate
- Abacavir/Lamivudină Teva 600 mg/300 mg comprimate filmate
- Abacavir/Lamivudină Vale 600 mg/300 mg comprimate filmate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Monlucare 10 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!