Prospect Pheburane 483 mg/g granule

Substanța activă: fenilbutirat de sodiu
Producator: Lucane Pharma Franta
Clasa ATC: [A16AX]: >> >> >>

Indicații Pheburane 483 mg/g granule:

Pheburane este indicat ca adjuvant în tratamentul cronic al tulburărilor ciclului ureei, incluzând deficienţa de carbamilfosfat-sintetază, ornitin-transcarbamilază sau argininosuccinat-sintetază.

Este indicat în toate formele cu debut neonatal (deficite enzimatice complete manifestate în primele 28 de zile de viaţă).

De asemenea, este indicat la pacienţii cu debut tardiv al bolii (deficite enzimatice parţiale manifestate după prima lună de viaţă) care prezintă antecedente de encefalopatie hiperamoniemică.

Contraindicații:

• Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.
• Sarcină.
• Alăptare.

Administrare Pheburane 483 mg/g granule:

Tratamentul cu Pheburane trebuie supravegheat de către un medic cu experienţă în tratamentul tulburărilor ciclului ureei.

Doze
Doza zilnică trebuie ajustată pentru fiecare pacient, în funcţie de toleranţa pacientului la proteine şi de aportul zilnic din dietă de proteine necesare creşterii şi dezvoltării.
Doza obişnuită totală zilnică de fenilbutirat de sodiu utilizată în practica clinică este de:
• 450–600 mg/kg/zi la nou-născuţi, copii mici şi copii cu greutate sub 20 kg.
• 9,9-13,0 g/m2/zi la copii cu greutate peste 20 kg, adolescenţi şi adulţi.
Siguranţa şi eficacitatea dozelor mai mari de 20 g/zi nu au fost stabilite.

Monitorizare terapeutică
Concentraţiile plasmatice de amoniac, arginină, aminoacizi esenţiali (în special aminoacizi cu lanţ ramificat), carnitină şi proteinele plasmatice trebuie menţinute în limite normale. Glutamina plasmatică trebuie menţinută la concentraţii mai mici de 1 000 µmol/l.

Abordarea terapeutică nutriţională
Tratamentul cu Pheburane trebuie asociat cu o dietă cu restricţie de proteine şi, în unele cazuri, cu suplimente de aminoacizi esenţiali şi de carnitină. La pacienţii diagnosticaţi cu deficit neonatal de carbamilfosfat-sintetază sau ornitin-transcarbamilază este necesară suplimentarea cu citrulină sau arginină în doze de 0,17 g/kg/zi sau 3,8 g/m2/zi. Suplimentarea cu arginină în doze cuprinse între 0,4 şi 0,7 g/kg/zi sau între 8,8 şi 15,4 g/m2/zi este necesară la pacienţii diagnosticaţi cu deficit de argininosuccinat-sintetază.

Dacă este indicată suplimentarea calorică, se recomandă utilizarea unui produs fără proteine.

Grupe speciale de pacienţi Insuficienţa renală şi hepatică Deoarece metabolizarea şi excreţia fenilbutiratului de sodiu se fac la nivelul ficatului şi rinichilor, Pheburane trebuie utilizat cu grijă la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală.
Mod de administrare Pheburane trebuie administrat pe cale orală. Având în vedere dizolvarea lentă a medicamentului, Pheburane nu trebuie administrat prin tuburi nazogastrice sau de gastrostomie.

Doza totală zilnică trebuie divizată în cantităţi egale şi administrată la fiecare masă sau la fiecare hrănire (de exemplu, de 4-6 ori pe zi la copii mici). Granulele pot fi înghiţite direct cu un lichid (apă, sucuri de fructe, formule fără proteine pentru sugari) sau presărate pe conţinutul unei linguri cu alimente solide (piure de cartofi sau sos de mere); în acest caz este important ca medicamentul să fie administrat imediat pentru a se menţine mascarea gustului.

Este furnizată o linguriţă gradată pentru dozare care distribuie până la 3 g de fenilbutirat de sodiu, cu gradaţii de 250 mg.

Compoziție Pheburane 483 mg/g granule:

Fiecare gram de granule conţine fenilbutirat de sodiu 483 mg.
Excipienţi cu efect cunoscut:
Pentru fiecare gram de fenilbutirat de sodiu, granulele conţin sodiu 124 mg (5,4 mmol) şi zahăr 768 mg.

Lista excipienţilor
sfere de zahăr (zahăr şi amidon de porumb), hipromeloză, etilceluloză N7, macrogol 1500, povidonă K25.

Precauții:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Pheburane are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Atenționări:

Conţinut de electroliţi importanţi din punct de vedere clinic
• Pheburane conţine sodiu 124 mg (5,4 mmol) pe gram de fenilbutirat de sodiu, echivalente cu 2,5 g (108 mmol) de sodiu la 20 g de fenilbutirat de sodiu, care reprezintă doza zilnică maximă. În consecinţă, Pheburane trebuie utilizat cu atenţie la pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă sau insuficienţă renală severă, şi în stările clinice în care apar retenţie de sodiu şi edeme.
• Concentraţia plasmatică a potasiului trebuie monitorizată în timpul tratamentului, deoarece excreţia renală a fenilacetil-glutaminei poate provoca pierderi urinare de potasiu.
Consideraţii generale
• Encefalopatia hiperamoniemică acută poate apărea la unii pacienţi, chiar şi în timpul tratamentului.
• Pheburane nu este recomandat pentru tratamentul hiperamoniemiei acute, care reprezintă o urgenţă medicală.
Excipienţi cu efect cunoscut
• Acest medicament conţine sodiu. Acest lucru trebuie avut în vedere de către pacienţii cu regim hiposodat.
• Acest medicament conţine zahăr. Acest lucru trebuie avut în vedere de către pacienţii cu diabet zaharat.

Pacienţii cu tulburări ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau deficit de sucrază-izomaltază nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Reacții adverse ale Pheburane 483 mg/g granule:

Rezumatul profilului de siguranţă
În studiile clinice efectuate cu fenilbutirat de sodiu, 56% dintre pacienţi au avut cel puţin o reacţie adversă şi 78% dintre aceste reacţii adverse nu s-au considerat a fi corelate cu fenilbutiratul de sodiu.

S-au observat reacţii adverse în principal la nivelul aparatului reproducător şi gastrointestinal.

Lista reacţiilor adverse în format tabelar În tabelul de mai jos sunt prezentate toate reacţiile adverse, clasificate în funcţie de aparate, sisteme şi organe şi în funcţie de frecvenţă. Frecvenţa este definită ca foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile). În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.

Clasificarea pe aparate, sisteme şi organe Frecvenţă Reacţie adversă
Tulburări hematologice şi limfatice
Frecvente anemie, trombocitopenie, leucopenie, leucocitoză, trombocitoză Mai puţin frecvente anemie aplastică, echimoză
Tulburări metabolice şi de nutriţie Frecvente acidoză metabolică, alcaloză, inapetenţă Tulburări psihice Frecvente depresie, iritabilitate Tulburări ale sistemului nervos Frecvente sincopă, cefalee
Tulburări cardiace
Frecvente edem Mai puţin frecvente aritmie
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente dureri abdominale, vărsături, greaţă, constipaţie, disgeuzie Mai puţin frecvente pancreatită, ulcer gastric, hemoragie rectală, gastrită
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat Frecvente erupţii cutanate tranzitorii, miros anormal al pielii Tulburări renale şi ale căilor urinare Frecvente acidoză tubulară renală Tulburări ale aparatului genital şi sânului Foarte frecvente amenoree, menstruaţie neregulată
Investigaţii diagnostice Frecvente
Scăderi ale concentraţiilor plasmatice ale potasiului, albuminei, proteinelor totale şi fosfatului. Creşteri ale concentraţiilor plasmatice ale fosfatazei alcaline, transaminazelor, bilirubinei, acidului uric, clorului, fosfatului şi sodiului. Creştere ponderală

Descrierea reacţiilor adverse selectate
S-a raportat un caz probabil de reacţie toxică la fenilbutirat de sodiu (450 mg/kg/zi) la o pacientă anorexică în vârstă de 18 ani care a dezvoltat o encefalopatie metabolică asociată cu acidoză lactică, hipopotasemie severă, pancitopenie, neuropatie periferică şi pancreatită. Pacienta şi-a revenit după reducerea dozei, cu excepţia episoadelor recurente de pancreatită care în final au impus întreruperea tratamentului.

Supradozajul:

A existat un singur caz de supradozaj la un copil de 5 luni, după administrarea accidentală a unei doze unice de 10 g (1370 mg/kg). Pacientul a prezentat diaree, iritabilitate şi acidoză metabolică cu hipopotasemie. Pacientul şi-a revenit la 48 de ore după administrarea tratamentului simptomatic.

Aceste simptome corespund unei acumulări de fenilacetat, care a provocat neurotoxicitate limitată de doză atunci când a fost administrat pe cale intravenoasă, la doze de până la 400 mg/kg/zi.

Manifestările predominante ale neurotoxicităţii au fost somnolenţă, fatigabilitate şi ameţeli. Manifestări mai puţin frecvente au fost: confuzie, cefalee, disgeuzie, hipoacuzie, dezorientare, tulburări de memorie şi exacerbare a unei neuropatii preexistente.
În caz de supradozaj, tratamentul trebuie întrerupt şi trebuie instituite măsuri de susţinere a funcţiilor vitale. Hemodializa sau dializa peritoneală pot fi utile.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Administrarea concomitentă a probenecidului poate afecta excreţia renală a produsului de conjugare al fenilbutiratului de sodiu.

Au fost publicate raportări potrivit cărora hiperamoniemia este indusă de haloperidol şi valproat. Corticosteroizii pot induce catabolismul proteinelor din organism, crescând astfel concentraţiile amoniacului plasmatic.

Se recomandă controlul mai frecvent al concentraţiilor plasmatice ale amoniacului în cazul în care trebuie utilizate aceste medicamente.

Administrarea de Pheburane 483 mg/g granule în sarcină / alaptare:

Femeile cu potenţial fertil/Contracepţia la bărbaţi şi femei Femeile cu potenţial fertil trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace.

Sarcina
Nu s-a stabilit siguranţa utilizării acestui medicament în cazul sarcinii la om. Evaluarea studiilor experimentale efectuate la animale a evidenţiat efecte toxice ale fenilbutiratului de sodiu asupra funcţiei de reproducere, adică efecte asupra dezvoltării embrionului sau fetusului. Expunerea prenatală a puilor de şobolan la fenilacetat (metabolitul activ al fenilbutiratului) a provocat leziuni în celulele piramidale corticale; prelungirile dendritice erau mai lungi şi mai subţiri decât în mod normal, şi în număr redus. Nu se cunoaşte semnificaţia acestor rezultate la femeile gravide; în consecinţă, utilizarea Pheburane este contraindicată în timpul sarcinii. Femeile aflate în perioada fertilă trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace.

Alăptarea
Atunci când dozele mari de fenilacetat (cuprinse între 190 şi 474 mg/kg) s-au administrat subcutanat la puii de şobolan, s-au observat o proliferare redusă şi o creştere a pierderii de neuroni, asociate cu reducerea mielinei la nivelul SNC. Maturarea sinapselor cerebrale a fost întârziată şi numărul terminaţiilor nervoase cerebrale funcţionale a scăzut, afectând astfel dezvoltarea creierului. Nu s-a determinat dacă fenilacetatul este eliminat în laptele uman şi în consecinţă utilizarea Pheburane este contraindicată în timpul alăptării.

Fertilitatea
Nu sunt disponibile dovezi privind efectul fenilbutiratului de sodiu asupra fertilităţii.

Prezentare ambalaj:

Flacon de polietilenă de înaltă densitate (PEÎD) cu capac de siguranţă pentru copii, cu sicativ, care conţine 174 g de granule.
Fiecare cutie conţine un flacon.
Cutia conţine şi o linguriţă gradată pentru dozare.

Condiții de păstrare:

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Pheburane 483 mg/g granule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Pheburane 483 mg/g granule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.