Prospect Nasic 1 mg/ml + 50 mg/ml spray nazal, soluţie

Substanța activă: combinații (xylometazolinum+dezpantenolum)
Producator: Klosterfrau Berlin GmbH, Germania
Clasa ATC: [R01AB]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> simpatomimetice combinatii fara corticosteroizi
Categoria: Afectiuni ORL
Nasic este un spray nazal.
Substanţa activă, xilometazolina, are activitate vasoconstrictoare, decongestionând astfel mucoasele nazale.
Cea de-a doua substanţă activă conţinută de Nasic, dexpantenolul, este un derivat al acidului pantotenic, o vitamină ce permite vindecarea rănilor şi care protejează membranele mucoasei.

Indicații Nasic 1 mg/ml + 50 mg/ml spray nazal, soluţie:

Nasic este folosit pentru reducerea congestiei mucoasei nazale asociată rinitelor şi pentru a favoriza vindecarea pielii şi a leziunilor mucoaselor, pentru tratamentul rinitelor vasomotorii şi pentru tratamentul afectării respiraţiei nazale după intervenţii chirurgicale la nivel nazal.
Nasic poate fi utilizat la adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Nasic:
- dacă sunteţi alergic la xilometazolină, dexpantenol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă suferiţi de o inflamaţie uscată, cu cruste, a mucoasei nazale (rhinitis sicca),
- după extirparea chirurgicală a glandei pineale prin nas (hipofizectomie transsfenoidală) sau alte proceduri operatorii la care este expusă membrana cerebrală,
- la copii mici şi copii sub 6 ani.

Administrare Nasic 1 mg/ml + 50 mg/ml spray nazal, soluţie:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze
Dacă nu este altfel prescris de către medic, doza recomandată pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani este de 1 puf în fiecare nară, de maxim 3 ori pe zi (după necesităţi), ţinând flaconul vertical şi inhalând pe nas în timp ce acţionaţi spray-ul. Dozarea depinde de sensibilitatea individuală şi de răspunsul clinic.

Durata administrării
Nu utilizaţi Nasic mai mult de 7 zile, cu excepţia cazului când medicul vă recomandă acest lucru. Este necesară o pauză de cîteva zile înainte de a-l reutiliza.
Trebuie consultat întotdeauna medicul în ceea ce priveşte durata tratamentului la copii.
Utilizarea prelungită sau frecventă a Nasic poate duce la inflamarea cronică şi, eventual, la atrofia mucoasei nazale.
Pacienţii cu presiune intraoculară crescută (glaucom, glaucom cu unghi închis în special), trebuie să consulte medicul înainte de a utiliza Nasic.

Mod de administrare
Administrare nazală.

Flacon din sticlă prevăzut cu un dispozitiv fix pentru pulverizare

Îndepărtaţi capacul protector de pe pompiţă. Înainte de prima utilizare trebuie să apăsaţi pompiţa până la apariţia unui spray uniform. La următoarele aplicări produsul este imediat gata de utilizare.

În măsura posibilităţilor, introduceţi vertical capătul pompiţei în fiecare nară şi apăsaţi o dată pompiţa. Din motive igienice trebuie să ştergeţi după utilizare capătul pompiţei şi să aşezaţi din nou peste ea capacul protector.

sau

Flacon din sticlă prevăzut cu un dispozitiv cu filet pentru pulverizare

Înlăturaţi capacul protector lung. Deşurubaţi capacul flaconului şi ataşaţi dispozitivul spray. Apoi înlăturaţi capacul protector de la dispozitivul spray. Înainte de utilizarea pentru prima oară a spray-ului nazal, pompaţi de câteva ori până la apariţia unei ceţi fine.

Introduceţi capul dispozitivului spray cât de adânc posibil în fiecare nară şi pompaţi o dată. După utilizare ştergeţi capul dispozitivului din motive igienice şi puneţi capacul protector. Odată ce dispozitivul spray de dozare a început a fi utilizat, spray-urile ulterioare vor fi eliberate imediat.

Dacă vi se pare că efectul Nasic este prea puternic sau prea slab, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Dacă utilizaţi mai mult Nasic decât trebuie
În cazul supradozajului sau a ingestiei accidentale de Nasic vă puteţi confrunta cu: contracţia pupilelor (miosis), dilatarea pupilelor (midriasis), febră, transpiraţii, paloare, colorare albăstruie a buzelor (cianoză), greaţă, convulsii, probleme cardiovasculare (tahicardie, bradicardie, aritmie cardiacă, colaps circulator, stop cardiac, hipertensiune), disfuncţii pulmonare (edem pulmonar, disfuncţii respiratorii), disfuncţii psihice.

De asemenea, vă puteţi confrunta cu somnolenţă, scădere a temperaturii corpului, reducere a ritmului cardiac, şocuri ca scăderea bruscă a tensiunii arteriale, încetarea respiraţiei şi comă.

În cazul în care suspectaţi un supradozaj, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră, care poate iniţia masurile necesare dacă este cazul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Nasic
Nu utilizați o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi tratamentul conform recomandărilor de dozaj.

Dacă încetaţi să utilizaţi Nasic
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Nasic 1 mg/ml + 50 mg/ml spray nazal, soluţie:

- Substanţele active sunt: clorhidrat de xilometazolină şi dexpantenol.
100 ml soluţie conţin clorhidrat de xilometazolină 0,1 g şi dexpantenol 5 g.
Un puf de 0,1 ml soluţie (echivalentul a 0,1 g) conţine clorhidrat de xilometazolină 0,1 mg şi dexpantenol 5 mg.

- Celelalte componente sunt: clorură de benzalconiu (sub formă de soluţie 50%), dihidrogenofosfat de potasiu, hidrogenofosfat de disodiu dodecahidrat, apă purificată.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Nasic, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
- luaţi inhibitori de monoaminoxidază (inhibitori MAO) sau alte medicamente cu potenţial mare de ridicare a tensiunii arteriale,
- aveţi presiune intraoculară ridicată, în special glaucom cu unghi închis,
- suferiţi de boli cardiovasculare severe ( de exemplu boală coronariană, tensiune arterială ridicată (hipertensiune),
- aveţi o tumoră suprarenaliană (feocromocitom),
- suferiţi de boli metabolice (de exemplu glandă tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), diabet),
- suferiţi de boala metabolică denumită porfirie,
- suferiţi de hiperplazie de prostată.

Utilizarea Nasic în rinita cronică se poate face numai sub supraveghere medicală datorită pericolului de afectare a mucoasei nazale.

Copii cu vârsta peste 6 ani
În cazul copiilor trebuie evitată utilizarea de lungă durată şi supradozajul. Utilizarea de doze mai mari trebuie să se facă sub supraveghere medicală.

Nasic are o concentraţie destinată adulţilor şi copiilor cu vârsta peste 6 ani şi, ca urmare, nu este recomandat copiilor mici şi copiilor cu vârsta sub 6 ani. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani sunt disponibile spray-uri nazale de concentraţii mai mici.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă este utilizat conform prescripţiei medicale, Nasic nu are influenţă asupra conducerii vehiculelor şi folosirii de utilaje.

Nasic conţine clorură de benzalconiu
Clorura de benzalconiu poate provoca iritarea mucoasei nazale. Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu vă simţiţi bine în timp ce utilizaţi Nasic.

Reacții adverse ale Nasic 1 mg/ml + 50 mg/ml spray nazal, soluţie:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse au fost împărţite funcţie de frecvenţă, astfel:

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane): reacţii de intoleranţă (umflare a pielii şi a mucoaselor, mâncărime şi vezicule la nivelul pielii).

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): palpitaţii, ritm cardiac accelerat (tahicardie), creştere a tensiunii arteriale (hipertensiune).

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane) : agitaţie, insomnie sau oboseală (somnolenţă, sedare), dureri de cap, halucinaţii (în special la copii), convulsii (în special la copii, manifestate prin contracţii involuntare ale musculaturii întregului corp), aritmii cardiace, creştere a congestiei mucoasei nazale după ce efectul medicamentului a încetat (hiperemie reactivă), sângerări nazale (epistaxis).

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile): arsuri sau uscare a mucoasei nazale, strănut.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Utilizarea concomitentă a Nasic cu anumite medicamente timeretice (tranilcipromină-de tip inhibitori MAO sau antidepresive triciclice) poate duce la creşterea tensiunii arteriale ca rezultat al efectelor asupra funcţiilor cardiovasculare.

Administrarea de Nasic 1 mg/ml + 50 mg/ml spray nazal, soluţie în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nasic nu trebuie utilizat în timpul sarcinii deoarece nu există date suficiente privind administrarea de clorhidrat de xilometazolină la gravide.

Nasic nu trebuie utilizat de mamele care alăptează deoarece nu se cunoaşte dacă clorhidratul de xilometazolină este excretat în laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Spray nazal, soluţie.
Soluţie limpede, incoloră, fără particule străine vizibile.

Cutie cu:
- un flacon din sticlă brună conţinând 10 ml spray nazal, soluţie, cu capac cu filet din PP
- o pompă de pulverizare (cu filet), cu capac de protecţie
Cutie cu un flacon din sticlă brună conţinând 10 ml spray nazal, soluţie, prevăzut cu o pompă de pulverizare (fixă), cu capac de protecţie

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Nasic după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Termen de valabilitate după deschiderea flaconului: 12 săptămâni

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații (xylometazolinum+dezpantenolum):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Nasic 1 mg/ml + 50 mg/ml spray nazal, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Nasic 1 mg/ml + 50 mg/ml spray nazal, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.