Prospect Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut

Substanța activă: semaglutidum
Producator: Novo Nordisk A/S, Danemarca
Clasa ATC: [A10BJ]: >> >> >>
Medicamentul Ozempic conține substanța activă semaglutidă. Semaglutida este folosită pentru a scădea concentrația de zahăr în sânge și preveni astfel bolile cardiovasculare.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Un studiu publicat în luna ianuarie 2021 în New England Journal for Medicine a descoperit posibilitatea de a folosi semaglutida în tratamentul obezității. Rezultatele cercetării desfășurate la nivel internațional au arătat că o treime dintre voluntarii care au luat semaglutidă au slăbit mai mult de o cincime ( 20%) din greutatea corporală - https://www.romedic.ro/medicament-uzual-pentru-diabet-reduce-greutatea-corporala-cu-20-cercetare-in-tratamentul-obezitatii-0P39089

Cercetătorii au depus deja un raport pentru aprobarea semaglutidei ca medicament împotriva obezității la Agenția Europeană a Medicamentului, Administrația Medicamentului din SUA și Institutul Național de Excelență Clinică.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Indicații Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut:

Ozempic (semaglutidă) este utilizat ca atare atunci când nu puteți utiliza metformin (alt medicament antidiabetic) sau în asociere cu alte medicamente împotriva diabetului – atunci când alte medicamente nu sunt suficiente pentru a putea controla concentrația zahărului din sânge. Acestea pot fi medicamente administrate pe gură (cum ar fi metformin, tiazolidindione, sulfoniluree) sau prin injecție, precum insulina.

Este important să continuați cu planul de dietă și exerciții fizice așa cum v-a spus medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală.

Contraindicații:

Nu utilizați Ozempic (semaglutidă):
• dacă sunteți alergic la semaglutidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut:

Utilizați întotdeauna semaglutida exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră, cu farmacistul sau cu asistenta medicală dacă nu sunteți sigur.

Cât se utilizează
• Doza inițială este de 0,25 mg, administrată o dată pe săptămână, timp de patru săptămâni.
• După patru săptămâni, medicul dumneavoastră va crește doza la 0,5 mg, o dată pe săptămână.
• În cazul în care concentrația de zahăr din sânge nu este controlată corespunzător cu o doză de 0,5 mg, administrată o dată pe săptămână, este posibil ca medicul dumneavoastră să crească doza la 1 mg, o dată pe săptămână.
Nu schimbați doza dacă medicul dumneavoastră nu v-a recomandat acest lucru.

Cum se administrează Ozempic (semaglutidă)
Ozempic se administrează sub formă de injecție sub piele (injecție subcutanată). Nu injectați medicamentul în venă sau în mușchi.
• Cele mai potrivite locuri de injectare sunt partea anterioară a coapselor, partea anterioară a abdomenului sau partea superioară a brațului.
• Înainte de prima utilizare a stiloului injector (pen-ului), medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă va arăta cum să-l folosiți.
Instrucțiunile detaliate cu privire la utilizare sunt menționate pe cealaltă parte a acestui prospect.

Când să utilizați Ozempic (semaglutidă)
• Trebuie să utilizați acest medicament o dată pe săptămână, în aceeași zi în fiecare săptămână, dacă este posibil.
• Vă puteți face injecția în orice moment al zilei - indiferent de orele de masă.

Pentru a vă ajuta să vă reamintiți să injectați acest medicament o singură dată pe săptămână, se recomandă să notați ziua din săptămână aleasă (de exemplu, miercuri) pe cutie și să scrieți data pe cutie de fiecare dată când vi l-ați injectat.

Dacă este necesar, puteți schimba ziua injecției săptămânale cu acest medicament, atât timp cât au trecut cel puțin 3 zile de la ultima injecție cu acesta. După selectarea unei noi zile de administrare, trebuie continuată administrarea o dată pe săptămână.

Dacă utilizați mai mult Ozempic (semaglutidă) decât trebuie
Dacă utilizați mai mult Ozempic decât trebuie, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Este posibil să aveți reacții adverse cum ar fi greață.

Dacă uitați să utilizați Ozempic (semaglutidă)
Dacă ați uitat să injectați o doză și:
• au trecut 5 zile sau mai puțin de când ar fi trebuit să utilizați Ozempic, administrați doza omisă de îndată ce vă amintiți. Injectați apoi doza următoare ca de obicei, în ziua programată.
• au trecut mai mult de 5 zile de când trebuia să utilizați Ozempic, săriți peste doza respectivă.
Injectați apoi doza următoare ca de obicei, în ziua programată.
Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetați să utilizați Ozempic (semaglutidă)
Nu încetați să utilizați acest medicament dacă nu ați discutat cu medicul dumneavoastră. Dacă încetați să utilizați medicamentul, concentrația de zahăr din sânge ar putea crește.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.


Instrucțiuni de utilizare a Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector preumplut

Citiți aceste instrucțiuni cu atenție înainte de a utiliza stiloul injector (pen) preumplut Ozempic.
Nu utilizați stiloul injector (pen) dacă nu ați fost instruit corespunzător de către medicul dumneavoastră sau de către asistenta medicală.
Începeți prin a verifica stiloul injector (pen) pentru a vă asigura că acesta conține Ozempic 1,34 mg/ml, apoi urmăriți imaginile de mai jos pentru a vă familiariza cu diferitele componente ale stiloului injector (pen) și cu acul.
Dacă sunteți nevăzător sau aveți probleme de vedere și nu puteți citi contorul de dozare al stiloului injector (pen), nu utilizați acest stilou injector (pen) fără asistență. Solicitați asistență unei persoane cu vederea bună și care este instruită în utilizarea stiloului injector (pen) Ozempic.
Stiloul injector (pen) este un stilou injector preumplut, cu posibilitate de selectare a dozei. Acesta conține 2 mg de semaglutidă și puteți selecta doze de 0,25 mg, 0,5 mg sau 1,0 mg. Stiloul dumneavoastră injector (pen) este realizat pentru a fi utilizat cu acele de unică folosință NovoFine și NovoTwist, cu o lungime de până la 8 mm.
Acele NovoFine Plus sunt incluse în pachet.

1. Pregătiți stiloul injector (pen) cu un ac nou.
• Verificați numele și culoarea etichetei stiloului injector pentru a vă asigura că acesta conține Ozempic. Acest aspect este important în special în cazul în care luați mai multe tipuri de medicamente injectabile. Utilizarea unui medicament greșit poate face mult rău sănătății dumneavoastră.
• Scoateți capacul stiloului injector (pen-ului).
• Verificați dacă soluția din stiloul injector (pen) este limpede și incoloră. Priviți prin fereastra stiloului injector (pen). Dacă soluția are aspect opalescent sau colorat, nu folosiți stiloul injector (pen).
• Luați un ac nou și rupeți folia protectoare din hârtie. Dacă folia protectoare din hârtie este ruptă, nu utilizați acul, deoarece nu este garantată sterilitatea.
• Împingeți acul direct pe stiloul injector (pen). Rotiți acul până când acesta este bine fixat.
• Scoateți capacul exterior al acului și păstrați-l pentru mai târziu. Veți avea nevoie de acest capac după injectare, pentru a scoate în siguranță acul din stiloul injector (pen).
• Scoateți prin tragere capacul interior al acului și aruncați-l. Dacă încercați să îl puneți la loc, există riscul de a vă înțepa în mod accidental cu acul.

Este posibil ca o picătură de soluție să apară la vârful acului. Acest lucru este normal, însă este în continuare necesar să verificați curgerea, dacă utilizați un stilou injector (pen) pentru prima dată. Vezi pasul 2 „Verificați curgerea”.
Nu atașați un ac nou la stiloul injector (pen) decât atunci când sunteți pregătit pentru administrarea injecției.

! Utilizați întotdeauna un ac nou pentru fiecare injectare.
Acest lucru reduce riscul înfundării acelor, contaminării, infecției și administrării de doze incorecte.
! Nu folosiți niciodată un ac îndoit sau deteriorat.

2. Verificați curgerea
• Înainte de utilizarea fiecărui stilou injector (pen) nou, verificați curgerea. Dacă utilizați deja stiloul injector, treceți la pasul 3, „Selectarea dozei”.
• Răsuciți selectorul dozei până când contorul de dozare arată simbolul de verificare a curgerii ( ). A Simbolul de verificare a curgerii selectat
• Țineți stiloul injector (pen-ul) cu acul îndreptat în sus.
Apăsați și mențineți apăsat butonul de dozare până când contorul de dozare revine la valoarea 0. Cifra 0 trebuie să fie aliniată cu indicatorul de dozare.
Ar trebui ca o picătură de soluție să apară la vârful acului.

O picătură mică poate rămâne în vârful acului, însă nu se va realiza injectarea acesteia.
Dacă nu apare nicio picătură, repetați pasul 2 „Verificați curgerea” de maxim 6 ori. Dacă tot nu apare nicio picătură, înlocuiți acul și repetați pasul 2 „Verificați curgerea” încă o dată.
Dacă încă nu apare nicio picătură, aruncați la deșeuri stiloul injector (pen) și folosiți unul nou.

! Întotdeauna trebuie să vă asigurați că apare o picătură la vârful acului înainte de a utiliza un stilou injector (pen) pentru prima dată. În acest fel vă asigurați că soluția curge.
Dacă nu apare nicio picătură, nu veți injecta nicio cantitate de medicament, chiar dacă este posibilă deplasarea contorului de dozare. Acest fenomen poate indica un ac blocat sau deteriorat.
Dacă nu verificați curgerea înainte de prima injecție cu fiecare stilou injector (pen) nou, este posibil să nu obțineți doza prescrisă și efectul dorit al Ozempic.

3. Selectarea dozei
• Răsuciți selectorul dozei până când contorul dozei indică doza prescrisă (0,25 mg, 0,5 mg sau 1,0 mg).
Dacă selectați o doză greşită, puteți roti selectorul de dozare înainte sau înapoi pentru a selecta doza corectă.

Selectorul de dozare schimbă doza. Numai contorul de dozare și indicatorul de dozare vor arăta câte mg selectați per doză.
Selectorul de dozare emite clicurile diferit când este rotit înainte, înapoi sau dincolo de numărul de mg rămase. Nu numărați clicurile emise de stiloul injector (pen).
! Urmăriți întotdeauna contorul de dozare și indicatorul de dozare pentru a vedea câte mg ați selectat, înainte de a injecta medicamentul.
Nu numărați clicurile emise de stiloul injector (pen).
Pentru a vă asigura că administrați doza corectă, doza selectată din contorul de dozare trebuie să se alinieze exact cu indicatorul dozei.

Care este cantitatea de soluție rămasă
• Pentru a vedea cantitatea de soluție rămasă, utilizați contorul de dozare: Răsuciți selectorul dozei până când contorul de dozare se oprește.
Dacă acesta indică valoarea 1.0, cel puțin 1,0 mg există în stiloul injector (pen).
Dacă contorul de dozare se oprește înainte de 1,0 mg, înseamnă că nu a mai rămas suficientă soluție pentru o doză completă de 1,0 mg.
! Dacă nu există suficientă soluție rămasă în stiloul injector (pen) pentru o doză completă, nu îl utilizați. Utilizați un nou stilou injector (pen) cu Ozempic.

4. Efectuarea injecției
• Introduceți acul în piele așa cum v-a fost arătat de către medicul dumneavoastră sau de către asistenta medicală.
• Asigurați-vă că puteți vedea contorul de dozare. Nu acoperiți contorul de dozare cu degetele. Acest lucru poate duce la întreruperea injectării.
• Apăsați și mențineți apăsat butonul de dozare până când contorul de dozare revine la valoarea 0. Cifra 0 trebuie să fie aliniată cu indicatorul de dozare. Apoi este posibil să auziți sau să simțiți un clic.
• Mențineți acul în piele după ce contorul de dozare a revenit la valoarea 0 și numărați rar până la 6. Astfel vă asigurați că administrați doza completă.
• Dacă acul este scos mai devreme, este posibil să vedeți un flux de soluție care iese din vârful acului. În acest caz, nu se va administra întreaga doză.
• Scoateți acul din piele. Dacă apare sânge la locul de injectare, apăsați ușor. Nu frecați zona respectivă.

Este posibil să vedeți o picătură de soluție la vârful acului după injectare. Acest lucru este normal și nu influențează doza.
! Uitaţi-vă întotdeauna la contorul de dozare pentru a ști câte mg injectați. Apăsați butonul de dozare până când contorul de dozare indică valoarea 0.

Cum se poate identifica un ac blocat sau deteriorat
– Dacă valoarea 0 nu apare pe contorul de dozare după apăsarea continuă a butonului de dozare, este posibil ca acul pe care l-aţi utilizat să fie blocat sau deteriorat.
– În acest caz, nu ați administrat nicio cantitate de medicament – chiar dacă contorul de dozare s-a deplasat de la doza inițială pe care ați setat-o.

Cum se manevrează un ac blocat
Schimbați acul așa cum este descris la pct. 5 „După injectare” și repetați toți pașii începând cu pasul 1 „Pregătiți stiloul injector (pen) cu un ac nou”. Asigurați-vă că selectați întreaga doză de care aveți nevoie.

Nu atingeți niciodată contorul de dozare pe parcursul injectării. Acest lucru poate duce la întreruperea injectării.

5. După injectare
• Direcționați vârful acului în capacul exterior al acului pe o suprafață plană, fără să atingeți acul sau capacul exterior al acului.
• După ce acul este acoperit, împingeți complet, cu atenție, capacul exterior al acului.
• Desfaceți acul și aruncați-l în conformitate cu regulamentele locale. Întrebați medicul dumneavoastră, asistenta medicale sau farmacistul despre eliminarea obiectelor ascuțite.
• Acoperiți stiloul injector (pen) cu capacul după fiecare utilizare pentru a feri soluția de lumină.

Aruncați întotdeauna acul la deșeuri după fiecare injecție pentru a asigura injectări corespunzătoare și a evita blocarea acelor. Dacă acul este blocat, nu veți putea injecta nicio cantitate de medicament.
Când stiloul injector (pen) este gol, aruncați-l fără ac, așa cum ați fost instruit de către medicul dumneavoastră, asistenta medicală, farmacist sau autoritățile locale.

! Nu încercați niciodată să acoperiți acul cu capacul interior al acului. Vă puteți înțepa cu acul.
! Întotdeauna scoateți acul din stiloul injector (pen), imediat după fiecare injecție.
Acest lucru reduce riscul blocării acelor, contaminării, infecției, scurgerilor de soluție și administrării de doze incorecte.

Alte informații importante
• Nu păstrați stiloul injector (pen) și acele la vederea și îndemâna altor persoane, în special a copiilor.
• Niciodată nu împărțiți stiloul injector (pen) sau acele cu alte persoane.
• Persoanele care vă ajută trebuie să fie extrem de precaute atunci când manipulează acele folosite, pentru a evita înțepăturile și infecțiile încrucișate.

Îngrijirea stiloului injector (pen-ului)
Manevrați stiloul injector (pen) cu grijă. Manipularea accidentală sau utilizarea necorespunzătoare pot cauza administrarea de doze inadecvate. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să nu obțineți efectul dorit al acestui medicament.
• Nu utilizați Ozempic dacă a fost congelat. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să nu obțineți efectul dorit al acestui medicament.
• Nu utilizați Ozempic dacă a fost expus la lumina directă a soarelui. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să nu obțineți efectul dorit al acestui medicament.
• Nu expuneți stiloul injector (pen) la praf, mizerie sau lichide.
• Nu spălați, îmbibați în lichid sau lubrifiați stiloul injector (pen). Dacă este necesar, curățați-l cu o cârpă îmbibată cu detergent neagresiv.
• Nu aruncați stiloul injector (pen) pe jos și nu îl loviți de suprafețe dure. Dacă scăpați stiloul injector (pen) pe jos sau suspectați că există o problemă, atașați un ac nou și verificați curgerea soluției înainte de injectare.
• Nu încercați să reumpleți stiloul injector (pen). După ce acesta se golește, trebuie aruncat.
• Nu încercați să reparați sau să dezmembrați stiloul injector (pen-ul).

Compoziție Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut:

• Substanța activă este semaglutidă. Un ml soluție injectabilă conține semaglutidă 1,34 mg. Un stilou injector (pen) preumplut conține semaglutidă 2 mg.
• Celelalte componente sunt: fosfat disodic dihidrat, propilen glicol, fenol, apă pentru preparate injectabile, hidroxid de sodiu/acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului).

Precauții:

Înainte să utilizați semaglutida, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Acest medicament nu este o insulină și, de aceea, nu trebuie utilizat dacă:
• aveți diabet de tip 1 – o afecțiune în care organismul dumneavoastră nu produce deloc insulină
• dezvoltați cetoacidoză diabetică – o complicație a diabetului zaharat, în care apar concentrație mare de zahăr în sânge, dificultăți la respirație, confuzie, sete excesivă, un miros dulce al respirației sau un gust dulce sau metalic în gură.

Efecte asupra sistemului digestiv
În timpul tratamentului cu acest medicament, puteți prezenta greață sau vărsături, sau puteți avea diaree. Aceste reacții adverse pot cauza deshidratare (pierdere de lichide). Este important să consumați o cantitate mare de lichide pentru a evita deshidratarea. Acest lucru este deosebit de important mai ales dacă aveți probleme cu rinichii. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți întrebări sau nelămuriri.

Durerile abdominale severe și persistente ar putea fi cauzate de pancreatita acută
Dacă aveți dureri severe și persistente în regiunea stomacului – adresați-vă imediat unui medic, deoarece acestea ar putea reprezenta un semn al unei pancreatite acute (inflamare a pancreasului).

Hipoglicemie
Asocierea acestui medicament cu o sulfoniluree sau o insulină poate crește riscul de a obține concentrații scăzute de zahăr în sânge (hipoglicemie). Vă rugăm să citiți informațiile despre semnele de avertizare în caz de reducere a concentrației de zahăr în sânge. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să vă testați concentrația de zahăr din sânge. Acest lucru îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să hotărască dacă doza de sulfoniluree sau insulină trebuie modificată, pentru a reduce riscul de scădere a concentrației de zahăr din sânge.

Boala ochiului diabetic (retinopatie)
Dacă aveți boala ochiului diabetic și utilizați insulină, acest medicament poate duce la înrăutățirea vederii și aceasta poate necesita tratament. Spuneti medicului dumneavoastră dacă aveți boala ochiului diabetic sau dacă aveți probleme cu ochii în timpul tratamentului cu acest medicament.

Copii și adolescenți
Acest medicament nu este recomandat pentru utilizare la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani, deoarece siguranța și eficacitatea nu au fost stabilite la această grupă de vârstă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Dacă utilizați acest medicament în asociere cu o sulfoniluree sau insulină, poate să apară scăderea concentrației de zahăr din sânge (hipoglicemie), ceea ce vă poate reduce capacitatea de concentrare. Evitați conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor dacă aveți semne de hipoglicemie. Vezi pct. „Atenționări și precauții” pentru informații referitoare la riscul crescut de scădere a concentrației de zahăr în sânge și pct. Reacții adverse pentru semne ale concentrației mici de zahăr în sânge. Pentru mai multe informații adresați-vă medicului dumneavoastră.

Conținutul de sodiu
Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per doză, adică practic „nu conține sodiu”.

Reacții adverse ale Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut:

Ca toate medicamentele, semaglutida poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse grave

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
• complicații ale bolii ochiului diabetic (retinopatie) – adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți probleme cu ochii, precum modificări ale vederii, pe parcursul tratamentului cu acest medicament.

Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane
• Reacții alergice severe (reacții anafilactice). Trebuie să solicitați imediat ajutor medical și să informați imediat medicul dacă aveți simptome cum sunt probleme la respirație, umflare a feței și gâtului și bătăi rapide ale inimii.

Alte reacții adverse

Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
• greață – de obicei, aceasta dispare cu timpul
• diaree – de obicei, aceasta dispare cu timpul

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
• vărsături
• scădere a concentrației zahărului din sânge (hipoglicemie), atunci când acest medicament este utilizat împreună cu un alt medicament antidiabetic

Semnele de avertizare a unei concentrații mici de zahăr în sânge pot apărea brusc. Acestea pot include: transpirații reci, piele palidă și rece, dureri de cap, accelerare a bătăilor inimii, greață sau senzație intensă de foame, tulburări de vedere, somnolență sau slăbiciune, nervozitate, anxietate sau senzație de confuzie, dificultăți de concentrare, tremor.
Medicul dumneavoastră vă va spune cum să tratați scăderea concentrației de zahăr din sânge și ce trebuie să faceți dacă observați aceste semne de avertizare.
Scăderea concentrației de zahăr din sânge este mai probabil să apară dacă luați concomitent o sulfoniluree sau insulină. Medicul dumneavoastră poate scădea doza acestor medicamente, înainte de a începe să utilizați acest medicament.

• indigestie
• stomac inflamat („gastrită”) - semnele includ dureri de stomac, greață sau vărsături
• reflux sau arsuri la stomac – denumită și „boală de reflux gastroesofagian” (BRGE)
• dureri de stomac
• balonare a stomacului
• constipație
• eructații
• calculi în vezica biliară
• amețeli
• epuizare
• scădere în greutate
• scădere a poftei de mâncare
• gaze (flatulență)
• creștere a valorilor din sânge ale enzimelor pancreatice (cum sunt lipaza și amilaza)

Mai puțin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
• perceperea unui gust diferit al alimentelor sau băuturilor
• puls rapid
• reacții la nivelul locului de injectare – cum ar fi vânătăi, dureri, iritație, mâncărime și erupție pe piele.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat pe www.anm.ro. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente, inclusiv medicamente pe bază de plante sau alte medicamente pe care le-ați achiziționat fără prescripție medicală.

În special, spuneți medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă luați medicamente care conțin următoarele:
• Warfarină sau alte medicamente similare, administrate pe cale orală pentru a reduce coagularea sângelui (anticoagulante orale). Este necesară testarea frecventă a sângelui pentru determinarea capacității sângelui de a se coagula.

Administrarea de Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă, sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua semaglutidă.

Semaglutida nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, deoarece nu se cunoaște dacă poate afecta fătul. Prin urmare, se recomandă utilizarea unor metode de contracepție în timpul utilizării acestui medicament. Dacă doriți să rămâneți gravidă, trebuie să încetați să utilizați acest medicament cu cel puțin două luni înainte. Dacă rămâneți gravidă când utilizați acest medicament, discutați imediat cu medicul, deoarece tratamentul dumneavoastră va trebui schimbat.

Nu utilizați acest medicament dacă alăptați, deoarece nu este cunoscut dacă trece în laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Ozempic este o soluție injectabilă limpede și incoloră sau aproape incoloră, în stilou injector (pen) preumplut. Fiecare stilou injector (pen) conține 1,5 ml soluție, eliberând doze de 0,25 mg, 0,5 mg sau 1 mg.

Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector preumplut este disponibil în următoarele mărimi de ambalaje:
• 1 stilou injector (pen) și 6 ace de unică folosință NovoFine Plus

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe eticheta stiloului injector (pen) și pe cutie, după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Înainte de deschidere:
A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela. A se păstra la distanță de elementul de răcire. A se proteja de lumină.

În timpul utilizării:
• Puteți păstra stiloul injector (pen-ul) timp de 6 săptămâni la temperaturi sub 30°C sau la frigider (2°C – 8°C), la distanță de elementul de răcire. Nu congelați Ozempic și nu utilizați dacă a fost congelat.
• Când nu utilizați stiloul injector (pen-ul), păstrați-l acoperit cu capacul, pentru a fi protejat de lumină.

Nu utilizați acest medicament dacă observați că soluția nu este limpede și incoloră sau aproape incoloră.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ozempic 1,34 mg/ml soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.