Prospect Tusocalm 7,5 mg /120 mg comprimate

Substanța activă: combinații
Producator: Arena Group S.A., România
Clasa ATC: [R05DA]: aparatul respirator >> preparate pentru tratamentul tusei >> antitusive >> alcaloizi din opiu si derivati
Tusocalm conține două substanțe active: codeină fosfat care este un antitusiv și guaiacolsulfonatul de potasiu care este un expectorant.

Indicații Tusocalm 7,5 mg /120 mg comprimate:

Este recomandat în:
• afecţiuni pulmonare cu secreţie bronsică vâscoasă, aderentă, care nu poate fi eliminată uşor.
• tratamentul simptomatic al tusei uscate şi umede, pulmonare și extrapulmonare.

Contraindicații:

Nu luaţi Tusocalm:
- dacă sunteţi alergic la codeină, guaiacolsulfonatul de potasiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă alăptați,
- dacă știți că metabolizați foarte rapid codeina în morfină,
- dacă aveți forme severe de insuficiență cardiacă, renală sau hepatică,
- dacă aveți insuficiență respiratorie,
- dacă aveți constipație cronică,
- dacă aveți vârsta sub 12 ani,
- dacă aveți sub 18 ani și ați avut de curând o intervenție chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor efectuată pentru sindromul de apnee în somn.

Administrare Tusocalm 7,5 mg /120 mg comprimate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulți
Tusocalm se administrează pe cale orală, 1 comprimat de 3-4 ori pe zi.

Copii și adolescenți
Copii cu vârsta mai mică de 12 ani:
Tusocalm este contraindicat la copii cu vârsta sub 12 ani..

Copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani:
Tusocalm nu trebuie utilizat la copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani cu funcție respiratorie compromisă.

Dacă luaţi mai mult Tusocalm decât trebuie
Dacă ați luat mai multe comprimate de Tusocalm decât trebuie, sau dacă altcineva ia accidental Tusocalm, trebuie să vă adresați de urgență celei mai apropiate unitați de primiri urgențe.

Dacă uitaţi să luaţi Tusocalm
Luaţi doza pe care aţi uitat-o imediat ce v-aţi adus aminte. Dacă mai este puţin timp până când trebuie să vă administraţi următoarea doză, nu o mai luaţi pe cea pe care aţi uitat-o, urmându-vă programul obişnuit.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Proprietăţi farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: Antitusive. Alcaloizi din opiu si derivati

Efectul inhibitor al centrului tusei este de circa 3 ori mai slab decat în cazul morfinei si dureaza 3-6 ore Nu afecteaza motilitatea cililor mucoasei bronhice ,diminuă secretiile bronhice N-Tusocalm are actiune expectorantă datorită prezentei alături de codeina a guaiacolsulfonatului de potasiu.
Actiunea atinge intensitatea maxima dupa 30 minute - o ora si dureaza 3-4 ore.

Proprietăţi farmacocinetice
Fosfatul de codeina asociat cu guaiacolsulfonatul de potasiu este bine absorbit după administrare orală, eficacitatea fiind egala cu 2/3 din cea obtinuta pe cale parenterala.Este biotransformat in ficat. Are efect inhibitor al centrului respirator bulbar.

Compoziție Tusocalm 7,5 mg /120 mg comprimate:

- Substanţele active sunt: fosfat de codeină hemihidrat 7,5 mg, guaiacolsulfonat de potasiu 120 mg
- Celelalte componente sunt: amidon de porumb, povidona K 30, talc, stearat de magneziu.

Precauții:

Înainte să luaţi Tusocalm, adresaţi-vă farmacistului.

Vă rugăm să spuneți farmacistului dacă aveți astm sau emfizem pulmonar.

Codeina este transformată în morfină în ficat, sub acţiunea unei enzime. Morfina este substanţa care produce efectele codeinei. Unii oameni au o variantă a acestei enzime, iar aceasta poate afecta oamenii în diferite feluri. La unele persoane, morfina nu este produsă sau este produsă în cantităţi foarte mici, și ea nu va avea un efect asupra simptomelor lor de tuse. La alte persoane este mai probabilă apariţia reacţiilor adverse grave, deoarece morfina este produsă într-o cantitate foarte mare. Dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, trebuie să întrerupeţi administrarea acestui medicament și să solicitaţi imediat asistenţă medicală: respiraţie lentă sau superficială, stare de confuzie, somnolenţă, pupile micşorate, greaţă sau vărsături, constipaţie, lipsa poftei de mâncare.

Copii și adolescenți

Adolescenți în vârstă de peste 12 ani
Tusocalm nu este recomandat adolescenților cu funcție respiratorie compromisă, pentru tratamentul tusei.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Datorită sedării şi scăderii reactivităţii reflexe, codeina poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Tusocalm 7,5 mg /120 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacții adverse au fost raportate la administrarea de codeină:
• amețeli,
• somnolență,
• constipație,
• grețuri,
• depresie respiratorie

Utilizarea regulată a codeinei poate conduce la fenomene de dependență care se manifestă prin neliniște și iritabilitate la încetarea tratamentului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Supradozajul:

Datorită supradozării codeinei pot aparea: depresie acută a centrilor respiratori, somnolentă, rash, vomismente, prurit, ataxie, edem pulmonar.

Conduită de urgenţă: transfer în mediu spitalicesc cu asistenţă respiratorie.
La copii, dozele mai mari de 0,3 mg/kg au potential convulsiv.

Antidot: Naloxone

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Efectul deprimant central al codeinei este potențat de fenotiazine, antidepresive triciclice, Inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), antihistaminice, tranchilizante, sedative, hipnotice, alcool.
Codeina potențează analgezicele (se recomandă asocierea cu acidul acetilsalicilic sau alte analgezice și antipiretice), ducând la creșterea efectului analgezic.
Efectele codeinei sunt scazute de caolin (scade absorbția).

Administrarea de Tusocalm 7,5 mg /120 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Se recomandă prudență la administrarea Tusocalm la femeile gravide, mai ales în primele luni de sarcină.

Alăptarea
Nu luați Tusocalm în timp ce alăptați. Codeina și morfina trec în laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Tusocalm se prezintă sub formă de comprimate albe sau aproape albe, de forma lenticulară, cu diametrul de 9 mm.

Ambalaj
Cutie cu 2 blistere PVC/Al a câte 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tusocalm 7,5 mg /120 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tusocalm 7,5 mg /120 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.