Prospect VIBROCIL DUO 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluţie

Substanța activă: combinatii
Producator: Novartis Consumer Health GmbH
Clasa ATC: [R01AB]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> simpatomimetice combinatii fara corticosteroizi

Indicații VIBROCIL DUO 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluţie:

VIBROCIL DUO este un medicament combinat compus din două substanţe active diferite. Una dintre cele două substanţe active ajută împotriva nasului care curge, iar cealaltă are efect decongestionant.

VIBROCIL DUO este utilizat pentru tratamentul congestiei nazale însoţită de curgerea nasului (rinoree), asociate cu răceala obişnuită (guturai).

Contraindicații:

Nu utilizaţi VIBROCIL DUO
- La copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, deoarece nu există informaţii disponibile suficiente referitoare la siguranţă şi eficacitate-
Dacă sunteţi alergic la clorhidrat de xilometazolină sau bromură de ipratropiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- Dacă sunteţi alergic la atropină sau substanţe similare, de exemplu hiosciamină şi scopolamină
- Dacă vi s-a scos glanda pituitară printr-o operaţie chirurgicală efectuată prin nas
- Dacă aveţi o operaţie chirurgicală pe creier efectuată prin nas sau gură
- Dacă aveţi glaucom (presiune crescută la nivelul ochiului)
- Dacă aveţi mucoasa nasului foarte uscată ( inflamaţie a mucoasei nasului neînsoţită de secreţii, rinită uscată)

Administrare VIBROCIL DUO 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluţie:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi: O pulverizare în fiecare nară, după cum este necesar, de până la 3 ori pe zi timp de maxim 7 zile. Lăsaţi să treacă cel puţin 6 ore între administrarea a două doze. Nu trebuie să depăşiţi 3 aplicaţii zilnice în fiecare nară.

Este recomandat să întrerupeţi tratamentul cu VIBROCIL DUO când simptomele se îmbunătăţesc, chiar înainte de durata maximă de tratament de 7 zile, pentru a scădea riscul apariţiei reacţiilor adverse.

Dacă VIBROCIL DUO are efect prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Instrucţiuni de utilizare:
- Întotdeauna suflaţi-vă nasul înainte de a utiliza spray-ul nazal.
- Îndepărtaţi capacul de protecţie.
- Nu tăiaţi vârful. Spray-ul cu doze măsurate este pregătit să se amorseze înainte de utilizare.
- Înainte de prima administrare amorsaţi pompa apăsând de 4 ori. O dată amorsată, pompa va rămâne pregătită de funcţionare pe toată durata tratamentului zilnic. În cazul în care la o apăsare completă a pompei soluţia din spray nu este pulverizată, sau medicamentul nu a fost utilizat timp de 6 zile pompa trebuie reamorsată apăsând de 4 ori ca şi prima dată.
- Ţineţi flaconul în poziţie verticală.
- Înclinaţi-vă uşor capul în faţă.
- Închideţi o nară aşezându-vă degetul pe partea laterală a nasului şi introduceţi vârful pulverizatorului în cealaltă nară. Apăsaţi pompa rapid în timp ce inhalaţi prin nas.
- Repetaţi această procedură pentru cealaltă nară.

Efectul apare în decurs de 5-15 minute.

Evitaţi pulverizarea VIBROCIL DUO în sau în jurul ochilor.

Dacă utilizaţi mai mult VIBROCIL DUO decât trebuie
Dacă dumneavoastră aţi utilizat sau alte persoane au utilizat mai mult decât trebuie din medicament, adresaţi-vă medicului, spitalului sau serviciului de urgenţă pentru evaluarea riscului. Este recomandat să luaţi cu dumneavoastră acest prospect, flaconul şi ambalajul. Acest fapt este important în special pentru copii, la care posibilitatea de a dezvolta reacţii adverse este mai mare decât la adulţi.
Simptomele de supradozaj sunt ameţeli severe, transpiraţie, scăderea severă a temperaturii corpului, dureri de cap, bătăi lente ale inimii, bătăi rapide ale inimii, tulburări de respiraţie, comă, convulsii, hipertensiune (tensiune arterială mare), care poate fi urmată de hipotensiune (tensiune arterială mică).
Alte simptome pot fi gură uscată, dificultăţi de concentrare a privirii şi halucinaţii.

Compoziție VIBROCIL DUO 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluţie:

Substanţele active sunt: clorhidrat de xilometazolină şi bromură de ipratropiu.

Un ml conţine clorhidrat de xilometazolină 0,5 mg şi bromură de ipratropiu 0,6 mg.
1 puf conţine de clorhidrat de xilometazolină 70 micrograme şi bromură de ipratropiu 84 micrograme.

Celelalte componente sunt: edetat disodic dihidrat, glicerol 85%, apă purificată, hidroxid de sodiu şi acid clorhidric.

Precauții:

Înainte să utilizaţi VIBROCIL DUO, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă suferiţi de:
- Boală de inimă
- Tensiune arterială mare
- Diabet zaharat
- Activitate crescută a glandei tiroide (hipertidodie)
- Dificultăţi la urinare şi/sau creşterea în dimensiune a prostatei
- Glaucom cu unghi îngust
- Dacă predispoziție spre sângerări nazale
- Dacă aveţi ocluzie intestinală (intestinul subţire)
- Fibroză chistică
- Tumoră benignă a glandei suprarenale, care produce cantități mari de adrenalină şi nor-adrenalină (feocromocitom) sau aveţi o sensibilitate crescută pentru adrenalină şi noradrenalină, care se manifestă cu amețeli, tremurături, bătăi rapide ale inimii, creșterea tensiunii arteriale şi insomnie.

Pot apărea reacţii imediate de hipersensibilitate (reacţii alergice). Acestea se pot manifesta prin erupţie cutanată cu mâncărime, cu inflamaţii la nivelul pielii (erupţie cutanată), dificultăţi de respiraţie sau dificultăţi de vorbire, dificultate la înghiţire din cauza umflării buzelor, feţei sau gâtului. Aceste simptome apar individual sau combinat, sub foma unor reacţii alergice severe. Dacă manifestaţi aceste simptome OPRIŢI utilizarea VIBROCIL DUO (vezi punctul 4).

VIBROCIL DUO nu trebuie utilizat mai mult de 7 zile consecutiv. Dacă simptomele persistă, adresaţivă unui medic. Utilizarea prelungită sau excesivă provoacă congestie nazală manifestată cu revenirea sau agravarea inflamaţiei la nivelul mucoasei nazale.

Evitaţi pulverizarea VIBROCIL DUO în sau în jurul ochilor. Dacă medicamentul intră în contact cu ochii trebuie să vă clătiţi ochii cu apă rece. Vederea dumneavoastră poate deveni temporar înceţoşată şi să aveţi iritaţie, durere şi roşeaţă la nivelul ochilor. Se poate agrava glaucomul cu unghi îngust.

Copii şi adolescenţi
VIBROCIL DUO nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani,deoarece nu sunt date disponibile privind siguranţa şi eficacitatea.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
S-au raportat cazuri de tulburări de vedere (inclusiv vedere înceţoşată şi dilatarea pupilei), ameţeli şi stare de oboseală în timpul tratamentului cu VIBROCIL DUO. Pacienţii trebuie avertizaţi că în cazul în care manifestă una din aceste afecţiuni nu trebuie să conducă vehicule, să folosească utilaje sau să participe la activităti la care aceste simptome pot să le pună viaţa în pericol sau pot să le pună altora viaţa în pericol.

Reacții adverse ale VIBROCIL DUO 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluţie:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

ÎNTRERUPEŢI administrarea VIBROCIL DUO şi solicitaţi ajutor medical dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome:
- Palpitaţii şi puls crescut (afectează mai puţin de 1 din 100 persoane).
- Semnele unei reacţii alergice cum ar fi dificultăţi de respiraţie, dificultate de vorbire sau înghiţire; umflare a feţei, buzelor, limbii şi gâtului; mâncărimi severe la nivelul pielii, cu iritaţie roşie şi vezicule(cu frecvenţă necunoscută, care nu poate fi estimată din datele disponibile).
- Tulburări de vedere (incluzând vedere înceţoşată, agravarea glaucomului sau presiune intraoculară crescută), vedere în culorile curcubeului, în cercuri / halouri în jurul unei lumini strălucitoare și/sau dureri oculare grave (cu frecvenţă necunoscută, care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt sângerarea din nas şi uscarea mucoasei nasului. Multe din reacţiile adverse raportate sunt şi simptome de răceală.

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
- Sângerare la nivelul nasului, uscare a mucoasei nasului.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- Disconfort şi congestie la nivelul nasului, gât uscat şi iritat, durere la nivelul nasului
- Uscare a gurii
- Senzaţie de alterare a gustului, durere de cap.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
- Ulcer la nivelul nasului, strănut, durere în gât, tuse, răguşeală,
- Stomac deranjat, greaţă
- Senzaţie de alterare a mirosului, ameţeli, tremurături
- Disconfort, oboseală
- Insomnie
- Ochi iritaţi, ochi uscaţi

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
- Secreţii la nivelul nasului.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
- Prurit, erupţie cutanată
- Disconfort în jurul nasului
- Disconfort la nivelul pieptului, sete
- Spasme involuntare ale muşchilor gâtului
- Puls neregulat
- Dificultăţi de concentrare a privirii, dilatarea pupilelor
- Mâncărime
- Dificultăţi de golire a vezicii.

Pentru a reduce la minim riscul apariţiei reacţiilor adverse, cum sunt sângerarea nazală şi alte reacţii la nivelul nasului, se recomandă să opriţi tratamentul cu VIBROCIL DUO, când simptomele se îmbunătaţesc, chiar înainte de durata maximă recomandată a tratamentului de 7 zile.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

VIBROCIL DUO împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Este foarte important să menţionaţi următoarele:
- Inhibitori ai monoaminoxidazei (medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei). Dacă luaţi sau aţi luat în ultimele două săptămâni, pot apărea creşteri periculoase ale tensiunii arteriale.
- Antidepresive triciclice şi tetraciclice (dacă luaţi sau aţi luat în ultimele două săptămâni)
- Medicamente utilizate pentru răul de mişcare (medicamente care conţin substanţe anticolinergice).
- Medicamente utilizate pentru tulburări intestinale (în special cele utilizate pentru motilitate anormală) (medicamente care conţin substanţe anticolinergice).

Dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus, întrebaţi un medic înainte de a folosi VIBROCIL DUO.

Administrarea de VIBROCIL DUO 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluţie în sarcină / alaptare:

VIBROCIL DUO nu trebuie utilizat în timpul sarcinii în afară de cazul când vă recomandă medicul dumneavoastră. VIBROCIL DUO nu trebuie utilizat în timpul alăptării în afară de cazul când medicul dumneavoastră decide că beneficiul administrării acestui medicament depăşeşte potenţialul risc asupra copilului.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

VIBROCIL DUO este o soluţie limpede, incoloră.
Flaconul conţine aproximativ 70 de pufuri.
VIBROCIL DUO este disponibil sub formă de flacon a 10 ml spray nazal, soluţie prevăzut cu pompă cu doze măsurate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A cest medicament nu neceșită condiții speciale de pastrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu VIBROCIL DUO 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul VIBROCIL DUO 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.