Prospect Vibrocil Actilong Plus 1,0 mg/ml + 50,0 mg/ml spray nazal, soluţie

Substanța activă: xylometazolinum+dexpanthenolum
Producator: Medana Pharma S.A., Polonia
Clasa ATC: [R01AB]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> simpatomimetice combinatii fara corticosteroizi
Vibrocil Actilong Plus este un spray nazal.

Vibrocil Actilong Plus conţine substanța activă clorhidrat de xilometazolină, care determină constricţia vaselor de sânge şi determină astfel reducerea inflamaţiei la nivelul mucoasei nazale.

Vibrocil Actilong Plus conţine şi substanţa activă dexpantenol, care este un derivat al vitaminei acid pantotenic. Acesta favorizează cicatrizarea rănilor şi protejează mucoasa nazală.

Indicații Vibrocil Actilong Plus 1,0 mg/ml + 50,0 mg/ml spray nazal, soluţie:

Vibrocil Actilong Plus este utilizat la adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste:

- pentru reducerea inflamaţiei mucoasei nazale din rinită şi ca tratament de susţinere pentru vindecarea leziunilor de la nivelul pielii şi mucoasei, pentru reducerea secreţiei nazale (rinită vasomotorie) şi pentru tratamentul congestiei nazale după o intervenţie chirurgicală la nivelul nasului.

- pentru reducerea inflamaţiei mucoasei nazale din rinită asociată cu inflamaţia acută a sinusurilor (rino-sinuzită).

Contraindicații:

Nu utilizaţi Vibrocil Actilong Plus
• dacă sunteţi alergic la clorhidrat de xilometazolină sau dexpantenol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• dacă prezentaţi inflamaţie asociată cu uscarea mucoasei nazale, inclusiv cu formare de cruste (rinită sicca sau rinită atrofică),
• după îndepărtarea chirurgicală a hipofizei pe cale nazală (hipofizectomie transfenoidală) sau orice altă intervenţie chirurgicală care presupune expunerea membranei cerebrale,
• dacă aveţi tensiune crescută la nivelul ochilor, în special glaucom cu unghi închis,
• la sugari şi copii cu vârsta sub 12 ani.

Administrare Vibrocil Actilong Plus 1,0 mg/ml + 50,0 mg/ml spray nazal, soluţie:

Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Mod de administrare
Vibrocil Actilong Plus este un spray nazal soluţie pentru utilizare pe cale nazală.

1. Îndepărtaţi capacul de protecţie de pe vârful aplicator.
2. Atunci când utilizaţi spray-ul pentru prima dată, apăsaţi pompa de trei ori până la eliberarea unei pulverizări fine de soluţie.

Nu este necesară repetarea acestei etape în cazul utilizărilor ulterioare.

Odată ce a fost amorsată, în mod normal, pompa va rămâne gata de utilizare pe parcursul perioadelor obişnuite de tratament zilnic. Dacă nu se realizează pulverizarea soluţiei în timpul acţionării complete a spray-ului sau dacă medicamentul nu a fost folosit timp de câteva zile, pompa trebuie reamorsată prin apăsarea duzei de 2 ori.
Utilizaţi cu atenţie pentru a evita pulverizarea în ochi
3. Suflaţi-vă nasul.
4. Ţineţi flaconul în poziţie verticală, cu degetul mare sub bază şi vârful aplicator între degete.
5. Aplecaţi-vă uşor înainte şi introduceţi vârful aplicator într-o nară.
6. Pulverizaţi şi inspiraţi uşor pe nas în acelaşi timp. Repetaţi apoi în cealaltă nară.
7. Ştergeţi vârful aplicator şi acoperiţi imediat după utilizare cu capacul.
8. Pentru a evita posibila răspândire a infecţiei, spray-ul trebuie utilizat de o singură persoană.

Doze
La adulţi şi adolescenţi, cu excepţia cazului în care medicul a prescris altfel, se recomandă administrarea unei pulverizări de Vibrocil Actilong Plus în fiecare nară, de maximum 3 ori pe zi, după cum este necesar. Dozele depind de sensibilitatea individuală şi de răspunsul fiecărei persoane la tratament. Nu trebuie depăşite 3 pulverizări zilnice în fiecare nară.

Durata tratamentului
Vibrocil Actilong Plus nu trebuie utilizat mai mult de 7 zile, cu excepţia cazului în care medicul prescrie în mod expres administrarea unor doze suplimentare.

Utilizarea continuă a acestui medicament poate duce la umflarea de lungă durată a mucoasei nazale şi, eventual, la deteriorarea mucoasei nazale.

Utilizarea la copii
Vibrocil Actilong Plus nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 12 ani. A se vedea punctul Nu utilizaţi Vibrocil Actilong Plus

Dacă utilizaţi mai mult Vibrocil Actilong Plus decât trebuie
În cazul administrării unei doze mai mari sau înghiţire accidentală, pot apărea următoarele reacţii: contracţia pupilei (mioză), dilatarea pupilei (midriază), febră, transpiraţii, paloare a feței, învineţire a buzelor (cianoză), greaţă, crampe, efecte la nivelul inimii, cum ar fi tulburările de ritm ale bătăilor inimii (tahicardie, bradicardie, aritmie cardiacă), colaps circulator, stop cardiac, tensiune arterială mare (hipertensiune arterială), tulburări pulmonare (acumulare de lichid la nivel pulmonar, probleme respiratorii), tulburări psihice.

De asemenea, pot apărea stări de somnolenţă, scăderea temperaturii corpului, scăderea frecvenţei bătăilor inimii, scăderi bruşte ale tensiunii arteriale, respiraţie dificilă şi pierderea cunoştinţei (comă).

Dacă suspectaţi că aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Opţional, se pot lua alte măsuri corespunzătoare.

Dacă uitaţi să utilizaţi Vibrocil Actilong Plus
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă. Continuaţi utilizarea după cum este specificat în instrucţiunile de administrare.

Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Vibrocil Actilong Plus 1,0 mg/ml + 50,0 mg/ml spray nazal, soluţie:

- Substanţele active sunt clorhidrat de xilometazolină şi dexpantenol.
O doză de 0,1 ml de spray soluţie conţine clorhidrat de xilometazolină 0,1 mg şi dexpantenol 5,0 mg.

- Celelalte componente sunt: soluţie de clorură de benzalconiu, dihidrogenofosfat de potasiu, fosfat disodic dodecahidrat, apă purificată (FE).

Precauții:

Înainte să utilizaţi Vibrocil Actilong Plus adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
• dacă sunteţi tratat sau aţi fost tratat în ultimele două săptămâni cu inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) sau cu alte medicamente care pot creşte tensiunea arterială,
• dacă aveți o boală cardiovasculară severă (de exemplu, boală coronariană) sau aveţi tensiune arterială mare (hipertensiune arterială),
• dacă aveţi o tumoră a glandei suprarenale (feocromocitom)
• dacă aveţi o tulburare metabolică, cum ar fi hiperactivitatea glandei tiroide (hipertiroidism) sau diabet zaharat,
• dacă aveţi o boală metabolică (porfirie),
• dacă aveţi prostata mărită (hiperplazie a prostatei).

Pentru a minimiza riscul de răspândire a infecţiilor, medicamentul nu trebuie utilizat de mai mult de o persoană şi vârful aplicator trebuie clătit după fiecare utilizare.

În cazuri foarte rare, xilometazolina poate cauza insomnie. În cazul în care suferiţi de insomnie, încercaţi să evitaţi administrarea tratamentului seara târziu sau în timpul nopţii.

Pacienţi vârstnici
Este posibil ca pacienţii vârstnici să fie mai sensibili la reacţiile adverse la acest medicament.

Utilizarea în răcelile cronice se va face numai sub supravegherea medicului din cauza riscului de subţiere a mucoasei nazale.

Copii şi adolescenţi

Trebuie evitată utilizarea pe termen lung (timp de mai mult de zece zile consecutive) şi utilizarea de doze mai mari decât cele recomandate, în special la copii, deoarece poate cauza congestia nazală şi îngustarea căilor respiratorii. Utilizarea prelungită a medicamentului poate determina reapariţia congestiei nazale (efect de rebound) şi uscăciunea mucoasei nazale.

Concentraţia substanţelor active din compoziţia Vibrocil Actilong Plus a fost concepută pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta de peste 12 ani şi, prin urmare, nu este adecvată pentru utilizarea la sugari şi copii cu vârsta sub 12 ani.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 an şi 11 ani sunt disponibile spray-uri nazale adecvate, cu o concentraţie mai mică a substanţei active clorhidrat de xilometazolină, cu efect decongestionant.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu se aşteaptă să apară reacţii adverse dacă acest medicament este utilizat corespunzător, dar dacă aveţi stare de moleşeală sau somnolenţă, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Vibrocil Actilong Plus conţine 0,2 mg de clorură de benzalconiu per ml
Clorura de benzalconiu poate determina iritație sau umflare în interiorul nasului, în special în cazul utilizării de lungă durată.
Dacă simţiţi orice disconfort atunci când utilizaţi Vibrocil Actilong Plus, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacții adverse ale Vibrocil Actilong Plus 1,0 mg/ml + 50,0 mg/ml spray nazal, soluţie:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
Reacţii alergice (iritaţie a pielii, mâncărimi, umflături la nivelul pielii şi a mucoasei)

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
• palpitaţii,
• bătăi rapide ale inimii (tahicardie),
• creştere a tensiunii arteriale (hipertensiune arterială).

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
• agitaţie,
• insomnie,
• oboseală (somnolenţă, sedare),
• dureri de cap
• halucinaţii (în special la copii)
• bătăi neregulate ale inimii (aritmii),
• accentuare a inflamaţiei mucoaselor din cauza scăderii efectului medicamentului,
• sângerări nazale,
• crampe (în special la copii).

Cu frecvenţă necunoscută: Frecvenţă care nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile
•  senzaţie de arsură şi uscăciune a mucoasei nazale,
• strănut.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 București 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente. Utilizarea Vibrocil Actilong Plus simultan cu medicamente cu efect stimulant la nivel psihic (inhibitori de monoaminooxidază sau antidepresive tri-sau tetraciclice) şi medicamente care cresc tensiunea arterială, poate cauza creşterea tensiunii arteriale din cauza efectelor la nivelul inimii ale acestor substanţe.

Administrarea de Vibrocil Actilong Plus 1,0 mg/ml + 50,0 mg/ml spray nazal, soluţie în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu există date suficiente cu privire la utilizarea clorhidratului de xilometazolină şi a dexpantenolului la femeile gravide. Prin urmare, Vibrocil Actilong Plus nu trebuie utilizat în timpul sarcinii.

Alăptarea
Nu se cunoaşte dacă xilometazolina sau dexpantenolul se excretă în laptele matern. Prin urmare, Vibrocil Actilong Plus nu trebuie utilizat de femeile care alăptează.

Fertilitatea
Nu există date adecvate cu privire la efectele xilometazolinei şi/sau dexpantenolului asupra fertilităţii la om.

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Vibrocil Actilong Plus este o soluţie incoloră, limpede.
Este disponibilă într-un flacon de 15 ml din plastic, dotat cu pompă de dispersie şi aplicator cu capac de protecţie, într-o cutie de carton.
Fiecare flacon conţine 10 ml de soluţie.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Perioada de valabilitate după prima deschidere a ambalajului este de 24 săptămâni.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Vibrocil Actilong Plus 1,0 mg/ml + 50,0 mg/ml spray nazal, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Vibrocil Actilong Plus 1,0 mg/ml + 50,0 mg/ml spray nazal, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.