Prospect Sorbisterit 15 g pulbere pentru suspensie orală/rectală în plic

Substanța activă: polistiren sulfonat de calciu
Producator: Fresenius Medical Care Deutschland GmbH, Germania
Clasa ATC: [V03AE]: varia >> alte produse terapeutice >> alte produse terapeutice >> produse pentru tratamentul hiperpotasemiei

Indicații Sorbisterit 15 g pulbere pentru suspensie orală/rectală în plic:

Sorbisterit se utilizează în tratamentul hiperkaliemiei (un conţinut crescut de potasiu în sânge), la pacienţi care au probleme cu rinichii şi la cei care fac hemodializă (eliminarea produselor reziduale din sânge). Sorbisterit este o răşină schimbătoare de cationi (o structură insolubilă care eliberează anumiţi ioni în schimbul altor ioni) care schimbă potasiul cu calciu, în intestin. Rezultatul este acela că reduce absorbţia de potasiu în sânge.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Sorbisterit
• dacă sângele dumneavoastră conţine prea puţin potasiu, ceea ce se manifestă în forma severă prin crampe musculare sau slăbiciune musculară şi oboseală
• dacă sângele dumneavoastră conţine prea mult calciu
• dacă sunteţi alergic la polistiren sulfonat de calciu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• dacă suferiţi de constipaţie sau ocluzie intestinală totală
• în cazul administrării concomitente de sorbitol (un laxativ)
• la nou-născuţi, pe cale orală
• la nou-născuţi cu constipaţie

Administrare Sorbisterit 15 g pulbere pentru suspensie orală/rectală în plic:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau cu farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Durata necesară a tratamentului depinde de valorile determinărilor zilnice ale nivelului de potasiu din sânge.

Doza recomandată este
Utilizare orală
• Adulţi şi vârstnici:
1 plic (15 g pulbere) de 1 până la 4 ori pe zi, amestecat cu circa 100 ml de lichid.
• Copii şi adolescenţi:
1 plic (15 g pulbere) amestecat cu circa 150 ml de lichid, rezultând 150 ml de suspensie. Utilizaţi 5-10 ml din suspensie per kg greutate corporală (de exemplu cu o seringă), administraţi sub forma a cel puţin trei doze repartizate pe o perioadă de 24 de ore.

Lichidele adecvate sunt apa, ceaiul sau băuturile răcoritoare. Sorbisterit trebuie administrat în timpul meselor principale, cu trunchiul în poziţie verticală.

Utilizare rectală
• Adulţi şi vârstnici:
După o clismă evacuatorie, se realizează o suspensie din 2 plicuri (30 g pulbere) în 150 ml soluţie de glucoză 5% şi se administrează prin anus de 1 până la 3 ori pe zi.
Timp de retenţie: 6 ore.
• Copii şi adolescenţi:
Administrarea prin anus se utilizează în cazul în care înghiţirea Sorbisteritului nu este posibilă. 1 plic (15 g pulbere) suspendat în 150 ml soluţie de glucoză 5%, rezultând 150 ml de suspensie. Utilizaţi 510 ml din suspensie per kg greutate corporală (de exemplu cu o seringă), administraţi sub forma a cel puţin trei doze repartizate pe o perioadă de 24 de ore.
La şase ore după introducerea prin anus, colonul trebuie irigat pentru îndepărtarea răşinii.
Dacă aveţi senzaţia că efectul Sorbisteritului este prea puternic sau prea slab, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult Sorbisterit decât trebuie
Dacă aţi utilizat prea mult Sorbisterit, spuneţi imediat acest lucru medicului dumneavoastră sau farmacistului. În general, un supradozaj al Sorbisteritului poate duce la scăderea nivelului de potasiu din sânge (hipokaliemie), cu simptome precum crampele musculare, senzaţie de disconfort la nivelul gambelor resimţită în condiţii de repaus, senzaţie de slăbiciune extremă în tot corpul, şi, uneori, paralizie. Poate să apară bătăi ale inimii anormale. Alte reacţii adverse în caz de supradozaj pot fi provocate de creşterea nivelului de calciu din sânge (hipercalcemie), cu simptome precum oboseală, slăbiciune musculară, urinare frecventă, constipaţie, bătăi ale inimii anormale, insuficienţă renală sau comă. În plus, un supradozaj poate cauza constipaţie, ocluzie intestinală completă şi acumulare de lichid.

Dacă uitaţi să utilizaţi Sorbisterit
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Sorbisterit
Acest lucru poate duce la o creştere a conţinutului de potasiu din sânge.

Compoziție Sorbisterit 15 g pulbere pentru suspensie orală/rectală în plic:

- substanţa activă este polistiren sulfonat de calciu. 1 plic (15 g pulbere) conţine polistiren sulfonat de calciu 14,62 g.
- celelalte componente sunt zaharină sodică, acid citric anhidru, manitol (E 421) şi aromă de lămâie (care conţine: arome naturale, arome sintetice, maltodextrină, gumă arabică, E414 şi αtocoferol).

Precauții:

Înainte să utilizaţi Sorbisterit adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
- în cazul utilizării orale. Trebuie să îl administraţi în poziţie şezândă, pentru a preveni inhalarea lichidului.
- dacă sunteţi constipat, trebuie să îi spuneţi acest lucru medicului dumneavoastră înainte de utilizarea acestui medicament.

Conţinutul de electroliţi al sângelui dumneavoastră trebuie verificat zilnic.
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră dacă vreuna din atenţionările de mai sus sunt aplicabile în cazul dumneavoastră acum sau au fost aplicabile în trecut.

Copii şi adolescenţi
ste necesară o atenţie specială în cazul utilizării la adolescenţi, copii şi nou-născuţi, deoarece o doză prea mare sau o diluare incorectă pot face ca răşina să aibă efect prea puternic. Este necesară o prudenţă deosebită la persoane cu o greutate corporală mică, mai ales la nou-născuţi, din cauza hemoragiilor gastro-intestinale şi a riscului de necroză a colonului (moartea celulelor).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există efecte cunoscute asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Sorbisterit 15 g pulbere pentru suspensie orală/rectală în plic:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Evaluarea reacţiilor adverse a fost bazată pe următoarele date referitoare la frecvenţă:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
• prea mult calciu în sânge
• prea puţin potasiu în sânge, ceea ce se manifestă în forma severă prin crampe musculare sau slăbiciune musculară şi oboseală
• prea puţin magneziu în sânge
• greaţă
• vărsături

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
• constipaţie
• diaree
• ulcer gastric
• leziuni ale colonului, care pot duce la perforaţia intestinului
• pierderea apetitului
• ocluzie intestinală

Rare (pot afecta până la 1 din 1.000 persoane):
• ocluzie intestinală totală, produsă în cazuri severe de
- acumularea răşinii în intestin
- „îngroşarea“ scaunului după utilizarea rectală la copi şi adolescenţi
- formarea de „dopuri“ după utilizarea orală la nou-născuţi
• sângerarea din anus a fost observată după utilizarea rectală la prematuri şi nou-născuţi subponderali

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10.000 persoane, inclusiv raportări izolate):
• inflamaţie acută a căilor aeriene, manifestată prin tuse şi expectoraţie, şi/sau o formă particulară de pneumonie cauzată de inhalaţia de Sorbisterit

În cazul utilizării orale, este posibil să aveţi dificultăţi în înghiţirea cantităţii relativ mari de pulbere dizolvată.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, email: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Trebuie să îl consultaţi pe medicul dumneavoastră în mod special dacă luaţi
• medicamente care cresc eficienţa contracţiilor inimii, aşa cum este digoxina (glicozide cardiace), deoarece este posibil ca acţiunea lor să fie amplificată;
• medicamente care îndepărtează lichidul din ţesuturi, aşa cum este hidroclorotiazida (diuretice tiazidice) sau furosemida şi torasemida (diuretice de ansă);
• sorbitolul nu trebuie utilizat cu scop laxativ, deoarece există riscul producerii de leziuni la nivelul colonului (necroză);
• medicamente care conţin potasiu;
• medicamente utilizate pentru tratamentul pirozisului sau laxative, de exemplu hidroxid de magneziu, hidroxid de aluminiu sau carbonat de calciu.
Aceste medicamente şi Sorbisterit trebuie administrate la cel puţin 3 ore distanţă.
• tetraciclină orală, un antibiotic, deoarece efectul său este redus de către Sorbisterit;
• L-tiroxină: Sorbisterit reduce absorbţia şi, prin urmare, efectul acestui medicament pentru tiroidă. Trebuie să luaţi L-tiroxina la câteva ore după administrarea de Sorbisterit.
• litiu: un antidepresiv, deoarece absorbţia sa poate fi redusă de către Sorbisterit.
• anumite medicamente care afectează celulele nervoase sau fibrele nervoase (anticolinergice), deoarece creşte riscul de reacţii adverse ale Sorbisteritului la nivelul stomacului.

Sorbisterit împreună cu alimente şi băuturi
Sorbisterit nu trebuie utilizat împreună cu sucuri de fructe (de exemplu suc de ananas, grapefruit, portocale, roşii sau struguri) bogate în potasiu, deoarece acestea pot avea o influenţă nefavorabilă asupra efectului Sorbisteritului.

Administrarea de Sorbisterit 15 g pulbere pentru suspensie orală/rectală în plic în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament. Nu trebuie să utilizaţi Sorbisterit în timpul sarcinii sau alăptării, cu excepţia situaţiilor în care medicul dumneavoastră consideră că utilizarea acestuia este esenţială.

Prezentare ambalaj:

Sorbisterit este o pulbere fină de culoare crem până la maro deschis şi este disponibil într-o cutie cu 30/90 de plicuri (de câte 15 g).

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie/plic după „EXP“. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Sorbisterit 15 g pulbere pentru suspensie orală/rectală în plic(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Sorbisterit 15 g pulbere pentru suspensie orală/rectală în plic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.