Prospect Septanazal 1 mg/50 mg/ml spray nazal, soluţie

Substanța activă: combinatii
Producator: KRKA, d.d. Slovenia
Clasa ATC: [R01AB]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> simpatomimetice combinatii fara corticosteroizi

Indicații Septanazal 1 mg/50 mg/ml spray nazal, soluţie:

Septanazal spray nazal conţine clorhidrat de xilometazolină şi dexpantenol.
Clorhidratul de xilometazolină contractă rapid vasele de sânge din mucoasa nazală şi reduce congestia acesteia, precum şi secreţia de mucus. În acest fel, dispare senzaţia de blocaj al nasului.
Dexpantenolul este un derivat al acidului pantotenic, o vitamină care permite vindecarea rănilor şi protejează mucoasa nasului.

Septanazal este utilizat:
- pentru decongestionarea mucoasei din inflamaţiile nazale (rinite) şi pentru vindecarea leziunilor mucoasei,
- pentru ameliorarea inflamaţiei non-alergice a mucosei nazale (din rinita vasomotorie),
- pentru tratamentul respiraţiei nazale afectate după chirurgia nazală.

Poate fi utilizat la adulţi şi copiii şi adolescenţii cu vârsta peste 6 ani.

Contraindicații:

Nu luaţi Septanazal:
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteţi alergic la clorhidrat de xilometazolină, dexpantenol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament,
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o inflamaţie uscată, cu formare de cruste, a mucoasei nazale (rhinitis sicca),
- dacă dumneavoastră sau copilului dumneavoastră vi s-a îndepărtat chirurgical glanda hipofiză sau vi s-au efectuat alte intervenţii chirurgicale la care a fost expus meningele (membrana care acoperă creierul).

Acest medicament nu trebuie utilizat la copiii cu vârsta sub 6 ani.

Administrare Septanazal 1 mg/50 mg/ml spray nazal, soluţie:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată pentru adulţi este de un puf în fiecare nară, până la de trei ori pe zi, după necesităţi. Dozele depind de sensibilitatea individuală şi rezultatul clinic. Nu utilizaţi acest medicament mai mult de 7 zile. Puteţi relua tratamentul după o pauză de câteva zile.

Mod de administrare Înlăturaţi capacul protector. Înainte de prima utilizare sau dacă sprayul nu a mai fost utilizat de mult timp, pompaţi de câteva ori până la apariţia unui nor fin de substanţă.

Introduceţi vârful dispozitivului în poziţie cât mai verticală posibil într-o nară şi pompaţi o dată. În timpul procedurii, respiraţi pe nas. La nevoie, repetaţi procedura la cealaltă nară. După fiecare utilizare, ştergeţi vârful sprayului cu un şerveţel de hârtie şi puneţi la loc capacul protector.

Utilizarea prelungită sau utilizarea unor doze mari de medicament poate determina o umflare premanentă şi, posibil, subţierea mucoasei nazale. Pacienţii cu tensiune crescută în interiorul ochiului (glaucom), în special glaucom cu unghi închis, trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza acest medicament.
Utilizarea la copii şi adolescenţi Doza recomandată pentru copiii şi adolescenţii cu vârsta peste 6 ani este de un puf în fiecare nară de până la 3 ori pe zi, , după necesităţi. Vă rugăm întrebaţi întotdeauna medicul despre durata tratamentului la copii.

Dacă luaţi mai mult Septanazal decât trebuie
Dacă luaţi mai mult medicament decât trebuie sau aţi înghiţit accidental cantităţi mari din acest medicament, pot apărea următoarele reacţii adverse: contracţie a pupilelor (mioză), dilatare a pupilelor (midriază), febră, transpiraţii, paloare a pielii, colorare albăstruie a buzelor (cianoză), greaţă, convulsii, probleme la nivelul inimii şi vaselor de sânge (creştere a frecvenţei bătăilor inimii, scădere a frecvenţei bătăilor inimii, tulburări ale ritmului inimii, colaps circulator, stop cardiac, creştere a tensiunii arteriale), afecţiuni respiratorii (edem pulmonar, probleme cu respiraţia) şi tulburări psihice.

De asemenea, puteţi avea somnolenţă, scădere a temperaturii corpului, reducere a numărului bătăilor inimii şi scădere a tensiunii arteriale, oprire a respiraţiei şi comă.

Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Dacă uitaţi să luaţi Septanazal
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Septanazal
Puteţi întrerupe utilizarea Septanazal atunci când nu mai aveţi nevoie.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Septanazal 1 mg/50 mg/ml spray nazal, soluţie:

- Substanţele active sunt: clorhidrat de xilometazolină şi dexpantenol. Fiecare ml de spray nazal, soluţie, conţine clorhidrat de xilometazolină 1 mg şi dexpantenol 50 mg. Un puf de 0,1 ml spray nazal, soluţie, conţine clorhidrat de xilometazolină 0,1 mg şi dexpantenol 5,0 mg.
- Celelalte componente (excipienţi) sunt: dihidrogenofosfat de potasiu, fosfat disodic dodecahidratat şi apă purificată.

Precauții:

Înainte să luaţi Septanazal, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) sau alte medicamente care pot creşte tensiunea arterială,
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi tensiune crescută în interiorul ochiului, în special glaucom cu unghi închis,
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi boli cardiovasculare severe (de exemplu boală coronariană, tensiune arterială crescută),
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi tumoră a medulosuprarenalei (feocromocitom),
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi boli metabolice (de exemplu, activitate crescută a glandei tiroide şi prezentaţi creştere a transpiraţiei, creştere a temperaturii corpului, creştere a numărului de bătăi ale inimii sau diabet zaharat),
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o boala metabolică numită porfirie,
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi prostată mărită.

Utilizarea în rinita cronică se poate face numai sub supraveghere medicală din cauza pericolului de atrofie a mucoasei nazale.
Utilizarea incorectă sau excesul de spray poate determina reacţii adverse sistemice, în special la copii.
Nu este indicat ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să utilizați acest medicament dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră deja folosiţi:
- orice alte medicamente pentru tratamentul gripei,
- orice alte medicamente pentru răceală şi tuse care conțin substanţe simpatomimetice (medicamente utilizate pentru tratarea congestiei nazale, cum sunt pseudoefedrină, efedrină, fenilefrină, oximetazolină, xilometazolină, tramazolină, nafazolină, tuaminoheptan).

Utilizarea concomitentă a acestor medicamente împreună cu Septanazal poate crește riscul reacţiilor adverse la nivelul sistemului cardiovascular şi sistemului nervos central.
Evitaţi contactul direct al medicamentului cu ochii.

Copii şi adolescenţi
Nu utilizaţi doze mai mari decât cele recomandate de către medic.
Vă rugăm întrebaţi medicul despre durata tratamentului şi frecvenţa utilizării medicamentului la copii. Septanazal este recomandat numai copiilor şi adolescenţilor cu vârsta de peste 6 ani. Pentru copii cu vârsta sub 6 ani, este disponibil Septanazal pentru copii spray nazal, care conţine doze mai mici de substanţe active.

Dumneavoastră trebuie să supravegheaţi administrarea medicamentului la copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 12 ani. Dacă copilul nu se simte mai bine, sau se simte mai rău după 3 zile de tratament, vă rugăm să vă adresaţi medicului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă este utilizat conform recomandărilor, nu se aşteaptă ca acest medicament să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Septanazal 1 mg/50 mg/ml spray nazal, soluţie:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
- reacţii de hipersensibilitate, cum sunt umflare a pielii şi mucoaselor, erupţii trecătoare ale pielii, mâncărimi.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
- palpitaţii (conştientizare a bătăilor inimii), tahicardie (bătăi mai frecvente ale inimii), tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială).

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
- agitație, tulburări ale somnului, oboseală (somnolență, sedare), dureri de cap, halucinații (în special la copii),
- tulburari ale ritmului inimii (aritmii),
- umflare a mucoasei nazale (după întreruperea tratamentului), sângerări nazale,
- episoade convulsive (convulsii, în special la copii).

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
- arsuri şi uscaciune a mucoasei nazale, strănut.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Septanazal împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sa farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Utilizarea concomitentă a Septanazal cu anumite medicamente pentru tratamentul depresiei (inhibitori ai monoaminooxidazei de tipul tranilciprominei sau antidepresive triciclice), precum şi cu medicamente care cresc tensiunea arterială, poate duce la creşterea tensiunii arteriale, ca rezultat al efectelor acestor substanţe asupra sistemului cardiovascular.

Utilizarea concomitentă a Septanazal şi a unor medicamente pentru tratamentul gripei sau pentru tuse şi răceală care conţin substanţe simpatomimetice (medicamente utilizate pentru tratarea congestiei nazale, cum sunt pseudoefedrină, efedrină, fenilefrină, oximetazolină, xilometazolină, tramazolină, nafazolină, tuaminoheptan) poate crește riscul reacţiilor adverse la nivelul sistemului cardiovascular şi sistemului nervos central.

Adresaţi-vă medicului înaintea utilizării Septanazal, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră utilizaţi oricare dintre aceste medicamente.

Septanazal împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi administra acest medicament cu sau fără alimente.

Administrarea de Septanazal 1 mg/50 mg/ml spray nazal, soluţie în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul sarcinii deoarece nu există date privind siguranţa la gravide. Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul alăptării, deoarece nu se cunoaşte dacă clorhidratul de xilometazolina trece în laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Soluţie limpede, incoloră.
Septanazal este disponibil în cutii cu flacon din material plastic a 10 ml spray nazal, cu dispozitiv de pulverizare. 10 ml spray nazal, soluţie asigură 100 pufuri de spray.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Termen de valabilitate după prima deschidere a flaconului: 3 luni.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Septanazal 1 mg/50 mg/ml spray nazal, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Septanazal 1 mg/50 mg/ml spray nazal, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.