Prospect Scobutil 10 mg, comprimate

Substanța activă: butylscopolamminii bromidum
Producator: Zentiva SA Romania
Clasa ATC: [A03BB]: tractul digestiv si metabolism >> antispastice, anticolinergice si stimulante peristaltice >> belladonna si derivati >> alcaloizi din belladdona, compusi cuaternari de amoniu
Categoria: Antispastice
Grupa farmaceutică: medicamente pentru tratamentul tulburarilor functionale gastro-intestinale, alcaloizi din beladona,
Tip: Comprimate

Indicații Scobutil 10 mg, comprimate:

Afectiuni spastice gastro-intestinale, biliare si urogenitale.
Diaree acuta si cronica-cazuri usoare-medii.

Contraindicații:

- hipersensibilitate la butilscopolamina sau la oricare dintre excipientii produsului;
- miastenia gravis;
- megacolon;
- stenoza pilorica;
- glaucom cu unghi inchis;
- tulburari uretro-prostatice cu risc de retentie urinara.

Administrare Scobutil 10 mg, comprimate:

Adulti: doza uzuala este de 1 - 2 comprimate Scobutil 10 mg (10 - 20 mg bromura de N-butilscopolamoniu), administrate oral de 3 - 5 ori pe zi.

Compoziție Scobutil 10 mg, comprimate:

Un comprimat contine bromura de N-butilscopolamoniu 10 mg si excipienti: lactoza monohidrat (200 mesh), amidon de porumb, celuloza microcristalina tip 101, celuloza microcristalina tip 102, talc, stearat de magneziu.

Precauții:

La dozele recomandate s-a putut observa o crestere a vascozitatii secretiilor bronsice, facand mai dificila eliminarea lor.

Atenționări:

Se recomanda prudenta la cardiaci, in special la cei cu tahiaritmii, insuficienta cardiaca congestiva, angina pectorala si stenoza mitrala, deoarece cresterea frecventei cardiace poate agrava aceste afectiuni.
De asemenea, se recomanda prudenta in hipertiroidie, insuficienta hepatica si renala.
La pacientii cu reflux gastroesofagian, administrarea antispasticelor parasimpatolitice poate agrava afectiunea, prin inhibarea peristaltismului gastric si relaxarea cardiei.
La pacientii cu glaucom cu unghi deschis se recomanda prudenta si ajustarea tratamentului antiglaucomatos (antispasticele parasimpatolitice pot produce o usoara crestere a presiunii intraoculare).
Se recomanda administrarea cu prudenta la pacientii de peste 40 de ani, datorita riscului agravarii unui eventual glaucom nediagnosticat.
Se recomanda prudenta la pacientii cu tulburari obstructive gastro-intestinale sau colita ulceroasa, deoarece dozele mari de parasimpatolitice inhiba peristaltismul intestinal si pot sa provoace ileus paralitic sau megacolon toxic.
Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest produs.
Copii
Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii butilscopolaminei la copii.
Varstnici
La pacientii varstnici este necesara reducerea dozelor.

Reacții adverse ale Scobutil 10 mg, comprimate:

Pot sa apara reactiile adverse comune parasimpatoliticelor, uscaciunea gurii, constipatie, tahicardie, cresterea presiunii intraoculare, retentie urinara, tulburari de acomodare vizuala; aceste reactii adverse sunt, in general, usoare si tranzitorii.
De asemenea, a fost raportata confuzie mentala, in special la varstnici.
Foarte rar au fost raportate reactii de hipersensibilitate, in special reactii cutanate; exceptional dispnee.

Supradozajul:

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj. In caz de supradozaj, este posibil sa apara simptome de tip parasimpatolitic: retentie urinara, uscaciunea gurii, inrosirea pielii, tahicardie, constipatie si tulburari de vedere tranzitorii.
Tratamentul consta in: lavaj gastric, administrarea de carbune activat, sulfat de magneziu (15%) si parasimpatomimetice. In cazul pacientilor cu glaucom, se va administra local pilocarpina. Daca este necesar, se va injecta i.m. sau i.v. neostigmina in doza de 0,5 - 2,5 mg. In caz de retentie urinara, poate fi necesar sondaj uretro-vezical. La nevoie, se instituie tratament de sustinere a functiilor vitale.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Administrarea concomitenta cu antiacide sau antidiareice adsorbante scade absorbtia din tubul digestiv a medicamentelor anticolinergice.
Anticolinergicele cresc pH-ul gastric, reducand astfel absorbtia ketoconazolului.
Administrarea concomitenta cu metoclopramida poate antagoniza efectele metoclopramidei asupra motilitatii gastrice.
Asocierea cu analgezice opioide creste riscul constipatiei severe, ileusului paralitic sau retentiei urinare.
Asocierea cu deprimante ale sistemului nervos central creste riscul sedarii excesive.
Bromura de N-butilscopolamoniu poate potenta efectele anticolinergice ale antidepresivelor ciclice, antihistaminicelor H1 , chinidinei, disopiramidei si amantadinei.
Asocierea cu simpatomimetice ß, poate agrava tahicardia.
Bromura de N-butilscopolamoniu antagonizeaza efectele pentagastrinei si histaminei, modificand rezultatele testelor pentru determinarea secretiei gastrice; se recomanda pastrarea unui interval de 24 de ore intre administrarea parasimpatoliticelor si efectuarea acestor teste.

Administrarea de Scobutil 10 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Studii preclinice la sobolan si iepure nu au evidentiat efecte embriotoxice sau teratogene.
Experienta clinica nu a demonstrat toxicitate materna sau fetala in cazul utilizarii in timpul sarcinii.
Administrarea de bromura de N-butilscopolamoniu in perioada sarcinii se va face cu prudenta, dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Siguranta administrarii produsului in perioada alaptarii nu a fost inca stabilita; se recomanda evitarea administrarii la femeile care alapteaza.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in general, butilscopolamina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientii trebuie avertizati despre posibilitatea aparitiei tulburarilor de acomodare vizuala.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un blister din Al/PVC a 25 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă butylscopolamminii bromidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Scobutil 10 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Scobutil 10 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.