Prospect NITRODERM TTS 5 mg/24 ore plasture transdermic
Substanța activă: nitroglycerinum
Producator: NOVARTIS PHARMA GmbH, Germania
Clasa ATC: [C01DA]:
sistem cardiovascular >>
terapia cordului >>
terapia miocardului - vasodilatatoare >>
coronarodilatatoare
Indicații NITRODERM TTS 5 mg/24 ore plasture transdermic:
Nitroderm TTS aparţine unui grup de medicamente numit nitraţi, care dilată vasele sanguine.Acest medicament este utilizat pentru a preveni sau reduce numărul atacurilor de angină pectorală (durere în piept sau disconfort). Nitroderm TTS acţionează prin dilatarea vaselor de sânge, făcând astfel mai uşoară munca inimii. De asemenea, poate fi utilizat pentru alte afecţiuni, după cum recomandă medicul dumneavoastră.
În cazul unui atac de angină pectorală care deja a debutat, trebuie să utilizaţi un nitrat cu acţiune rapidă (comprimate sublinguale sau aerosol), în loc de Nitroderm TTS.
Contraindicații:
Nu utilizaţi Nitroderm TTS:- Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la nitroglicerină, oricare dintre excipienţii produsului Nitroderm TTS sau la nitraţi sau nitriţi.
- Dacă suferiţi de o prăbuşire a circulaţiei sanguine cu tensiune arterială foarte mică, cum este cea din şoc.
- Dacă aveţi tensiune intracraniană crescută (o afecţiune despre care medicul trebuie să ştie şi despre care vă va informa).
- Dacă suferiţi de o boală a valvelor inimii sau o boală inflamatorie a inimii.
- Dacă utilizaţi în prezent un medicament dintr-o clasă denumită inhibitori ai fosfodiesterazei de tip 5, pentru tratamentul disfuncţiei erectile (de exemplu sildenafil).
- Dacă aveţi ameţeală, senzatie de leşin la ridicarea în picioare şi semne ale unei tensiuni arteriale mici.
- Dacă aveţi ameţeală, senzatie de leşin la ridicarea în picioare, semne ale unui volum de sânge foarte scăzut care determină scăderea teansiunii arteriale.
Dacă una din aceste afirmaţii este valabilă pentru dumneavoastră, informaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Nitroderm TTS.
Administrare NITRODERM TTS 5 mg/24 ore plasture transdermic:
Utilizaţi întotdeauna Nitroderm TTS exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Produsul se administrează pe cale transcutanată.
Mărimea şi numărul plasturilor transdermici cu care veţi începe tratamentul va fi stabilită de medic, corespunzător nevoilor dumneavoastră. De asemenea, el vă va spune când şi cât de des să schimbaţi plasturii transdermici. Vă rugăm să urmaţi recomandările medicului dumneavoastră. Nu depăşiţi doza recomandată.
Doza uzuală
În general, tratamentul este început cu un plasture transdermic Nitroderm TTS 5; ulterior, doza se creşte treptat.
În mod normal trebuie să puneţi un nou plasture transdermic o dată pe zi, de obicei dimineaţa. Medicul dumneavoastră vă poate spune să îndepărtaţi plasturele transdermic pentru un interval de 8-12 ore din fiecare 24 ore, de obicei noaptea (perioadă denumită „fără plasture”). Dacă simţiţi că medicamentul nu vă ajută, spuneţi-i medicului dumneavoastră.
În funcţie de răspunsul la tratament, medicul dumneavoastră vă poate sugera o doză mai mare sau mai mică.
Unde şi cum se aplică Nitroderm TTS
Unde se aplică plasturii transdermici
Alegeţi orice zonă de pe pielea trunchiului sau braţului dumneavoastră. Pielea nu trebuie să fie inflamată, rănită sau iritată. Pentru ca plasturii transdermici să se lipească mai bine, pielea trebuie să fie curată, fără păr, uscată şi fără creme, loţiuni, ulei sau pudră, aplicate în prealabil. În fiecare zi trebuie să folosiţi o altă zonă a pielii pentru aplicarea plasturilor transdermici. Aşteptaţi câteva zile până să folosiţi din nou aceeaşi zonă.
Deschiderea plicurilor
Fiecare plasture transdermic Nitroderm TTS este sigilat într-un plic separat. Suprafaţa lipicioasă este acoperită cu o folie albă de protecţie.
Rupeţi plicul acolo unde este marcat. Scoateţi plasturele transdermic din plic. Ridicaţi cu atenţie plasturele transdermic cu agăţătoarea în sus şi cu folia de protecţie albă înspre dumneavoastră.
Îndepărtarea foliei de protecţie
Prindeţi cu fermitate agăţătoarea cu degetul mare. Folosind degetele mari de la ambele mâini, dezlipiţi folia albă de protecţie de pe plasturele transdermic, începând de la agăţătoare. Nu atingeţi adezivul de pe suprafaţa plasturelui transdermic.
Aplicarea plasturelui transdermic
Presaţi ferm cu palma partea lipicioasă a plasturelui transdermic pe locul pe care l-aţi ales, de pe trunchi sau braţ. Ţineţi-l acolo timp de aproximativ 10-20 secunde. Asiguraţi-vă că s-a lipit bine, mai ales în jurul marginilor plasturelui transdermic. Odată ce este lipit pe piele, nu testaţi plasturele transdermic, trăgându-l.
Când şi cum să îndepărtaţi plasturele transdermic
Lăsaţi plasturele transdermic în locul ales pe piele cât timp vă spune medicul dumneavoastră. După acea perioadă, dezlipiţi plasturele transdermic şi împăturiţi-l în două, cu partea lipicioasă spre interior.
Nu tăiaţi şi nu rupeţi niciodată plasturele transdermic. Aruncaţi plasturele transdermic vechi, asigurându-vă că nu este la îndemâna copiilor. Orice adeziv rămas pe piele poate fi îndepărtat cu alcool. Lipiţi un nou plasture transdermic pe o altă zonă a pielii dumneavoastră.
Contează dacă plasturele transdermic se umezeşte?
Nu. În mod normal, baia, înotul, duşul sau exerciţiul fizic nu afectează plasturele transdermic dacă acesta a fost aplicat corect.
Ce să faceţi dacă plasturele transdermic de Nitroderm TTS se desprinde?
Este puţin probabil ca un plasture transdermic să cadă, dar dacă acest lucru se întâmplă, aruncaţi-l şi puneţi un nou plasture transdermic, cât mai curând posibil. Următorul plasture transdermic trebuie să îl puneţi la momentul stabilit în schema de tratament.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Plasturele transdermic de Nitroderm TTS nu este potrivit pentru utilizarea la copii şi adolescenţi.
Dacă aţi uitat să aplicaţi Nitroderm TTS
Dacă aţi uitat să schimbaţi la timp Nitroderm TTS, nu vă impacientaţi. Schimbaţi-l imediat ce vă amintiţi acest lucru, respectând orice perioadă prescrisă în care să nu purtaţi plasturele, şi aplicaţi următorul plasture transdermic la momentul stabilit în schema de tratament.
Dacă utilizaţi mai mult decăt trebuie Nitroderm TTS
Dacă aţi folosit în mod accidental mai multi plasturi transdermici decât v-a prescris medicul dumneavoastră, contactaţi imediat sau mergeţi la medicul dumneavoastră. Este posibil să aveţi nevoie de supraveghere medicală.
Dacă încetaţi să utilizaţi Nitroderm TTS
Dacă aţi folosit Nitroderm TTS în mod regulat, pentru câteva săptămâni sau chiar mai mult, nu opriţi brusc utilizarea. Oprirea bruscă poate determina apariţia atacurilor de angină pectorală. Medicul dumneavoastră vă va informa despre cel mai bun mod de a opri tratamentul.
Compoziție NITRODERM TTS 5 mg/24 ore plasture transdermic:
Substanţa activă este trinitrat de gliceril sub formă de trinitrat de gliceril 10% în lactoză.Celelalte componente sunt: rezervor medicamentos - dimeticonă, dioxid de siliciu coloidal, folie suport - tereftalat de polietilenă (strat exterior), aluminiu, copolimer de etilen-vinilacetat (strat interior), membrana de control - copolimer de etilen-vinilacetat (9% acetat de vinil), strat adeziv: adeziv siliconic, folie de protecţie - policlorură de vinil.
Precauții:
Urmaţi cu atenţie instrucţiunile medicului dumneavoastră. Acestea pot diferi de informaţiile generale conţinute în acest prospect.Puteţi utiliza Nitroderm TTS numai după o examinare medicală completă.
Întrebaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Nitroderm TTS, în cazul în care aveţi:
- anemie, inclusiv dacă suferiţi de o afecţiune numită deficit de glucozo-6-fosftat dehidrogenaza
- o afecţiune pulmonară,
- o afecţiune a inimii sau o tulburare a circulaţiei sanguine, alta decât angina pectorală,
- un atac de cord, accident vascular cerebral sau un accident la cap recent.
Dacă una din aceste afirmaţii este valabilă pentru dumneavoastră, informaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Nitroderm TTS.
Înainte de orice intervenţie chirurgicală, internare în spital, vizită la camera de gardă anunţaţi medicii sau asistentele că purtaţi un plasture Nitroderm TTS, care conţine un strat de aluminiu.
Vârstnici (65 de ani şi peste această vârstă)
Pacienţii vârstnicii (cu vârstă peste 65 ani) pot fi mai sensibili la efectele nitraţilor. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în legătură cu aceasta.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorNitroderm TTS vă poate face să vă simţiţi ameţit, sau să va scadă tensiunea arterială, mai ales la începutul tratamentului, sau dacă medicul dumneavostră vă modifică doza. De aceea trebuie să fiţi atenţi când conduceţi vehicule, folosiţi utilaje sau faceţi alte lucruri care vă solicită atenţia. Dacă vă simţiţi ameţit dupa administrarea Nitroderm TTS, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Reacții adverse ale NITRODERM TTS 5 mg/24 ore plasture transdermic:
Ca toate medicamentele, Nitroderm TTS poate produce reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Următoarele reacţii adverse pot să apară şi să dispară în timpul tratamentului. În mod normal, ele nu necesită intervenţie medicală, dar sfătuiţi-vă cu medicul dumneavoastră în cazul în care oricare dintre acestea durează mai mult de câteva zile sau sunt grave.Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată ţn acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Reacţii adverse foarte frecvente:
Posibil să apară la 10 sau mai mulţi pacienţi la fiecare 100 de pacienţi
- greaţă
- vărsături
Reacţii adverse frecvente:
Posibil să apară la 1 până la 10 pacienţi la fiecare 100 de pacienţi
- durere de cap, care poate fi tratată cu un analgezic obişnuit
Reacţii adverse mai puţin frecvente:
Posibil să apară la mai puţin de 1 pacient la fiecare 100 de pacienţi
- iritarea pielii: pielea de sub plasturele transdermic se poate înroşi uşor şi apare senzaţie de mâncărime. Acestea dispar pe parcursul unei zile după îndepărtarea plasturelui transdermic.
- alergii la nivelul tegumentului: pielea de sub plasturele transdermic poate deveni foarte roşie umflată sau pot să apară băşici. Dacă apare roşeaţă generalizată, ce se întinde pe suprafeţe extinse de piele, poate fi necesar să anunţaţi medicul dumneavoastră.
Reacţii adverse rare:
Posibil să apară la 1 până la 10 pacienţi la fiecare 10 000 de pacienţi
- înroşirea feţei; ameţeli când vă ridicaţi brusc din poziţia aşezat sau culcat, datorită scăderii tensiunii arteriale. Ridicarea lentă vă poate ajuta. Dacă vă simţiţi ameţit, aşezaţi-vă sau întindeţi vă.
- bătăi rapide ale inimii
Reacţii adverse foarte rare:
Posibil să apară la mai puţin de 1 pacient la fiecare 10 000 de pacienţi
- ameţeală
Alte reacţii adverse
Numărul de pacienţi afectaţi nu poate fi calculat din datele disponibile
Palpitaţii: bătăi anormale ale inimii. Contactaţi medicul dacă acest lucru vă afectează grav.
Anunţaţi medicul dumneavoastră dacă aceste reacţii adverse vă afectează sever.
Dacă apar alte efecte adverse, ce nu sunt menţionate în acest prospect, trebuie să anunţaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele cumpărate fără prescripţie medicală, în asociere cu Nitroderm TTS.Este posibil să fie necesară modificarea dozei sau, uneori, întreruperea unuia dintre medicamente.
În mod special este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă luaţi:
- medicamente utilizate pentru a scădea tensiunea arterială crescută,
- medicamente care dilată vasele de sânge, cum sunt alţi nitraţi şi hidralazina,
- medicamente utilizate în tratarea depresiei sau a stărilor depresive,
- medicamente utilizate în tratarea tulburărilor mentale (tranchilizante majore),
- medicamente utilizate în tratarea migrenei (dihidroergotamina),
- medicamente utilizate pentru tratarea disfuncţiei erectile (inhibitorii unei enzime numită fosfodiesteraza de tip 5, inclusiv sildenafil).
- medicamente utilizate pentru tratamentul inflamaţiilor numite (antiinflamatoare nesteroidiene), inclusiv acid acetilsalicilic
- un medicament utilizat în tratamentul cancerului numit amifostin.
Utilizarea Nitroderm TTS cu alimente şi băuturi
Aveţi grijă când consumaţi alcool etilic, deoarece tensiunea dumneavoastră arterială poate scădea mai mult decât de obicei.
Administrarea de NITRODERM TTS 5 mg/24 ore plasture transdermic în sarcină / alaptare:
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.Experienţa privind utilizarea Nitroderm TTS la gravide este limitată. Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi însărcinată sau intenţionaţi să deveniţi însărcinată. Medicul va discuta cu dumneavoastră potenţialele riscuri în cazul utilizării Nitroderm TTS în timpul sarcinii.
Nu se cunoaşte dacă nitroglicerina se excretă în laptele matern. Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă alăptaţi.
Prezentare ambalaj:
Plasture sub formă de folie, plat, sigilat la capete, cu un conţinut ca o pastă albă, având pe o parte o peliculă suport gri-portocalie imprimată cu CG DOD, iar pe cealalta parte o folie de protecţie aproape albă. Formă - alungite, cu o filă pe partea mai lungă pentru dezlipirea foliei de protecţieCutie conţinând 10 plicuri a câte un sistem terapeutic transdermic.
Condiții de păstrare:
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor înainte şi după utilizare.Nu utilizaţi Nitroderm TTS după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vă vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă nitroglycerinum:
- NITROVITAL L, gel
- Nitroderm TTS 5 25mg, sist.transderm
- Nitromint 0,4mg/doză spray sublingual
- Nitromint 0,4mg/doză spray sublingual
- Nitronal 1 mg/ml soluție perfuzabilă
- NITROGLICERINĂ 0,5 mg comprimate sublinguale
- NITROBUKAL, compr.
- NITRODERM TTS 10, transderm.
- NITROMINT 2,6 mg comprimate cu eliberare prelungită
- MAYCOR NITROSPRAY, aerosol
- TRINITROSAN, sol.inj.
- NITRO MACK® Retard 5 mg, capsule
- Nitromint 2,6 mg, comprimate cu eliberare prelungita
- LENITRAL, caps. ret.
- NITRO MACK, caps.
- NITRO MACK, sol.inj.
- NITROGLICERINA, compr.
- AQUO-TRINITROSAN, fiole
- LENITRAL, sol. perf.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu NITRODERM TTS 5 mg/24 ore plasture transdermic(din aceeași clasă):
- AGOZOL, draj.
- AQUO-TRINITROSAN, fiole
- CARDONIT RETARD, compr.ret.
- CARDONIT, compr.ret.
- CORDIL 40 SR, compr.ret.
- CORDILTM, comprimate
- Diniter SR 20mg, capsule cu eliberare prelungita
- Diniter SR 40mg, capsule cu eliberare prelungita
- ISODINIT RETARD, compr.
- ISODINIT, compr.
- ISODINITRAT, compr.
- ISODINIT® RETARD comprimate cu eliberare prelungită, 20 mg
- ISOLONG-20, caps.
- ISOMACK RETARD, caps.
- ISOMACK TD, aerosol
- ISOMACK, spray
- ISONIT, compr.
- ISONIT, compr.ret.
- ISOSORB RETARD, caps.
- ISOSORBID DINITRAT 10 mg, comprimate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul NITRODERM TTS 5 mg/24 ore plasture transdermic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!