Prospect Synjardy 5 mg/850 mg, 5 mg/1000 mg, 12,5 mg/850 mg, 12,5 mg/1000 mg comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co Germania
Clasa ATC: [A10BD]: >> >> >>

Indicații Synjardy 5 mg/850 mg, 5 mg/1000 mg, 12,5 mg/850 mg, 12,5 mg/1000 mg comprimate filmate:

Synjardy este un medicament antidiabetic care conţine două substanţe active denumite empagliflozin şi metformină.

Empagliflozin acţionează prin blocarea unei proteine prezentă în rinichi, denumită co-transportorul 2 de sodiu-glucoză (SGLT2). SGLT2 previne pierderea glucozei (zahărului din sânge) prin urină, absorbind glucoza înapoi în circulaţia sanguină pe măsură ce sângele este filtrat în rinichi. Prin blocarea acestei proteine, medicamentul provoacă excreţia glucozei prin urină. Acest lucru ajută la diminuarea valorilor zahărului din sânge, care sunt prea mari la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2.
Metformina acţionează în mod diferit pentru a diminua valorile zahărului din sânge, în principal prin inhibarea producerii de glucoză în ficat.

Synjardy se adaugă la dietă şi la exercițiul fizic pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 la pacienţi adulţi (cu vârsta de minim 18 ani), al căror diabet zaharat nu poate fi controlat prin adăugarea de metformină în monoterapie sau de metformină împreună cu alte medicamente pentru diabet.

De asemenea, Synjardy poate fi asociat cu alte medicamente. Acestea pot fi medicamente administrate pe cale orală sau insulină administrată prin injecţie.

În plus, Synjardy poate fi utilizat ca alternativă la administrarea ambelor medicamente, empagliflozin şi metformină, sub formă de comprimate unice. Pentru a evita supradozajul, nu continuaţi să luaţi comprimatele de empagliflozin şi metformină separat dacă luaţi acest medicament.

Este important să continuaţi să urmaţi planul privind dieta şi exerciţiul fizic care v-a fost recomandat de către medicul dumneavoastră, farmacist sau asistenta medicală.

Ce este diabetul zaharat de tip 2?
Diabetul zaharat de tip 2 este o afecţiune care apare atât ca urmare a genelor proprii, cât şi a stilului de viaţă. Dacă aveţi diabet zaharat de tip 2, pancreasul dumneavoastră nu produce suficientă insulină pentru a controla nivelul glucozei din sânge, iar organismul dumneavoastră nu este capabil să utilizeze insulina proprie în mod eficace.

Acest lucru duce la valori crescute ale glucozei în sânge, ceea ce poate provoca probleme medicale, cum sunt bolile de inimă, bolile de rinichi, orbire şi circulaţie slabă la nivelul membrelor.

Contraindicații:

Nu luaţi Synjardy:
- dacă sunteţi alergic la empagliflozin, metformină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă aveţi valori crescute de „corpi cetonici” în urină sau sânge, determinate prin analize de laborator. Acesta este un semn de „cetoacidoză diabetică” – o problemă care poate apărea ca urmare a diabetului şi ale cărei semne includ pierdere în greutate rapidă, senzaţie de rău sau stare de rău, miros dulceag al respiraţiei, senzaţie de gust dulce sau metalic în gură sau un miros ciudat al urinei sau transpiraţiei.
- dacă aţi avut comă prediabetică;
- dacă aveţi probleme cu rinichii.
- dacă aveţi o infecţie severă.
- dacă aţi pierdut cantităţi mari de apă din organism (deshidratare), de exemplu din cauza diareii prelungite sau severe, sau dacă aţi avut vărsături de mai multe ori la rând.
- dacă aţi avut recent un atac de cord sau dacă aveţi probleme de circulaţie severe, cum sunt şocul sau respiraţia dificilă.
- dacă aveţi probleme cu ficatul.
- dacă consumaţi alcool etilic în exces, fie zilnic, fie din când în când (vezi pct. „Synjardy împreună cu alcool“).

Administrare Synjardy 5 mg/850 mg, 5 mg/1000 mg, 12,5 mg/850 mg, 12,5 mg/1000 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Ce cantitate trebuie administrată
Doza de Synjardy variază în funcţie de afecţiunea dumneavoastră şi de dozele de medicamente antidiabetice pe care le luaţi în prezent. Medicul vă va ajusta doza după cum este necesar şi vă va spune exact concentraţia de medicament pe care trebuie să o luaţi.

Doza recomandată este de un comprimat de două ori pe zi.
Medicul dumneavoastră va începe în mod normal tratamentul cu Synjardy prin prescrierea concentraţiei de comprimat care înlocuieşte aceeaşi doză de metformină pe care o luaţi deja (850 mg sau 1000 mg de două ori pe zi) şi doza minimă de empagliflozin (5 mg de două ori pe zi). Dacă luaţi deja cele două medicamente în mod separat, medicul dumneavoastră va începe tratamentul cu comprimate de Synjardy care vor furniza aceeaşi cantitate din ambele medicamente.

Administrarea acestui medicament
- Înghiţiţi comprimatul întreg, cu apă.
- Luaţi comprimatele cu alimente pentru a scădea riscul apariţiei problemelor de stomac.
- Luaţi comprimatul de două ori pe zi pe cale bucală.

Medicul dumneavoastră poate să vă prescrie Synjardy împreună cu un alt medicament antidiabetic. Amintiţi-vă să luaţi toate medicamentele aşa cum au fost prescrise de medicul dumneavoastră pentru a obţine cele mai bune rezultate privind starea dumneavoastră de sănătate. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă ajusteze doza pentru a controla valorile zahărului în sânge.

Dieta şi exerciţiul fizic pot ajuta organismul dumneavoastră să utilizeze zahărul din sânge mai bine. În timp ce luaţi Synjardy, este important să respectaţi dieta şi programul de exerciţii fizice recomandate de către medicul dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Synjardy decât trebuie
Dacă luaţi mai multe comprimate de Synjardy decât trebuie, puteţi dezvolta acidoză lactică. Simptomele de acidoză lactică includ senzaţie sau stare accentuată de rău, vărsături, durere de stomac, crampe musculare, oboseală severă sau respiraţie dificilă. Dacă dezvoltaţi aceste simptome, poate fi necesar tratamentul imediat în spital, deoarece acidoza lactică poate duce la comă. Încetaţi imediat să luaţi acest medicament şi adresaţi-vă imediat medicului sau celui mai apropiat spital.

Luaţi cu dumneavoastră ambalajul medicamentului.

Dacă uitaţi să luaţi Synjardy
Dacă aţi omis o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Dacă nu vă aduceţi aminte decât atunci când se apropie momentul administrării următoarei doze, nu mai luaţi doza uitată şi reveniţi la orarul dumneavoastră obişnuit. Nu luaţi o doză dublă din acest medicament.

Dacă încetaţi să luaţi Synjardy
Nu încetaţi să luaţi Synjardy înainte de a vă adresa mai întâi medicului dumneavoastră. Concentraţiile de zahăr din sângele dumneavoastră pot să crească dacă încetaţi să luaţi Synjardy.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Synjardy 5 mg/850 mg, 5 mg/1000 mg, 12,5 mg/850 mg, 12,5 mg/1000 mg comprimate filmate:

Substanţele active sunt empagliflozin şi metformină.
Fiecare comprimat filmat (comprimat) de Synjardy 5 mg/850 mg conţine empagliflozin 5 mg şi metformină clorhidrat 850 mg.
Fiecare comprimat filmat (comprimat) de Synjardy 5 mg/1000 mg conţine empagliflozin 5 mg şi metformină clorhidrat 1000 mg.
Fiecare comprimat filmat (comprimat) de Synjardy 12,5 mg/850 mg conţine empagliflozin 12,5 mg şi metformină clorhidrat 850 mg.
Fiecare comprimat filmat (comprimat) de Synjardy 12,5 mg/1000 mg conţine empagliflozin 12,5 mg şi metformină clorhidrat 1000 mg.

Celălalt(celelalte) component(e) este(sunt):
– Nucleul comprimatului: amidon de porumb, copovidonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu
– Film: hipromeloză, macrogol 400, dioxid de titan (E171), talc. Synjardy 5 mg/850 mg comprimate şi Synjardy 5 mg/1000 mg comprimate conţin de asemenea oxid galben de fer (E172). Synjardy 12,5 mg/850 mg comprimate şi Synjardy 12,5 mg/1000 mg comprimate conţin de asemenea oxid negru de fer (E172) şi oxid roşu de fer (E172).

Precauții:

Înainte să luaţi Synjardy, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale:
- dacă aveţi diabet zaharat de tip 1 - acest tip de diabet zaharat debutează de obicei în tinereţe, iar organismul dumneavoastră nu produce deloc insulină.
- dacă aveţi vârsta de 75 ani sau peste, deoarece eliminarea urinei ca urmare a administrării medicamentului poate afecta echilibrul hidric din organismul dumneavoastră şi poate creşte riscul de deshidratare.
- dacă aveţi vârsta de 85 ani sau peste, nu trebuie să începeţi să luaţi Synjardy.
- dacă vă simţiţi rău, aveţi diaree sau febră sau nu puteţi să mâncaţi sau să beţi. Aceste afecţiuni vă pot provoca deshidratare. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să opriţi utilizarea Synjardy până când vă reveniţi, pentru a opri pierderile prea mari de lichide din organism.
- dacă aveţi o infecţie gravă la nivelul rinichilor sau al căilor urinare, însoţită de febră. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să opriţi utilizarea Synjardy până când vă reveniţi.
- dacă este necesar să vi se efectueze o injecţie cu o substanţă de contrast iodată, de exemplu înainte de efectuarea unei radiografii sau a unui examen imagistic. Va fi necesar să spuneţi medicului dumneavoastră şi să încetaţi să luaţi acest medicament înainte sau în momentul efectuării radiografiei, precum şi timp de 2 sau mai multe zile după aceea, în funcţie de modul în care funcţionează rinichii dumneavoastră.
Tratamentul cu o substanţă de contrast iodată poate reduce funcţia rinichilor dumneavoastră şi poate mări riscul de reacţii adverse datorate metforminei. Nu uitaţi să solicitaţi sfatul medicului dumneavoastră cu privire la momentul în care puteţi să reîncepeţi tratamentul.
- dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală sub anestezie. Trebuie să opriţi administrarea Synjardy cu cel puţin 48 ore înaintea intervenţiei chirurgicale cu anestezie generală, spinală sau peridurală planificate şi nu trebuie să reluaţi tratamentul timp de cel puţin 48 ore după aceea.
Datorită componentei metformină, administrarea concomitent cu anestezia poate creşte riscul de reacţii adverse. Urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră cu privire la oprirea şi reînceperea administrării medicamentului dumneavoastră.

Acidoză lactică
Acidoza lactică este o afecţiune care se datorează acumulării de acid lactic în sânge, care poate apărea la pacienţi cărora li se administrează medicamente care conţin metformină. Aceasta reprezintă o urgenţă medicală, iar tratamentul acesteia trebuie efectuat în spital. Dacă prezentaţi unele semne de acidoză lactică, care includ senzaţie de rău (greaţă) sau stare de rău (vărsături), durere de stomac, slăbiciune severă, crampe musculare, scădere în greutate inexplicabilă, respiraţii rapide, sau senzaţie de răceală sau disconfort, încetaţi imediat să luaţi Synjardy şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră ambalajul medicamentului.

Funcţia renală
Rinichii dumneavoastră vor fi testaţi printr-o analiză de sânge înainte de a începe să luaţi şi în timpul tratamentului cu acest medicament.

Glucoza urinară
Din cauza modului în care acţionează acest medicament, veţi avea zahăr în urină atunci când vi se efectuează analize în timp ce luaţi acest medicament.

Copii şi adolescenţi
Nu se recomandă utilizarea acestui medicament la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani deoarece nu au fost efectuate studii la aceşti pacienţi.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Synjardy are influenţă mică asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Utilizarea acestui medicament în asociere cu medicamentele numite sulfoniluree sau cu insulină poate provoca o scădere prea accentuată a valorilor zahărului din sânge (hipoglicemie), ceea ce poate provoca simptome precum tremurături, transpiraţii şi modificări de vedere, care vă pot afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau instrumente dacă vă simţiţi ameţit în timp ce luaţi Synjardy.

Reacții adverse ale Synjardy 5 mg/850 mg, 5 mg/1000 mg, 12,5 mg/850 mg, 12,5 mg/1000 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Încetaţi să luaţi Synjardy şi adresaţi-vă unui medic cât mai curând posibil dacă observaţi următoarele reacţii adverse grave sau potenţial grave:
Acidoză lactică. Metformina, una dintre substanţele active din acest medicament, poate provoca o reacţie adversă foarte rară (poate afecta cel mult 1 din 10.000 persoane), dar gravă, numită „acidoză lactică“. Aceasta constă în acumularea de acid lactic în sânge, ceea ce poate duce la deces. Acidoza lactică reprezintă o urgenţă medicală, iar tratamentul acesteia trebuie efectuat în spital. Aceasta afectează în mod deosebit pacienţii ai căror rinichi nu funcţionează în mod corect.

Semnele de „acidoză lactică“ sunt:
- senzaţie sau stare de rău
- vărsături, durere de stomac
- crampe musculare
- oboseală severă
- respiraţie dificilă

Dacă dezvoltaţi aceste simptome, poate fi necesar tratamentul imediat în spital, deoarece acidoza lactică poate duce la comă. Încetaţi imediat să luaţi acest medicament şi adresaţi-vă imediat medicului sau celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră ambalajul medicamentului.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă observaţi următoarele reacţii adverse:
Valori scăzute ale zahărului în sânge (hipoglicemie), observate foarte frecvent (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) Dacă luaţi Synjardy împreună cu un alt medicament care poate provoca scăderea zahărului din sânge, precum o sulfoniluree sau insulină, riscul de a avea valori scăzute ale zahărului în sânge este crescut. Semnele valorilor scăzute ale zahărului în sânge pot include:
- tremurături, transpiraţie, senzaţie de nelinişte intensă sau confuzie, bătăi rapide ale inimii
- senzaţie de foame intensă, durere de cap

Medicul dumneavoastră vă va spune care este tratamentul pentru valorile scăzute de zahăr în sânge şi ce trebuie să faceţi dacă prezentaţi oricare dintre semnele de mai sus. Dacă aveţi simptome de scădere a zahărului din sânge, luaţi comprimate de glucoză, o gustare cu un conţinut crescut de zahăr sau beţi suc de fructe. Dacă este posibil, măsuraţi-vă valorile zahărului din sânge şi odihniţi-vă.

Infecţii ale căilor urinare, observate frecvent (pot afecta până la 1 din 10 persoane) Semnele infecţiilor căilor urinare sunt:
- senzaţie de arsură la urinare
- urină cu aspect tulbure
- durere în pelvis sau la mijlocul spatelui (atunci când sunt infectaţi rinichii)

Urgenţa de a urina sau urinarea mai frecventă se poate datora mecanismului de acţiune al Synjardy, dar având în vedere că acestea pot fi şi semne de infecţie a căilor urinare, dacă observaţi o intensificare a acestor simptome, trebuie, de asemenea, să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Deshidratare, observată mai puţin frecvent (poate afecta până la 1 din 100 persoane) Semnele de deshidratare nu sunt specifice, dar pot include:
- senzaţie de sete neobişnuită
- senzaţie de vertij sau ameţeli atunci când vă ridicaţi în picioare
- leşin sau pierdere a cunoştinţei

Alte reacţii adverse în timpul administrării Synjardy:
Foarte frecvente
- senzaţie de rău (greaţă), vărsături
- diaree sau durere de stomac
- scăderea apetitului faţă de alimente

Frecvente
- infecţii genitale cu levuri (candida)
- urinare mai frecventă decât de obicei sau nevoia de a urina mai frecvent
- mâncărime
- modificări ale gustului

Mai puţin frecvente
- senzaţie de tensiune sau durere la golirea vezicii urinare

Foarte rare
- scăderea concentraţiilor de vitamină B12 în sânge
- valori neobişnuite ale testelor funcţiilor ficatului, inflamaţie a ficatului (hepatită)
- înroşire a pielii (eritem) sau erupţie pe piele cu mâncărime (urticarie)

Interacțiuni cu alte medicamente:

Synjardy împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:
- un medicament utilizat pentru eliminarea apei din organism (diuretic), deoarece Synjardy poate creşte riscul de a pierde prea multe lichide. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să opriţi utilizarea Synjardy.
- alte medicamente care scad cantitatea de zahăr din sânge, cum este insulina sau un medicament de tipul sulfonilureelor. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să scădeţi doza acestor medicamente, pentru a preveni o scădere prea mare a valorilor zahărului din sânge (hipoglicemie). - cimetidină, un medicament utilizat pentru tratamentul problemelor de stomac.
- bronhodilatatoare (beta-2-agonişti), utilizate pentru tratamentul astmului bronşic.
- corticosteroizi (administraţi pe cale bucală, sub formă de injecţie sau inhalaţie), utilizaţi pentru tratamentul inflamaţiei în boli cum sunt astmul bronşic şi artrita.
- medicamente care conţin alcool etilic.
- substanţe de contrast iodate.

Synjardy împreună cu alcool
Există un risc crescut de acidoză lactică în urma consumului excesiv de alcool (în special în caz de repaus alimentar, malnutriţie sau boală de ficat). Prin urmare, evitaţi consumul de alcool şi medicamente care conţin alcool în timp ce luaţi Synjardy.

Administrarea de Synjardy 5 mg/850 mg, 5 mg/1000 mg, 12,5 mg/850 mg, 12,5 mg/1000 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu luaţi Synjardy dacă sunteţi gravidă. Nu se cunoaşte dacă acest medicament este dăunător pentru făt.

Metformina trece în laptele uman în cantităţi mici. Nu se cunoaşte dacă empagliflozin se excretă în laptele uman. Nu luaţi Synjardy dacă alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

Synjardy 5 mg/850 mg comprimate filmate sunt de culoare alb-gălbuie, ovale, biconvexe. Acestea sunt inscripţionate cu „S5” şi cu sigla Boehringer Ingelheim pe o parte şi cu „850“ pe cealaltă parte. Comprimatul are lungimea de 19,2 mm şi lăţimea de 9,4 mm.

Synjardy 5 mg/1000 mg comprimate filmate sunt de culoare galben-maronie, ovale, biconvexe. Acestea sunt inscripţionate cu „S5” şi cu sigla Boehringer Ingelheim pe o parte şi cu „1000“ pe cealaltă parte. Comprimatul are lungimea de 21,1 mm şi lăţimea de 9,7 mm.

Synjardy 12,5 mg/850 mg comprimate filmate sunt de culoare alb-roză, ovale, biconvexe. Acestea sunt inscripţionate cu „S12” şi cu sigla Boehringer Ingelheim pe o parte şi cu „850“ pe cealaltă parte. Comprimatul are lungimea de 19,2 mm şi lăţimea de 9,4 mm.

Synjardy 12,5 mg/1000 mg comprimate filmate sunt de culoare maroniu închis, purpurie, ovale, biconvexe. Acestea sunt inscripţionate cu „S12” şi cu sigla Boehringer Ingelheim pe o parte şi cu „1000“ pe cealaltă parte. Comprimatul are lungimea de 21,1 mm şi lăţimea de 9,7 mm.

Comprimatele sunt disponibile în blistere din PVC/PVDC/aluminiu perforate pentru eliberarea unei unităţi dozate. Mărimile de ambalaj sunt 10 x 1, 14 x 1, 30 x 1, 56 x 1, 60 x 1 şi 100 x 1 comprimate filmate şi ambalaje multiple care conţin 120 (2 ambalaje de 60 x 1), 180 (2 ambalaje de 90 x 1) şi 200 (2 ambalaje de 100 x 1) comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi că ambalajul este deteriorat sau prezintă semne de intervenţie neautorizată.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Synjardy 5 mg/850 mg, 5 mg/1000 mg, 12,5 mg/850 mg, 12,5 mg/1000 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Synjardy 5 mg/850 mg, 5 mg/1000 mg, 12,5 mg/850 mg, 12,5 mg/1000 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.